fakt, że dostarcza nam stosunkowo mało kalorii - ok. 136kcal w 100g. Wątróbkę najczęściej podaje się smażoną lub duszoną - często przygotowuje się ją z owocami (np. z karmelizowanym jabłkiem czy gruszką ), zwłaszcza dla dzieci, aby przekonać je do jej dość specyficznego smaku. Czasem warto jednak podejść do tematu z innej strony - można np. przygotować z wątróbki farsz do pierogów. W końcu(...)smaku. 1. Mąkę wysyp na blat i wymieszaj z solą. Na środku kopczyka zrób dołeczek, wlej do niego 2 łyżki oleju i wodę, wymieszaj lekko łyżką, a następnie zagnieć ciasto, po czym zostaw je pod przykryciem na ok. 30 minut. 2. Kajzerkę porwij na małe kawałki i zalej mlekiem. 3. Wątróbki umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. 4. Dwie
Z notatnika dietetykakimś podzielić. Ja swoją przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki daję 4-5 łyżek przyprawy i wtedy mam bardzo aromatyczne ciasto i w całym domu jeszcze długo pachnie pierniczkami. Wszystkie przyprawy mielimy bądź ucieramy na puch. Najlepiej robić to partiami. Jeśli mamy gałkę muszkatołową w całości to ścieramy ją na drobnej tarce(...)bardziej intensywny. Mam malutką patelenkę do prażenia przypraw i prażę absolutnie każdą przyprawę, dobrze im to robi. Zapytacie, do czego użyć domowej przyprawy korzennej? Jesień sprzyja jabłkom, śliwkom, dyniom, gruszkom, herbacie z miodem i cytryną, ciasteczkom korzennym, deserom rozgrzewającym. Szczypta takiej przyprawy dodana do gulaszu wynosi go na inny poziom. Dodanie odrobiny do zupy pomidorowej robi ze zwykłej pomidorówki wielkie
ladykitchendużo mówić, przeceniliśmy nasze możliwości w ilości jedzenia ;). Wszystko co dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało, ale saszetki z nadzieniem z kurek i suszonych pomidorów okazały się hitem. Przepyszne ciasto, podobne do pasztecików i idealnie przyprawiony farsz. Do tego podano sos śmietanowy, który okazał się nadzwyczaj dobry, szczególnie dla mnie, osoby która za śmietaną nie przepada. Jeśli odwiedzicie restaurację Nowa Łódź(...)sosy - wyjątkowo dobre. I na koniec desery: smażone lody waniliowe w kokosowej skorupce z sosem z białej czekolady, bezikami, a przed podaniem polane ciekłym azotem, super efekt oraz gruszka marynowana w białym winie z lodami miętowymi. Pierwszy deser słodszy, drugi bardziej wytrawny, idealny dla tych którzy nie lubią słodkiego. Świetne zwieńczenie posiłku. Robiło się już ciemno, stąd takie zdjęcia
Corner With RecipesJeśli zatem i Wy marzycie o posmakowaniu racuchów takich, jak u babci to serdecznie zapraszam Was do wykorzystania przepisu. Zamiast jabłek możecie użyć też innych owoców np. śliwek lub gruszek, a także borówek, czy jagód. Składniki (na ok. 4 porcje): 400 g mąki pszennej (przesianej) 700 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej(...)minut do wyrośnięcia. Jajka z resztą mleka i cukru miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy oraz szczyptę soli. Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta. Masę odstawiamy na mniej więcej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Każdą z ćwiartek kroimy na dość
MyCookBook.pldziś żyje i kultywuje, kilku tylko mistrzów, którzy wyrabiają sztukę stempli jak przed wiekami. Pietro Picetti i Franco Casani to jedni z nich, którzy wykonuje stemple w drzewie, jabłoni, gruszki, drzewa marple lub buku.Mój makaron jest bez stempli, ponieważ nie chciałem robić ich, z masowymi stemplami a oryginalne są niezwykle ciężkie do zdobycia i drogie.Zapraszam na średniowieczny makaron(...)Letnia woda Do zadania wystąp Corzetti Mąkę wysyp na powierzchnię roboczą, zrób kopiec z małym otworem na jajko. Wbij jajko i lekko wymieszaj, dodaj wodę i wino. Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie owiń je folią i zostaw na pół godziny. Następnie lekko je rozgnieć i przy pomocy maszynki do makaronu, rozwałkuj ciasto do poziomu
