Pewnie już pisałam, że w mojej rodzinie nie przepada się za "suchymi" (bez kremów) ciastami. O babkę, chociaż superwilgotną, musiałam stoczyć poważny bój. No może nie tak poważny, w końcu to ja jestem domowym cukiernikiem ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Życie zamknięte w smakuA skoro sezon dyniowy w pełni to nie może zabraknąć dyniowego ciasta.Dziś mam dla Was przepis na najłatwiejsze i zarazem najsmaczniejsze dyniowe ciasto jakie jadłam
Ostra na Słodkoidzie powciepować 5 roztomajte 6 rzeczy i do tego wcale niy 7 je droge. Kebyście 8 czytali te recepty 9 we ksiōnżkach, kaj 10 kołżōm 11 zrobiōne ciasto trzimać bez 12 godzina we lodōwce, potyn- nim wrazicie 13 je do pieca- na wiyrch wysuć 14 specjalne fasolki… – to sie idzie przestraszyć. Joł 15 tam sie niy byda(...)wejście wiynkszo forma na torta abo jako inkszo okr ō ngłoł). Ta reszta ciasta, co wyłajzi 33 ze formy, mogecie 34 urwać i wkleić kaj 35 na środku- co sie moł 36 marnować. Tera wrołźcie tyn spodek do pieca na 15 minut. Bez tyn czas 37 boczek dejcie 38 na patelnia i niech sie fajnie podpiecze. Pod k ō niec
Chop w kuchnirzepis na to ciasto jest w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Pyszne kruche ciasto, powidła śliwkowe i beza to idealne trio. Warto dodać posiekane orzechy włoskie, bo bardzo wzbogacają smak ciasta - poza tym ja lubię jak w cieście coś chrupie. ;) Do ubitych białek dodajemy kisiel lub budyń. Ja nie przepadam za wściekłymi kolorami ciasta, dlatego wybieram budyń śmietankowy lub waniliowy, kisiel(...)kisiel /taki jaki chcemy/. Na zapieczone ciasto wykładamy powidła, ścieramy średnią porcję ciasta, orzechy włoskie, pianę, orzechy i ścieramy najmniejszą część ciasta. Pieczemy w temp. 1 7 0 o C przez około 1 godz. Sprawdzić patyczkiem czy beza nie jest surowa. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comsłoik powideł śliwkowych lub kwaskowego dżemu Beza: 4 białka 30 dag cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 3 łyżeczki śmietany 18% Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą(...)dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Oba smaruję po wierzchu powidłami. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier puder, na końcu wsypuję mąkę ziemniaczaną. Bezą smaruję ciasta z powidłami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225'C na jakieś 10-15 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aby wystygło. Z mleka odlewam pół szklanki, resztę mleka
Ciasteczkowy PotwórJak tylko natknęłam się na ten przepis , wiedziałam, że jest to idealne ciasto dla mnie, przynajmniej w tym momencie. Jest to bowiem niezastąpione ciasto
Smaczne ZdroweBardzo proste ciasto, pieczone bez mąki. Po prostu trzeba wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Przepis dostałam parę lat temu od mojej byłej sąsiadki Marysi G. Ciasto sezamowe z otrębami Składniki: 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja 1 łyżka miodu 3/4 szklanki mleka w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki esencji
Kulinarne przygody Gatitydość trudno spotkać w sklepie . Z wyglądu przypominają agrest , a w smaku dość kwaśną i cierpką czarną porzeczkę. Ta cierpkość właśnie świetnie się komponuje ze słodką delikatną bezą i kruchym ciastem. Składniki : Ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka ok 1 łyżki śmietany ( dodać w przypadku ,gdy ciasto(...)porzeczki ) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza : 3 białka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej kilka kropel soku z cytryny Mąkę posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i znów przesiekać nożem , Szybko zlepić w kulę i schłodzić ok godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Ponakłuwać widelcem Podpiec
Malinowa KawiarenkaDzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal(...)jabłka i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia na około 20-30 minut (budyń powinien być ciepły, ale nie gorący). 8. Ciepłą masę jabłkową rozprowadzić równomiernie na bezie w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 9. Ciasto wyjąć z tortownicy. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i posmarować nią wierzch ciasta. Na końcu posypać płatkami migdałowymi. Udanych wypieków
Mała Cukierenkadołu na posmarowanej kremem części ciasta, nasączmy blat resztą soku i smarujemy go pozostałym budyniem, na wierzchu układamy plastry pomarańcza i mandarynki (obrane ze skóry oczywiście i bez albedo). Ciasto przykrywamy najlepiej specjalną pokrywą, tak by nie dotykało kremu i odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto się bardzo dobrze kroi, nic z niego nie spada ;) Jest pyszne, krem nie jest bardzo
Co na wege obiad?pyyyszne ciasto z truskawkami. Przepis pochodzi z bloga Ani , zmieniłam w nim jedynie składniki na mój sprawdzony przepis na biszkopt rzucany , resztę pozostawiłam bez zmian. Ciasto jest tak pyszne, że ciężko się mu oprzeć. Sezon na truskawki powoli dobiega końca, zachęcam więc do zakupu tych pysznych owoców i upieczenia ciasta
Marta Gotujeciasto ma byc dość gęste do rozsmarowania tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia i rozdzielić ciasto, posypać na wierzchu tartą bułką cienką warstwę rozsypać na ciastach wiśnie bez pestek KRUSZONKA: po 100 gram cukier-mąka-miękkie masło-3 łyżki wiórki kokosowe = wszystko wyrobić na kruszonkę drobną i posypać ciasta piec w 200C około 40 minut i mniejsza
W Mojej Kuchni LubięPrzepyszny sernik na zimno na bazie mleka skondensowanego z orzeźwiającymi truskawkami. Ciasto reprezentuje typowo letnie smaki, które z pewnością uwiodą niejedno podniebienie. Truskawkowo Śmietankowy Sernik na Zimno z Mlekiem Skondensowanym - Składniki:300 ml mleka skondensowanego300 g sera dwukrotnie zmielonego150 ml śmietanki kremówki 30%100 ml mleka2 czubate łyżki żelatyny 150 g truskawek + ok. 150 g na "boki"biszkopt lub okrągłe(...)zastygnięciu Wylewamy przygotowaną wcześniej galaretką. Chłodzimy. *aby mieć pewność,że truskawki stężeją można do nich dodać jeszcze ok. łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody, mi zastygły bez problemu, jednak mając bardziej wodnistą odmianę truskawek warto skorzystać z dodatkowej ilości żelatynyMoje posty
Słodka StronaBardzo lubię nalewkę z cukierków kukułek, dlatego z dużą dozą ciekawości robiłam to ciasto. Już na etapie przygotowania nie oparłam się pokusie i zniknęło kilka
Bon appetit mon amieTradycyjny makowiec świąteczny w nieco innym wydaniu. Marzyliście kiedyś o cudownym makowcu, bez warstwy ciasta, ze skórką pomarańczową, rodzynkami i... właśnie - czekoladą. To ciasto będzie zdecydowanym faworytem na świątecznym stole. Pokochają go nawet osoby, które do tej pory niechętnie sięgały po tego rodzaju wypieki. Wbrew pozorom, ciasto nie kruszy się, idealnie kroi na kawałki i długo zachowuje świeżość. Gorąco zachęcam
Chocolate Muffin Blog