łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2 budynie czekoladowe pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej 50 g masła 4 łyżki cukru masa jałkowa: 1,5 kg jabłek (dałam papierówki) 1 łyżka cynamonu pół galaretki pomarańczowej lub cytrynowej Przygotowanie: ciasto 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimne masło pokrojone w kostkę(...)koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. masa budyniowa 3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem/cukrem, resztę gotujemy. Do gotującego mleka dodajemy masło, galaretkę, dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. Studzimy co jakiś czas mieszając, żeby nie zrobiły się kluski. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce
Zdrowie i pysznie na talerzujajka 3 szklanki mąki 3 łyżki miodu 3 łyzki mleka 1 łyżeczka sody Masa jabłkowa 2.5 kg jabłek 2 cytrynowe galaretki (dałam agrestową) 2 łyżeczki cynamonu cukier opcjonalnie skórka pomarańczowa opcjonalnie Cukier puder do posypania Sposób przygotowania Ciasto Do rondelka wlewamy miód, mleko i dodajemy sodę. Zagotowujemy i chwilkę gotujemy, aż masa zacznie się pienić. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy(...)niewielką ilością wody. Jeśli trzeba, dodajemy cukier. Jeśli chcemy, na tym etapie dodajemy skórkę pomarańczową. Dodajemy cynamon i pod koniec duszenia dosypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy. Chwilę podgrzewamy i odstawiamy z palnika. Do blaszki wkładamy blat ciasta. Na ciasto wykadamy masę jabłkową. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/jablecznik-szarlotka-na-miodowym-spodzie/ MieszamWGarnku Artykuł Jabłecznik, szarlotka na miodowym
Mieszam w GarnkuPrzepis na ciasto, czy raczej deser na zimno, składający się z warstwy jabłkowej i bitej śmietany. Proste i efektowne. Składniki: Warstwa jabłkowa: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe łyżka soku z cytryny Warstwa śmietanowa: 650ml śmietany kremówki 200ml jogurtu greckiego 80g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 125ml wody szczypta soli Ponadto: ok 200 g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy(...)wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładnie odciskamy sok, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy je z tężejącą galaretką. Na dnie blaszki (24x28cm) układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy i ponownie układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i odstawiamy aż ostygnie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do śmietany
e-PrzepisyKulinarnekieliszek spirytusu, Dodatkowo: 1 szklanka syropu z jagód 1 opakowanie galaretki fioletowej, 2 opakowania galaretki czerwonej, 50g wiórków koksowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze(...)Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wlewam do otworów w jasnym biszkopcie. Odstawiam do stężenia. 6. Galaretki czerwone rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Boki ciasta smaruję pozostałą masą budyniową i posypuję wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO
Tradycyjna kuchnia KasiSKŁADNIKI NA CIASTO : 4 całe jajka po szklance mąki krupczatki i mąki pszennej szklanka oleju szklanka cukru 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku MASA 1: 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 6 łyżek cukru masło MASA 2: kubek jogurtu greckiego 400 g galaretka wiśniowa 3-4 łyżki cukru pudru(...)rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. MASA 2: Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Jogurt miksujemy razem z cukrem, wlewamy powoli zimną galaretkę. Chwilę miksujemy. SKŁADANIE CIASTA: Na pierwszy blat wylewamy masę 2 - trzeba robić to szybko bo gęstnieje. Chowamy na chwilę do lodówki, aż całkiem stężeje. Następnie nakładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy drugim
Pani na deserCała kopułka na serniku obłożonym kiwi wykonana jest z galaretki - również kwiat, który jest w środku. Do zrobienia bardziej wymyślnych kwiatów trzeba użyć specjalnych narzędzi, ale
Przepisy KulinarnePuszka ananasa i spora ilość mięty i galaretki jabłkowo - miętowe i co z nimi zrobić? No oczywiście że tort, przecież każdy to wie, mały i duży
Moje Małe Czarowaniebudyń waniliowy 1 op. cukier 2 łyżki masło 125 gram mleko 2 szkl. Warstwa różowa: śmietana kremówka 300 ml. galaretka rubinowa 1 op. Dodatkowo: banan 1 szt. Metoda: Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku oraz cukier. Następnie miksując na wolnych obrotach dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)dodać masę cukierkową i dokładnie wymieszać. Masło utrzeć na puszysto. Stopniowo dodawać budyń łyżka za łyżką i miksować na najwyższych obrotach. Warstwa różowa: Śmietanę ubić z galaretką na puszystą masę. Przełożenie: Ostygnięte ciasto przekroić na dwa blaty. Jeżeli jest górka to górkę ściąć i pokruszyć ( przyda się na posypanie wierzchu ). Pierwszy blat zamknąć z powrotem w tortownicy. Nałożyć masę cukierkową
