ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:208/672)

Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami 163

szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają się one rozpaść. W cieście mają się zachować kawałki jabłek. Do gorących dodaję galaretkę(...)mieszam i już nie trzymam na ogniu. Po wystudzeniu wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Boki formy obłożyłam papierem do okola, ułatwia to potem wyjęcie ciasta. Śmietanę kremów schłodzoną ubijam na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody i studzę. Jeszcze płynną dolewam do śmietany i łącze mikserem chwilę. Wylewam połowę na stężałe jabłka, układam jeżyny, i wylewam resztę

wesoła kuchnia
Malinowa a'la delicja bez pieczenia 172

Ciasto na spodzie z biszkoptów, z galaretką i owocami, czekoladową masą, oblane gorzką czekoladą. Inspiracją były ciasteczka Delicje - ale w wersji ulepszonej!:) Składniki: ok 200 g biszkoptów, 2 łyżki masła (w temp. pokojowej) 600 g malin, 3 galaretki malinowe, 800 g śmietany 30%, 300 g czekolady gorzkiej, łyżka żelatyny, 2 łyżki cukru, ok 2 łyżek kakao, Przygotowanie: Biszkopty kruszmy bardzo(...)czasie rozrabiamy galaretki w 1 200 ml gorącej wody oraz żelatynę w pół szklanki ciepłej wody - odstawiamy do ostygnięcia. Na spód naszego ciasta wykładamy maliny, na które bardzo powoli - najlepiej łyżką wylewamy galaretkę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Czekoladę - 200 g rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzoną dodajemy wraz żelatyną do śmietany. Gotową

Lena Gotuje
Tort Ambasador 255

sama nazwa – pod słowem „ambasador” kryło się mnóstwo wypieków – w różnych regionach Polski nazywano tak całkiem inne ciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik na zimno

Poezja smaku
Brazylianka 341

szklanka mleka10 dag cukru1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej15 dag masła1 cukier waniliowyMasa jabłkowa:1 kg jabłek ( u mnie litrowy słoik jabłek prażonych)1 galaretka (dowolny smak)Sposób przygotowania:1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić, podzielić na 3 części i upiec w 200 st C przez 20 minut(...)Wystudzić.2. Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać partiami przestudzimy budyń. Dobrze utrzeć.3. Prażone jabłka zagotować, wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.4. Przełożyć ciasto od dołu: placek miodowy - krem - placek miodowy - jabłka - placek miodowy. Całość polać polewą.5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pyszny tort z Nutellą i brzoskwiniami (prostokątny) / Delicious Nutella and Peach Birthday Cake (rectangle shape) 103

soku pomarańczowym, galaretki, herbatników i Nutelli, a także kremu ze śmietanki i mascarpone. Mimo wielu składników, nie jest tak pracochłonny, jak może się wydawać, a wszystkie warstwy wspaniale się ze sobą komponują. Zyskał wiele pochwał od gości:) W związku przygotowaniami do imprezy urodzinowej nie udało mi się uchwycić tortu w całości na zdjęciu. Ja udekorowałam swoje ciasto opłatkami na tort(...)naprawdę możecie go jednak dowolnie udekorować, używając rękawa cukierniczego i kremu, czekoladek czy cukrowych figurek. Tort z Nutellą i brzoskwiniami na pewno posmakuje każdemu, polecam, smacznego:) Polecam też ciasto tortowe Balladyna:) Przepis na tort z Nutellą i brzoskwiniami (na prostokątną blaszkę o wymiarach 36x25cm): biszkopt (przygotowujemy dzień wcześniej): 5 jajek (w temperaturze pokojowej), 3/4 szklanki cukru,, 3/4 szklanki mąki

Lekcje w kuchni
Ciasto z jabłkami 90

piekąc się przy tym samemu. Dzisiaj ciasto z jabłkami, słodko-kwaśne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z jabłkami Składniki Składniki na biszkopt: 5 jajek 8 łyżek cukru 5 łyżki mąki pszennej 5 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę z jabłkami: 6 kwaskowych jabłek 3 agrestowe galaretki Składniki na krem: 0,5 l mleka(...)formie 30x 35 cm, 30-40 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody, dodajemy świeżo starte jabłka i mieszamy z ciepłą galaretką żeby jak najmniej ściemniały. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Wstawiamy do lodówki. 200 ml mleka mieszamy z mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy mleko

To co lubię - gotuję i polecam
PYCHOTKA 157

chociaż - może się czepiam? Przecież brownie też jest "zakalcowate" :))  Kremik za to rewelacja!  Fajny pomysł, żeby do ugotowanego na wodzie budyniu dodać sypką galaretkę. Wyszedł na prawdę rewelacyjny smak ...  Generalnie ciasto wyszło smaczne, ale następnym razem do tego smacznego kremu wykorzystam ciemny biszkopt albo jakieś ciasto bardziej zbliżone do tradycyjnego "murzynka" :)) Składniki na ciasto: (blaszka o wymiarach(...)mieszamy całość rózgą. Przelewamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki. Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego 2 galaretki agrestowe 1 kostka margaryny (u mnie Kasia) Wykonanie: Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru dodajemy cukier wg przepisu

