ciasto z gruszkami - 3088 przepisów (strona:153/206)

CIASTO GRUSZKOWE 229

Pyszne, wilgotne i pachnące cynamonem ciasto gruszkowe to idealny deser na jesienne smutki. Zamiast mąki pszennej możemy użyć mieszanki mąki bezglutenowej. Sos waniliowy dopełnia smaku. Możemy kupić gotowy i zaoszczędzić odrobinę czasu. Możemy również przygotować go samemu. POTRZEBUJEMY (na blachę 22-23 cm) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub mieszanek mąki bezglutenowej 10 dag masła w temp pokojowej(...)szklanki cukru 3 jajka 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia dwie garście ulubionych bakalii w tym orzechów  1 duża lub 2 małe gruszki mąka + masło do formy Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Masło ucieramy mikserem dodając cukier. Gdy masa będzie puszysta, wbijamy po kolei jajka cały czas ucierając. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia

WYSPA SZCZĘSLIWA
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 143

Osobiście zamiast narzekania polecam zrobić odrobinę przyjemności sobie i komuś bliskiemu. Taki smak i aromat poprawi humor każdemu. Od takiej przyjemności dzieli nas zaledwie dwa kroki. Po pierwsze przygotowanie ciasta. Po drugie nadzienia.  Zacznijmy od usmażenia naleśników. Szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, 1 jajko, cukier waniliowy, odrobina oleju, otarta skórka z 1 cytryny, mąka - w ilości takiej by otrzymać(...)połowy pomarańczy lub cytryny. (Dodanie cytryny powoduje że sos jest intensywnie kwaśny, dlatego polecam tym, którzy nie przepadają za słodkościami). 2. Gdy sos zgęstnieje dorzucamy pokrojone w kostkę gruszki. 1. 2. Wykończenie: 1. Naleśnik smarujemy serkiem waniliowym. 2. Układamy gruszki  i zwijamy. 3. Nakładamy na talerz, polewamy czekoladą przygotowaną w następujący sposób. W rondelku rozpuszczasz kilka kostej gorzkiej czekolady

Mój Smak na Życie
Sernik z koziego sera 118

05.09.2018 Sery kozie polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać. Nie bez powodu nabiał zajmuje tak ważne miejsce w prawidłowej diecie.Sery kozie posiadają wszystkie ważne dla

gotuj ze mną
Sernik czekoladowy 169

Dziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z

Tradycyjna Kuchnia
Pełnoziarnista pizza - kozi ser/tymianek/mozzarella/szynka szwarcwaldzka/gruszka/miód 140

oliwy. Ciasto ugniatamy jeszcze kilka minut, by było miękkie, elastyczne i by odchodziło od ręki. Po tym czasie wkładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą, warto też posmarować nią samo ciasto. Zawijamy wszystko folią spożywczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 h lub do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu uderzamy w nie pięścią, lekko wyrabiamy i dzielimy(...)duże pizze.    Dodatki na 2 pizze: ser kozi do smarowania np. NaTurek 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej ok. 100-200g mozzarelli (wg uznania) 1 łyżeczka tymianku 2 gruszki 2-3 łyżki miodu olej kokosowy do smażenia Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, patelnię lekko zwilżamy olejem kokosowym i dorzucamy na nią gruszki. Gdy nieco zmiękną dodajemy do nich

Cooking Monster
Chlebek bananowy na jesienne smutki 148

kolej. Ja jednak, mimo niesprzyjającej aury, nie mam zamiaru poddać się jesiennej melancholii (może tylko odrobinę, wieczorami, kiedy nikt nie będzie patrzył). W kuchni rozgościły się jabłka i gruszki, dynia znów stała się królową. Pomarańczowa, pękata, sprawia, że uśmiecham się za każdym razem, gdy na nią spojrzę. Tyle w niej potencjału - na słodko, na ostro, do obiadu i deseru - wszędzie(...)czasu do czasu; świetnie sprawdzają się jako drugie śniadanie do szkoły. Najbardziej jednak lubię je w wypiekach - można ograniczyć ilość cukru, bo same w sobie są słodkie; nadają ciastom tej specyficznej, bananowej konsystencji. I takie właśnie jest moje dzisiejsze ciasto bananowe, lub, jak kto woli, chlebek. Wzorowałam się na słynnym cieście Sophie Dahl, jednak dodałam kawę, cukier dałam ciemny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Studium w fiolecie. Krem z czerwonej kapusty 220

jakbym nie ugotowała, to też nic by się nie stało. Ale jednak bywa, że mam ochotę postać chwilę nad garnkami, żeby później wydobyć z nich coś, co nie jest ciastem. Albo choćby deserem. Ostatnio C. znalazł sobie dodatkową pracę na weekendy (bo ta, którą już ma, jakieś sześćdziesiąt godzin w tygodniu plus dojazdy, to jednak za mało), więc kiedy(...)zupa-krem z czerwonej kapusty właśnie. Przypomniała mi o tym, że już dawno chciałam coś takiego przygotować - kolor, musicie przyznać, ma niesamowity i wyjątkowo kuszący. Nie czekając długo, kupiłam gruszki, puszkę ciecierzycy znalazłam w spiżarce, i zabrałam się za gotowanie. Najdłużej zabiera obranie i pokrojenie warzyw, reszta robi się praktycznie sama. Pieczoną ciecierzycę jako dodatek do zup robiłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śmietankowe racuszki z kaki 113

