Ciasto kolorowe, wesołe i radosne. Idealne do rozpogodzenia jesiennej, deszczowej aury, ale świetnie sprawdzi się również i w lecie, współgrając z jego ciepłym, słonecznym nastrojem :-) SKŁADNIKI: - 2 galaretki truskawkowe + 500 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe + 500 ml wody - 2 galaretki z czarnej porzeczki + 500 ml wody - 1 galaretka gruszkowa + 500 ml wody - 1 litr śmietanki(...)biszkopt (link) - dowolne owoce (u mnie - ananasy z puszki i jagody ze słoika) Piekę biszkopt. Dokładny przepis na jego wykonanie znajdziecie w tym poście . Przygotowuję galaretki. Każdy smak galaretki rozpuszczam w 500 ml wody. Gdy galaretki są ostudzone, mieszam każdą z nieubitą wcześniej śmietaną. Wkładam do lodówki. Gdy są już dość gęste i dobrze stężone, wylewam
Wielopokoleniowonich małą foremką wycinamy dziurki (musimy mieć taką samą ilość całych spodów i "przykrywek" z dziurką). Pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut (do zrumienienia). Postępujemy tak do wyczerpania ciasta. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do śmietany (jednocześnie cały czas miksując), dodajemy mascarpone i całość dokładnie łączymy. Nadziewanie: Połówki orzeszków(...)sklejamy. W ciasteczkach pieczonych krem nakładamy na całe, czyli spody, przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. W dziurkę z kremem wkładamy borówkę amerykańską (mogą być też inne małe owoce, np. porzeczki, jagody
Kolorowy Przepisownikprzepisów drożdżowych, że zatęskniłam za ich smakiem. Bardzo smakują mi takie wypieki, zwłaszcza bułeczki z przeróżnymi farszami czy pierożki pachnące latem w słonecznej Italii. Najbardziej lubię moment oczekiwania, aż ciasto pięknie wyrośnie. Oprócz ulubionych warzyw w farszu koniecznie muszą znaleźć się zioła, a najbardziej lubię suszone oregano i bazylia, aromatyczne, niezastąpione w kuchni Włoch. Bardzo cenię sobie ciekawe i oryginalne(...)najwyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, pochodzące z małego, rodzinnego gospodarstwa, także smakowe np. cytrynowa czy cynamonowa, to prawdziwy raj dla koneserów; konfitury extra z malin, jeżyn, jagód czy truskawek – zawierają aż 85% owoców; mąki do produkcji makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini al latte. Kuchnia włoska to przede wszystkim sosy i makarony, tych nie może
Moja smaczna kuchniaPlacek po węgiersku w niektórych regionach zwany również plackiem po zbójnicku, lub plackiem zbójnickim to tak naprawdę placek ziemniaczany podany z gęstym gulaszem i gęstą kwaśną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!To propozycja na szybki i łatwy deser bez pieczenia, a przy tym lekki i bardzo smaczny. SKŁADNIKI 1 op. podłużnych biszkoptów (200g), 500 g
słodki bratekjeść z jogurtem wymieszanym z miodem i jagodowym sosem czy też dżemem. O tej porze używam często mrożonych jagód. Zasypuję je cukrem i gotuję kilka minut. Tak przyrządzone jagody są idealne do placków. Z przepisu poniżej wychodzi 10 puchatych placuszków. Placki podczas smażenia praktycznie podwajają swoją objętość. Placuszki z chia 10 puchatych placków Składniki: 150 g mąki grahamki ½ łyżeczki(...)jogurtu 275 ml mleka 2 łyżki nasion chia masło do smażenia Suche składniki wymieszaj w misce trzepaczką. Następnie dodaj po kolei wszystkie mokre składniki i wymieszaj trzepaczką. Odstaw ciasto na 10 minut aby chia napęczniały. Rozpuść masło i smaż placuszki o średnicy około 10 cm na średnim ogniu. Placki podczas smażenia zwiększają swoją objętość i grubość. The post Placuszki
codojedzeniaproponuję użyć budyniu truskawkowego lub malinowego - naleśniki będą wtedy miały niecodzienny, lekko różowy kolor 😉. My zajadamy naleśniki przeważnie tylko z cukrem, ale tym razem zrobiłam do nich sos jagodowy (jagody + odrobina cukru podduszone w rondelku). Wyszło pysznie! Składniki: 3 całe jajka 200 ml mleka 200 ml wody (najlepiej mineralna gazowana) szczypta soli 2 łyżki oleju 2 budynie(...)pszennej + odrobina oleju do smażenia Wykonanie: Jaja miksujemy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy olej, proszek budyniowy, mleko i wodę oraz przesiana mąkę. Mieszamy lub miksujemy do połączenia składników. Ciasto ma dosyć rzadką konsystencję, co jest prawidłowe. Odstawiamy je na 30 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Zjadamy ciepłe z ulubionymi dodatkami
