żurawinę. Dodatkowo na wierzch wcisnęłam pokrojoną w paski gruszkę, którą już sobie dojrzewała w koszyczku i czekała na swoją kolej.😀 Efekt zwieńczyła gorzka czekolada i jeszcze więcej płatków migdałowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z przepis na PIECZONĄ OWSIANKĘ Z BANANEM , która zapewniam powali Was smakiem. Również zapraszam na CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ , które tak na prawdę
Zdrowie i pysznie na talerzucoś pysznego - stworzyliśmy piknik z prawdziwego zdarzenia! Marysia ( GRUSZKA Z FARTUSZKA ) uraczyła nas swoją domową chałwą z sezamem oraz pysznymi precelkami. Od Piotra ( SAN JACINTO ) mieliśmy m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę, bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia ( W KRAINIE SMAKU ) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem graham z pestkami dynia
W kuchni Karmel-itkinawet 45 minut, jeśli Twoje gruszki są bardzo twarde. Ważnym jest, aby gruszka była miękka i dała się swobodnie kroić łyżeczką, ale nie może się rozpadać. Wyjmij gruszki z zalewy, odcedź zalewę na sitku, następnie gotuj dalej i zredukuj do konsystencji gęstego syropu. Jeśli nie masz doświadczenia, podpowiem - syrop będzie gotowy, jeśli zacznie kipieć. :) Odstaw do ostygnięcia. Składniki(...)prawdziwą wanilią Wykonanie: Wszystkie "suche" składniki umieść w misce, dodaj do nich żółtka oraz masło. Masło posiekaj w misce nożem mieszając je jednocześnie z pozostałymi składnikami. Zagnieć następnie ciasto - musi być gładkie i jednolite. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki lub zamrażalnika, aby się schłodziło. Następnie obsyp obficie blat mąką, rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj koła lub inne
Garniec Magalieflan – ciasta przypominającego budyń na słodko lub duży naleśnik posypany po upieczeniu cukrem pudrem. Flaugnarde może być podawany na ciepło i na zimno. Flagnarde jest bardzo podobny do clafoutis, obydwa desery różnią się tylko rodzajem użytych owoców. Do clafoutis obowiązkowo dodaje się czarne czereśnie, zaś w przypadku flaugnarde mamy całkowitą dowolność, robi się z dodatkiem jabłek, brzoskwiń, gruszek, śliwek, suszonych(...)pół godziny. 3. Jedną większą formę (24cm x 24cm) lub 4 mniejsze naczynia do zapiekania posmarować masłem. 4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu). Przelać ciasto do foremek. 5. Wierzch deseru posypać owocami (jeśli chcemy). 6. Deser piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Potem należy zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze
W mojej kuchniwchodzą, jabłka, pigwa i żurawina. Do tego pyszny krem i delikatny biszkopt. Nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Znika bardzo szybko. Wykorzystałam te owoce bo akurat miałam, ale można dodać gruszki jak macie. blaszka o wymiarach 24x24 cm biszkopt: 1 budyń śmietankowy 3 jajka wielkość M 4 łyżki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej owoce przełożenie: 750 g jabłek(...)rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąkę,budyń przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni. Owoce przełożenie: Do miski wlewam wodę zimną, dodaję sok z 1/2 cytryny
wesoła kuchniamoimi ulubionymi owocami, ale w takim połączeniu smakują wybornie! Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego,a wierzch całego deseru wieńczą kawałki gruszek w miodzie. Tak jak szybko robi się tą tartę, tak też szybko znika. Stety bądź niestety. ;) W każdym razie na pewno warto wypróbować. Zapraszam! Składniki : kukurydziany spód 250 g płatków(...)płynnego miodu Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Płatki zmiksować w malakserze na drobny pył. Dokładnie połączyć w jednej misce z roztopionym masłem, mlekiem, miodem i kakao. Lekko zagnieść. Ciasto powinno się delikatnie kleić do rąk. Formę do tarty lekko natłuścić olejem i oprószyć bułką tartą. Wylepić dno i brzegi formy (pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca). Podpiekać przez
