ciasto z gruszkami - 3088 przepisów (strona:162/206)

Dwudniowe szkolenie z mistrzem cukiernictwa – Bożeną Sikoń w szkole Ashanti 133

starannie wykończony pod okiem Pani Bożeny, którą zresztą uwielbiam. Teraz pokrótce opiszę przygotowane przez nas pyszności. Różowy tort powyżej jest z chrupiącym blatem, o smaku waniliowym, z rozmarynem, gruszką karmelizowaną, galaretką malinową i oblany jest błyszczącą, malinową polewą (glasage). Kolejny tort, to tort bezowy „Mokka”. Mocno kawowy z żurawiną i wiśnią, dosyć słodki, z kremem muślinowo – maślanym . Poniżej również(...)jest kwiatem i liściem z czekolady. A tak nasze torty wyglądały w przekroju. Hitem kursu były kruche ciastka migdałowo – rumowe z bitą śmietaną, po prostu palce lizać! :). Delikatne, kruche ciasto, pyszny krem migdałowy, rum i polewa czekoladowa. Na koniec odbyło się wręczanie dyplomów i pamiątkowe zdjęcia. Kurs był świetny i polecam go każdemu, kto kocha przygotowywać słodkości. Szkoła robi wrażenie

Mała Cukierenka
Ciecierzyca na słodko. 128

Brownie z ciecierzycy z daktylami i gorzką czekoladą, gruszka (vegan) Ciepłe, klejące, maziste,może za bardzo, ale akurat mi to nie przeszkadza.  i znów mi gdzieś weekend, tydzień, miesiąc ucieka, jak to możliwe, że  to już połowa grudnia?  słodko mi.  Przepis: 150g  ugotowanej ciecierzycy  2 czubate łyżki kakao 1/2 banana  1/4 szklanki mleczka(...)Wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać pokrojone daktyle. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200stopni przez ok 40min. Posypać czekoladą.   *nie dodałam, ale następnym razem tak spróbuję, by ciasto wyszło mniej maziste :) Ps. coś mi się z rozmiarem czcionki dzieje i nie mogę ustawić normalnej wielkości

More food, love and dreams
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 209

drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sok z ½ cytryny sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: 1 kg pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki soli(...)Następnie przyprawiamy do smaku płatkami chili, solą oraz odrobiną oregano. Gotowy sos odstawiamy do wystudzenia i przekładamy do słoiczków. Można go przechowywać przez kilka tygodni w lodówce. Bułeczki bao Ciasto zagniatamy na około 2h przed końcem pieczenia mięsa. W tym celu w misce łączymy mąkę wraz z solą. W garnuszku zaś przygotowujemy zaczyn z drożdży. Rozpuszczamy je w letniej wodzie

Food Square
Pierogi z wątróbką 100

fakt, że dostarcza nam stosunkowo mało kalorii - ok. 136kcal w 100g. Wątróbkę najczęściej podaje się smażoną lub duszoną - często przygotowuje się ją z owocami (np. z karmelizowanym jabłkiem czy gruszką ), zwłaszcza dla dzieci, aby przekonać je do jej dość specyficznego smaku. Czasem warto jednak podejść do tematu z innej strony - można np. przygotować z wątróbki farsz do pierogów. W końcu(...)smaku. 1. Mąkę wysyp na blat i wymieszaj z solą. Na środku kopczyka zrób dołeczek, wlej do niego 2 łyżki oleju i wodę, wymieszaj lekko łyżką, a następnie zagnieć ciasto, po czym zostaw je pod przykryciem na ok. 30 minut. 2. Kajzerkę porwij na małe kawałki i zalej mlekiem. 3. Wątróbki umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. 4. Dwie