Walijskie Pichcenie
Malinowy adwokatek (bez pieczenia) 1677

odpalania piekarnika też możemy wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki herbaty. Ciasto godne również świątecznego stołu. Składniki: 250 g herbatników maślanych Masa malinowa: 1/2 kg malin mrożonych w sezonie świeżych 4 łyżki cukru (zależy od słodkości malin) 1  galaretka malinowa Dr.Oetker Masa advocatowa: 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 350 ml mleka 150 ml likieru jajecznego 4 łyżki cukru(...)Masa śmietanowa: 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 % 2 łyżki sera mascarpone 1 łyżka cukru pudru Do posypania: 30 g gorzkiej  czekolady startej na tarce Ciasto rozpoczynamy od przygotowania galaretki malinowej: Rozmrożone maliny zasypujemy cukrem, gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, aż się rozpadną, można zmiksować blenderem na mus, zestawiamy z palnika, wsypujemy galaretkę malinową i mieszamy

Wanilia i Kardamon
Tarta z krupczatki z masą jogurtową i galaretką z owocami 189

Dodatkowo: kilka łyżek dżemu 2 duże jogurty naturalne cukier do smaku 6-7 łyżeczek żelatyny 1-2 łyżeczki kakao dowolne owoce 1 galaretka Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wrzącej wody , zostawić do stężenia.Zagnieść kruche ciasto [ jeśli   ciasto będzie zbyt kruche – dodać trochę więcej śmietany, jeśli będzie się lepić – trochę więcej mąki ]  i schłodzić godzinę w lodówce(...)rozsmarować. Jogurty ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę.Podzielić na części, do jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać.Masę wylać na przemian na ciasto. Gdy zastygnie ułożyć na nim dowolne owoce. Owoce zalać tężejącą galaretką.Tartę włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki

Moje domowe kucharzenie
Sernik brzoskwiniowy z owocami, bez pieczenia 165

truskawkowej galaretki i układamy owoce. Schładzamy ok 20 minut w lodówce i wylewamy galaretkę przeźroczystą. Gdy ta również zastygnie, wylewamy resztę galaretki truskawkowej i delikatnie ruszając formą rozprowadzamy po całości. Wstawiamy do lodówki min. na godzinę, by ciasto dokładnie stężało

Kuchnia w czekoladzie
Kruche z budyniem i jabłkami 377

pieczenia -2 łyżeczki mąka- 2 szkl jajka - 5 szt cukier - 3 łyżki MASA JABŁKOWA jabłka-1,5 kg galaretka cytrynowa -2 opak masło -1 łyżka MASA BUDYNIOWA budyń śmietankowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki cukier puder PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE:  Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę,cukier i jajka,zagnieść ciasto(...)minut.  MASA JABŁKOWA:  Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do rondla włożyć masło rozpuścić,dodać starte jabłka,chwilę przesmażyć. Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie wymieszać,odstawić. Połowę ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.  MASA BUDYNIOWA  2 szkl mleka zagotować

Kuchnia Danusi
Leśne kopczyki czyli babeczki z kremem i owocami 110

szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju Krem: 400ml śmietanki 30% 1 galaretka bezbarwna lub cytrynowa Dodatkowo: 2 banany 100g malin 1 łyżka soku z cytryny       *** Przygotowujemy ciasto: szpinak blendujemy z olejem na gładką papkę *** *** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)foremek *** *** Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 2 5 minut – do suchego patyczka *** *** Po wystudzeniu babeczki wydrążamy mniej więcej do połowy. Wydrążone ciasto kruszymy i przekładamy do miski *** *** Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy *** *** Banany obieramy, kroimy na kawałki i smarujemy sokiem z cytryny *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie ciągle miksując dodajemy

Blog z Apetytem
Marcepanowe ciasteczka z galaretką 147

Zapraszam na marcepanowe ciasteczka :) pyszne i chrupiące z dodatkiem galaretki malinowej :) Składniki na ciasto ;250 g mąki150 g masła1 cukier waniliowy Skworcu1/2 szklanki cukru 50 g pokruszonej masy marcepanowej1 jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczenia50 g migdałów mielonych Masa z marcepanem;150 g masy marcepanowej 1 jajko1 cukier waniliowy2 łyżki mąki1 galaretka malinowa 1 szklanka przegotowanej wody2

Sama słodycz i szczypta chili
Malinowa chmurka 150

zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 60 minut. Blachę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepić dno formy, wyrównać. Piec przez ok 20 minut w 190 stopniach. Wystudzić. Galaretka z malinami(...)malin 3 malinowe galaretki 4 szklanki wrzącej wody Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wrzącej wody. Wystudzić, wymieszać z malinami. Schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na zimny spód ciasta. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem wyłożyć

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania