ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:503/1217)

Świąteczny wieniec drożdżowy trójkolorowy z powidłami śliwkowymi 229

Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] Powiem szczerze że polecam ten placek - wieniec szczerze i bez cienia przesady, pyszny, puszysty, wilgotny a ja dodatkowo od siebie dodałam powidła śliwkowe i dzięki nim nabrał jeszcze bardziej świątecznego charakteru. Przepis pochodzi stąd [ klik ] . Zapraszam serdecznie na ciasto które pysznić się będzie na Waszych świątecznych stołach. Świąteczny wieniec drożdżowy trójkolorowy z powidłami śliwkowymi. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Sernik z polewą czekoladową. 323

jajka + 2 żółtka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru 3/4 szkl. mleka PIANA: 5 białek 3/4 szkl. cukru POLEWA: 1/2 kostki margaryny 2 czubate łyżki kakao 3 łyżki mleka 1/2 szkl. cukru WYKONANIE: Produkty na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy na blachę, jajka i żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkami ser, mieszamy

Kuchnia Beaty
Napoleonka - klasyczna, najlepsza 358

choroba i musiałam odpuścić. Ale co to za Walentynki bez żadnych słodkości - zawzięłam się i zrobiłam naszą ulubioną, pyszną klasyczną napoleonkę - taką znaną mi z czasów dzieciństwa - z kremowym budyniem, na 4 kruchych blatach a nie "oszukaną" na krakersach czy herbatnikach (choć takie też lubimy). To jedno z tych ciast, które znikają w mgnieniu oka -w yszła jak zawsze cudowna

Kto ugości moich gości?
Cynamonowe ciasto z brzoskwiniami 138

tego, co w nim najlepsze". Znalezione gdzieś pośród porozrzucanych skrawków papierów na dnie szuflady. Bez autora. Wojna charakteru na zasadzie kontrastu. Najpierw stoczyć się na samo dno by później triumfalnie wznieść się na wyżyny... Macie jeszcze brzoskwinie? I mało czasu na pieczenie? To poniższe ciasto jest dla Was :) Jest bardzo analogiczne do prezentowanego już wcześniej na blogu ciasta "Wiewiórka" ( klik

My simple kitchen
Ciasto jogurtowe z truskawkami 133

być gęsty, a nie miałam takiego i dałam taki lejący. Tym razem jogurt był już bardzo gęsty. Ciasto super, bardzo smaczne, szybkie, ale może się nie udać ;)) Ja się nie poddałam i w końcu wyszło :) U mnie wersja bez kruszonki, ale można zrobić z nią. Tak zrobię kolejnym razem z innymi owocami :). Blaszka 24x34 cm. Inspiracja: klik Składniki: 3 szklanki(...)mąki pszennej 1 opakowanie (40g) budyniu u mnie śmietankowy bez cukru 1 szklanka cukru 5 jajek 1 szklanka oleju 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego u mnie Bakoma 3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 500 g owoców Pamiętajmy, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowe !!!! Jajka ubijamy z cukrem na puszystą jasną masę, dodajemy jogurt i miksujemy, następnie dodajemy olej

kruche babeczki
Jesiennie: jabłecznik z marcepanem 208

obejrzymy razem film; bo własnie tak najlepiej wykorzystywać jesienne wieczory, prawda...? Ciągle zaskakuje mnie, że pogoda może się tak bardzo zmienić z dnia na dzień. Tak niespodziewanie, bez ostrzeżenia.  Cóż, na lato znów przyjdzie czekać nam długie, ciemne miesiące... Dawno już nic wspólnie nie piekłyśmy. Tym razem dziewczyny zaproponowały wspólne gotowanie z jabłkami; w końcu to najlepszy(...)jabłka. Białko ubić, pod koniec dodając cukier i mąkę. Marcepan zmiksować z żółtkiem i cynamonem. Partiami dodawać bezę, delikatnie mieszając łyżką. Masę marcepanową wyłożyć równomiernie na jabłka. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, pod koniec przykrywając wierzch folią, gdyby ciasto za bardzo się rumieniło. Ostudzić. Smacznego! Jesień jesienią, a żyć trzeba. Jutro mam zamiar upiec w domu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik orzechowy na spodzie z herbatników 238

ludzie uwielbiający czekoladowe wypieki, są tacy, którzy nie wyobrażają sobie weekendu bez szarlotki, są również osoby, które nie mogą obyć się bez sernika. Rozumiem ich. Rzadko go robię, ale zawsze gdy już znajduję czas jestem w siódmym niebie! Gdy go jem, zastanawiam się dlaczego tak długo musiałam czekać na ten wypiek. Kiedyś ktoś mnie nastraszył, że sernik jest taki trudny(...)opada, że nigdy nie wychodzi. Ej! Przecież sernik zawsze wychodzi! Są po prostu dwa rodzaje - pierwszy to lekki i puszysty, drugi cięższy i bardziej przypominający ciasto. Lubię oba, choć bardziej skłaniam się ku temu drugiemu. A jak jest z Wami, lubicie serniki? Mam nadzieję, że tak, ponieważ dzisiejszy przepis jest propozycją dla każdego.  Zapraszam na sernik orzechowy na spodzie