Z notatnika dietetyka
Domowa korzenna przyprawa do piernika 123

kimś podzielić. Ja swoją przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki daję 4-5 łyżek przyprawy i wtedy mam bardzo aromatyczne ciasto i w całym domu jeszcze długo pachnie pierniczkami. Wszystkie przyprawy mielimy bądź ucieramy na puch. Najlepiej robić to partiami. Jeśli mamy gałkę muszkatołową w całości to ścieramy ją na drobnej tarce(...)bardziej intensywny. Mam malutką patelenkę do prażenia przypraw i prażę absolutnie każdą przyprawę, dobrze im to robi. Zapytacie, do czego użyć domowej przyprawy korzennej? Jesień sprzyja jabłkom, śliwkom, dyniom, gruszkom, herbacie z miodem i cytryną, ciasteczkom korzennym, deserom rozgrzewającym. Szczypta takiej przyprawy dodana do gulaszu wynosi go na inny poziom. Dodanie odrobiny do zupy pomidorowej robi ze zwykłej pomidorówki wielkie

ladykitchen
Restauracja Nowa Łódź (Al. Piłsudskiego 76) 191

dużo mówić, przeceniliśmy nasze możliwości w ilości jedzenia ;). Wszystko co dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało, ale saszetki z nadzieniem z kurek i suszonych pomidorów okazały się hitem. Przepyszne ciasto, podobne do pasztecików i idealnie przyprawiony farsz. Do tego podano sos śmietanowy, który okazał się nadzwyczaj dobry, szczególnie dla mnie, osoby która za śmietaną nie przepada. Jeśli odwiedzicie restaurację Nowa Łódź(...)sosy - wyjątkowo dobre. I na koniec desery: smażone lody waniliowe w kokosowej skorupce z sosem z białej czekolady, bezikami, a przed podaniem polane ciekłym azotem, super efekt oraz gruszka marynowana w białym winie z lodami miętowymi. Pierwszy deser słodszy, drugi bardziej wytrawny, idealny dla tych którzy nie lubią słodkiego. Świetne zwieńczenie posiłku. Robiło się już ciemno, stąd takie zdjęcia

Corner With Recipes
Racuchy drożdżowe z jabłkami 303

Jeśli zatem i Wy marzycie o posmakowaniu racuchów takich, jak u babci to serdecznie zapraszam Was do wykorzystania przepisu. Zamiast jabłek możecie użyć też innych owoców np. śliwek lub gruszek, a także borówek, czy jagód. Składniki (na ok. 4 porcje): 400 g mąki pszennej (przesianej) 700 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej(...)minut do wyrośnięcia. Jajka z resztą mleka i cukru miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy oraz szczyptę soli. Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta. Masę odstawiamy na mniej więcej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Każdą z ćwiartek kroimy na dość

MyCookBook.pl
Średniowieczny makaron Corzetti 76

dziś żyje i kultywuje, kilku tylko mistrzów, którzy wyrabiają sztukę stempli jak przed wiekami. Pietro Picetti i Franco Casani to jedni z nich, którzy wykonuje stemple w drzewie, jabłoni, gruszki, drzewa marple lub buku.Mój makaron jest bez stempli, ponieważ nie chciałem robić ich, z masowymi stemplami a oryginalne są niezwykle ciężkie do zdobycia i drogie.Zapraszam na średniowieczny makaron(...)Letnia woda Do zadania wystąp Corzetti Mąkę wysyp na powierzchnię roboczą, zrób kopiec z małym otworem na jajko. Wbij jajko i lekko wymieszaj, dodaj wodę i wino. Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie owiń je folią i zostaw na pół godziny. Następnie lekko je rozgnieć i przy pomocy maszynki do makaronu, rozwałkuj ciasto do poziomu

RafalCook
Tofu scones. 199

Scones z tofu,  z dom. czekowiśnią, gruszka  bo taki smutny mały kawałek leżał, a w piekarniku po za tofurninikiem, jeszcze go nie było, to czemu by nie? :) i wyszło świetnie, w ogóle nie powiedziałabym, że jest tam tofu.. gdybym tego nie wiedziała :D  tylko ja mogłam sobie zedrzeć podniebienie pieczonymi ziemniakami >.< help, jakieś pomocne(...)łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia Tofu rozgnieść widelcem z łyżką wody i cytryną. Przesiać mąkę i proszek, dodać olej i resztę składników. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie potrzeba dolać jeszcze łyżkę wody. Uformować kwadrat przeciąć go po skosie, posmarować mlekiem, posypać płatkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez ok.20-25

More food, love and dreams
ŻYTNIE TOSTY FRANCUSKIE Z OWOCAMI 163

Lubię wspólne śniadania. Kiedy kawa lub herbata smakuje inaczej niż zwykle. Kiedy już zwykła owsianka nie wystarcza. Kiedy przez uchylone okno wpada rześki powiew wiatru, a

W kuchni Karmel-itki
Muffiny dyniowe z czekoladą i orzechami 62

ogóle. Dynia nadaje im przepiękny kolor, gorzka czekolada i orzechy włoskie też robią robotę. W sezonie jesiennym zrobię je jeszcze parę razy, ale z innymi dodatkami. Jabłka, gruszki, żurawina? Może pokombinuję z przyprawami? Imbir mi jakoś chodzi po głowie. Zobaczymy. Składniki: 500 g dyni (waga po obraniu) 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru (ja użyłam brązowego) 2 jajka(...)masę. W jednej misce mieszamy składniki sypkie (poza orzechami i czekoladą), w drugiej mokre. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy. Następnie dodajemy do tego poszatkowane orzechy i czekoladę, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Wszystko powinno zajmować około 3/4 wysokości foremek. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy są w środku

Kardamonovy
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 156

tymi sokami to gorąco polecamy. Są bardzo smaczne. Prowadzący, Paweł Małecki, opracował dla nas 5 przetworów do przygotowania: - mus jabłkowy z brzoskwiniami - konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną - jabłka karmelizowane - gruszki w syropie - powidła śliwkowe Wszystko to według swoich autorskich przepisów. Nie będziemy tutaj opisywać każdej rzeczy z osobna. Powiemy tylko, że przetwory wyszły naprawdę smaczne i będziemy o nich wspominać(...)tych przetworów. A tymczasem zapraszamy na konfiturę truskawkową z mleczną czekoladą. Naprawdę dobra rzecz. Można ją stosować po prostu jako dżem do smarowania kanapek, albo jako dodatek do wszelakich ciast. Wystarczy zrobić prosty biszkopt, przesmarować konfiturą, na górę dać bezę czy bitą śmietanę, albo po prostu trochę świeżych owoców i szybkie i pyszne ciasto gotowe. KONFITURA TRUSKAWKOWA Z CZEKOLADĄ MLECZNĄ

Marder&Marder Manufacture
PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 138

   Każdy z nas wie lub chociaż słyszał, jak ważne jest śniadanie. Przez wiele lat unikałam śniadań, jakoś nie miała "weny" na ich jedzenie, a

W kuchni Karmel-itki
Racuchy - czyli proste, szybkie i pulchne placuszki na słodko 296

takie pulchne smażone placuszki z mąki, mleka, jajek i proszku do pieczenia, ale mogą być też robione na drożdżach. Cukru nie dodajemy, posypujemy tylko gotowe racuszki cukrem pudrem. Do ciasta możemy dodać owoce - u nas są to jabłka lub dynia. Ale równie pyszne są same racuchy z nałożoną na wierch porcją domowego dżemu lub tylko posypane cukrem pudrem. Zastanawiałam się(...)mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania jeśli chcemy racuchy z owocami, to dodajemy : 4-5 jabłek albo szklanka startej dyni albo 3-4 gruszki Przygotowanie: 1. Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 2. Mieszamy całość na gładką, pulchną masę o konsystencji gęstej śmietany. 3. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę jabłka

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Sałatka wyborna 206

Sałatka wyborna to idealna propozycja na specjalne okazje. Pięknie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje. Doskonale sprawdzi się na romantyczną kolację we dwoje, lub na

Przepiski.pl