ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:571/956)

Ciasto drożdżowe z gruszkami i kokosową kruszonką 177

domu. Pięknie pachnie! Pachnie wiosną, świeżością, smakiem dawnego domu. Ciasto wychodzi obłędnie miękkie, możecie urozmaicać i przygotowywać taką drożdżówkę z serem, dowolnymi owocami, także bakaliami, jak tymi rodzynkami z dzieciństwa…, oczywiście z kruszonkami też można zaszaleć, przyjemnie jest i już. Dziś zaprezentuję Wam pulchniutką drożdżówkę z gruszkami i jabłkami w kokosowej kruszonce – w oryginalnym przepisie, który znalazłam(...)szklanka oleju 5 szklanek mąki pszennej owoce umyte, obrane i pokrojone w mniejszą kostkę: 2 gruszki 1 jabłko kokosowa kruszonka: ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki cukru 80 g bardzo zimnego masła 2-4 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w dużej misce w takiej kolejności: 1. pokruszone drożdże, 2. cukier, 3. pasta waniliowa lub cukier waniliowy

Zasmakuj Kuchni
Ciasto Owocowe Trio 224

orzeźwiające- idealne na lato. Owocowe Trio to połączenie smaku prażonego jabłka z wiśnią( masa różowa), pysznego mlecznego kremu na bazie budyniu oraz orzeźwiających galaretek, w których ukryły się biszkopty udające połówki brzoskwiń:)Ciasteczka również nasączyłam lekko ciepłą galaretką, by były mięciutkie i tworzyły spójną całość. Jeśli lubicie lekkie ciasta na bazie biszkoptu z nutą owocowego wariactwa- polecam- słodkie, orzeźwiające(...)dalej ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie mieszamy.  Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.  Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2 galaretki wiśniowe 2 łyżki masła Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy z dodatkiem masła, pod przykryciem ok 5 minut. Wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy

Domowe ciasta
Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami-jak u babci +FILM 128

łatwą do zrobienia przekąskę-pyszne drożdżowe racuszki z jabłkami. Zapraszam również na film  SKŁADNIKI ***szklanka to umnie zawsze 250ml*** -40g świeżych drożdży -400g mąki pszennej tortowej -250ml mleka -70g masła -2 jajka -1/3 szkl cukru -łyżka wódki -cukier waniliowy -2 średnie jabłka Do miski dajemy drożdże,  2 łyżki cukru, ciepłe mleko(...)Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, jeśli mają dużo soku odciskamy go. Gdy drożdże lekko podrosną dodajemy do nich jajka z cukrem, mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy, jabłka-mieszamy. Na koniec przesiewamy resztę mąki oraz dodajemy ostudzone i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy, na koniec dodajemy łyżkę wódki lub spirytusu. Mieszamy. I nasze ciasto gotowe. Na patelnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Makowiec na kruchym spodzie 1065

cukier 250 g, jabłka 500 g, rodzynki 50 g, orzechy włoskie 50 g, kasza manna 70 g, olejek migdałowy 2 łyżeczki, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 4 łyżki, Ponadto: kandyzowana skórka pomarańczy 0,5 szklanki, Sposób przygotowania: Mąkę siekamy nożem wraz z margaryną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce(...)ciągle miksujemy. Dodajemy zmielony mak, starte jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, kasze mannę oraz olejek i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i dodajemy do masy makowej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Masę przekładamy na podpieczony spód i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170 st. C przez 1h. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder łączymy

kulinarne odsłony pati
Czekoladowe z jabłkami i rodzynkami 145

jedno po drugim, dodajemy jajka, miksując po każdym dodaniu. Do powstałej masy dodać mąkę i migdały, wymieszać szpatułką. Na koniec dodać jabłka, bez soku i wymieszać.  Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Pieczemy w 170 stopniach, przez ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy, wystudzić. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Twarogowe placuszki z jabłkami i cynamonem 170

cynamon, proszek do pieczenia wymieszać na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do masy serowej wrzucić jabłka, wymieszać. Dodać ubite białka, płatki migdałów i delikatnie znowu wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać ciasto na patelnię, tworząc małe placuszki. Smażyć na średnim ogniu. Jak już będą wystarczająco przesmażone to odwracamy na drugą stronę. Teraz już(...)wyjąć ubite białka do miseczki – do naczynia miksującego dodać serek, mąkę, żółtka, miód, cynamon, proszek do pieczenia, zmiksować czas 30 sek, obroty 5 – dodać potarte jabłka, wymieszać czas 30 sek, obroty wsteczne 4 – dodać ubite białka, płatki migdałów i wymieszać już kołpystką

Kuchnia Pokoleń
Makowiec z jabłkami 178

dalej miksować aż powstanie puszysta masa. białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodać mielony mak, utarte jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku migdałowego i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy(25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 175 stopni, ok.40

