ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:795/1217)

Mmmmm, mlecyk! 176

ponownie. Gotujemy na małym ogniu dopóki płyn nie zmniejszy swojej objętości prawie o połowę. Gorącym syropem wypełniamy wygotowane słoiczki lub butelki, zakręcamy i obracamy do góry nogami. Powinny się bez problemu zawekować. Syrop mniszkowy Czas na naleśniczki. Zaczynamy od podgrzania (nie zagotowania!!!) mleka. Z połowy ciepłego mleka, pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn i zostawiamy(...)kogel mogel. Stopniowo mieszamy zaczyn, kogel mogel i mleko z masłem. Dodajemy resztę mąki i cukier waniliowy. Umieszczamy w spokojnym ciepłym miejscu, przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy ok. godziny. Ciasto mocno rośnie, dlatego ważne jest, żeby zostawić je w dużej misce. Naleśniczki smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złoty kolor. Temperatura smażenia nie może być

les mirabelles
Maślane naleśniki z twarożkiem cappuccino i konfiturami z czarnej porzeczki 298

kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone smarować twarożkiem i zwijać w rulonik. Twarożek (wystarcza na około 4-6 sztuk): 20 dkg twarogu półtłustego lub tłustego(...)Ilość mleka uzależniona jest od "suchości" twarogu, jednak nie powinien on docelowo wyjść zbyt rzadki, żeby nie wypływał z naleśników. Zwinięte naleśniki udekorować konfiturami i opcjonalnie kleksem śmietany ubitej bez dodatku cukru. Ja dodałam również uprażone na suchej patelni płatki migdałowe i melasę na osłodę :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem 156

Świąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy. SKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika  Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek(...)cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko jajka

Pyry na Gaz
PANCAKES! 2 przepisy podstawowe 193

magiczny sposób. Pamiętajcie, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Lubię oba, jedne są mniejsze, drugie duże, amerykańskie. Spróbujcie sami!2 PODSTAWOWE PRZEPISY NA PANCAKES 1. BEZ CZEKANIA. MARTHA'S STUART PANCAKES (9 dużych placuszków) Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli3 łyżki cukru2 duże jajka, lekko rozbite3 szklanki maślanki4 łyżki masła, rozpuszczonego(...)proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce: wlej maślankę, w małej miseczce rozbij lekko jajka, dodaj do maślanki, wlej ostudzone masło. Masa powinna zawierać małe zbitki ciasta- to dobrze!Podgrzej trochę suchą patelnię. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść masło na patelni, wlewaj około 1/2 szklanki ciasta na każdy pancakes. Rozlewaj ciasto tak, by przykryło całą

Gotowanie to kochanie
Biscotti di Prato 166

lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości).  Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze(...)cytryny można zastąpić skórką z pomarańczy, albo dodać obie. Można też modyfikować o wcześniej wspomniane składniki, jeśli chcemy takie mniej oryginalne biscotti. Bardzo często w przepisach podawane są migdały bez skórki, ale po pierwsze te w skórce są smaczniejsze, a po drugie oryginalne biscotti mają właśnie migdały w skórce. A opcjonalnie można też dodać kilka kropli aromatu migdałowego. Szczelnie zamknięte

mojewypiekiinietylko
Oponki serowo - cytrynowe 187

Szybkie serowe oponki z dodatkiem skórki cytrynowej bez użycia drożdży. Składniki: 250 g twarogu 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego skórka otarta z cytryny 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka spirytusu olej do smażenia dodatkowo do oprószenia: brązowy cukier zmielony w blenderze na puder Mąkę i sodę przesiać, dodać rozdrobniony widelcem(...)otartą skórkę z cytryny oraz cukier. Następnie dodać żółtka i jogurt, wymieszać całość, aby składniki się połączyły i wyrobić ręką na gładkie ciasto. Gdyby jeszcze się kleiło, dodać odrobinę mąki. Rozwałkować na grubość 1 cm i dwoma foremkami lub szklanką i kieliszkiem wycinać kółka - mniejsze w środku dużego. Zebrać resztę ciasta, zagnieść i ponownie wycinać. Na patelni rozgrzać olej

wyzwania kuchenne
Ciasteczka z płatków orkiszowych i pestek dyni na słono (z czarnuszką) 158

 Przepis autorski (mój). Ostatnio żadne słodycze mnie nie kuszą i nawet moja ulubiona biała czekolada leży nietknięta. Nie robię tak dużo słodkości jak wcześniej, hmmm

Di gotuje
Owsiane ciasteczka z dżemem z aronii 189

mojprzepisna.pl | Owsiane ciasteczka z dżemem z aronii Ciasteczka, które podbiły serca mam podczas warsztatów chustonoszenia, prowadzonych przez Kasię Smardzewską w ramach spotkań Klubu Wesoła Rodzina . Składniki

moj przepis na
Najprostszy barszczyk czerwony z nutą pomarańczy (wegański) 237

  Tak piękne słoneczko mogłoby mnie budzić dzień w dzień! Aż chce się wstawać, iść na spacer, robić coś produktywnego! Ja już jestem po porannym spacerze

Be Fit Be Strong
Sernik na spodzie brownies. 222

Parę dni temu zakupiłam książkę "chocolate 100 everyday recipes", czyli sto czekoladowych przepisów na każdy dzień. Pierwszy już sprawdzony, upieczony na szczególny dzień jaki dziś mamy

W kuchni u Moniki
Lazania 379

Lazania chodziła mi pogłowie już od dłuższego czasu. Wiedząc że jest to spore wyzwanie trochę się z tym ociągałam. Pamiętam jak pierwszy raz miałam do czynienia

Kuchnia Pełna Pasji
573. Najlepsza chałka świata. 166

 pudding chlebowy z domowej chałki z gruszką i płatkami migdałowymiTaa, chałka..... w życiu nie jadłam lepszej *.*Taka mięciutka, maślana. ze słodką kruszonką, może dlatego prawie

More food, love and dreams
Bucatini all’Amatriciana 293

Sos Amatriciana jest bardzo popularny w kuchni włoskiej. Najczęściej podawany jest z makaronem typu bucatini, podobnym do spaghetti, tylko z dziurką w środku. Chociaż sos Amatriciana

Oryginalny smak
KURKI W ŚMIETANIE. 222

W sobotni poranek, kiedy słonko budzi się do snu, wrzucam na siebie kwiecistą bluzeczkę, tęczowe balerinki. Zaopatrzonaw torbę na zakupy, wkraczam pewnie pomiędzy stragany Rynku Jeżyckiego

W kuchni Karmel-itki
Dietetyczny sernik na jogurtach 303

pszennych 3 żółtka 2 łyżki brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Masa: 800g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru brązowego 4 białka 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru) przyprawa do sernika* (opcjonalnie) szczypta soli Polewa: 6 kostek gorzkiej czekolady 2 łyżki skórki pomarańczowej Składniki na spód mieszamy razem i wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)stopni, pieczemy 50-60 minut, aż góra równomiernie się zarumieni. Ostatnie 5 minut można podpiec na termoobiegu, blaszka jest mała i czasem zdarza się, że przy tak wysokim cieście środek może się nie upiec, to nas zabezpieczy przed taką katastrofą ;) Studzimy.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy ją na serniku. Posypujemy skórką pomarańczową i wstawiamy do lodówki

Czerwona Porzeczka