Kuchnia PaulettesMASA SEROWA serek danio homogenizowany- 600 g żelatyna - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kremówka 30% - 300 ml MUS TRUSKAWKOWY truskawki - 800 g z (truskawkami wyłożonymi na ciasto) cukier- 3 łyżki galaretka truskawkowa - 2 opak PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywno, dodając po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)lodówki do stężenia. MUS TRUSKAWKOWY Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć do ciasta, resztę przełożyć do miski i za pomocą blendera dobrze zmiksować na mus. U mnie wyszło 800 ml musu. Mus przelać do garnka, dodać cukier, zagotować. Zdjąć z ognia garnek, wsypać dwie galaretki dobrze rozmieszać. Truskawki przekroić na połowę, ułożyć na masie serowej. Mus truskawkowy wylać
Kuchnia Danusirękami - zagniatamy ciasto). Dwie trzecie ciasta chłodzimy w lodówce przez ok 30 minut, pozostałą cześć wrzucamy do zamrażalnika. W tym czasie przygotowujemy jabłka - tzn. podgrzewamy z galaretka do jej rozpuszczenia. Większa część ciasta równomiernie wyklejamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy cynamonem(...)porze roku to najprostszy wybór. Poza tym pozostają jasne mimo pieczenia, a w połączeniu z galaretką (pomysł Teściowej) maja pyszną konsystencję i smak. Podałabym markę godną polecenia, ale po co robić komuś darmową reklamę ;) Przyznaję się bez bicia, że recepturę na ciasto ściągnęłam stąd: http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2015/01/kruche-ciasto-z-dzemem-pomaranczowym.html . Wcale nie żałuję, a autora wpisu pozdrawiam. Bardzo mi smakuje taka szarlotka
Kuchnia po mojemuBiszkopt, krem i truskawkami z galaretką to chyba najbardziej popularne ciasto w lecie. Robi się je szybko i raczej nie ma osoby, której by ono nie smakowało. Ja w sezonie na truskawki robię ja bardzo często, w czasie upałów pieczony biszkopt łatwo można zastąpić ich sklepową wersją, chociaż wiadomo, że ten domowy będzie zdecydowanie lepszy. Ja najczęściej robię(...)łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g chudego twarogu 150 g serka /skyru waniliowego 100 g serka mascarpone 1/2 szklanki ksylitolu/cukru Dodatkowo: ok. 400 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Przekroić na połówki. Galaretki rozpuścić w 500 ml zagotowanej wody i zostawić do ostudzenia. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć
Healthy food explorerczasów mojego dzieciństwa sztucznej, bitej śmietany. Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia, smakuje jak sernik na zimno. Kokosowa posypka przyjemnie dopełnia smaku. Podane proporcje dostosowane są do małej blaszki 24×24 więc jeżeli chcecie przygotować dużą porcję proponuję podwoić składniki. Śnieżny puch 0,5 kg zmielonego twarogu sernikowego 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe 0,5 l gorącej wody(...)sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Połączyć z twarogiem i tężejącą galaretką. Masę twarogową wylać na herbatniki i odstawić do lodówki do stężenia. Na patelni roztopić masło, dodać wiórki i cukier. Cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło zezłocić posypkę. Ostudzić i posypać na wierzch ciasta. Ciasto Śnieżny puch By Published: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced
Pieguskowa Kuchniaczasów mojego dzieciństwa sztucznej, bitej śmietany. Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia, smakuje jak sernik na zimno. Kokosowa posypka przyjemnie dopełnia smaku. Podane proporcje dostosowane są do małej blaszki 24×24 więc jeżeli chcecie przygotować dużą porcję proponuję podwoić składniki. Śnieżny puch 0,5 kg zmielonego twarogu sernikowego 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe 0,5 l gorącej wody(...)sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Połączyć z twarogiem i tężejącą galaretką. Masę twarogową wylać na herbatniki i odstawić do lodówki do stężenia. Na patelni roztopić masło, dodać wiórki i cukier. Cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło zezłocić posypkę. Ostudzić i posypać na wierzch ciasta. Ciasto Śnieżny puch By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients
Pieguskowa Kuchniazabraknąć deseru godnego małej księżniczki. I tak oto powstał sernik inspirowany różową sukienką Śpiącej Królewny. Mój niezawodny sernik gotowany osadziłam na biszkopcie (oczywiście różowym) i zalałam galaretką, w której zatopiłam delicje. Takie ciasto przyciąga oko a na dziecięcym przyjęciu nie postoi długo na stole. Zachwyt małych księżniczek murowany! *foremka 23*28 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki(...)trochę zgęstnieć ale nadal ma pozostać dość rzadka. Podzielić ją na połowę i przełoży biszkoptowe placki. Odstawić do wystudzenia. Na masie serowej ułożyć ciastka. Galaretki rozpuścić w pół litra wody, kiedy zaczną tężeć zalać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, kroić najlepiej na drugi dzień
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWspaniałe puszyste ciasto kakaowe które wszyscy znamy, tym razem w wersji z owocami i galaretką z dodatkiem ponczu z czarnej porzeczki i delikatnego kremu śmietanowego tworzy pyszną całość rozpływającą się w ustach Składniki: Ciasto: 6 jajek 120 g mąki tortowej 13 dag cukru 2 czubate łyżki ciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 100 ml nalewki(...)przegotowanej wody Krem śmietanowy: 1/2 litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy, dodać przesianą przez sito mąkę
Wanilia i Kardamon