Wymieszaj je łyżką. Następnie dodaj jogurt naturalny i jajka. Całość wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota z hakiem przez kilka minut. Powstałe ciasto powinno być lepkie i dość rzadkie. Racuchy drożdżowe na jogurcie – przygotowanie Misę z ciastem przykryj i odstaw ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Jeśli nie będzie chciało wyrosnąć, to znaczy(...)Racuchy drożdżowe na jogurcie – przygotowanie Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, umyj i obierz jabłka. Następnie przekrój je na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę przekrój jeszcze na pół i pokrój w plastry. Jabłka dodaj do miski z ciastem drożdżowym i wymieszaj łyżką. Na patelni rozgrzej olej tak, aby na dnie była około 1 cm warstwa. Dużą
e-PrzepisyKulinarnedodaje pozostałe składniki i zaczyn. Dobrze trzeba wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak gęsta śmietana. Miskę z ciastem przykrywam czysta ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce ( na wiosnę na słonko a w zimnie na kaloryfer) na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obieram jabłka i kroję je w cieniutkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię(...)olejem nakładam porcje ciasta i na nie układam plasterki jabłka ( delikatnie wciskając je w ciasto). Smażę na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano. Gotowe posypuję cukrem pudrem. Smacznego kochani
Tanio smacznie i prostołyżka cukru 2 jabłka (średniej wielkości około 350g) 2 jajka (średniej wielkości w temperaturze pokojowej) pół łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: tłuszcz do smażenia np olej rzepakowy ( 4-5 łyżek). cukier puder do oproszenia racuszków Do racuchów nadają się przede wszystkim odmiany jabłek: Antonówka, Ligol, Renata. Jak zrobić racuchy z jabłkami? Zobacz jak krok(...)całość miksować na wolnych obrotach. Ciasto odstawiam, by odpoczęło i w tym czasie przygotowuję jabłka. Krok 4 . Jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach . Jeśli jabłka są soczyste, odciskam z nich sok. Starkowane jabłka wrzucam do przygotowanego ciasta i mieszam za pomocą łyżki. Krok 5 . Ubijam białka na sztywną pianę i dodaję
Ania gotujemąki 250 g masła lub margaryny 125 g cukru 3 - 4 żółtka ew. kwaśna śmietana lub kolejne 1 - 2 żółtka ( jakby ciasto było zbyt sypkie ) szczypta soli ew. pół łyżeczki proszku Nadzienie : 1 kg jabłek obranych , bez ogryzków cukier , cynamon woda ok. 1/4 szklanki ew. bułka tarta do podsypania koło 2 łyżek Wykonanie : Ciasto zarobić(...)cukier do smaku ( ważne żeby w jabłkach nie było za dużo wody - trzeba je odparować lub na ciasto kruche wysypać koło 2 łyżek bułki tartej ) Wyłożyć na ciasto . Rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na jabłka , lekko po-nakłuwać Piec w nagrzanym piekarniku od 180 - do 200 stopni przez około 30 - 40 min do zrumienienia Gotowe
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęskórki pomarańczowej cukier puder do dekoracji białko do posmarowania tartaletek Mąke przesiać , dodac pokrojone masło oraz pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włozyc je do woreczka a następnie schłodzić w lodówce około 1godz. W tym czasie jabłka należy obrac i pokroić w kostke. Wrzucic na patelnie, dodac cukier oraz wode i dusic około 30 min. Do czasu(...)jabłka będą szkliste ale jeszcze nie będą się rozpadac na kawałki. Na końcu dodac skórke pomaranczowa. Ostudzic. Ciasto wyjac z lodówki , rozwałkować a tartaletką wycinac koła. Foremki dokładnie natłuscic olejem, a następnie wylepić ciastem. Do srodka nałozyc jabłka a wierzch przykryc kolejnym kółkiem w któym możemy powycinać fantazyjne wzory. Tartaletek nie musimy przykrywac ciastem, możemy zostawić z musem
Radość kipiąca uśmiechem.świeże owoce, np. śliwki węgierki. Korzystamy z uniwersalnego ciasta na sakiewki. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy kwadraty o takiej wielkości, aby po złożeniu objęły jabłka. Sklejamy brzegi ciasta. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika 180 st. C na 15 minut. Gotowe: Smacznego
Maminek kulinarnyDziś znów słodki popołudnie. Jabłecznik w trochę mniej tradycyjnej wersji- wygląda nieco jak bułeczki do odrywania. Ciasto pachnące niesamowicie słodko i waniliowo, po upieczeniu na zewnątrz kruche a w środku delikatne. I w dodatku bez jajek! Przepis znalazłam na blogu http://www.czekolada-utkane.pl :) Zapraszam, spróbujcie koniecznie! Składniki (forma 23cm x 23cm)3 szklanki mąki200 g miękkiego masła (kostka)3/4 szklanki(...)serek. Wszystko mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy miękkie ciasto (podczas zagniatania dodałam trochę mąki, bo ciasto wyszło zbyt klejące). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół- jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, na cieście układamy wydrążone połówki jabłek i lekko posypujemy cynamonem. Tak ułożone jabłka przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta
Symfonia SmakówDawno nie robiłem żadnego ciasta. Bardzo dawno. Kiedyś mieliśmy taką tradycję, że każdy weekend był pod znakiem jakiegoś ciasta. W sobotę piekłem, a potem przez kilka kolejnych dni jedliśmy. Ale jakoś zaniedbaliśmy to. No nic, tak czy inaczej właśnie wracamy do tego pięknego zwyczaju i mam nadzieję, że znowu będzie mi się udawało co weekend coś upiec(...)samym będę miał dla Was sporo nowych, fajnych przepisów. No i oczywiście bardzo prostych zapewne, bo my jednak lubujemy się w łatwych i szybkich ciastach. Dzisiaj bardzo łatwe ciasto z jabłkami. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureCiasto Kapryśnica – sernik gotowany z bitą śmietaną Ciasto Kapryśnica – sernik gotowany z bitą śmietaną Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek Ciasto Słodki Poranek – lekkie i puszyste jak chmurka Ciasto Słodki Poranek – lekkie i puszyste jak chmurka Ciasto Ślicznotka z malinami i bezą – pyszne i efektowne Ciasto Ślicznotka z malinami(...)bezą – pyszne i efektowne Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką Ciasto bez pieczenia z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję Ciasto Królowa Bona – królewski deser na każdą okazję Aksamitny sernik z bezą Domowy sernik z wiaderka – prosty i szybki
e-PrzepisyKulinarnetuż i pewnie szukacie przepisu na pyszne ciasto. Ja pędzę z podpowiedzią jak szybko i pysznie upiec ciasto które zachwycie wszystkich zjadających. Mięciutkie, aromatyczne, delikatne, wilgotne, no same ach i och. Myślę że każdy znajdzie w nim to co lubi w deserze, zakochacie się jak ja. Kto chce spróbować? Ciasto z jabłkami i budyniem - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieFale Dunaju to przepyszne ciasto z jabłkami, delikatnym kremem śmietankowym i czekoladową polewą. Artykuł Fale Dunaju pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudasalami, cebulą, kukurydzą… Zapraszam na bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu omlet z szynką i porem. Polecam także pyszny omlet na słodko a także uwielbiane przez dzieci jabłka w cieście . Omlet z szynką i porem 4 jajka kawałek pora – 10 g 3 plastry szynki 40 g tartego żółtego sera po większej szczypcie soli i pieprzu łyżeczka masła
Zasmakuj KuchniNa straganach jeszcze można spotkać maliny, zapraszam więc na błyskawiczne ciasto malinowe na bazie musu jabłkowego, aromatyczne i wilgotne. Kiedyś po południu w pracy zamarzyło mi
To co kocham