porcje: garść suszonych owoców (mix jabłek, gruszek, śliwek na kompot z suszu) garść suszonych grzybów litr gorącej wody ćwierć łyżeczki cynamonu 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz uszka z grzybami do podania (u mnie mrożone) natka pietruszki do dekoracji Przepis na zupę z suszonych grzybów i owoców Grzyby, śliwki i suszone jabłka namoczyć na noc zalewając je gorącą(...)talerzu, posypać cebulą, plasterkami imbiru i rzodkiewki oraz kaparami. Polać sosem ukręconym z musztardy, miodu, sosu sojowego i octu jabłkowego. Udekorować pokrojonym na kawałki łososiem Pierogi z makiem Ciasto na pierogi przygotowane wg tego przepisu. Nadzienie 100 g maku szklanka mleka 2 łyżki miodu garstka drobno posiekanych orzechów włoskich Przepis na pierogi z makiem Na mleku ugotować mak do miękkości
Ugotowane pozamiataneWczoraj zrobiłam sobie jabłkowe oczyszczanie, polegające jak sama nazwa wskazuje na jedzeniu samych jabłek i piciu wody oraz herbatek ziołowych. Jakoś dałam radę ;) Od jutra zaczynam dietę redukcyjną, w nadziei, że uda mi się przygotować do lata i uwidocznić efekty już kilku miesięcznych ćwiczeń ;) Dziś tradycji stało się zadość i na śniadanie zafundowałam sobie placuszki, inne niż zawsze(...)przez około minutę na najwyższych obrotach marchewkę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach do jajek dodajemy startą marchew oraz wszystkie pozostałe składniki, mieszamy placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśmietaną. Pomysły na farsz do pierogów na słodko W przypadku pierogów na słodko, najczęściej spotykane są pierogi z serem i pierogi z owocami – z truskawkami, borówkami, śliwkami, czy jabłkami. Przedstawiam pomysły na równie smaczne pierogi na słodko, które warto wypróbować. Pierogi z wiśniami i czekoladą Pierogi możesz przygotować ze świeżych lub mrożonych wiśni. Farsz najlepiej będzie smakować, kiedy(...)czekolada to ponadczasowe połączenie! Aby przygotować pierogi z takim farszem, białą czekoladę pokrój w drobną kostkę lub posiekaj i wymieszaj z malinami (świeżymi lub mrożonymi). Tak przygotowanym farszem nadziej ciasto na pierogi. Pierogi z makiem Farsz do pierogów z makiem przygotujesz w podobny sposób, jak mak do ciasta. Wypłukany mak należy ugotować w mleku, a następnie odcedzić, ostudzić i zmielić
Via Gustomąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy do chwili, aż znikną grudki mąki. Dodajemy olej – łączymy składniki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, następnie porcję ciasta (jeżeli jest za gęste dodajemy wody mineralnej). Rozprowadzamy po całej patelni i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Gotowy przekładamy na talerz i przykrywamy drugim talerzem, aby naleśniki(...)danie. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam na: Tradycyjne naleśniki z serem Naleśniki biszkoptowe z serem Naleśniki z kaszy jaglanej Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym Naleśniki na maślance, z jabłkami Mini niemieckie naleśniki Naleśniki na serwatce Wydrukuj przepis The post Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkomąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy do chwili, aż znikną grudki mąki. Dodajemy olej – łączymy składniki. Odstawiamy na ok. 20 minut. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, następnie porcję ciasta (jeżeli jest za gęste dodajemy wody mineralnej). Rozprowadzamy po całej patelni i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Gotowy przekładamy na talerz i przykrywamy drugim talerzem, aby naleśniki(...)danie. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam na: Tradycyjne naleśniki z serem Naleśniki biszkoptowe z serem Naleśniki z kaszy jaglanej Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym Naleśniki na maślance, z jabłkami Mini niemieckie naleśniki Naleśniki na serwatce Wydrukuj przepis The post Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkowystudzeniu, taka przekąska jest bardzo pyszna. Racuchy drożdżowe to smak mego dzieciństwa były one zazwyczaj przygotowywane na mleku i bez dodatków. Obecnie bardzo mi smakują racuchy z dodatkiem np. jabłka, brzoskwiń lub tak, jak tym razem gruszki, która nadaje plackom bardzo fajnego aromatu i smaku. Dodatkowo racuchy zrobiłam na maślance, która dodała racuchom delikatności, ale jeśli jej nie macie(...)zabrudzeniu kuchni, jeśli rozczyn zbyt szybko wyrośnie. Do dużej miski wsypać 3 szklanki mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać cukier, sól i roztrzepane jajka oraz 2/3 maślanki, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, ale swobodnie można je mieszać łyżką, jeśli jest za gęste lub za rzadkie, to dodać pozostałą maślankę lub mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce na około
