ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:91/901)

Tarta kawowa z malinami podana z angielskim porterem 196

Tarta grzechu warta ;) Bez pieczenia, kawowa, bardzo kremowa i delikatna. Doskonale smakuje podana z angielskim porterem, te smaki wspaniale się uzupełniają. Przysłowiową kropką nad i, są tutaj maliny, które wspaniale przełamują słodycz ciasta. Polecam, bardzo! Składniki na spód: 140 g ciasteczek owsianych 70 g roztopionego masła Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć dno formy o średnicy

Domowa cukiernia Ewy
Kransekake 240

formułujemy krążki, rolując na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć grubość palca. Jednak jeżeli nie posiadamy takich form damy radę bez nich! :) Ciasto migdałowe rolujemy na stole oprószonym cukrem pudrem na rolkę grubości palca. Odmierzamy pierwszy krążek przy użyciu linijki ok. 20cm ( wielkość zależy od pożądanej wielkości krążków), następne krążki odmierzamy

Pudełko rozmaitości
Pijany przekładaniec (Pijak) 234

Zapraszam na przepyszne ciacho: delikatny biszkopt i beza makowo - kokosowa przełożone kremem budyniowym, całość obłożona biszkoptami nasączonymi w likierze amaretto, o polewie i dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto (biszkopt i bezę piekłam w tortownicy o śr. 24 cm, ale wierzch ścinałam bo ciasta wyszły za wysokie, więc śmiało można użyć większej tortownicy) . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

Domowa Cookierenka Agi
Torcik z bezą 125

wiem jak Wy sądzicie ale ja uważam, że ciasta upieczone tak bez konkretnego planu wychodzą najsmaczniejsze. I taki własnie jest ten torcik. Biszkopt, domowy dżem jeżynowy ( przetarty ) co dało nam super galaretkę, masa budyniowa i beza. Cóż może być lepszego. Ciasto jest najlepsze na drugi lub trzeci dzień więc śmiało na weekend można zrobić je już w piątek. Oczywiście jeżeli

Ewa w kuchni
Miodownik z orzechami włoskimi 129

downik należy do ciast, które bez wyrzutów sumienia można upiec na ty dzień lub nawet dłużej prze d świętami, czy okazją, na którą go przygotowujecie (cho dzi mi oczywiście o blaty). Z racji tego, że ciasto przełożone masą stanie się dość miękkie nie należy przesa dzić z ilością nasączenia. Pamiętajcie!  To ciasto z mocno wyczuwalną nutką rumu, więc lepiej

ChilliJemy
Ciasto 3 Bit 166

              Jest już coraz cieplej, słoneczko pięknie świeci stąd pomysł na  przygotowanie bardzo

Pan i Pani Smith w kuchni
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką 174

dużo mówić truskawkowe szaleństwo w pełni. :) Tym razem dla odmiany, ciasto bardzo proste, klasyczne, ale bez wątpienia pyszne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę. 4 łyżki kaszy manny ok 1 kg truskawek

Cynamonowe szczęście
Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami 666

wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Każdą truskawkę zanurzamy do połowy w mące ziemniaczanej i wciskamy w ciasto (węższą stroną do dołu). Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Gdy ciasto przestygnie przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Sernik jogurtowy z truskawkami 767

Sezon na truskawki trwa więc trzeba korzystać. Przygotowałam pyszny serniczek z truskawkami na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło pyszne ciasto w sam raz na upalne dni. składniki

Monia miesza i gotuje
Wafle z masą orzechowo - kakaową 353

Koniec karnawału, a więc musi być coś słodkiego. Od jutra gro osób nie będzie jeść słodyczy ani piec ciast. U nas będzie podobnie, tylko w marcu

Kuchnia domowa Ani
Cake Pops - Ciasteczkowe Lizaki 179

czyli - CAKE POPS. U mnie w wersji czekoladowej. Miłej zabawy, bo tak najlepiej opisać przygotowania Cake Pops :)      Składniki na 12 sztuk: 200 gr pokruszonego ciasta (suchego, bez kremu np.czekoladowe) 50 gr serka mascarpone 50 gr mlecznej czekolady 200 gr czekolady do obtoczenia(mleczna, gorzka lub biała) 1 łyżka oleju patyczki lub małe poapilotki kolorowe posypki Pokruszone

Zabawa smakiem
Pierniczki 161

stolnice przesiej mąkę , usyp ją w kopczyk i zrób dołek. Wlej masę, wbij jedno jajko i wsyp resztę składników. Ciasto ugniataj, zbierając mąkę ze wszystkich stron kopczyka. Ciasto powinno być bez grudek, delikatne i elastyczne. Ciasto odłóż na 15 min, by "odpoczęło". Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wykrawaj pierniczki

cookpl
Otrębowa tarta z czekoladowym budyniem jaglanym i owocami leśnymi 280

Dziś ostatni post przed moim wyjazdem do Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Z jednej strony cieszę się na wyjazd, gdyż zobaczę kolejne, nowe dla mnie miejsce w Polsce

Be Fit Be Strong
Szarlotka z połówek jabłek z lukrem pomarańczowym 201

dzień i od święta . Ze swojej strony wzbogaciłam szarlotkę serkiem mascarpone, dodałam przepyszny lukier z kandyzowaną skórką pomarańczową i myślę że ten lukier to ważna część tej szarlotki, bez niego ciasto byłoby nijakie. Ciasto odniosło ogromny sukces w zaprzyjaźnionej grupie, jestem pewna że i Was urzeknie. Jeżeli chcecie możecie użyć swojego ulubionego przepisu na ciasto kruche. Przepis na dużą blachę

moj przepis na
Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem dla Julki i Marka 216

KLIK!< trochę zmodyfikowałam i zapisałam na moją nieformalną listę idealnych wypieków ;) Dlaczego nazwałam je potrójnie cytrynowymi? Bo do ciasta i nadzienia dodałam skórkę z cytryny, a do lukru sam sok, bez grama wody. I te właśnie drożdżówki dedykuję Markowi i Julce - rodzeństwu, dla których bardzo niespodziewanie stałam się ciocią(...)resztę cukru, roztrzepane jajka i przesianą mąkę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Na koniec wlać stopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być sprężyste i odchodzić bez problemu od naczynia. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut. W tym czasie przygotować masę serową łącząc wszystkie jej składniki na gładką masę. 1/3 lub 1/4 wyrośniętego

Codzienna kuchnia niecodzienna