Kawę uwielbiam odkąd wkroczyłam w dorosłe życie. To jedna z tych rzeczy, którą bym zabrała na bezludną wyspę. Dzień bez niej to dzień stracony. Uwielbiam ją za jej cudowny aromat i smak, za poranne budzenie i za chwile przyjemności tylko dla siebie. To ona towarzyszy mi w długi jesienne wieczory kiedy otulona kocem czytam książkę, rozgrzewa po powrocie z zimowego(...)spaceru, wiosną dodaje energii i orzeźwia w letnie upalne dni. Umila rodzinne spotkania i ploteczki z przyjaciółmi. Z nią ulubione ciasto zupełnie inaczej smakuje. Czytaj więcej
Wiem co jemhimalajskiej to wystarczy 1 łyżeczka. Ta himalajska jest mniej słona) 1 łyżeczka cukru 4 g suszonych drożdży Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Znaczy się wyrabiamy ciasto. Tak przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przekładamy do foremki i znów zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno wystarczyć 45 minut żeby tak z górką(...)foremki wyrosło. No i pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy, studzimy na kratce i takie tam... :) I na koniec dobre wieści dla "maszynistów". Ten chlebek bez najmniejszego problemu można też zrobić w maszynie chlebowej. Proces jak zawsze: wszystko razem do maszyny, ustawiamy wagę około 750 g (jak możemy mniej to nawet lepiej), odpalamy program trwający około
Marder&Marder Manufactureciastka być muszą. Czyli przez analogię (czy jakiś tam inny wyraz): jak nie ma ciastek to i święta nie ma. No kurcze, to prawie tak samo jak Wigilia bez karpia, czy jakoś takoś. A może to na inne święto się karpia zjada? Właściwie to nie wiem :) Cóż zatem było robić, trzeba dziewczynie pomóc... Przeszukałem chiński internet i jakiś tam przepis(...)znalazłem. W sumie łatwo nie było, bo tych ciastek nikt w domu nie robi, wszyscy w Chinach po prostu je kupują. Są nawet sklepy/cukiernie, które się tylko w tych ciastach specjalizują. Ale tak sobie myślę, że skoro jada się je tylko w to Święto Środka Jesieni to ja naprawdę nie wiem, z czego przez resztę roku te sklepy żyją :) Niestety
Marder&Marder ManufactureLekko kwaśny, orzeźwiający i bardzo smaczny - kompot na bazie rabarbaru i malin. Idealny jako napój do obiadu jak i dodatek do słodkich ciast. Aby przygotować poniższy kompot możecie użyć mrożonych malin. Przed podaniem całość schłodzić w lodówce. Składniki: 5 szklanek wody 8 gałązek rabarbaru (co najmniej 0,5 kg) maliny (mogą być mrożone; ilość wg uznania) cukier(...)smaku Rabarbar obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wsypać obrany rabarbar, dodać cukier (ja dałam 4 łyżki) i wlać wodę. Całość gotować (bez przykrycia) przez kilka minut. Gdy rabarbar będzie miękki, to garnek zdjąć z ognia i dodać mrożone maliny. Całość przykryć pokrywką. Po kilku minutach kompot posmakować i ewentualnie dosłodzić
UgotowaćJest bogata w wapń, witaminę E i inne niezbędne minerały. Spróbujmy więc połączyć zdrowie i przyjemność w tych malutkich placuszkach. Zainteresowani? W tabelce wartości odżywcze placuszków bez dodatków i miodu. Składniki : 3 łyżki mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych) 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)kakao 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Dodatkowo : masło orzechowe, banan, twarożek Rozgrzewamy patelnię. Zmielone płatki i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogzaganianym świecie, brak czasu każe nam często rezygnować z własnoręcznie przygotowanych łakoci. Oto alternatywa, wieczorem zagniatasz, a po powrocie np. z pracy wałkujesz i smażysz. Pewnie zastanawiacie się, czy bez jajek mogą być dobre faworki? Nie spróbujesz nie odczujesz, jak to się mówi - to do dzieła, zadziwicie samych siebie. Proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników. z miodem(...)mąki 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu lub octu kwaśna śmietana olej do smażenia cukier puder miód (opcjonalnie) Masło z mąką posiekać nożem, dodać spirytus i tyle śmietany, aby ciasto miało ścisłość ciasta na makaron (dość zwięzłe, nie kruszące się). Włożyć ciasto do garnka lub miski i dokładnie je docisnąć do dna, po czym przykryć i wstawić na całą
Kuchcik gotujeprzez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a całuski suszyć dalej aż do całkowitego wystudzenia. Można je zlepiać razem smarując masą czekoladową, ale my najczęściej zjadamy je bez dodatków. Nie uwierzycie jak szybko można pochłonąć dwie blachy całusków:D /przepis Karolki/ TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE 500 g wydrylowanych daktyli kila łyżek likieru pomarańczowego /użyłam domowej pomarańczówki/ 1/2 łyżeczki(...)cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków Daktyle włożyć do blendera lub malaksera i zmiksować. Powstanie zwarta masa. Dodać likier pomarańczowy oraz przyprawy i dokładnie połączyć (zagniatając tak jak ciasto). Jeśli masa jest za sucha lub aromat likieru za słabo wyczuwalny, możecie dodać więcej. Gotową masę przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie formować trufelki - wielkość zależy