Kuchcik gotujeprzygotowane mięso odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy do brytfanki. Na patelnię, na której smażone były przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min w temp 170̊ C często polewając otrzymanym sosem. Upieczone przepiórki wyjmujemy(...)pomocą smoking gum. Przepiórki serwujemy z plastrami rzepy, sosem i broccolini z dodatkiem wędzonego twarożku. Proja Czas przygotowania: ok.50 min. 24 porcje, forma do pieczenia 28/18 Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki otrębów pszennych 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka soli Nadzienie 1 200 g twarożku
karmelowyniezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według tego przepisu jest puszysty, delikatny i nigdy nie jest suchy, nie trzeba go więc niczym skrapiać. Ciasto piastowskie składa się z trzech warstw: biszkoptu, musu jabłkowego i bitej śmietany. Może nie jest zbyt dietetyczne ale za to bardzo delikatne i baaardzo smaczne... :-) Podane proporcje są orientacyjne, każdy(...)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut. Składniki masy jabłkowej: - 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych - 2 galaretki cytrynowe Obydwie galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Przestudzone, prawie tężejące już galaretki mieszamy z musem jabłkowym (najlepiej schłodzonym, wówczas szybciej
Smaczne ZdroweMoje ukochane ciasto marchewkowe ostatnio piekę w najróżniejszej postaci. Tym razem postawiłam na muffinki z nadzieniem jabłkowym. Przepis powstał specjalnie na konkurs „Pokochaj olej rzepakowy”, więc z tej okazji przybliżę wam nieco zalety tego produktu. Chciałabym zachęcić wszystkich tym wpisem do wprowadzenia do swojej kuchni tego produktu, za względu na ogromną ilość zalet. Olej rzepakowy jest bogatym źródłem antyutleniaczy(...)Przekładamy do garnka i podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy oraz cukier. Garnek przykrywamy pokrywką i prażymy jabłka, do momentu, aż całkowicie się rozpadną i uzyskamy konsystencję musu. Jabłka mieszamy co jakiś czas, uważając aby nam się nie przypaliły. Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchew ścieramy na tarce na małych oczkach. Mąkę przesiewamy razem
Mania GotowaniaMega dawka witamin i dobre wejście w wiosenny czas! Fioletowa zupa krem zachwyci nie tylko intensywnym kolorem, ale też smakiem {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image
Bardzo Gruby Smokwielu deserów oraz mogą zaskakująco dobrze komponować się z daniami wytrawnymi. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie domowych konfitur: Desery – dodaj konfitury do jogurtów, lodów czy jako nadzienie do ciast i tart. Ich intensywny smak wzbogaci każdy deser. Dania wytrawne – konfitury świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, szczególnie dziczyzny i drobiu. Słodko-kwaśny smak konfitur z czerwonych owoców doskonale podkreśla(...)właściwości żelujące są szczególnie polecane do tej formy przetworów. Owoce, które świetnie nadają się na konfitury ze względu na smak i konsystencję, to np. maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki, wiśnie, jabłka, gruszki, morele i brzoskwinie . Owoce na konfitury – jakie wybrać? Wybór odpowiednich owoców to klucz do sukcesu w przygotowaniu pysznych konfitur. Nie wszystkie owoce nadają się równie dobrze do tego
Słodkie okruszkiszczególnie lubię te skarby, które ze sobą niesie – śliwki, dynie, grzyby i jabłka, chyba w szczególności. Za sprawą czy to świeżych czy tych już przerobionych jabłek, wyczarowałam w tym roku wiele wspaniałych przepisów na czele z donutami, naleśnikami i placuszkami z przesmażonych jabłek. W dzisiejszej odsłonie donuty, które znikają w oka mgnieniu za sprawą mojego żarłocznego(...)pomocą blendera mieszamy wszystko na jednolitą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Łączymy suche składniki z mokrymi na jednolite, dość gęste ciasto. Gotowym ciastem wypełniamy blachę do donutów. Tak przygotowane, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyciągamy, do ostygnięcia na około 5 minut. Po 5 minutach wyciągamy donuty
Smaczna Stronajednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Zostawić kilka łyżek ciasta i domieszać do niego kakao, przełożyć do formy i delikatnie połączyć. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt(...)Dodawać kajmak po jednej łyżce cały czas miksując. Utrzeć na jednolitą masę. Na końcu dodać posiekane orzechy i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Galaretka z czarnej porzeczki z jabłkami: 1 opakowanie galaretki 1 szklanka soku z czarnej porzeczki 2 jabłka Przygotowanie: Sok z czarnej porzeczki zagotować, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i energicznie wymieszać. Jabłka obrać
Kulinarna (nie)codzienność