RafalCookScones z tofu, z dom. czekowiśnią, gruszka bo taki smutny mały kawałek leżał, a w piekarniku po za tofurninikiem, jeszcze go nie było, to czemu by nie? :) i wyszło świetnie, w ogóle nie powiedziałabym, że jest tam tofu.. gdybym tego nie wiedziała :D tylko ja mogłam sobie zedrzeć podniebienie pieczonymi ziemniakami >.< help, jakieś pomocne(...)łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia Tofu rozgnieść widelcem z łyżką wody i cytryną. Przesiać mąkę i proszek, dodać olej i resztę składników. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie potrzeba dolać jeszcze łyżkę wody. Uformować kwadrat przeciąć go po skosie, posmarować mlekiem, posypać płatkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez ok.20-25
More food, love and dreamsLubię wspólne śniadania. Kiedy kawa lub herbata smakuje inaczej niż zwykle. Kiedy już zwykła owsianka nie wystarcza. Kiedy przez uchylone okno wpada rześki powiew wiatru, a
W kuchni Karmel-itkiogóle. Dynia nadaje im przepiękny kolor, gorzka czekolada i orzechy włoskie też robią robotę. W sezonie jesiennym zrobię je jeszcze parę razy, ale z innymi dodatkami. Jabłka, gruszki, żurawina? Może pokombinuję z przyprawami? Imbir mi jakoś chodzi po głowie. Zobaczymy. Składniki: 500 g dyni (waga po obraniu) 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru (ja użyłam brązowego) 2 jajka(...)masę. W jednej misce mieszamy składniki sypkie (poza orzechami i czekoladą), w drugiej mokre. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy. Następnie dodajemy do tego poszatkowane orzechy i czekoladę, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Wszystko powinno zajmować około 3/4 wysokości foremek. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy są w środku
Kardamonovytymi sokami to gorąco polecamy. Są bardzo smaczne. Prowadzący, Paweł Małecki, opracował dla nas 5 przetworów do przygotowania: - mus jabłkowy z brzoskwiniami - konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną - jabłka karmelizowane - gruszki w syropie - powidła śliwkowe Wszystko to według swoich autorskich przepisów. Nie będziemy tutaj opisywać każdej rzeczy z osobna. Powiemy tylko, że przetwory wyszły naprawdę smaczne i będziemy o nich wspominać(...)tych przetworów. A tymczasem zapraszamy na konfiturę truskawkową z mleczną czekoladą. Naprawdę dobra rzecz. Można ją stosować po prostu jako dżem do smarowania kanapek, albo jako dodatek do wszelakich ciast. Wystarczy zrobić prosty biszkopt, przesmarować konfiturą, na górę dać bezę czy bitą śmietanę, albo po prostu trochę świeżych owoców i szybkie i pyszne ciasto gotowe. KONFITURA TRUSKAWKOWA Z CZEKOLADĄ MLECZNĄ
Marder&Marder ManufactureKażdy z nas wie lub chociaż słyszał, jak ważne jest śniadanie. Przez wiele lat unikałam śniadań, jakoś nie miała "weny" na ich jedzenie, a
W kuchni Karmel-itkitakie pulchne smażone placuszki z mąki, mleka, jajek i proszku do pieczenia, ale mogą być też robione na drożdżach. Cukru nie dodajemy, posypujemy tylko gotowe racuszki cukrem pudrem. Do ciasta możemy dodać owoce - u nas są to jabłka lub dynia. Ale równie pyszne są same racuchy z nałożoną na wierch porcją domowego dżemu lub tylko posypane cukrem pudrem. Zastanawiałam się(...)mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania jeśli chcemy racuchy z owocami, to dodajemy : 4-5 jabłek albo szklanka startej dyni albo 3-4 gruszki Przygotowanie: 1. Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 2. Mieszamy całość na gładką, pulchną masę o konsystencji gęstej śmietany. 3. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę jabłka
