zapachom jaśminu... Wstęgi zapachu snują się wszędzie wokół i tylko czekam, aby wplątały się we włosy, wpełzły pod ubranie i zostały na skórze... A taki zapach babcinego drożdżowego ciasta ? Gdyby można go było uchwycić i podawać w chwilach największej tęsknoty? Albo zapach ciepłych od snu mięciutkich policzków mojego synka, gdy był jeszcze malutki? Ileż bym dała za ogromną porcję(...)tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak! I to prostsze niż może się wydawać. Granita z dzikiego bzu smakuje tak, jak pachnie bez. Białe kryształki lodu rozpływają się na podniebieniu uwalniając najpiękniejszy kwiatowo-cytrusowy aromat. Jest delikatna jak jego białe kwiatki i cudownie rześka, jak jego niespotykany zapach. Od kliku dni zjadam
KUCHARNIAprzepadam za wiórkami kokosowymi. Nie lubię ich w ciastach, wygrzebuję z makiełek. Mleczko kokosowe uwielbiam. W zupach, daniach głównych, śniadaniach, koktajlach, właściwie we wszystkim. Wiórkom jednak mówię nie. Co mi strzeliło do łba, żeby zrobić kokosanki? Zaczęło się chyba od tego, że będąc ostatnio na zakupach, miałam ochotę na jakieś słodycze. Jak już cokolwiek znalazłam, zaczęłam czytać skład. Wszędzie(...)już w pierwszych latach życia, póki jeszcze mam na to jakiś wpływ. Dobra, wracając do kokosanek… Jakiś czas temu dostałam od brata książkę ze zdrowymi słodyczami (zdrowymi, tzn. bez cukru). Pogrzebałam w niej trochę i wpadł mi w oko przepis na kokosanki z orzechami nerkowca. Ostatecznie nie zrobiłam ich według tego przepisu, ale niedługo zrobię na pewno. Uparłam się
KardamonovyJaki macie stosunek do samochodów, pociągów i autobusów? Szóstego października, późno w nocy, urodził się kolejny członek rodziny C. Jego siostra została szczęśliwą mamą malutkiego Willadsa, który bez trudu zdobywa serca wszystkich, którzy choćby raz na niego zerkną. Gdy dumna babcia wręczyła mi zawiniątko z maleństwem, po prostu rozpłynęłam się nad nim z rozkoszy. Jest przeuroczy, i aż wzdychałam(...)jego mama przepada za marcepanem, zamiast dekorować je lukrem, użyłam właśnie migdałowej masy, zabarwionej, oczywiście, na niebiesko. Ciasteczka spotkały się z uznaniem i zachwytem, polecam więc je i Wam. Ciasto kruche rozwałkowałam cieniutko, ciasteczka więc dość szybko łapią wilgoć z dżemu i miękną. Nic nie szkodzi - nadal smakują wybornie. Spróbujecie? Ciasteczka migdałowe z marcepanem Składniki: (na około 50 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj ulubiona wersja butter chickena mojego Brata. Koniecznie wypróbujcie bo naprawdę warto. Porcja dla 6 osób Składniki: 600 g piersi kurczaka pokrojone w 3-4
Niezły MłynekPulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w
Oryginalny smakNiedziela, większość dnia przed telewizorem i nic słodkiego. Więc naszło mnie na muffinki czekoladowe Szybkie przeszukanie googli i nowy fajny blog, szybki przepis Kuchni na obcasach
W kuchni bez szafekKto nie lubi jajek, a z dodatkiem bekonu hmmm idealne. Dzisiaj jajko w koszulce jest idealne dla osób, które uwielbiają jajka na miękko ale wychodzi im
Niezły MłynekKolejny wspaniały włoski przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :) Focaccia to rodzaj włoskiego placka drożdżowego, który jest podstawą pizzy. Każdy region ma swoją odmianę, ale dla mnie ten placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako dodatek(...)oddzielny posiłek jeśli dodacie do niego swoje ulubione dodatki. Ja przygotowałam go w 2 odsłonach, ale możecie dowolnie go modyfikować, a efekt zawsze będzie oszałamiający - wierzcie mi! Przepis na ciasto zapożyczyłam od Kingi Paruzel i lekko go zmodyfikowałam. Focaccia: 475 g mąki pszennej tortowej 7 g suszonych drożdży (1 saszetka) 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli
Cooking MonsterImperium Osmańskiego? Kawał drogi! Właściwie, to bzem jest nazywany tylko potocznie, ponieważ jego prawdziwa nazwa to Lilak Pospolity i należy do zupełnie innej rodziny roślin, niż prawdziwy bzowy bez czarny. Dziś rozpycha się po polskich ogrodach i parkach. W maju wszyscy tracą dla niego głowę i zapraszają do domowych wazonów. Ja zaprosiłam go również do kuchni, bo nie wiem(...)takie wykorzystanie kwiatów lilaka, wypróbowałam go i jest super! :) Uwielbiam dodawać bzowy cukier do świeżych truskawek <3 Jako słodzik do herbaty raczej się nie sprawdzi, ale dodatek do ciast i wypieków, czy jako składnik smakowy domowych lodów- będzie genialny! Spróbujcie koniecznie! PAMIĘTAJCIE O ZBIERANIU KWIATÓW W MIEJSCACH ODDALONYCH OD ULIC I WIĘKSZYCH MIAST! Cukier z kwiatami lilaka ( fioletowym bzem
Kuchnia w Słońcu Skąpanasztuki/200 gram, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 1 opakowanie 3:1 umyte, wypestkowane małe śliwki mocno dojrzałe wsypać do szybkowara, dodać ze skórką kawałki jabłek i gruszek bez gniazdek nasiennych, wlać wodę i zamknąć, od chwili zasyczenia gotować 20 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie, nadmiar soku odlać /będzie dobry sok do picia/, wsypać wszystkie składniki(...)czystych słoików 0,25 l nakładać gorącą nutellę i zakręcić słoiki, postawić na denkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu nutella śliwkowo-owocowa jest przepyszna, smakuje do ciast, naleśników, gofrów, tostów, pieczywa i do czego tylko się lubi..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsoli woda tak by ugnieść ciasto Sposób: Dodajemy całą mąkę,150 g samoliny (50g zostawiamy na później) Sól,i woda Ciasto ugniatamy około 10 minut bardzo energicznie,tak drożdżowe ciasto. gdy juz wyrobimy rozdzielamy na mniejsze kuleczki typu piłka golfowa pozostawiamy w spoczynku przykrywając ręczniczkiem na około 20 minut. 1.Zdjęcie pokazuje nam jak powinniśmy na koniec pokroić(...)ingerencji. Czyli bieżemy jedną kuleczkę i oliwimy ją i ręce i okrężnymi ruchami staramy się zrobić koło musimy rozciągnąć jak najcieniej to tak jak byśmy chcieli rozwałkować ale bez ingerencji wałka tylko samymi dłońmi. Oleju możemy używać do oporu warto pamiętać o tym by stół wcześniej na oliwić . Gdy już mamy jednego blina zabieramy się za drugi obok
Viola cooks with passionjeśli za luźne dodajemy troszkę mąki. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 40 min. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam. Następnie rozwałkowuję na gtubość około pół cm i wykrawam kubkiem koła. Śliwki drylujemy i osuszamy na sicie. Na jedno kółko nakładam porcje śliwek, posypuje delikatnie cukrem(...)około 1,5 cm. odstępach. Bułeczki smarujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy na rumiano. Około 30 min w 180C. Po ostudzeniu możemy polać lukrem i udekorować posypką. A tutaj bez lukru ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Uwielbiam kiedy po śniadaniu jest czas na porządny trening siłowy, można wtedy pozwolić sobie na prawdziwą ucztę o poranku. Dziś postawiłam na tradycyjnego omleta bez mąki, ale w bogatej wersji. Waniliowy krem powstał z kremowego serka, jogurtu naturalnego i aromatu waniliowego. Jako słodzika użyłam erytrolu, który ma tylko 20 kcal w 100 g. Omlet złożyłam na pół i wypełniłam plasterkami(...)proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka dowolnych mielonych orzechów Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Krem: 3 łyżki serka kremowego np. Mój Ulubiony kropelka aromatu waniliowego 3 łyżeczki jogurtu naturalnego Składniki wymieszać na gładki
Chocolate Muffin Blog