Walijskie Pichcenieprzekonani do spróbowania nowego deseru - z nowej karty, nowego wiosennego menu! Czekoladowe brownie - mocno czekoladowe, kremowe, wilgotne, rozpływające się w ustach! Pyszne! Dowiedzieliśmy się nawet, że przepis na to ciasto jest od mamy jednego z menagerów restauracji! I powiemy całkiem poważnie, że wrócilibyśmy spróbować inne pozycje z nowego menu - wiele pozycji brzmi bardzo zachęcająco - np. grillowane krewetki z młodym szpinakiem(...)grillowaną wołowiną z ogórkiem, kolendrą i orientalnym sosem słodko kwaśnym czy chociażby ich nowy tajski vege burger! O deserach chyba nawet nie powinniśmy wspominać - sernik amerykański z jagodami i kruszonką, tarta cytrynowa z bezą czy ich własne lody waniliowe podawane z owocami! Wszystko brzmi świeżo, smacznie i zdecydowanie pobudza ślinianki ;) Będąc następnym razem w Krakowie z chęcią
Plate of Joyłyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki imbiru 3/4 łyżeczki kardamonu po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji Przygotowanie: Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone warto zmielić je tak, aby przypominały mączkę. Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą masę. Do żółtek dodać(...)Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. inspiracja
Ze smakiem i z pasjąKapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj dość grubo. Pokrzywę sparz wrzątkiem, odciśnij z nadmiaru wody, drobno posiekaj. Krok 2: W dużej misce z mąki, mleka, jajek przygotuj gęste ciasto naleśnikowe . Dodaj kapustę, pokrzywę. Dopraw solą i pieprzem. Krok 3: Smaż na dość dużej ilości tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj(...)Polska stolica Flisactwa. Gdzie oprócz spływu galarem, specjalną płaskodenną łódką, przygotowałem Pamułę, czyli zupę owocową. Danie te można przygotować z różnych gatunków owoców suszonych lub świeżych. Ja skorzystałem z jagód, od których aż roiło się w pobliskich lasach. Podałem ją ze świeżym pszennym pieczywem, kawałkiem białego sera i odrobiną miodu. Po gotowaniu nie mogło zabraknąć flisackiego epizodu, czyli spływu galarem
kuron.com.plCzas czytania: 2 min Dla mojej średniej córki to najlepsze serniczki na świecie, a bardzo istotne dla mnie jest to, że są błyskawiczne! Można je upiec
SprawdzonaKuchnia.plszkl. cukru torebka budyniu waniliowego 100 g masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier, następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp.180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru(...)gęsty budyń. Studzimy stale mieszając, aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem. Dekorujemy świeżymi owocami np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami. Smacznego
Różne smaki w kuchniszkl. cukru torebka budyniu waniliowego 100 g masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier, następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp.180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru(...)gęsty budyń. Studzimy stale mieszając, aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem. Dekorujemy świeżymi owocami np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami. Smacznego
Różne smaki w kuchniPrzedstawiam Wam pyszne, kukurydziane muffiny z jagodami goji i kawałkiem gorzkiej czekolady, która rozpuszcza się w ustach. Szybkie do przygotowania i smaczne! :) Zapraszam... Składniki: 1,5 szkl mąki kukurydzianej (u mnie PAN) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy 1 banan 1/2 szkl cukru 1/2 szkl oleju 1 szkl mleka garść owoców goji kawałki gorzkiej czekolady Wykonanie(...)Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier, mleko, olej i zmiksować. Dodać poduszonego widelcem banana i owoce goji. Wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek, w każdą z muffinek wbić kawałek gorzkiej czekolady. Piec ok 20 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego
Trufelkowoprosty i szybki sposób na efektowne śniadanie, dlatego chętnie próbujemy nowych smaków i połączeń, najczęściej w weekendowe poranki :-) Były więc placuszki jogurtowe z borówkami , otrębowe z kokosem i jagodami , gryczane z bakaliami , jaglane , budyniowe , dyniowe i bananowe . Dziś przepis na pyszne placuszki z truskawkami. Pospieszcie się, bo w tym roku to już ostatni dzwonek, by je przygotować :-) składniki(...)jajko 1/4 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka pokrojonych w kawałki truskawek wykonanie: Wszystkie składniki mieszam łyżką. Rozgrzewam patelnię do pankejków i nakładam ciasto. Placuszki smażę powoli, żeby zdążyły wyrosnąć i nie przypaliły się. Gdy robią się w nich dziurki przekładam delikatnie na drugą stronę. Podaję udekorowane świeżymi truskawkami
babka w formie