łyżki ksylitolu/cukru 1-2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z zimnym masłem do otrzymania kruszonki. Wbić jajko i zagnieść ciasto. 2/3 zawinąć w folię i umieścić w lodówce, 1/3 w zamrażarce jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dynię razem ze skórą zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej w rondlu stopić masło, dodać startą(...)foremki wysmarować masłem, dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia ciasto z lodówki rozwałkować na okrąg o kilka cm większy od średnicy foremki. Ciasto przełożyć do formy, dociskając palcami uformować rant dookoła formy. Nadmiary obciąć, dokleić w miejsca, gdzie zabrakło ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem, wysypać tartą bułką i wyłożyć jabłka z dynią na górę ciasta zetrzeć na tarce ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blogu znajdziecie także inne wielkanocne ciacha: Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Cytrynowa babka z kolorową posypką Zielona babka piaskowa z lukrem Owsiane ciasto z jabłkami i kremem Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Pascha wielkanocna Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Drożdżowa babka z bakaliami Drożdżowa babka(...)żółtka, bakalie i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy. Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz, a na sam koniec bakalie. Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, Znowu odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny
Kulinarne przygody GatityPrzepis na tą roladę dostałam od mojej mamy. Największą zaletą tego ciasta jest to, że jest ono łatwe do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Dodatkowo smakuje rewelacyjnie. Składniki: ok. 1 kg jabłek 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dalej ubijając dodać mąkę(...)zetrzeć na tarce. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć starte jabłka a następnie wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie przełożyć go na ścierkę, tak żeby jabłka były na górze a następnie pomagając sobie ścierką zwinąć ciasto w ciasną roladę. Ciasto zostawić do wystudzenia tak żeby
Mama Gotujedrożdżowym, ale i kruchym oraz francuskim. Rozwinęły się również nadzienia. Z czasem zaczęły być nawet słodkie. Postanowiłem przygotować najprostszą formę czyli na cieście francuskim. Najprostszą pod warunkiem, że ciasto kupicie gotowe, a nie będziecie robić go samemu, co przy tych cenach i dostępności jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Abstrahując od tego, że tarty, generalnie, są spoko, to jeszcze idealnie(...)szybą w samochodzie na dobrze nasłonecznionym parkingu. Po dwóch godzinach, czyli akurat wtedy , kiedy jej potrzebowałem, była gorąca. Natomiast godzina też by wystarczyła. Składniki: - boczniaki - cebula - kwaśne jabłka - majeranek - mąka - ciasto francuskie Wykonanie: Boczniaki kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy na podobne kawałki. Cebulę też obieramy, ale idealnie, przynajmniej dla mnie, będą tu półplatserki. Wszystko razem podsmażamy
Kryzysowa Książka Kucharskaupiec dwa jednakowe blaty ciasta. Ja upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut. Odstawić ciasto do ostudzenia. Jabłka umyć, osuszyć, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż będą miękkie. Ciepłe jabłka obrać ze skórki i wyjąć miąższ, zmierzyć(...)objętość. Ja otrzymałam 700 ml miąższu z jabłek. Zagotować miód, rozpuścić w nim żelatynę a następnie wymieszać z jabłkami, doprawić sokiem z cytryny do smaku. Blat ciasta włożyć do tortownicy, na niego wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Docisnąć. Odstawić do zastygnięcia. Najlepiej odstawić na noc. W kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Posmarować ciasto polewą. Ja posypałam
królestwo garówilość jabłek w porównaniu z samym ciastem. Dlatego trzeba zadbać o wcześniejsze upieczenie blatu, by ciasto pozostało kruche. Składniki (na formę (32 x 20) cm): 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka cukru waniliowego 120 g zimnego masła 5 jajek 2-3 łyżki śmietany 1,2 kg jabłek czubata łyżeczka cynamonu szczypta świeżo zmielonej gałki(...)cynamonem i gałką muszkatołową. Wymieszać. Odstawić. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając stopniowo 100 ml cukru. Na upieczony blat wyłożyć jabłka po odcedzeniu z soku, a następnie pianę z białek. Wierzch ciasta pokryć ciastem startym na tarce o grubych oczkach. Piec ciasto ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C na ładny złoty kolor. Zaraz