KUCHARNIAzgodnie z obietnicą, zaglądamy głębiej do środka. Będzie pachniało goździkami, karmelem, chilli, orzechami i wanilią. Są ciasteczka z przepisów mojej Prababci Karolki i kilka mniej tradycyjnych, ale niezwykle smacznych, bez których nie wyobrażam sobie świątecznej patery ze słodkościami. Wszystkie paczuszki powędrowały już w świat i mam nadzieję, że dotrą na czas pod wskazane adresy. Nie udało mi się pokazać(...)wszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia się i wyczekiwania na pierwszą gwiazdę. Spokoju i radości
KUCHARNIAprosty sposób można upiec coś słodkiego. Połączenie czekolady i wiśni.. wspaniałe miękkie muffiny z kawałkami owoców :) Składniki na 12- 14 muffinek 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni bez pestek 2 szklanki mąki pszennej 2 – 3 łyżki kakao 1 i ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 125 g masła, roztopionego i wystudzonego 2/3 szklanki maślanki(...)jajka, Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką. Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Najlepsze są po wystudzeniu. Smacznego
Na słodko lub wytrawniezamiast ciasta :)Składniki:1 kiwi1 czerwony grejpfrut1/2 mango1 banan2 krążki ananasa (mozna uzyć z puszki)kawałek arbuzaWykonanie:Owoce wymagające obrania - obieramy, kroimy w dużą kostkę. Mieszamy w salaterce i chłodzimy w lodówce. Oczywiście jest to najprostrza wersja, którą można wzbogacić jogurtem... cukrem... śmietanką...a nawet i miodem. Ja jednak najbardziej lubię owoce w ich dziewiczej, naturalnej postaci bez dodatkowych
Walijskie PichceniePizza z patelni to uproszczona i expresowa pizza w dodatku bez drożdży, bez piekarnika, bez czekania. 15 minut i gotowa ... no może troszeczkę przesadziłem 20 minut, dajmy jej 5 minut na patelni :)Składniki (proporcje) na 1 pizze wielkości 28-30 cm: 100 gr mąki pszennej 40 ml oliwy 40 ml wody pół płaskiej łyżeczki soli koncentrat pomidorowy ser mozarella oregano(...)reszta składników wedle uznania Przygotowanie :Mąkę mieszam z solą następnie z wodą i oliwą, wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Wałkuję mniej więcej na placek wielkości patelni. Kładę go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i podpiekam ok minuty, obracam i smaruję koncentratem dodaję ulubione składniki, posypuję oregano i serem mozzarella. Smażę aż ser fajnie się rozpuści
Mechanik w kuchniDziś na blogu pozostaję w jesiennym klimacie. A jeśli jesień, to nie może się ona obyć bez dyni. Lubię dynię, za to, że można ją wykorzystywać do rożnych dań, słodkich, wytrawnych, na ciepło i na zimno... Jak tylko sobie człowiek zamarzy. Ponieważ zostało mi trochę upieczonej dyni, a wybierałam się na blogerskie spotkanie przy(...)ognisku, pomyślałam, że focaccia będzie idealnym pomysłem na taką okazję i na to, żeby upchnąć w niej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście, a w jej miejsce dałam pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-). Przepis dodaje do listy Wisły: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach
Kulinarne przygody Gatityobsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu ostrym nożem - u mnie akurat w krzyż(...)oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka. Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min. Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć na metalowa kratkę do ostudzenia
Grunt to przepis!Kolejna odsłona chlebka orkiszowego. Tym razem bez dodatku mąki żytniej , 100% orkiszu. Chlebek , który wychodzi dosłownie każdemu, Baaardzo łatwy i baaardzo szybki do przygotowania. Wystarczy , że mamy pod ręką drożdże w lodówce i mąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś. Przepis na formę ok.30x12cm. Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm(...)wychodzi troszkę wysoki dlatego tym razem podzieliłam ciasto i z części powstała bułeczka. Bardzo mocno wyrasta dlatego nakładamy tylko do połowy formy.Sprawdza się jako chleb tostowy, głównie po to powstała ta wersja chleba. Gwiazdor podarował nam nowy toster więc pokombinowaliśmy skład chlebka a'la tostowy. :-)Składniki: - 550g mąki orkiszowej białej ( u mnie typ 750)- 2 łyżki siemienia lnianego
Smaczne Zdrowemiejsce. Ciasto nie moze byc zbyt szczelnie przykryte.Moje lezakowalo sobie w lodowce.Po czasie lezakowania pozostaje juz tylko podzielic je ma male porcje, rozwalkowac i wycinac za pomoca foremek rozne wzory. Pierniki nie moga byc zbyt cienkie, bo stana sie bardzo twarde.Pieczemy je od 10 do 15 minut w temperaturze 180°C.Gdy przestygna nadaja sie do ozdabiania, ale i bez wszelkich
Przysmaki Karolki