czytam wyjątkową książkę :) A w niej właśnie czekolada gra pierwsze skrzypce i rozwiązuje wszelkie problemy. Może by i tak moje te malutkie mogła...? Ciasteczka można zrobić także w wersji bez kakao, a dodać go np do kremu, by skontrastować gotowe już ciasteczka. Każda wersja będzie idealna. Są kruche, smaczne i takie na dwa kęsy :) Ale wielkość akurat możecie sami(...)20ml wody 50g cukru pudru 60g mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy wraz z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy ok pół godziny w zamrażarce. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 3-4mm podsypując małą ilością mąki i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie
Kuchnia w czekoladzieChleb z dodatkiem mąki semoliny piekłam już nie raz. Pod tym linkiem jest niemal identyczny ale bez dodatku nasion Chia. Zupełnie inna struktura miąższu a i kolor bardziej żółty. Polecam oba. Dodatek namoczonych nasion przedłuża świeżość chleba. Szukajmy mąki z pszenicy durum a nie kaszki. Mąka jest zdecydowanie lepsza. Na zaczyn • 30g zakwasu, / 1 łyżka /, • 190g mąki żytniej(...)fermentacji w temperaturze pokojowej, niekoniecznie w najcieplejszym miejscu na 12-14 godzin. Do oddzielnej miseczki dodajemy • 2 łyżki nasion chia, • 100g wody Mieszamy zawartość i przykrywamy miskę folią. Ciasto właściwe • 450g zaczynu, całość, • namoczone nasiona z wodą, • 200g mąki z pszenicy Durum, • 500g mąki żytniej typ 720, • 600g wody, • 20g soli, Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w misce i wyrabiamy
Leśny Zakątekwspółcześnie znów zaczynamy go doceniać. Powstają na ten temat opracowania, w których dowodzi się zbawiennych właściwości miodu dla naszego zdrowia. Myślę, że temat wart jest uwagi, ponieważ nie bez przyczyny miód był doceniany już w starożytności. Zresztą nie trzeba szukać tak daleko, wystarczy sięgnąć do naszej medycyny ludowej i popytać babć oraz dziadków. Wszyscy zgodnie twierdzą, że miód to płynne(...)całuski wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych. Wieloletnie dziedzictwo pszczelarskie tamtej okolicy dało swój upust również w sferze kulinarnej. Miód posiada przecież wiele walorów, a wśród nich te smakowe. Ciasta, ciasteczka i inne wypieki z jego dodatkiem mają niepowtarzalny aromat, nic więc dziwnego, że stały się popularne nie tylko w tej niewielkiej osadzie. Mąż czytelniczki, która nadesłała do mnie przepis
Ratunku obiadBardzo efektowny tort, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu :) Jedynie wygląda na skomplikowany ze względu za dekorację zewnętrzną. W środku znajduje się nieopadający biszkopt, bez proszku do pieczenia. Krem to niezawodne połączenie mascarpone i ubita śmietanka kremówka - szybki i bardzo trwały. Jako nasączenie wykorzystałam smakowy alkohol o smaku kawy. Wierzch posypany jest ciemnym kakao... Całość prezentuje się zjawiskowo i zachwyci(...)ziemniaczanej 100 g cukru pudru Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem
Chocolate Muffin Blogpapryczka pepperoni/chilli 1/3 słoiczka pomidorów suszonych 1/3 zielonej papryki 4 szt. ogórków - korniszony z chilli 30 dag żółtego sera koperek (ilość wg uznania, u mnie 1/3 pęczka) Ciasto na naleśniki robimy standardowo z powyższych składników dodając przyprawy wg uznania. Patelnię (najlepiej do naleśników) rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem umoczonym w oleju lub oliwie. Wlewamy masę i smażymy z obu stron(...)kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach a koperek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na małym ogniu przygotowany farsz (bez sera i koperku) ok. 4 min. Teraz wystarczy wyłożyć przygotowany farsz na naleśniki, dodać starty ser i koperek, następnie zawinąć naleśnika. (Aby lepiej się trzymało można spiąć naleśnika 2 wykałaczkami
Alutka-Gotujebiałego. Oponki są leciutkie, miękkie o delikatnym serowym posmaku. Banalnie proste do zrobienia. Oponki można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem i kolorową posypką – takie Stasiowi smakowały najbardziej, mi bez dodatków. Najlepsze są zaraz po usmażeniu i wystudzeniu. Z przepisu wyszło mi 16 oponek i tyle samo małych pączuszków. Składniki : 250 g. serka ricotta ( można użyć zwykłego białego sera(...)wódki lub spirytusu 2 łyżeczki cukru waniliowego olej do smażenia wałek szklanka i kieliszek Sposób wykonania: Składniki umieścić w misce, wymieszać. Przełożyć na blat oproszony mąką i zagnieść. Jeśli ciasto będzie się kleiło do rąk można podsypać odrobiną maki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać krążki za pomocą szklanki, a środek za pomocą kieliszka. Do dość dużego
Niebieski kubek z kawapartię blinów smażyłam na oleju. Poniżej bez oleju. Uważam, że smaczniejsze są smażone bez oleju. Puszyste i bez tłuszczu. No chyba, ze dysponujecie masłem gee. Smakują wyśmienicie na słodko z konfiturą jak i w tradycyjnej rosyjskiej wersji ze śmietaną i kawiorem. Składniki pół szklanki mąki gryczanej 1 i 1/2 mąki razowej ( ja dałam orkiszową razową(...)ciepłym mlekiem wkrusz drożdże i cukier. Odstaw, aby zaczęło rosnąc. Po ok 30 minutach dodaj mąką razową, żółtka i sól. Wymieszaj i odstaw aby ciasto ponownie wyrosło. Kiedy minie ok godziny ubij białka na sztywną pianę i dodawaj łyżką do ciasta. Powstanie niesamowicie puszyste lekkie ciasto. Smaż z obu stron
AZgotuj!zrobienia marchewkowych pancakes zainspirowała mnie koleżanka Iga, która obecnie studiuje, w Krakowie, a jak wiadomo studenci potrzebują czegoś na szybko :) Jeśli chodzi o smak marchewki, to podobnie jak w cieście marchewkowym, jest on praktycznie niewyczuwalny, ale za to mamy placuszki z witaminą A :) Składniki: 1 szklanka mleka 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miksujemy w blenderze na papkę. Następnie wszystkie składniki, czyli marchewkę, mleko, jajko, mąkę, proszek do pieczeni i sodę, mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa. Pancakes pieczemy na teflonowej patelni bez tłuszczu lub jeśli mamy patelnie, do której lubi przywierać, to smarujemy ją co pewien czas niewielką ilością oleju. Upieczone pancakes podajemy z syropem, miodem i owockami
Smakowy Rajzachwalać jaki szpinak jest dobry i zdrowy a więc ja również chciałam go posmakować. Oczywiście mama mi go kupiła. I co? Nie byłam w stanie go przełknąć. Był bez smaku nie wspomnę już o kolorze, który przypominał..... sami wiecie co :) Od tamtego czasu nie wzięłam szpinaku do ust. Jednak jakiś czas temu kupiłam sobie mix sałat gdzie również był(...)taką sałateczkę ze szpinakiem macie tutaj . A dzisiaj na obiad również zagościł u mnie szpinak, ale w postaci tarty. Polecam, ponieważ jest bardzo smaczna :) Składniki: ciasto kruche: 2 jajka 150g margaryny 300g mąki szczypta soli
Amatorka kuchennaformy , robimy większe kółko i zostawiamy brzegi. Na ciasto nakładamy szpinak, następnie dajemy ser koryciński. Lekko dociskamy i wyrównujemy nadzienie. Skrapiamy oliwą z oliwek. Kładziemy drugi, rozwałkowany płat ciasta.... I zlepiamy brzegi sekretnym „ściegiem”. Co dom sycylijski to inne zamknięcie pizzy , każdy ma swój styl. Nie powiem, proste to nie jest. Trzeba ją zamknąć trzy razy dookoła. Teraz dziurawimy(...)cafisach. Gdzie 1 cafiso = 12,5 l. 10 cafisi w domu to podstawa. Ale do rzeczy.... Lejemy oliwę z oliwek i ja rozprowadzamy po naszej pizzy, rozsmarowujemy dłonią, bez zabawy w pędzlowanie. Oni nie używaja pędzelków. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy okolo godziny. Az się nam skórka wierzchnia ładnie ozłoci. Wyciągamy. I wyciągamy z formy. Na wierzch
Z Kuchni Do Kuchnizastapią mi tradycyjnego pączka z różaną konfiturą. O smażeniu prawdziwych pączków mogę sobie w tej chwili tylko pomarzyć, a więc również w tym roku mini pączusie z kremem /lub bez muszą mi wystarczyć. Smażone na głębokim tłuszczu, posypane cukrem lub nasączone likierem np. Alchermes. ........w ubiegłym roku smazyłam podobne / zobacz Składniki: ok. 250 ml wody(...)żna pominąć -cukier puder/ lub drobny /kryształ/do posypania Wykonanie: -Zagotować wodę z masłem, dodać szczyptę soli. -Wsypać mąkę i mieszając drewnianą łyżką gotować ok. 2 min. -Ciasto przełożyć do miski, a kiedy przestygnie dodać aromat i stopniowo po jednym jajku /energicznie mieszając/, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. -Rozgrzać olej. -Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego
Zakamarki mojej kuchniwskazuje - będzie coś duńskiego. Wspominałam już wcześniej, że w związku ze związkiem, w jakim akurat się znajduję, na blogu pewnie pojawią się jakieś typowo duńskie przepisy. Mieliśmy kiedyś robić razem ciasto, ale w końcu jakoś nie wyszło (co się odwlecze... Zresztą, i tak aparatu nie miałam, więc jak już coś przygotujemy, to przynajmniej będę miała jak zrobić zdjęcia). Póki(...)Maślankowa zimna miska, hmm... Brzmi co najmniej podejrzanie. A tak naprawdę to bardzo prosta zupa, która troszkę przypomina mi naszą zupę nic. Jest jednak szybsza w przygotowaniu, bo bez gotowania, nie ma więc ryzyka, że z żółtek zrobią nam się farfocle. Oczywiście - jeśli nie jadacie jajek na surowo, nie dane Wam będzie poznać ten smak... Mi takowe zupełnie nie przeszkadzają
Pożeraczka, czyli raz adobrzewlać resztę mleka z wodą, dodać sól. Zagnieść ciasto. Dodać cebulę z bekonem, wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki opędzlować(...)proporcje podstawowych składników i zachowanie Waszego piekarnika, pozostaje już tylko eksperymentowanie. Do bułeczek bowiem można dodać niemal wszystko, i zawsze będą pyszne. Na słodko i wytrawnie, z dodatkami czy bez sprawią, że śniadanie będzie przeżyciem dużo ciekawszym
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakiego.. hm, to chyba knedle, ale bez jajek i ziemniaków... więc to chyba nie knedle ;PNie byłam pewna czy mi wyjdą, no bo jak to bez jajek ?! Ale się udały, i mimo, że nie powalają swoim wyglądem to naprawdę były baardzo smaczne ^^ ~ Razowe knedle ze śliwkami i jogurtowo-cynamonowo-miodową polewą ~ Składniki: (inspiracja) knedle: 40g mąki żytniej razowej (może(...)miód/syrop klonowy łyżeczka cynamonu Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Mąkę, serek, cynamon i siemię lniane mieszamy tak, aby powstała gładka i nielepiąca się masa. Z ciasta formujemy kuleczki. Śliwki kroimy na połówki i nadziewamy nimi knedle. Wrzucamy je do osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je i kładziemy na talerzu. Jogurt mieszamy
Kuchenny Skrawek Niebadługości, ale to nie mieniało smaku. Także nie mam formy na bagietki, więc musiałem robić je bez niej i co mnie zdziwiło, że wyszły bardzo równe i okrągłe, lecz bez ładnych kropeczek u dołu bagietki, jak by to było przy robieni chlebka z formą. Składniki na 2 bagietki: Rozczyn: 25 g drożdży świeżych szklanka wody łyżka cukru 4 łyżki(...)dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 0,5-1 godzinę. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy cały rozczyn i wodę. Ciasto wyrabiamy ok. 5-10 minut. Ciasto po wyrabianiu będzie bardzo lepkie, ale nie należy do jego dodawać mąki, bo bagietki wyjdą suche. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia
Kuchnia Łukasza