już przepis, na jedno z najpyszniejszych ciast na świecie:) Do zrobienia go zainspirował mnie przepis z bloga ZjemTo , upiekłam jednak po swojemu. Jeśli lubicie karmel, kokos i amaretto będziecie wniebowzięci, ja jestem... składniki: ciasto: 6 białek szczypta soli 130 g cukru 150 g mielonych migdałów 50 g migdałów w płatkach 150 g kokosu 2 łyżki bułki tartej krem: 2 szkl(...)szkl wrzącej wody 1 łyżeczka cukru 1/4 szkl amaretto ponadto: kilkanaście podłużnych biszkoptów 400 g karmelu z puszki kokos do posypania Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając partiami cukier - piana powinna być gładka i lśniąca. Delikatnie wmieszać pozostałe składniki ciasta. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 30 minut
6niebociasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cynamonem. Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na cieście. Herbatniki pokruszyć na mąkę. Wymieszać z masłem, kokosem i solą. Posypać wierzch ciasta. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i maślankę. Zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Wylać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Śliwki przepołowić i układać na cieście skórką do dołu. Mąkę, kokos, cukier i olej zagnieść palcami i posypać ciasto. Piec w 180*C około 45 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajabłeczna: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru dla smakoszy można dodać cynamonu 2 łyżki bułki tartej pianka: 3 białka 1/2 szklanki cukru 2 wiórek kokosowych kruszonka: garść ciasta kruchego 2 czubate łyżki kokosu Przygotowanie: Łączymy i wyrabiamy wszystkie składniki na ciasto. Powinniśmy otrzymać miękkie i plastyczne ciasto. Garść tego ciasta odkładamy na kruszonkę. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Nakłuwamy
Życie zaczyna się w kuchniformie tortu .. czy też tak jak u mnie w formie keksu – szachownica zawsze zachwyca nie tylko podniebienie , ale i oczy!Dwukolorowe ciasto przełożone lekkim kremem budyniowym i obficie obsypane kokosem znajdzie wielu zwolenników.Wbrew pozorom szachownica jest niesamowicie łatwym ciastem i można ją przyrządzić nawet z pomocą dzieciaków!SKŁADNIKI :( forma keksowa )* jajko – 6 szt* cukier
Ostra na Słodkosię a miałam wam napisać o dzisiejszym wypieku. Przepis pochodzi z bloga Ola in the Kitchen. Polecam jest bardzo smaczne, nie zbyt słodkie ale z wyrazistym smakiem kokosu i jagód. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 200 g masła 3/4 szklanki cukru 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Piana: 5 białek 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych
ciastkarnia na kruchym spodzieczekoladę nie daje mi spokoju. Do tego stopnia, że zachciało mi się nawet sernika z kokosem. Upiekłam więc sernik bez spodu a na wierzch wylałam gęstą masę kokosową i czekoladę. Smakowało trochę jak batoniki bounty. Wizualnie prawie nie widać, że to ciasto składa się z dwóch warstw, mają one też podobną konsystencję więc je się jak po prostu sernik. *foremka(...)czas mieszając aż się połączą. Gorącą masę wylać na sernik i odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać i zalać mlekiem , rozpuścić nad garnkiem z gorącą wodą. Polać ciasto a wierzch posypać kokosem. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMięciutkie czekoladowe ciasto oraz przepyszna beza kokosowa, moim zdaniem połączenie idealne. SKŁADNIKI (forma 24x 32) Ciasto ciemne 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru (lub mniej
RAROSSARoku przygotowałam słodką tartę z białą czekoladą i kokosem. Zdecydowanie nie jest to propozycja dla osób liczących kalorie, całe szczęście, że ja idę na dietę dopiero od wtorku :-))). Ponieważ miałam wiórki koksowe na których córka robiła kokosówkę, postanowiłam je wykorzystać do zrobienia kremu. Więc jeśli lubicie odrobinę alkoholu w ciastach zalejcie tę część wiórek, która jest przeznaczona do kremu alkoholem
Kulinarne przygody GatityProjekt powstał we współpracy z WSP Społem Kielce – producentem m.in. Majonezów Kieleckich
Ostra na SłodkoOto pyszny przepis na fit ciasto marchewkowe przełożone rozpływającą się w ustach masą kokosową i posypane prażonymi migdałami. Wilgotne, mięsiste, szybkie do wykonania… no, po
A to pestkaprzy przygotowaniu biszkoptu z kakao. Różni się jedynie tym, że zamiast kakao dodajemy mak. Sposób przygotowania wkładki z kokosem: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać kokos, wymieszać ręcznie, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25 minut. Sposób przygotowania kremu: Masło, żółtka, cukier i kakao utrzeć na gładką masę. Sposób(...)połową kremu, na nim położyć wkładkę kokosową, posmarować ją pozostałą ilością kremu, na nim położyć biszkopt z makiem, nasączyć go ponczem. Przygotować polewę i polać nią wierzch ciasta, a następnie posypać kokosem. Blacha o wymiarach
Przepisy kulinarne babci AntoninyCiasto czekoladowe powstało zupełnie przez przypadek. Dość pózno. I dość szybko. Polecam to ciasto. Znika z prędkością światła! Wykorzystałam ciasto...gotowe.W proszku. Dodałam tylko jaja, wodę i... Do dekoracji kokos, polewę czekoladową oraz powidła śliwkowe do piernika od KULINARNEJ MANIUSI Pod linkiem macie przepis na to cudo ! do zrobienia polewy wykorzystałam kakao naturalne od SKWORCU Polewa jest(...)masła. Rozpuść w kąpieli wodnej, polewa gotowa! Po upieczeniu ciasta, podziel je na połowę, rzecz jasna kiedy będzie już zupełnie zimne! Posmaruj powidłem śliwkowym, nakryj drugą częścią ciasta. Dociśnij. Polej polewą , obsyp kokosem. Pokrój na kawałki i ...smacznego
Z Kuchni Do Kuchniryżowej) 20 dag masła 1 jajko 4 żółtka 15 dag cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 5 łyżek kokosu 4 – 5 łyżek dżemu (u mnie figowy) 2 łyżki sezamu 3 łyżki mąki przygotowanie Na początek zajmiemy się przygotowaniem ciasta. Do mąki dodaj cukier oraz starte na tarce (grube oczka) masło. Całość siekaj nożem. Po kilku minutach dodaj jajko oraz(...)Kiedy zacznie powstawać ciasto, szybko zarób je rękoma i włóż na 20 minut do zamrażarki. Do wyrobienia ciasta możesz też użyć malaksera. Pokrojone jabłka wymieszaj z kokosem, dżemem, sezamem oraz 2 łyżkami mąki. Ciasto wyciągnij z zamrażarki. 2/3 ciasta rozwałkuj na rozmiar formy (najlepiej zrobić to od razu w formie, jeśli tylko posiadasz odpowiedni, mały wałek). Na ciasto wyłóż jabłka
Via Gustofolię i zamrażamy. Do trzeciej dodajemy kakao, zagniatamy i również zamrażamy. CIASTO KOKOSOWE : Białka ubijamy, partiami dodajemy cukier i ubijamy aż cukier nie będzie wyczuwalny. Wsypujemy kokos i krótko ubijamy. CIASTO MAKOWE : Białka ubijamy, dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Żółtka ucieramy razem z pozostałymi składnikami. Na końcu wlewamy parę kropli olejku. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. SKŁADANIE CIASTA : Na podpieczone
Pani na deser