Torty...moje ulubione ciasta. Uwielbiam piec torty, eksperymentować, wymyślać nowe połączenia. W tej dziedzinie mogę się "wyżyć" kulinarnie 😉 Cała moja przygoda z pieczeniem zaczęła się właśnie od tortu. Szczególnie upodobałam sobie torty czekoladowe z prawdziwej gorzkiej czekolady w połączeniu z kwaśnymi owocami jak: maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga(...)Ciachoo! (stąd te zdjęcia słabszej jakości 🙈) Jest to tort mega czekoladowy - kakaowy biszkopt z czekoladową masą z orzechami laskowymi do tego maliny i galaretka czekoladowa. PYCHOTA! Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju szczypta soli 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: 400 ml śmietany kremówki
Kuchnia MagdaLenyTorty...moje ulubione ciasta. Uwielbiam piec torty, eksperymentować, wymyślać nowe połączenia. W tej dziedzinie mogę się "wyżyć" kulinarnie 😉 Cała moja przygoda z pieczeniem zaczęła się właśnie od tortu. Szczególnie upodobałam sobie torty czekoladowe z prawdziwej gorzkiej czekolady w połączeniu z kwaśnymi owocami jak: maliny, pomarańcze, cytryny czy truskawki. Dziś przedstawiam mój kolejny eksperyment, który pochodzi z mojego wcześniejszego bloga(...)Ciachoo! (stąd te zdjęcia słabszej jakości 🙈) Jest to tort mega czekoladowy - kakaowy biszkopt z czekoladową masą z orzechami laskowymi do tego maliny i galaretka czekoladowa. PYCHOTA! Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju szczypta soli 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: 400 ml śmietany kremówki
Kuchnia MagdaLeny800ml potrzebne jest 2 galaretki żelatyna truskawki obrane z szypułek przygotowanie Jogurt wlać do miski. Dwie galaretki wsypujemy do pojemnika i zalewamy przegotowaną wodą ,wody dajemy 1/2 szklanki. Dodajemy do jogurtu .Teraz wsypujemy 2 lyzki żelatyny ii dajemy przegotowaną wodę i mieszamy dodajemy do jogurtu ,mieszamy na jednolita masę .Masę wylewamy na przygotowane wcześniej ciasto szpinakowe upieczone w blaszce
Moje WyrobyMąkę przesiewam przez sito i delikatnie mieszam z masą jajeczną. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok 30 min. Upieczone wyjmuję i studzę. Galaretki mieszam z żelatyną i rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam by galaretka osiągnęła temperaturę pokojową. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier(...)zimną galaretkę. Masę serowa wylewam na upieczony spód biszkoptowy i schładzam w lodówce, aż całkowicie stężeje. Jagody zasypuję cukrem i odstawiam na kilkanaście minut, aż puszczą sok. Podgrzewam na gazie i do wrzących dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z woda. Chwilę gotuję i zestawiam z ognia. Następnie wsypuję łyżkę żelatyny i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Gotowe ciasto wyjmuję
Ciasteczkowy Potwórbrązowego cukru 1/4 szklanki (60 ml) oleju 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego 1/3 szklanki (80 ml) mleka roślinnego Nadzienie: 6 średnich jabłek 1 galaretka roślinna (40 g) pomarańczowa 2 galaretki roślinne (2 x 40 g) czerwone (np. truskawkowe lub wiśniowe) *Zamiast piec biszkopt można ewentualnie użyć gotowych ciastek biszkoptowych. Wykonanie: Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni(...)wyrównując wierzch. Ja odstawiam do lodówki na kilkanaście minut, zanim przestygnie galaretka. Jabłkowe nadzienie możemy udekorować owocami. Następnie, delikatnie polewamy je lekko przestygniętą czerwoną galaretką (powinna już się ścinać w garnku) i wkładamy jabłecznik na kilka godzin do lodówki. Przed wyjęciem z formy delikatnie nożem przejeżdżamy wokół ciasta, żeby lepiej odeszło od tortownicy. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis
Lamarida.plprzygotowujemy II i III warstwę. Po stężeniu III warstwy układamy na niej czarne maliny (można użyć dowolnych owoców) W osobnej misce przygotowujemy galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu, i gdy zacznie tężeć wykładamy ją na maliny. Ciasto wkładamy do lodówki. Gdy stężeje ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dekorujemy ciasto rozetkami, ja dodatkowo w każdą rozetkę włożyłam malinę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusłodkiego 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 700 ml przegotowanej wody 4 galaretki brzoskwiniowe 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 brzoskwinie z syropu pokrojone w kostkę 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 % płatki migdałowe do posypania ciasta Blaszka 36/25cm Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gesty kogel(...)Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym następnie dodać tężejącą galaretkę i wymieszać mikserem, następnie dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką . Upieczony i zimny biszkopt przeciąć na pół.Następnie nasączyć każdy blat sokiem z brzoskwiń. Spodnią część biszkoptu włożyć do blaszki i wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, polać ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliczasu. To rolada biszkoptowa przełożona masą na bazie bitej śmietany. Pyszna i delikatna ;-) Dzieciakom bardzo smakowała☺️ Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa: 1/2 szklanki gorącej wody 1 galaretka malinowa 250 g śmietanki 30% 150 g malin Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt, białka ubijamy, dodajemy cukier(...)olej, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 st.C przez 12 minut. Biszkopt nie może się za bardzo wysuszyć, bo będzie się łamać przy rolowaniu. Po upieczeniu wyłożyć biszkopt na wilgotną ściereczkę papierem do góry, zdjąć delikatnie papier i zrolować roladę razem ze ściereczką. Pozostawić do wystudzenia. 2. Galaretkę rozpuścić w gorącej
Kuchnia domowa AniSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 całe jajka Owoce: 0,5 kg białego winogrona 0,5 kg czerwonego winogrona 0,5 kg śliwek 0,5 jabłek 3 opakowania galaretki np. o smaku arbuzowym cukier do smaku 2 łyżki(...)owoców dodać 3 opakowania galaretki o smaku arbuzowym, mieszamy, a następnie dodać żelatynę. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Można dodać cukier do smaku. Odstawić do zimnej wody do lekkiego stężenia. Rada - można najpierw dodać 2 opakowania galaretki arbuzowej, ja dodałam więcej gdyż moje owoce były bardzo soczyste (miały dużo soku). Ciasto : mąkę z proszkiem
Ciastka - domowe słodkościspotkań rodzinnych w większym gronie. Dzisiaj przedstawiam jego nieco "odchudzoną" wersję, w stosunku do tej, która jest powszechnie znana - bez delicji i galaretki na wierzchu. Jakoś ta wersja o wiele bardziej przypadła mi do gustu :)Składniki na ciasto:100 g orzechów włoskich siekanych100 g orzechów włoskich zmielonych100 g rodzynek100 g wiórków kokosowych100 g drobnego cukru8 białek4 żółtka (pozostałe 4 żółtka
Świat CiastaKremowy sernik z musem pomarańczowym Iście świąteczne ciasto. Lekki i delikatny sernik z pysznym musem z pomarańczy. Palce lizać! Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników ok 6 łyżek mleka Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej(...)błonek i kroimy w kostkę. Sok pomarańczowy zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Do galaretki przekładamy pomarańcza i wszystko razem blendujemy na gładki mus *** *** Mus odkładamy do wystudzenia, a gdy zacznie tężeć wylewamy go równomiernie na sernik. Całość wkładamy do lodówki *** *** Po około 2 godzinach ciasto możemy pokroić i dowolnie udekorować *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA
Blog z Apetytemstwardniały spód czekoladowy. Umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin BlogSernik z jagodami leśnymi na biszkoptach. Bardzo kremowy i puszysty o intensywnym smaku jagód. Dobrze schłodzony jest lekkim i orzeźwiającym deserem, w sam raz na lato
https:KKuchniaMniammocnej, esencjonalnej kawy. Na nasączonych kawą biszkoptach i masie karmelowej znajdziemy kwaskowe jabłka i galaretkę, które fajnie kontrastują smakiem. Dopełnieniem całości jest tutaj pianka z bitej śmietany, która fenomenalnie podnosi smak całości. Ci, którzy liczą kalorie, mogą użyć jogurtu zamiast pełnej śmietany, co sprawi, że ciasto będzie troszkę lżejsze. Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną. Składniki
Poezja Smaków - blog kulinarnyPuszyste, pachnące cynamonem i imbirem- za sprawą cudownej, korzennej przyprawy - dyniowe babeczki. Środek ich wypełniam galaretką dyniowo- pomarańczową, natomiast wierzch babeczek ozdobiłam kremem z bitej śmietany zmieszanej z miąższem, tego pięknie ubarwionego warzywa, czyli dyniowym puree . Wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI NA BABECZKI: 2 szklanki tartej dyni (na drobnych oczkach) 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju(...)dyni przesypuję suche składniki do mokrych i mieszam wszystko łyżką gdy składniki się połączą dodaję startą dynię i chwilę mieszam nakładam ciasto do foremek Piekę ok. 20 minut w 180 stopniach. SKŁADNIKI NA GALARETKĘ DYNIOWĄ: 3/4 szklanki dyniowego puree 3/4 szklanki wody 1 galaretka pomarańczowa WYKONANIE: galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki gorącej wody gdy ostygnie mieszam
Upiecz sobie babeczkę