Mix smaku
Pieczona owsianka z owocami leśnymi 92

Pieczona owsianka z owocami leśnymi to jeden z naszych ulubionych posiłków. Sprawdza się w roli śniadania, jako ciasto, albo przekąska. Ma wiele zastosowań, a samo wykonanie jest banalnie proste Moje dzieci uwielbiają płatki owsiane, więc również w wersji pieczonej chętnie je zjadają. Polecam wypróbować. Szczególnie, jeśli jesteście fanami owsianek. Niby podobne, a jednak coś innego Prosty przepis poniżej, korzystajcie! Składniki(...)owsianych górskich ( tutaj przeczytacie o ich właściwościach), 1,5 szklanki mleka (lub napoju roślinnego), 2 jajka, 1 jabłko, garść mrożonych owoców leśnych. Sposób przygotowania Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na około 30 minut. Następnie przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy mrożonymi owocami i zapiekamy przez około 40 minut

Natka Pietruszki
Rolada bezowa z truskawkami 188

Biszkoptowe, francuskie, drożdżowe, kruche, bezowe… – rolady. Zrolować możemy prawie wszystko – od owoców, poprzez przeróżne masy… i nie tylko. Tym razem Ciasto na niedzielę z wykorzystaniem białek (które czasem nam zostają) – Rolada bezowa z truskawkami. Składniki: – 6 białek – 250g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżka octu – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa(...)się sprawdza. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na słodkie rolady znajdujące się na blogu: Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą Rolada kokosowa Rolada orzechowa W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Rolada , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych papierach Elżbieta Wieczorkiewicz - ElaWu – na FB EsmeraldaZeSmakiem Iwona

mojewypiekiinietylko
Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami-jak u babci +FILM 146

łatwą do zrobienia przekąskę-pyszne drożdżowe racuszki z jabłkami. tradycyjnie zapraszam na film  SKŁADNIKI ***szklanka to umnie zawsze 250ml*** -40g świeżych drożdży -400g mąki pszennej tortowej -250ml mleka -70g masła -2 jajka -1/3 szkl cukru -łyżka wódki -cukier waniliowy -2 średnie jabłka Do miski dajemy drożdże,  2 łyżki cukru, ciepłe mleko(...)Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, jeśli mają dużo soku odciskamy go. Gdy drożdże lekko podrosną dodajemy do nich jajka z cukrem, mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy, jabłka-mieszamy. Na koniec przesiewamy resztę mąki oraz dodajemy ostudzone i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy, na koniec dodajemy łyżkę wódki lub spirytusu. Mieszamy. I nasze ciasto gotowe. Na patelnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Jabłecznik bez ucierania 168

ciasto to chyba najłatwiejsze jakie kiedykolwiek robiłam. Żadnego ucierania, ani ubijania, tylko wsypać składniki na blaszkę i piec. Bardzo kruchy jabłecznik. Składniki suche wymieszać dokładnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek można dodać cynamon jeśli lubicie. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wysmarować grubo masłem i obsypać obficie bułką tartą. Wykonanie(...)warstwa – 1/3 składników suchych 4 warstwa – druga część jabłek i obsypać cukrem brązowym 5 warstwa – składniki suche Na górę potrzeć zimne masło. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec godzinę. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zrobić lukier i polać nim ciasto. Szybko i pysznie

Kuchnia Pokoleń
Chleb pomidorowy z oliwkami 157

wina zakwasu, bo dokarmiłam go trzykrotnie zanim nastawiłam zaczyn…. Wyrabiałam też -tak mi się wydaje – wystarczająco długo…. Dodatkowo po tak długim wyrastaniu, mimo sporej ilości mąki ciasto przykleiło mi się do ściereczki i musiałam je lekko odrywać a na koniec nie miałam wystarczająco ostrego narzędzia do nacinania…. dlatego chleb wygląda na lekko poszarpany Oj dużo się(...)wspólne pieczenie i pozdrawiam:)Chleb pomidorowy z oliwkamiZakwas:55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,200 g wody,1 jabłko, starte na tarce jarzynowejWszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i odstawić na minimum 12 godzin.Ciasto właściwe:cały zaczyn, około 500 g,400 g zmiksowanych pomidorów z puszki,350 g mąki orkiszowej

UgotujmyTo.pl
Jabłecznik na biszkopcie 113

Składniki Biszkopt Jajko 5 dużych jajek Cukier niepełna szklanka Mąka pszenna tortowa 1 szklanka Mąka ziemniaczana pół szklanki Masło 100g Margaryna Kasia 100g Proszek do pieczenia

Kulinarne Przeboje
wyśmienite jabłkowo pomarańczowe kakaowe ciasto ze śmietaną galaretkową... 179

cukier 1 łyżka, budyń waniliowy 1 opakowanie, śmietana kremówka 150 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba jabłka pokroić w kostkę z pomarańczami, wymieszać z cukrem i budyniem jajka, olej, cukier, kakao, mąkę z proszkiem utrzeć robotem, ciasto będzie gęste wlać maślankę i połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 25x24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówki z agrestem i kruszonką 195

dżemem rabarbarowym   Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami   Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami   Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami   Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką   Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Dyniowe ślimaczki drożdżowe Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Drożdżówki z agrestem i kruszonką Czas przygotowania: około 120 minut Składniki: 240 g mąki(...)roztopionego masła Dodatkowo: czerwony agrest Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie zajęło to 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości

Kulinarne przygody Gatity