Weekendy w domu i ogrodziemąki najlepiej przesiane i połączone z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy Ubijamy białko na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem,tak aby nie było grudek. Krążki jabłka zanurzamy w cieście i układamy na patelni z tłuszczem Smażymy z obu stron aż ciasto się zarumieni. Racuszki smażą się bardzo szybko więc pilnujemy :) SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaduże powodzenie. Przygotowanie jabłek – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Jabłka włożyć do garnka i podgrzewać. Przykryć i nie mieszać . Jabłka puszczą swój sok co zapobiegnie przypaleniu. Po pewnym czasie jak już jabłka będą częściowo rozgotowane, zamieszać. Nie dopuścić do całkowitego rozgotowania. Powinno zostać trochę całych kostek jabłek. Dodać kaszę manną(...)cukier i zamieszać. Gotować jeszcze 30 sekund. Cukier radzę dodać do smaku, to zależy jakie kwaśne macie jabłka. Jeśli jabłka są słodkie dodajcie sok z cytryny. Odstawić jabłka do ostudzania. Przygotowanie ciasta – jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie podczas ubijania powoli wlewać olej, ubijać już wolniej. Mąki i proszek do pieczenia
Kuchnia Pokoleńpiernikowe kawy, korzenne ciasta i aromaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi, i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu mam ciasta z jabłkami i śliwkami, lody, i jeszcze trochę dyni. Wariatka jedna!Nie wiem, dlaczego jestem do tyłu z przepisami. O tym, o ilu książkach chcę Wam opowiedzieć, nawet nie wspomnę(...)cudo u Mateusza wiedziałam, że właśnie tego chcę. Miałam jeszcze kilka gruszek, a ponieważ to połączenie świetnie sprawdziło się w lekko pikantnej zupie stwierdziłam, że do słodkiego ciasta też będzie pasować. Oczywiście poszłam nieco na skróty. Zamiast kruchego ciasta - spód z ciasteczek. Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne maślane ciasto z kokosem, jabłkami i lukrem. Szybkie do zrobienia i przepyszne! U mnie zniknęło w jeden dzień! Składniki blaszka 23 /33: masło 250 g, cukier 250 g, jajka 4 szt, skórka otarta z 1 cytryny, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mąka pszenna 400 g, śmietana 12 % 250 g, wiórki kokosowe 150 g, jabłka(...)jajku, skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec dodawać na przemian wiórki kokosowe i śmietanę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać jabłka, delikatnie je dociskając. Piec w 170 st. C przez ok. 1 godzinę. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia. Cukier
kulinarne odsłony patimną, ale będzie już tylko lepiej. Musi być ;) Znalazł się czas na wypieki i tak powstał ten apfelstrudel, z dużą ilością jabłek i cynamonu, dzięki temu nie miałam wyrzutów sumienia po zjedzeniu dość dużej porcji ;) Składniki*: Ciasto: - 2 szklanki mąki krupczatki - 5 łyżek oleju rzepakowego - 1 szklanka ciepłej wody - szczypta soli - olej rzepakowy do wysmarowania foremek - cukier puder(...)ściereczce. Rozwałkowane ciasto wysmarować połową masła, posypać garścią bułki tartej, połową odsączonych rodzynek, połową jabłek startych na grubych oczkach, 3 łyżkami cynamonu, połową podduszonych jabłek. Wszystko równomiernie rozprowadzić po cieście. Ciasto zwinąć w struclę przy użyciu ściereczki, wzdłuż dłuższej części ciasta. Końce zakleić, przełożyć do wysmarowanej olejem foremki. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Piec
Corner With Recipesmąką. Dodałam szczyptę soli, rozpuszczone masło i jajo. Wszystko porządnie wyrobiłam. Ciasto wychodzi trochę rzadkie. Nie trzeba się tym martwić. Tak ma być . Pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak już ciasto popracowało przelałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wyłożyłam pokrojone drobno jabłka. Na wierzchu zaś wylądowała kruszonka. Mąkę, cukier i masło należy(...)dobrze razem wymieszać i ma mieć lepko – sypką konsystencję. Taką kruszonką posypałam ciasto. Piekłam w dobrze nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. Zawsze to ciasto wychodzi mi złoto – brązowe w środku. Wygląda trochę jak miodowe Ale jakie pyszne w smaku! Artykuł Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąpowidłami i cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania(...)czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Święta Wielkanocne już za chwilę, warto więc zaplanować
karmelowyZwykły tymianek też i przy okazji przypomnę moje dotychczasowe przepisy z tymiankową nutą: Na słodko: szortbredy z tymiankiem cytrynowym kruche ciastka z tymiankiem, czekoladą i solą morską staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem Na wytrawnie: pomarańczowo-tymiankowy kurczak cytrynowo-tymiankowy kurczak ziołowa zapiekanka ziemniaczana A dziś zaproponuję przepis, w którym tymianek kryje się w lukrze. To moja wersja przepisu(...)otrzymamy puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy. W kolejnym naczyniu mieszamy suche składniki- przesiane mąki i proszek do pieczenia. Łączymy masę jajeczną z mąką i proszkiem, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy masło z sokiem cytrynowym i jeszcze raz mieszamy. Otrzymaną masę wlewamy do przygotowanej formy (babka urośnie, więc warto się upewnić, że ciasta nie jest więcej niż
les mirabelles