Śliwki, jabłka, soczyste gruszki i niepozorne brzoskwinie tyle tego w tym roku w naszym sadzie, wszystko pyszne i aż się prosi, aby zamienić w coś pysznego. Z jabłek i gruszek wyciskamy codziennie soki czasem z marchewką, czasem z brzoskwiniami, całe szczęście moja poczciwa wyciskarka daje sobie z nimi świetnie radę ( więcej o wyciskarce możecie poczytać tutaj ). Na weekend(...)była szarlotka i pyszne ciasto z malinami, na które przepis już niebawem Wam wrzucę, a w ubiegłym tygodniu przygotowałam pyszne, pachnące cynamonem muffiny ze śliwkami, były takie dobre i długo pozostały świeże, że muszę mieć ten przepis tutaj choćby dla siebie. Składniki (na ok 12 babeczek): 120 g mąki pszennej 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (polecam
Cynamonowe szczęściewbijamy jajka. Wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Przelewamy do butelki. z dzióbkiem. Za pomocą butelki rysujemy esy floresy lub inne wzorki na rozgrzanej patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z twarożkiem, brokułami, smażonymi cząstkami jabłek
AZgotuj!Placki z jabłkami to nic innego jak plasterki jabłek zanurzone w cieście naleśnikowym. Co w nich takiego wyjątkowego? placuszki rozpływają się w ustach i mają pyszny maślany posmaczek. Przepis i wykonanie mój małżonek. Składniki na 15 placków: 3 jabłka 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli i cukru masło do smażenia Mąkę, mleko i jajko wymieszać dokładnie(...)rozpuścić łyżkę masła, podgrzać na średniej mocy palnika. Plasterki jabłek maczać w cieście i układać na patelni, piec po 3-5 min z każdej strony na złoty kolor. W razie potrzeby rozpuścić kolejną łyżkę masła podczas smażenia. Podawać oprószone cukrem pudrem lub z dżemem. Smacznego! placki_z_jablkami
moj przepis naPlacki z jabłkami to nic innego jak plasterki jabłek zanurzone w cieście naleśnikowym. Co w nich takiego wyjątkowego? placuszki rozpływają się w ustach i mają pyszny maślany posmaczek. Przepis i wykonanie mój małżonek. Składniki na 15 placków: 3 jabłka 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli i cukru masło do smażenia Mąkę, mleko i jajko wymieszać dokładnie(...)rozpuścić łyżkę masła, podgrzać na średniej mocy palnika. Plasterki jabłek maczać w cieście i układać na patelni, piec po 3-5 min z każdej strony na złoty kolor. W razie potrzeby rozpuścić kolejną łyżkę masła podczas smażenia. Podawać oprószone cukrem pudrem lub z dżemem. Smacznego! placki_z_jablkami .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis napojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche ciasteczka cytrynowe, dacquoise cynamonowy z bakaliami, kandyzowana skórka pomarańczowa, keks oraz parę niespodzianek… 🙂 Zachęcam do obserwowania bloga! Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i szafranem -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikpojawią się w następnych dniach to m.in. wilgotny piernik z dodatkiem jabłek, brownie piernikowe, kruche pierniczki, kruche ciasteczka cytrynowe, dacquoise cynamonowy z bakaliami, kandyzowana skórka pomarańczowa, keks oraz parę niespodzianek… 🙂 Zachęcam do obserwowania bloga! Amerykańskie ciasteczka z białą czekoladą i szafranem -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikjabłkiem. Człowiek się uczy całe życie W wersji podstawowej, do surówki z kapusty pekińskiej dodajemy samo jabłko, odrobinę cukru i sos majonezowo-jogurtowy. Jeśli chcemy zaszaleć, to możemy pokusić się na inne dodatki u mnie w tej wersji papryka i marchewka. Jeśli surówka ma bardziej chrupać, to dodajemy pokrojoną czerwoną cebulkę. Bez wątpienia, jabłko w tej surówce robi robotę. Jabłko(...)jego dodatkiem. W zależności od waszych preferencji kulinarnych. Drukuj Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, marchewką i papryką Pyszna i prosta do zrobienia surówka, idealny dodatek do obiadu. Czas przygotowania 15 minutes Czas łącznie 15 minutes Składniki 4 liście kapusty pekińskiej 1 średnie jabłko 1 szt. marchewki 1/2 szt. czerwonej papryki natka (opcjonalnie) Sos 2 łyżki jogurtu naturalnego
Mieszam w Garnkubyć wanilia w proszku) - 1/2 łyżeczki kardamonu - 400 g jabłek - kilka kropelek soku z cytryny - 1 łyżka cynamonu Przygotowanie: 1) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 2) Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kardamon. Dokładnie mieszamy. 3) Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie półksiężyce (szatkujemy). Do pokrojonych dodajemy(...)mniej więcej cała powierzchnia była przykryta tłuszczem. Na wierzch kładziemy jabłka i zasypujemy je resztą mieszanki. Na samym wierzchu układamy pozostałe plastry margaryny. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 35 minut. 5) Deser najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów (na ciepło nie ma formy ciasta i nie da się go kroić na kawałki, w końcu to crumble
Roślinożerni urlopowiczeprędkości przez 6 minut. Następnie dodaj sól - 8 g Wyrabiaj mikserem na drugiej prędkości przez 7 minut. Po wyrobieniu, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyłóż ciasto na blat, uformuj w kulę, przykryj i odstaw na 10-15 minut. Rozwałkuj ciasto na prostokąt i złóż na 4, jak pokazano na filmiku. Przykryj i odstaw na 10-15 minut. Powtórz operację(...)razy. Uformuj kulę, nasmaruj ją odrobiną oleju. Przykryj i zostaw na 20-30 minut. Podziel ciasto na kawałki po 80-85 g każdy. Uformuj z ciasta kulki (patrz filmik powyżej). Wyrównaj ciasto, złóż cztery rogi do wewnątrz, zaciśnij ciasto palcami, odwróć i uformuj kulkę. Posyp je mąką i przykryj folią spożywczą i ściereczką kuchenną. Zostaw bułki do wyrośnięcia
Przepisy na domowy ser i chlebrozpuścić łyżkę masła, podgrzać na średniej mocy palnika. Plasterki jabłek maczać w cieście i układać na patelni, piec po 3-5 min z każdej strony na złoty kolor. W razie potrzeby rozpuścić kolejną łyżkę masła podczas smażenia. Podawać oprószone cukrem pudrem lub z dżemem. Smacznego! placki_z_jablkami
moj przepis nadałam mniej niż w oryginale, a i tak wyszły bardzo słodkie. Składniki: 100 g suszonych jabłek 200 g mąki 80 g cukru trzcinowego 100 g zimnego masła 1 jajko pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia (przepis na około 25 ciastek) Jabłka miksujemy w robocie kuchennym na drobne kawałki. Dodajemy do nich mąkę, cukier, masło, sodę(...)proszek do pieczenia, miksujemy do uzyskania kruszonki. Na bok odkładamy 2 łyżki kruszonki. Do reszty dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczamy i posypujemy kruszonką (można ją lekko wcisnąć w ciastka). Pieczemy 10 minut w 200 stopniach
Kardamonovylekko przestudzić , wyłożyć nadzienie jabłkowe wyrównać. Na wierzch wylać resztę ciasta , wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 175ºC lu b do tzw. suchego patyczka Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Składniki 2 łyżki soku z cytryny 2 słoiki ( 0,9 litr a ) jabłek pokrojonych w kostke ,lub startych 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Wykonanie
mojej kuchnilekko przestudzić , wyłożyć nadzienie jabłkowe wyrównać. Na wierzch wylać resztę ciasta , wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 175ºC lu b do tzw. suchego patyczka Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Składniki 2 łyżki soku z cytryny 2 słoiki ( 0,9 litr a ) jabłek pokrojonych w kostke ,lub startych 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Wykonanie
w mojej kuchniodpowiada. W dzieciństwie najczęściej jedliśmy naleśniki z białym serem, tartym jabłkiem czy z dżemem. Dzisiaj miałam ochotę na coś innego, czyli po raz pierwszy zrobiłam naleśniki z masłem orzechowym i bananami . Posypane sezamem i skropione miodem. Naleśniki z masłem orzechowym i bananami / 10 naleśników Składniki: ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki
Moja smaczna kuchniamąki kasztanowej, 1 szklanka mąki kokosowej, 150 ml musu z pieczonych jabłek lub marmolady bez cukru, 80 ml oleju kokosowego, 1 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 1/2 łyżeczki sody. Wykonanie : Mąki, sodę, imbir i cynamon dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy olej i mus. Zagniatamy ciasto (można dolać trochę ciepłej wody, jeśli ciasto jest zbyt suche i mało
Jeść, by żyć w zdrowiu