Słodkie Przyjemności
Paszteciki z łososiem i jarmużem 333

które wykorzystałam w ciągu ostatnich kilku dni przygotowywałam kilkukrotnie. Polecam! Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe: 500 gram mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Farsz: 250 gram filetu z łososia (bez ości) 200 gram jarmużu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju do smażenia

Mango Papaja
Ciasto Popapraniec 394

szklanka mąki pszennej Na krem budyniowy: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 250 g masła – można trochę mniej, wtedy krem będzie mniej maślany 1/2 szklanki cukru pudru lub trochę mniej Na mus jabłkowy: 6 dużych jabłek 1 galaretka (u mnie cytrynowa) Przygotowanie: Ciasto: Białka ubić na sztywno, następnie dodać po jednym żółtku i powoli wlać olej. Mąkę wymieszać

Fabryka pomysłów
Kopytka 125

gotowania kopytek praska do ziemniaków Ziemniaki obieramy, gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli, odcedzamy i studzimy bez przykrycia. Letnie ziemniaki (takie, które już swobodnie możemy trzymać w ręce) przeciskamy przez praskę bezpośrednio do miski. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, zagniatamy ciasto.  Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na małe kulki i formujemy w nich wałeczki. Grubość

Gotowanie i blogowanie
Tarta z cykorią i serem pleśniowym 150

poprzek w półcentymetrowe paski. Cebulę siekamy. Na maśle wysmażamy boczek (lub jeśli jest tłusty to i bez masła wysmażamy), dodajemy cebulę, lekko rumienimy. Dodajemy cykorię, dusimy aż zmięknie. Przekładamy na sitko żeby odsączyć z tłuszczu i soku. Po przestudzeniu układamy na podpieczonym cieście. Robimy polewę mieszając wszystkie jej składniki. Polewamy ułożoną na cieście cykorię z boczkiem i cebulą. Pieczemy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto jabłkowo - orzechowo - kokosowe. 157

kokosowy: Białka ubić na sztywną pianę. Dosypywać powoli cukier i mieszać tak długo, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Wówczas dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec tak długo, aż ciasto nabierze złotego koloru (u mnie trwało to 30 minut). Krem: Z mleka, proszku budyniowego

My simple kitchen
Sernik ze śliwkami 188

twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie 500 g serka ricotta 2 duże jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g) 2/3 szklanki drobnego cukru 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami do momentu kiedy ciasto zacznie się formować kruszonkę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysypać do tortownicy, wylepić spód ciasta

Fabryka pomysłów
Markizy piernikowo-anyżowe 190

sumie ja nie zdobiłam ich lukrem,ale to bez znaczenia, bo i tak są smaczne...Po upieczeniu są mięciutkie,jak wystygną już są twarde, a jak się przełoży to znów zmiękną od nadzienia..Ja część przełożyłam masą z mlekiem w proszku -zostało jej mi od orzeszków , a część powidłami śliwkowymi. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 25 dag miodu naturalnego(...)ciasto będzie luźne, ale po schłodzeniu będzie dobre do wałkowania]. Po schłodzeniu ciasto podsypać delikatnie mąką, rozwałkować na  grubość pół centymetra  [ u mnie troszkę cieńsze]  , literatką lub foremką wycinać jednakowe kółeczka. Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta  [ niekoniecznie, bo bez przełożenia też są pyszne] , ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 15 minut w temperaturze

Moje domowe kucharzenie
Babka Wielkanocna z rodzynkami 137

Idealna na każdą okazję- szczególnie na Wielkanoc, zawsze się udaje więc bez obaw, że nie wyjdzie :) Składniki: 30 dag maki 10 dag cukru 5 łyżek masła 5 łyżek smalcu 4 jajka 2 dag drożdży 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy szczypta soli 5 dag rodzynek tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i przygotować rozczyn. Żółtka utrzeć(...)nadal ucierając dodać mąkę, rozczyn. Następnie dodać pianę ubitą z białek(trochę piany zostawić), rodzynki i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto posmarować pianą. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym

Tradycyjna Kuchnia
Jogurtowiec z malinami i borówkami 696

proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 1 litr jogurtu naturalnego (odradzam grecki) 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 białka 1 szklanka borówek leśnych 1/2 szklanki malin 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: 1. Składniki na spód łączymy, zagniatamy ciasto. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 20x35cm. Powierzchnię wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 20 minut

Kuchnia domowa Ani