jakim celu ozdabia się wyroby cukiernicze? To świetny sposób na to, by nawet najprostsze ciastka nabrały wyjątkowego charakteru. Czy wyobrażasz sobie słodkie, świąteczne pierniki w kształcie renifera czy mikołaja, bez drobnych detali? Dekorowanie wypieków to także dobry sposób na kreatywne zajęcie dla całej rodziny. Można w nie zaangażować nawet dzieci i pobudzać w nich inwencję twórczą. Co więcej, wyjątkowo udekorowane(...)Ciebie. Jak stworzyć najlepsze dekoracje? To bardzo proste – wystarczy odcisnąć element, zupełnie jak znany nam zwyczajny stempel, w wybranej masie, tak by powstał efektowny odcisk. Dzięki temu nawet najprostsze ciasto nabierze wyjątkowego charakteru. Jak można wykorzystać stempelki do ciastek? Czy wiesz, że istnieje wiele możliwości wykorzystania stempelków do ciastek? Poza unikalnym zdobieniem tych niewielkich wyrobów, akcesoria te świetnie sprawdzą się
Moja smaczna kuchniaPyszne i orzeźwiające. Takie są te lody. Wystarczy tylko kilka składników i pyszne lody dla całej rodziny gotowe. Mało kaloryczne, szybkie i domowe. Polecam spróbować i
Gotuję TestujęPierwszy przepis na pierogi pojawił się w rzymskiej książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek
My Chcemy JeśćOkres świąteczny kojarzy się dla mnie z mandarynkami i pomarańczami. Gdy byłam dzieckiem owe cytrusy pojawiały się na sklepowych półkach i straganach tylko w grudniu
Szybko Tanio Smaczniesuchego patyczka. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie za pomocą noża oddziel ciasto od formy, zdejmij papier ze spodu, odetnij delikatną górkę, aby wyrównać ciasto i podziel na dwa blaty. Solony karmel W rondelku umieść wszystkie wymienione składniki (oprócz soli) i wstaw na średni ogień. Gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, często mieszając. Następnie zmniejsz ogień na minimum(...)koniec miksowania 15 g cukru. Gorący syrop wlewaj bardzo powoli do białek, ubijając je na najmniejszych obrotach miksera. Później miksuj je przez kolejne 5-10 minut, aż błyszcząca beza osiągnie temperaturę pokojową. Bezę dodawaj w trzech partiach do masy migdałowej, za każdym razem dokładnie ją rozprowadzając. Masę podziel na 3 części. Do każdej dodaj odrobinę kakao lub barwnika (brązowy
Food Squarenietolerancję pokarmową, okazało się, że mój organizm nie toleruje mleka krowiego, jajek oraz pszenicy. Pierwsza myśl była 'co ja będę jeść'? Po miesiącu diety stwierdzam, że da się bez problemu z tym żyć, a nawet wypieki smakują super! Dzisiaj przepis na muffiny na mące jaglanej i ryżowej :) Składniki: -1,5 szklanki mąki ryżowej -1 szklanka mąki jaglanej -pół szklanki cukru(...)miski dodać obydwie mąki, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać. Do miski dodawać na zmianę olej i mleko, energicznie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem w 1/3 wysokości i dodać owoce. Na wierzch dodać jeszcze po łyżce ciasta. Muffiny na mące jaglane i ryżowej nie będą rosły tak, jak muffiny na mące pszennej, dlatego można wypełnić
Receptura smakukręgu wegańskich znajomych zostałam mianowana królową naleśników. Nieskromnie muszę przyznać, że wszelkie przygotowane przez mnie wersje są smaczne. Dla niektórych wydaje się niemożliwe usmażyć naleśniki bez tłuszczu, jajek, mleka, glutenu, siemienia lnianego. Mi to, o dziwo, nie sprawia większych problemów. Chociaż muszę przyznać, że pierwszy naleśnik zawsze trafia do kosza. Jak mówią Rosjanie: pierwyj blin komom ;-) Składniki na 10 sztuk(...)wykiełkowania lub od razu przygotowujemy naleśniki. Kaszę i komosę wsypujemy do kielicha blendera zalewamy wodą na wysokość 1 cm nad poziomem kasz. Miksujemy, dodajemy sól. Patelnię rozgrzewamy i wylewamy ciasto. Gdy brzegi naleśnika zaczną lekko odchodzić - przekręcamy na drugą stronę. Zacznijcie od małych naleśników, by wyczuć, jaka konsystencja będzie najlepsza. Mniejsze naleśniki łatwiej przewrócić na drugą stronę. Podajemy na słodko
Jeść, by żyć w zdrowiulanguage:EN-US;} Pyszna chrupiąca skórka miękkie, sprężyste wnętrze i zapach rozchodzący się po domu, bezcenne :) Składniki: 550g mąki pszennej 4 łyżki mąki żytniej 100 ml naturalnego żurku bez konserwantów ( u mnie taki w butelce) wymieszany ze 100ml letniej wody dodatkowo 150 ml letniej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren siemienia lnianego(...)Odstawić do ruszenia drożdży na około 20 minut. Do miski wsypać pozostałą mąkę pszenną oraz żytnią, sól, olej oraz żurek do tego wyrośnięty zaczyn z drożdżami oraz nasiona. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wszystko zależy od temperatury w kuchni. Czym cieplej tym drożdże lepiej wyrastają. Po tym czasie odgazować ciasto uderzając w nie pięścią, ponownie wyrobić