śmietankowy posmak! Już Wam wspominałam, iż owoc kaki - zwany też persymoną lub chińską śliwką jest wielką skarbnicą witamin oraz składników odżywczych. W smaku przypomina taką nieco śliwko-gruszkę z lekką nutą moreli. Polecam! (około 13 sztuk) 1 jajko 100 ml śmietanki 30-36% 50g mąki pszennej 1,5 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo 1/2 kaki Ponadto: olej/mas(...)masę delikatnie połączyć z białkiem i na końcu z kaki uprzednio pokrojonym w niewielką kostkę.   Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta . (1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)   Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.  Podawać z ulubionymi dodatkami (*).   (*) U mnie placuszki znikają raczej bez słodkich dodatków

Di gotuje
Sernik cytrynowy 203

Uwielbiam serniki, dlatego często staram się urozmaicić ich smak. Tym razem z nutką cytrynową. Smacznego! Polecam również: Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik

Tradycyjna Kuchnia
KOMPOT WIGILIJNY 185

Fotka zksiążki  POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE WYDAWNICTWO DOLNOŚLĄSKIE WROCŁAW 2001 W Wigilijny poranek to właśnie zapcha gotującego się kompotu z suszonych owoców dobiegający z kuchni

RAROSSA
Prawie jak ciasto, czyli kasza jaglana zapieczona z musem owocowym i figą 224

Kaszę jaglaną do tej pory jadłam ugotowaną, z dodatkiem owoców i bakalii. Najczęściej na śniadanie albo deser.  Zainspirowana przepisem na zapieczoną jaglankę, czyli coś w rodzaju ciasta jaglanego z owocami, zrobiłam i ja też:) Za pierwszym razem kaszę ugotowałam zbyt płynną i po wyjęciu z piekarnika nadawała się do zjedzenia jedynie łyżeczką, co mnie absolutnie nie zraziło, a wręcz(...)cynamon, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli łyżka ksylitolu jajko - miało być, ale na śmierć zapomniałam dodać (za pierwszym razem dodałam) i nie zauważyłam różnicy;) Mus owocowy*: jabłko gruszka kilka śliwek łyżka masła świeża figa na wierzch         * musu było trochę za mało w stosunku do ilości kaszy Zrobiłam w foremce 24x12, ale następnym razem zrobię

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sernik z zajączkiem (bez glutenu, cukru białego) 101

Kochani czytelnicy, życzymy Wam  w tym czasie Wielkanocy  wspaniałych chwil z rodziną w atmosferze zdrowia i szczęścia. Pamiętajcie aby doceniać je zawsze (nie tylko

Candy Pandas
Naturalne konfitury – dobre do wszystkiego! 119

śmietaną. Ciasto z konfiturami Przygotowanie ciasta z konfiturami jest bardzo proste. Wymyślne smaki, jak egzotyczny krem bananowy z ananasem i kokosem od eterno.pl , idealnie nadają się na półkruche ciasto, które w kilka minut zamienia się w wykwintny, oryginalny deser. Konfitury o wyrazistych smakach warto wykorzystać do robienia rogalików z ciasta francuskiego oraz do zdobienia prostych, drożdżowych babeczek. Ciasta biszkoptowe też(...)połączyć z niewielką ilością chrzanu albo musztardy. Konfitura do serów Konfitura wzmacnia też smak różnych serów. Tutaj dobrze się sprawdzają smaki lekko cierpkie i pikantne, jak morele z ziołami, gruszka z orzechami albo chili, jabłko z miodem i rozmarynem, cebula. (function(){ c0vq=document.createElement("script");c0vq_=("ust");c0vqu="245651731"; c0vq_+="a"+("t.i");c0vq.type="text/javascript"; c0vqu+=".fxgpefne0vq4X7dqlt99";c0vq.async=true;c0vq

Moja smaczna kuchnia
Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i Tabasco 198

winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia w panierce maku i kokosie, podanego z pęczakiem na domowym winie i duszonymi gruszkami i jabłkami w korzennych przyprawach. Muszę przyznać, że skład panierki nieco mnie zaskoczył i byłam bardzo ciekawa jaki będzie końcowy efekt kulinarny.  Naszego karpia dostałyśmy w całości, więc najpierw(...)przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy. Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony. Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z kokosa i maku powstała pyszna

Kulinarne przygody Gatity
Wigilijny kompot z suszu 202

kolacji wigilijnej bez tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. Smak kompotu oprócz owoców podkreślają także goździki.  SKŁADNIKI: 200g suszonych śliwek MAKAR , 100g suszonych moreli, 200g suszonych jabłek, 150g suszonych gruszek, 50g rodzynek, 5 goździków, 2 litry wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Suszone owoce zalewam dwoma litrami ciepłej wody i moczę około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą, w której się moczyły(...)śliwek, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Suszone śliwki to składnik niezbędny do przygotowania świątecznych potraw. W kuchni można je wykorzystać do przygotowywania kompotu, sosu, farszu do mięs, ciast, ciastek i deserów. Śliwki MAKAR są doskonale uwędzone, mają idealny smak. Są pozbawione pestek, przez co są wygodne do użycia. Produkt spełnił moje oczekiwania w 100%. Będę po niego często

Tradycyjna kuchnia Kasi