mandarynek i olejek spirytusowy pomarańczowy. Dobrze wymieszać. Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją mandarynkową i wyłożyć 2/3 masy mandarynkowej. Na masę wyłożyć odsączone(...)soku mandarynki. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Torcik wkładamy do lodówki, aby masa lekko stężała. Gdy masa lekko stwardnieje wylać tężejącą galaretkę pomarańczową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki
Ciastka - domowe słodkościmaliny, jagody, borówki, agrest, poziomki oraz porzeczki. Odznaczają się one niezwykłymi walorami odżywczymi i pysznym smakiem. Przeważnie zjadamy je solo lub jako dodatek do ciast oraz deserów lub przygotowujemy z nich konfitury, soki i przeróżne galaretki. Mało kto owoce jagodowe łączy z daniami wytrawnymi, a zapewniam, że takie nietuzinkowe połączenie jest fantastyczne. Kotlety wieprzowe są wyśmienite z czarną porzeczką
Di gotujemąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa owocowa: 2 opakowania galaretki agrestowej 5 szt. owoców kiwi 3 kwaśne jabłka Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę po czym partiami dosypywać cukier (cały czas ubijając). Do białek dodać żółtka, a następnie wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia (samo(...)zagotować (ja dolałam też ok. szklanki wody, gdyż moje owoce puściły mało soku).Do gorącej masy owocowej wsypać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Tężejącą masę owocową wyłożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe ciasto można podawać np. z bitą śmietaną ozdobioną plasterkiem kiwi. Smacznego
MyCookBook.plmalują:). Wygląda bardzo efektownie i smakuje świetnie. Nadziałam ją niezawodnym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Pokrojona drobniutko galaretka pasuje idealnie do tego duetu. Polecam na romantyczną kolację, na walentynki albo po prostu do kawki CZEKOLADOWA ROLADA W SERDUSZKA Ciasto na serduszka 1 białko 30 g cukru 40 g mąki tortowej 20 g miękkiego masła czerwony barwnik Biszkopt: 4 jajka(...)szkl + 1 łyżka cukru 60 g roztopionego masła 1/2 szkl mąki tortowej 1/4 szkl kakao Krem: opakowanie mascarpone 330 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wylać na płaski talerz i pozostawić do stężenia. W małej miseczce wymieszać łyżką białko, cukier i mąkę na jednolitą masę. Dodać miękkie masło i barwnik. Dokładnie
Pieguskowa KuchniaSmerfny ten deser i to bez pieczenia! Świetny na lato, ale sprawdzi się o każdej porze roku. Jest puszysty, śmietankowy i prawie jak sernik na zimno
Smaczna PyzaTym razem tarta dyniowa o ciekawym smaku, na miękkim biszkoptowym spodzie :) Składniki: Biszkopt - 2 jajka - 2 łyzżi cukru - 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 i 1/2 łyżki
Zainspirowana w kuchniBiałka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy(26cm.), pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Galaretkę malinową rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Dodajemy maliny
Bajeczna Kuchniaciasta dzielimy na 9 kawałków i również pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto francuskie studzimy. Sok marchewkowy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się soku wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy sok z gazu i studzimy. Zimną galaretkę marchewkową wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyjmujemy ją z lodówki(...)wlewamy zimną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Potem dodajemy partiami po łyżce mascarpone cały czas miksując. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę marchewkową i miksujemy razem, aż składniki kremu się połączą. Na dno blaszki wkładamy ciasto francuskie w dużym kawałku. Na ciasto wkładamy krem i wyrównujemy. Na kremie układamy w małej odległości od siebie poduszeczki z ciasta francuskiego. Lekko
słodkie i nie tylko historie kulinarneCiasto Zaczyn drożdżowy 2 łyżki mąki 3 łyżki mleka 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej 50 g cukru 60 g masła 1 jajko Nadzienie rabarbarowe 450 g rabarbaru 1 galaretka malinowa 50 g cukru Kruszonka 80 g mąki pszennej 50 g masła 4 łyżki cukru Dodatkowo(...)zredukuje się. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kruszonka Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka. Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Połowę masła wylewamy na dno tortownicy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy
Wędrówki po kuchniBardzo efektownie wyglądający sernik na zimno na Dzień Zakochanych. Mimo że przygotowanie serduszek z galaretki jest żmudne i wymaga cierpliwości, zostanie to wynagrodzone zachwytem ukochanej osoby
niecodziennikparyCiasto Wenus czyli delikatny, piankowy sernik o cytrynowym smaku, na biszkopcie i z kokosową posypką. Pyszne ciasto na każda okazje. Jego dużą zaletą jest prostota wykonania no i oczywiście smak. Bardzo polecam użycie kremu cytrynowego do tego przepisu, ale jak najbardziej możecie zastąpić go ulubionym dżemem. Składniki: Biszkopt: 5 białek 5 żółtek szczypta soli 3/4 szklanki cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)przez około 25 – 35 minut. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Kiedy ciasto się upiecze, wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na dwie części. Jedną z nich ułożyć z powrotem na dnie formy. Zrobić masę serowa: Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. W dużej misce ubić śmietankę z cukrem
Pani M - kuchnia smakowitałyżeczki proszku do pieczenia krem miętowy: 150g landrynek miętowych 1/4 szklanki wody 1 budyń śmietankowy 3/4 kostki masła 2 szklanki mleka pianka: 250ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny czekolada mleczna poncz: woda i sok z cytryny 2 opakowania herbatników Sposób wykonania: biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier(...)nadal ucierając na puszystą masę. pianka: Galaretkę rozpuścić z żelatyną i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połączyć śmietanę z tężejącą galaretką. Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę miętową, następnie herbatniki i pianę. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1h po tym czasie posypać startą czekoladą. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąłyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Ponadto: polewa czekoladowa galaretka cytrynowa do dekoracji Sposób przygotowania. Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną(...)Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Posypujemy galaretką. źródło: przepis własny Ilość porcji: 25 Czas przygotowania: 1,30 h Koszt wykonania
Pobite gary Barbarymili zapraszam do wypróbowania ciasta lekkiego jak piórko, a za to pełnego smaku! Podobny przepis na lekkie, piankowe ciasto znajdziecie tutaj . Składniki na formę o średnicy 21cm: – 125g herbatników pełnoziarnistych – 50g masła lub oleju kokosowego – 1 ulubiona galaretka (u mnie poziomkowa) – 300ml wrzątku – 200g jogurtu naturalnego – 60g żelatyny deserowej – 400ml mleczka kokosowego
Be Fit Be Strongpapierem do pieczenia formy o wymiarach 33x20cm, wyrównać. Piec w 180 st.C około 35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty. Składniki na masę: 250 g mielonego sera białego (półtłustego); 4 łyżki cukru pudru; 2 galaretki cytrynowe; 0,5 l śmietany 30%; 1 opakowanie "Śnieżki"; 1 słoik dżemu brzoskwiniowego; Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej(...)śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem "Śnieżki". Połowę lekko tężejącej galaretki dodać do masy serowej, wymieszać. Drugą połowę lekko tężejącej galaretki dodać do ubitej śmietany i również wymieszać. Obie masy połączyć ze sobą, wymieszać. Kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym. Ponadto: 70 g masła; 3 łyżki cukru; 100 g wiórków kokosowych; Masło z cukrem roztopić, dodać wiórka kokosowe
In my kitchen