Szukałam przepisu na proste ciasto. Miało być przede wszystkim proste i szybkie. Przeglądając znajome blogi, trafiłam na migdałowe ciasto pieczone bez mąki. Pomyślałam, że to dobry pomysł. Przepis zanotowałam na karteczce i ruszyłam do kuchni. Było szybko, po godzinie już kroiłam je ;) Efekt niestety widać, bo ciasto lekko zapadło się. No cóż...to była kara ;) Kiedy jednak kroiłam
Codzienna kuchnia niecodziennabakalie.Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie- dzielimy na trzy części. Wałkujemy na 3 prostokąty- jak na zdjęciu i nakładamy masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach około 2 cm bez masy. Ciasto zwijamy, boki zakładamy , by masa podczas pieczenia nie wypłynęła. Przygotowujemy papier do pieczenia- smarujemy oliwą. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia- zostawiamy małą szparę :) około 1 cm. Pieczemy
Smaki Edytywakacji bez pizzy. Danie to w różnych wariantach należy do najbardziej lubianych posiłków dla dzieci i dorosłych. Jaka pizza jest najlepsza? Oczywiście z boczkiem. Nic nie może równać się aromatowi pieczonych plastrów boczku i woni świeżego drożdżowego ciasta. Sycąca, ciepła pizza z boczkiem świetnie się nada na letnie przyjęcie, albo kolację na całej rodziny. Poznaj przepis na pizzę z boczkiem(...)miejsce na 45 minut. Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać. Szpinak (lub rukolę) opłukać i osuszyć. Rozgrzać piec do 250 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować wałkiem płaski, okrągły placek. Spód do pizzy położyć na papierze do pieczenia i włożyć na blachę. Na górze położyć plastry sera, boczku, krążki cebuli
Moja smaczna kuchniabloga bo naprawdę warto. Można się nieźle uśmiać :) Poniższy przepis jest specjalnie dla M. Bez jajek, mleka, cukru, produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodzony stewią, z dodatkiem tzw. "superfood" czyli jagód goji i oleju kokosowego. Do tej szarlotki najlepiej wybrać słodkie, soczyste jabłka. Ciasto można polać np. syropem z agawy, a w wersji nie-wegańskiej miodem gdy będzie dla nas za mało
CzarnawisienkaCiasto francuskie Bez trudu możemy je nabyć w każdym większym sklepie, ale czy wtedy mamy pewność, że do jego wyrobu użyto masła? Jeżeli więc chcemy cieszyć się prawdziwym smakiem, ciasta francuskiego, to warto jest zadać sobie odrobinę trudu i zrobić je samodzielnie. I nie przejmujmy się, jeżeli nasz wyrób, nie do końca spełni pokładane w nim oczekiwania. W końcu
Miód i pieprzCzy kasza manna to tylko na mleku dla dzieci? Spróbujcie jak pyszne można z nią przygotować ciasto, super deserek nie tylko dla najmłodszych. Składniki: puszka
Z Majeczką w kuchnipiekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu – studzimy i polewamy lukrem. Jeżeli chcemy zamrozić, mrozimy bez lukru.Ciasta z orzechami mają swój niepowtarzalny smak, którego niczym nie da się zastąpić. Pewnie, tak jak każde ciasto, są kaloryczne. Ale oprócz tego, wnoszą całe bogactwo zapachów, smaku i orzechowych wartości. Warto więc czasem, może nie tylko przy okazji
mojewypiekiinietylkoTaką tartę zrobiłam specjalnie do konkursu Kasi...pomysł z jabłkami i galaretkami podpatrzyłam tutaj , ale ciasto jest inne..do ciasta wykorzystałam pięknie pachnące galaretki
Moje domowe kucharzenieDziś przedstawiam Wam ciasto marchewkowe, bez którego od około dwóch lat nie wyobrażam sobie żadnego święta :-) Jest na każdej uroczystości, czy imprezie. Niektórzy podchodzą do niego jak do jeża :-) Pytają ze skrzywioną miną: "ciasto z marchwią?" Po czym jak zjedzą kawałek, to zakochują się tak jak ja około dwa lata temu :-) Przepis jest znakomity! Zachęcam Cię do wypróbowania! Obiecuję
Anielska Kuchnia Anipierwsze z dumą chciałam donieść, że wczoraj przerosłam samą siebie: upiekłam focaccię, ciasto ucierane bez zakalca i biszkopt z ośmiu jajek, i od momentu, kiedy przygotowałam zaczyn do wyjęcia ostatniego ciacha z piekarnika minęły raptem cztery godziny. Wzniosłam się na absolutne wyżyny dobrej organizacji czasu i pracy, i sama siebie za to podziwiam, bo ostatnio mam totalnego lenia, odkładam wszystko(...)jutro , a najlepiej na za tydzień , zasypiam bez ostrzeżenia w najdziwniejszych pozycjach i naprawdę bardzo, ale to bardzo chcę już nosić szorty. O. Dzisiaj jednak, nie bacząc na moje wczorajsze poczynania, chcę Wam napisać o cieście z początku tygodnia, które przygotowałam, żebyśmy mieli coś słodkiego do podjadania w urodziny C. (i nic nie szkodzi, że tak się najadłam w restauracji
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChrupiąca kruszonka z dodatkiem płatków owsianych przełożona pysznym nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym. To nasz majówkowy HIT. Pyszne ciasto a dzięki obecności płatków owsianych pożywne i zdrowe. Polecam
Moja DelicjaDziś zapraszam Was na tort bezowy przełożony puszystym kremem waniliowym.Tort jest słodki- ale taki to urok bezy- dlatego posmarowałam spód porzeczkowym dżemem- po to, by choć
Kraina Miodem Płynącaformułujemy krążki, rolując na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem, umieszczamy w foremce i zlepiamy końce. Krążki powinny mieć grubość palca. Jednak jeżeli nie posiadamy takich form damy radę bez nich! :) Ciasto migdałowe rolujemy na stole oprószonym cukrem pudrem na rolkę grubości palca. Odmierzamy pierwszy krążek przy użyciu linijki ok. 20cm ( wielkość zależy od pożądanej wielkości krążków), następne krążki odmierzamy
Pudełko rozmaitościZapraszam na przepyszne ciacho: delikatny biszkopt i beza makowo - kokosowa przełożone kremem budyniowym, całość obłożona biszkoptami nasączonymi w likierze amaretto, o polewie i dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto (biszkopt i bezę piekłam w tortownicy o śr. 24 cm, ale wierzch ścinałam bo ciasta wyszły za wysokie, więc śmiało można użyć większej tortownicy) . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
Domowa Cookierenka Agiwiem jak Wy sądzicie ale ja uważam, że ciasta upieczone tak bez konkretnego planu wychodzą najsmaczniejsze. I taki własnie jest ten torcik. Biszkopt, domowy dżem jeżynowy ( przetarty ) co dało nam super galaretkę, masa budyniowa i beza. Cóż może być lepszego. Ciasto jest najlepsze na drugi lub trzeci dzień więc śmiało na weekend można zrobić je już w piątek. Oczywiście jeżeli
Ewa w kuchni