W garach u GosiSzybkie, domowe małe pączusie bez wyrabiania. Przyrządza się je szybko, wystarczy wymieszać tylko kilka składników. Pączki te są hitem w moim domu, jak tylko skończę je robić od razu połowa zostaje zjedzona przez domowników :) Składniki: * 450 g serka homogenizowanego (waniliowy) * 3 jajka * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 szklanki mąki pszennej * szczypta soli * olej do smażenia Wykonanie: Jajka wymieszać(...)homogenizowanym. Dodać sól, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. W garnku rozgrzać olej (oleju powinno być tyle by pączki mogły swobodnie się piec), łyżeczką nakładać porcje ciasta na dobrze rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor. Usmażone układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju. Przestudzone można posypać cukrem pudrem albo obtoczyć w drobnym cukrze
Zrób to smaczniejeszcze większej delikatności, a razem z aromatycznymi jagodami i puszystym ciastem naleśnikowym stanowi ą interesującą wersj e smakowitych naleśni czków . Naleśniki z Białym Serem i Jagodami - Składniki: ciasto: 2 jajka szklanka mleka (250 ml) szklanka wody gazowanej (250 ml) 1,5 szklanki mąki pszennej łyżka oleju szczypta soli 3-4 łyżki cukru nadzienie(...)Białym Serem i Jagodami - Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek, ubić z nich pianę i odstawić na bok ( dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste - możemy jednak dodać całe jajka , bez oddziel ania ) . Wszystkie pozostałe składniki łączy my ze sobą za pomocą miksera na gładką masę. Tuż przed smażeniem dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy pojedynczo z obu stron
Słodka Stronawiśnie bez pestek 2 kg, cukier 1/2 kg, cynamon 1 łyżeczka, goździki 2 sztuki, woda 4 szklanki, żelfix 2 opakowania 2:1 umyte jabłka pokroić na kawałki bez gniazdek nasiennych, umyte wiśnie wypestkować w drylownicy owoce wsypać do szybkowara /9l/, wsypać cukier, cynamon, goździki, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 8 minut, szybkowar(...)blenderm zmiklsować i doprowadzić do zagotowania do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić, postawić słoiki na denkach do wystudzenia, przechowywać w chłodnym miejscu domowy dżemik na zimę do naleśników, tostów, ciast............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Po około 40 minutach – pieczenie chleba orkiszowego: Foremkę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładam do foremki, aby łatwiej mi było przełożyć ciasto do foremki dłoń nawilżam olejem. Górę chlebka w foremce wyrównuje dłonią nawilżoną olejem. Foremkę z chlebkiem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczenie chleba: Foremkę(...)minut. W sumie chleb piekłam około 65 - 70 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni – i około 60 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony
Uwaga Babcia Piecze Chlebbogata w białko – około 23g/100g produktu, ma bardzo niski indeks glikemiczny, zawiera wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy i błonnik, źródło cennych witamin z grupy B, zawiera beta-karoten. Nie bez powodu soczewica jest jednym z podstawowych produktów, jakie powinni spożywać wegetarianie. Do wykonania kotlecików zachęcam jednak również osoby, niebędące na takowej diecie. Warto bowiem raz na jakiś czas wypróbować czegoś(...)następnie włóż do gotującej się wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj otręby, przykryj i poczekaj, aż woda się wchłonie. Dodaj jajka i przyprawy. Wymieszaj (ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od masy na placki ziemniaczane). Patelnię teflonową posmaruj lekko olejem kokosowym lub masłem. Smaż kotleciki do zrumienienia. Gotowe! :) *Do podania możesz wykorzystać świeże pomidory lub passate
Smiling Shrimpskoro tak im dobrze, to co nam do tego. W tamtym okresie też umiałam gotować i piec, tylko o tym nie wiedziałam. Do dziś pamiętam jak robiłam rozczyn na ciasto drożdżowe ze słuchawką telefoniczną przy uchu, a po drugiej stronie mama z anielską cierpliwością tłumaczyła mi, że ma się spienić, podwoić objętość itd. Wiele takich przykładów mogłabym przytoczyć. W którymś(...)już kompletnie się wszystko zmieniło. Tak chciałam być podobna do Niej. Chciałam dziecku dać podobne do moich wspomnienia, zapach domowej szarlotki, smak ciepłych drożdżówek, domowe obiady i zdrowe, bez tych "E" dodatków. Jadłospis dla dzieci zaczął ewoluować w mojej świadomości. Tak więc jadłospis mojego dziecka przeszedł transformację, a wtedy okazało się, że przez te cholerne słoiczki i ścisłe trzymanie się
Blondynka Gotujeszklanki cukru pudru 3-4 łyżki syropu z dzikiej róży z maliną Nasze Domowe różowy cukier do dekoracji Mąkę, cukier, żółtka i sól zagnieść szybko na jednolite gładkie ciasto. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać(...)Domowe i syropów Premium Rosa. Już po otwarciu paczki miło się zaskoczyłam, bo okazało się, że syropy i konfitury zawierają w sobie tylko owoce w znacznej ilości i cukier. Bez żadnych chemicznych dodatków. Filozofia produkcji tych przetworów opiera się na sprawdzonych od stuleci rozwiązaniach, dzięki czemu wyroby są prawdziwie domowe, naturalne i takie jakie pamiętam z babcinej spiżarni. Syrop
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia