formę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 180*C przez około 35 minut.Ostudzić i przekroić na dwie części.Ciasto kokosowe: 20 dag kokosu5 białek3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem.Dodać kokos i proszek do pieczenia.Piec na złoty kolor w 170*C przez około 30 minut.Krem: 3 żółtkacukier waniliowy3 łyżki mąki pszennej1(...)waniliowym Mleko, cukier, budyń ,mąkę cukier waniliowy i żółtka wymieszać razem i ugotować budyń.Masło utrzeć na puch, dodawać powoli zimny budyń oraz kawę, ciągle ucierając.Przełożenie:Ciasto kakaowe-krem-ciasto kokosowe-krem-ciasto kakaowe-polewa
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniagarnka o szerokim dnie wsypujemy kokos, delikatnie prażymy, ciągle mieszając. Następnie dodajemy cukier, wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy, przelewamy do kokosu i całość dokładnie mieszamy. Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. Dodajemy, sól, cukier
Moniki Smakołykiwykorzystać ich do wypieków, w końcu maja one niepowtarzalny smak. Połączyłam je z kokosem i był to strzał w dziesiątkę, bo te dwa smaki idealnie do siebie pasują. Deser z wyglądu może banalny ale w smaku nieziemski. Składniki na 8 tartaletek: na ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru(...)pudru 2 żółtka 2 łyżki kokosu szczypta soli na nadzienie: 500 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 50 g masła 50 g białej czekolady 2 łyżki kokosu łyżka cukru 2 szklanki poziomek Składniki ciasta najpierw posiekać a następnie zagnieść i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wycinać koła trochę większe niż foremka na tartaletki. Foremki wysmarować masłem i wysypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 330 g sera białego 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru 660 ml śmietanki 30% 1 śmietana śnieżka (w proszku) Dodatkowo: 80 g kokosu 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego Przygotowanie: Rozpuścić galaretki w 700 ml gorącej wody. Wystudzić. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka(...)patelni rozpuścić masło. Wsypać kokos oraz cukier i delikatnie smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż zbrązowieje, często mieszając. Wierzch ciasta przesmarować dżemem i pospać uprażonym kokosem. Krok po kroku: 1. Zrobić galaretkę 2. Ubić białka 3. Do piany wsypać cukier i dodać żółtka 4. Przesiać mąkę i proszek
KuchniaWeDwoje.plTYP550 -50 gram masła -duża garść kokosu -duża garść cukru Kokilki smarujemy masłem, na środku posypujemy szczyptą cukru, kawałek jabłka układamy na dnie. Mąkę łączymy z masłem, kokosem i cukrem i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy jabłko grubą warstwą powstałego ciasta i dokładnie uklepujemy palcami dociskając środek i brzegi. Wkładamy na 20 minut do piekarnika na funkcję tylko dół i pieczemy
BaRepasKolejny przepis z zeszyciku cioci Basi!I kolejna szarlotka przed nami!Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy
Ostra na Słodkojuż wiecie uwielbiam piec ciasta, a więc zapraszam na następne. Dzisiaj będzie ciasto dla miłośników wafelków w czekoladzie, kokosu i orzechów oraz dla tych co lubią masy czekoladowe. Prince Polo Składniki: Biszkopt: 6 jajek 8 łyżek cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju Wkładka z wafelkami 7 białek 1 szklanka cukru(...)temp. 180 stopni. 2. Robimy wkładkę z wafelkami: białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie dodajemy zmielone orzechy, kokos oraz pokrojone drobno wafelki w czekoladzie, na sam koniec dajemy mąkę z proszkiem wszystko razem delikatnie mieszamy. 3. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30-40 minut (do suchego patyczka
Kuchnia u BietkiTeoretycznie sięgając po "słodkie" grzeszymy (i o Boga mi tu wcale nie chodzi). Bezglutenowi weterani (i inni "nietolerancyjni") grzeszą podwójnie, więc i cierpią katusze dwa razy
Wypisz Wymalujweekend i nie sposób się nie przyłączyć do takiej fajnej akcji. Postanowiłam z tej okazji przygotować babeczki, które już od dawna czekały na swoją kolej, mianowicie indonezyjskie babeczki z kokosem i pastą pandanową. Babeczki są delikatne w smaku, biszkoptowe, lekko kokosowe, pandan jest delikatnie wyczuwalny i nadaje im cudowny zielony kolor. A sos karmelowy dopełnia całości. Istne wiosenne szaleństwo. Babeczki(...)liśćmi, szeroko stosowana w Azji, przez kucharzy porównywana do wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjeśli go wypróbujecie to następnym razem zastanowicie się czy do ciasta/tortu użyć tradycyjnej bitej śmietany. Krem kokosowo-jagodowy świetnie komponuje się z moim ulubionym ciastem jogurtowym. Ciasto jest wilgotne, pachnące kokosem i pomarańczą. Natomiast wisienką na torcie jest intensywna w smaku, gorzka czekolada. Niebo w gębie :) 240 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 100 g cukru 2 łyżeczki sody(...)suche. Łączymy je ze sobą. Masę przelewamy do formy (o średnicy 18 cm). Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. […] Artykuł Jogurtowe ciasto z kremem kokosowo-jagodowym i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogZapraszam na pyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia. Na spodzie z herbatników pełnoziarnistych Cukry Nyskie i z dodatkiem mleczka oraz wiórków kokosowych wyszło pyszne ciasto. Idealne dla wielbicieli kokosu. Polecam Składniki: 100 g herbatników pełnoziarnistych od Cukry Nyskie 500 g twarogu półtłustego w kostce 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) 1/2 szkl cukru pudru 1/2 szkl wiórków kokosowych 4 płaskie łyżki(...)wiórki kokosowe, mieszamy razem i dolewamy delikatnie żelatynę cały czas mieszając. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i na dnie kładziemy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Polewa: do szklanki wkładamy pokrojone masło, dolewamy mleko i wstawiamy do mikrofalówki na 30 minut. Wyjmujemy i mieszamy, aż masło się rozpuści. Następnie dolewamy miód i wsypujemy kakao
słodkie i nie tylko historie kulinarneJabłka na biszkopcie przykryte kokosem... Lekko i orzeźwijąco i owocowo... Polecam:) Biszkopt: 5 jaj; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 3/4 szklanki mąki tortowej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać(...)jajka; 1/4 szklanki cukru kryształu; Wykonanie: Margarynę rozpuścić, wsypać wiórka kokosowe. Jajka z cukrem ubić na pianę, wymieszać je z lekko przestudzoną margaryną z kokosem. Polewę rozsmarować delikatnie na ciepłej masie budyniowej. Ciasto zapiec na złoty kolor
In my kitchenNiech trwa jak najdłużej. Niech będzie ciepło i słonecznie. Na przywitanie lata zrobiłam torcik „Rafaello”. Dlaczego właśnie takie ciasto? Ponieważ bardzo lubię desery z wiórkami kokosowymi. Ciasta i ciasteczka z kokosem zawsze znikają u nas jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”, dlatego też ten torcik zniknął w oka mgnieniu. Robiłam już różne wersje „Rafaello”. Z masą budyniową, przekładałam dwiema warstwami biszkoptów(...)żeby się rozpuściła. Do gorącej galaretki wsypałam kosteczki czekolady. Mieszałam tak długo, aż się czekolada roztopiła i pięknie połączyła z galaretką tworząc aksamitny krem. Odstawiłam do wystudzenia. Przygotowałam spód ciasta. Biszkopty zmieliłam w blederze, dodałam stopione ciepłe masło i dokładnie wymieszałam. Tą mieszanką wylepiłam spód tortownicy (średn. 26 cm) i wstawiłam do lodówki na 30 min. W tym czasie zrobiłam
Kuchnia u Krysimoja Mama, rumu nie żałowała;) Samo ciasto jest bardzo podzielne i bardzo dobre. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach czy uroczystościach. Polecam. Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki(...)formie 21×32 wyłożonej papierem do pieczenia około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka na ciasto makowo-kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą: mąkę, mak i kokos, delikatnie mieszamy. Pieczemy do zezłocenia w temp. 180 stopni (około 25-30 minut – pilnujemy by nie spiekło się zbyt mocno
Smaki Na TalerzuKilka dni temu na portalu durszlak.pl pojawiła się nowa akcja kulinarna. Normalnie nie zwracam na takie rzeczy uwagi, jednakże akcji o takiej nazwie duma nie pozwoliłaby
Kulinarne zapędy Kokosa