Kuchnia EllieLody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach już tylko jabłka, śliwki i gruszki. Potem kasztany(...)wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 min. Na podpieczony spód przekładamy cebulę. Pieczemy ok. 15-20 min. Posypujemy pieprzem i świeżą pietruszką. Inne pomysły na tartę: Tarta ze szpinakiem i serem feta Korzenna tarta z jabłkami Tarta cieciorkowa z budyniem i gruszka Pełnoziarnista tarta z rabarbarem Pełnoziarnista tarta z porzeczką
Czarnawisienkakostki masła 1 jajko Wykonanie: Jabłka i gruszki umyjcie, obierzcie ze skórki, wykrójcie gniazda nasienne i pokrójcie na kawałki. Wymieszajcie z dwiema łykami cukru i cynamonem. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie sól, wymieszajcie. Masło pokrójcie w kostkę, dodajcie do mąki, posiekajcie je nożem na drobne kawałki, dodajcie jajko i szybko zagniećcie ciasto. Wstawcie do lodówki. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłóżcie
GRUBY WAŁEKwszelkiego rodzaju placki, racuszki i pankejki? Moje są wielkimi fanami takich śniadań czy kolacji. Na blogu znajdziecie przepisy na: Kryzysowe placki z mąki i wody Placki gryczane Placki z gruszką Placki z cukinii keto Placki bananowe Placki owsiane Zielone placki dla dzieci Placki kokosowe dyniowe Bezglutenowe placki z ciecierzycy PRZEPIS NA PLACKI NA KOZIM MLEKU Składniki: 2 szklanki mąki(...)cukier, sól i mieszamy. Potem dodajemy jajko i mleko, mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zaraz potem rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju. Następnie łyżką wylewamy na patelnię porcje ciasta. Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Artykuł Placki na kozim mleku pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeDomowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone
KorniszonkiKilka dni temu na blogu widzieliście ciasto ryżowe z rabarbarem. W kuchni nie lubię nudy, dlatego kiedy wczoraj zbierałem następną partię dojrzałego rabarbaru, uznałem, że do ostatniego przepisu chce wprowadzić pewne zmiany. Wybór, trochę intuicyjnie, padł na mąkę gryczaną. I naprawdę musicie sprawdzić sami ten przepis bo dla moich kubków smakowych to połączenie idealne. Mąka gryczana daje dość intensywny smak(...)gazowana (ok. 300ml), łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka soku z cytryny. Przepis jest na tyle uniwersalny, że rabarbar możemy zastąpić innymi owocami: truskawki, wiśnie, czereśnie a na wet jabłka czy gruszki. Eksperymentujcie w kuchni – to może tylko wyjść Wam na dobre. Przygotowanie: Rabarbar tak jak ostatnio myjemy i kroimy w niewielka kostke (najpierw od czoła na 4 części, potem
Gar Zdrowiawierzchu, pianką z jogurtu i galaretek malinowych w środku. Taki biszkopt zje prawie każdy, jest smaczny, lekki i mocno owocowy! Najważniejsze, że to ciasto jest łatwe do przygotowania, poradzi sobie z nim każdy. Ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu(...)tort. Na blogu znajdziecie m.in przepisy na biszkopt z bitą śmietana i pianką , na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i malinami jest na tortownicę o śr. 26 cm: Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto było absolutnym eksperymentem, nawet nie liczyłam na to, że wyjdzie. Okazało się, że jest nie tylko puszyste, ale też nie jest suche jak większość bezglutenowych wypieków. W sam raz na październikową niedzielę. Polecam. Składniki: 2 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki mąki z tapoki 2 łyżki mąki kokosowej 4 jajka 70 gram miodu gryczanego 100 ml roztopionego oleju kokosowego(...)łyżki kakao 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia mielony cynamon mielony kardamon 6 orzechów włoskich 10 orzechów laskowych pół gruszki ćwiartka jabłka szczypta soli Wykonanie: Olej kokosowy podgrzewamy, żeby się rozpuścił, ale nie za mocno, aby nie był gorący. Mieszamy go z kakao. Owoce obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i obtaczamy mieszance kardamonu i cynamonu. Oddzielamy żółtka
Quinoa Raz!