blendera, dodajemy odsączone z wody daktyle i miksujemy, następnie dodajemy kakao i masło i ponownie rozdrabniamy. (Kiedy nie posiadasz blendera, herbatniki można potłuc łyżką do ucierania lub wałkiem do ciasta, a daktyle rozdrobnić widelcem.) Formę do tarty smarujemy cienką warstwą masła. Powstałą mieszanką wypełniamy spód i boki formy i mocno dociskamy. Schładzamy. W rondelku podgrzewamy śmietankę z masłem(...)zagotowujemy!, zdejmujemy z palnika, dodajemy czekolady i kakao. Schładzamy i następnie wylewamy na spód. Odstawiamy na noc do lodówki, dekorujemy wg uznania - u mnie maliny i jagody leśne
Gotuj z AgnesPołączenie sernika na zimno ze słodką borówką i spodem ciasteczkowym to strzał w dziesiątkę! Zachwyca smakiem i swoją delikatnością. Przygotowanie : 30 minut Koszt : tanie/średnie
Zdrowie i pysznie na talerzuciasto, a robi się naprawdę łatwo i szybko. Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki i dokładnym ubiciu piany z cukrem. Do środka dodałam kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady, którą oczywiście można zastąpić czekoladą mleczną, białą lub po prostu pominąć. Swój omlet podałam ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i sosem truskawkowym. Świetnie będą pasowały także jagody
cool and mintyciast drożdżowych, niestety nie wiem, czy jest taka w Polsce (podobna do krupczatki, jednak drobiejsza i bardziej miałka). Dla osób, które mieszkają lub mają możliwość kupić w Niemczech pokazuję, to ta mąka: Poza tym do nadzienia dodałam nieco więcej serka i użyłam lekko kwaśnego, tłustego mielonego twarożku oprócz serka mascarpone (dodałam po dwie łyżki za 200 g jagód). Myniolinka - najpyszniejsze
Kuchnia Prezydentowejjagody, jeżyny, maliny i czerwone porzeczki), cukier do posypania. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i cukrem. Posiekać z margaryną. Wsypać przebrane owoce, dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec wlać 3/4 szklanki maślanki i bardzo dokładnie wymieszać łyżką. Masa jest bardzo klejąca, ale właśnie taka ma być:) Łyżką nabierać porcje ciasta
Z miłości do słodkościMocny, intensywny i prawie czarny a jednak granatowy. Koktajl z 3 najciemniejszych owoców: jagód, borówek i czarnej porzeczki to coś dla dbających o wzrok. Konkretny zastrzyk
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie wszyscy! będzie prosto i błyskawicznie szybko. Wspomnienia z dzieciństwa powrócą na na pewno!. Zabieramy się za prostą kaszkę gryczaną która będąc bardzo prostym posiłkiem
Kuchnia PROzdrowotnałyżka miodu 1 szklanka malin Płatki gryczane i siemię lniane zalej odrobiną wrzątku, aby zmiękły. Dodaj miód, kefir i maliny, wymieszaj. Obiad : ciecierzyca po meksykańsku Podwieczorek: Bezglutenowe Ciasto Owocowe Putka Kolacja: sałatka z jarmużem, brokułami i serkiem wiejskim , grzanki przygotuj z Bezglutenowego Chleba Witalnego Putka Farinata - bezglutenowa pizza z ciecierzycy Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Czwartek: Śniadanie: pasta(...)kaszy gryczanej z botwinką i czerwoną fasolą Podwieczorek: smoothie z nasionami chia Składniki / na 1 porcję: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka masła orzechowego garść jagód lub borówek Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj. Kolacja: zupa krem z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki z grzankami z Bezglutenowego Chleba z Prosem Putka
Chilli Czosnek i OliwaSezon truskawkowy uważam oficjalnie za otwarty! Dzisiaj świetny dodatek do deserów, naleśników, gofrów, ciast – dżem truskawkowy bez cukru, za to z szałwią hiszpańską (chia). Konsystencję dżemu możecie sami tworzyć w zależności od ilości dodanych nasionek chia czy też zblendowania truskawek, jeśli lubicie idealnie gładkie dżemy. Jeśli z jakiś względów musicie unikać dodatku cukru, a lubicie omlet czy też naleśniki(...)truskawki, bo dużo zależy od ilości wody, jaką zawierają. Jeśli dżem wyjdzie za rzadki, dodajcie więcej nasion. Polecam spróbować wariantu z nasionami wanilii czy z innymi owocami (morele, maliny, jagody itp). Dżem przechowujemy w lodówce. Drukuj Dżem truskawkowy z chia, bez cukru window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g słodkich truskawek 2 łyżki soku z cytryny 2-4 łyżki
Mieszam w Garnkukanapkach, z pierogami czy wege kotletami. W lipcu często zbierałam jagody, dlatego nie może ich zabraknąć w tym zestawieniu. Jadłam je z owsianką, dodawałam do koktajli i zrobiłam dużo przetworów na zimę. Polecam każdemu wybranie się do lasu i uzbieranie choćby słoika jagód. Warto! Lipiec to początek sezonu na moje ulubione grzyby, czyli kurki. Najbardziej smakują kurki, które(...)Kolejnym ulubieńcem są naleśniki z dżemem jagodowym, masłem orzechowym i polewą waniliową. Takie połączenie to bomba kaloryczna, ale też smakowa :) Jak dla mnie deser idealny! Przepis na najprostsze ciasto naleśnikowe można znaleźć tutaj :). Nie mogło tu tez zabraknąć wcześniej wspomnianej tofucznicy z kurkami, która był w lipcu moja ulubioną propozycją na śniadanie. Przepis na te przepyszne
wegujemyKrótki post o tym w jaki sposób mrozić maliny by każda była zamrożona osobno a porcjowanie było proste :) Tak samo postępujemy z jagodami! Maliny wybieramy nieuszkodzone, jędrne, suche. Jeżeli mamy pewność, że nie były pryskane mrozimy od razu. W przeciwnym wypadku delikatnie płuczemy maliny na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie bardzo dokładnie osuszamy i dopiero mrozimy(...)Suche owoce wykładamy na tacy mrozoodpornej, układamy JEDNĄ warstwę malin! Gdy owoce zamarzną przekładamy do woreczka lub pudełka. Mrożone maliny wykorzystujemy do ciast, deserów, galaretek, pierogów, owsianek, kisieli itp. Przechowujemy do 12 miesięcy
Atlas SmakówBardzo mi smakowały, polecam. Niektórzy powiedzieliby że to są naleśniki amerykańskie. Zwał jak zwał. ale są pyszne. Nic prostszego, wszystkie składniki ze sobą wymieszać na gładką
Kuchnia PokoleńZłota myśl na dziś: " Szczęście należy brać hurtowo " 😃 Taki właśnie wniosek nasunął się nam podczas recenzowania poniższych batonów! Na takie zapotrzebowanie odpowiada sklep slimsore.pl
Candy PandasUpały nas cały czas nie opuszczają, więc i deser musi być z lodówki żeby nie siedzieć w kuchni przy nagrzanym piekarniku. Ja wybrałam deser który uwielbiam
Kulinarne życie