dobra gospodyni dom wesołym czyniSałatka wyborna to idealna propozycja na specjalne okazje. Pięknie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje. Doskonale sprawdzi się na romantyczną kolację we dwoje, lub na
Przepiski.plCzas czytania: 3 min Nalewka z pigwy jest to bardzo smaczny alkoholowy trunek domowej produkcji. Oczywiście można kupić buteleczkę nalewki w sklepie, ale nigdy nie ma
SprawdzonaKuchnia.plRęcznie ugniatałam ciasto, aż powstała kula. Zawinęłam ją w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Jak macie czas, to czym dłużej tym lepiej. Wyjęłam z lodówki ciasto. Polecam włożyć je w folię spożywczą i rozwałkować. Nie przywiera wtedy do blatu i nie trzeba posypywać je mąką. Nagrzałam piekarnik do temp. 200 stopni. Rozwałkowany placek wyłożyłam na formę(...)Wyłożyłam masę kremowo-serową na wystudzoną tartę. Użyłam świeżych jagód do posypania tarty. Smacznego! Polecam również inne pyszne TARTY TARTA Z OWOCAMI LATA TARTA Z TRUSKAWKAMI TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI TARTA Z JABŁKAMI
potrawyregionalnesię w ustach masa ze śmietany doskonale współgra ze smakiem żelków. Ta wersja ciasta jest bez galaretek, dzięki czemu nie trzeba czekać, aż galaretki stężeją i w ekspresowy sposób można cieszyć się gotowym deserem. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie proste przepisy na pyszne ciasta bez pieczenia . Spróbujecie? Ps. Zerknijcie na mój sprawdzony przepis na Śmietanowca(...)łyżkami masy.) Na końcu do masy delikatnie wmieszać pokrojone żelki. Całość przełożyć do formy wyłożonej biszkoptami i schłodzić w lodówce. W przepisie użyłam żelków Gusto : kwaśnych jabłka i gruszki oraz brzoskwiniowe jajka sadzone . Całość udekorowałam kolorowymi malinkami
Di gotujełyżek cukru 1 łyżka cukru cynamonowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 plaska łyżeczka cynamonu Mus owocowy: 0,5 kg śliwek 4 jabłka 4 gruszki 3 opakowania galaretki cytrynowej 1 opakowanie żelatyny (60g) (ja używam żelatyny fix deserowej Dr Oetkera) Śmietanka: 330 ml śmietanki kremówki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo(...)Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Mus owocowy - 0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Jabłka i gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Śliwki, jabłka i gruszki przełożyć do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą trochę soku i lekko odparuje woda
Ciastka - domowe słodkościPuchate i delikatne w smaku racuszki na jogurcie, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, także z dodatkiem innych owoców, np. jabłek, gruszek. Pyszne placuszki budyniowe z bananami to propozycja na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Smakują odgrzane w piekarniku, także na zimno jako przekąska w ciągu dnia. Można spakować je na piknik, do pracy, szkoły. Polecam posypać(...)przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. Można użyć budyniu z cukrem, jednak wtedy zamiast 3 łyżek cukru pudru dodajcie 2. Do ciasta można dosypać także łyżeczkę cukru z wanilią lub zrezygnować z cukru pudru i zamienić go całkowicie cukrem z wanilią lub cukrem wanilinowym. Racuszki można polać syropem lub miodem. PRZYGOTOWANIE: Banany obieram
Zasmakuj Kuchni