zmielonego twarogu, 1/2 szklanki oleju, 2 jaja, 4 żółtka, 250g cukru ( 1 szklanka), 1 budyń śmietankowy bez cukru, 3 szklanki mleka ( można dać troszkę mniej, jeżeli chce się bardziej zwięzły sernik). Pianka: szczypta soli, białka z 6 jaj, 1 szklanka cukru. Przygotowanie: Ciasto: Składniki na ciasto dobrze zagnieść, tak by było jednolite. Blachę na ciasto wysmarować margaryną i oprószyć mąką
W kuchni u Monikibułeczki na śniadanie, odkąd użyłam go do wypieków już nie kupuję innego...;-) Jest kremowy bez zbędnych dodatków jakie czasem zawierają sery innych marek. Doskonale spisze się do serników. Polecam ten wypiek na zimowy deser do filiżanki małej czarnej. Składniki Tortownica o śr 28 cm Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wanilia i Kardamonsmażenia Przygotowanie: Cukinię umyj, odetnij końce i bez obierania starkuj na tarce z grubymi oczkami ( ja obrałam cukinię) dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i pozostałe składniki, dopraw do smaku i dobrze wymieszaj, aż się ze sobą połączą. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj ciasto, formując zgrabne placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz
Niezły Młyneksmakołykach. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez drożdżowej baby na stole, sądzę, że Wy również, więc bardzo zachęcam do przygotowania jej na świąteczny stół. Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem inna niż tradycyjne ciasto drożdżowe.Przepis znajdziecie również w pierwszym numerze
Pora coś zjeśćPrzepis oparty na uniwersalnym przepisie na duży biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną) Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny łyżka soku z pomarańczy starta(...)Ciastka posypuję po wierzchu czekoladą. Foremki wkladam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Wkładam naraz dwie foremki, wyciągam ciastka i czynność powtarzam do wyczerpania ciasta
prawdziwe jedzenieformujemy prostokąt o grubości ok.2 cm. Dzielimy ciasto na trzy bochenki i układamy na posypanych mąką ściereczkach. Świetny film polecony przez "Zapach Chleba" pokazujący jak postępować z ciastem tutaj. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 st. C, nagrzewamy kamień ( o ile go używamy) przez ok 40 minut. Wyrośnięte bochenki posypujemy(...)papierem na rozgrzany kamień. Obniżamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy z parą 8 minut, a następnie bez pary jeszcze 20 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na 10-15 minut.Smacznego!Uwagi: Miałam sporo kłopotu z wrobieniem reszty wody do ciasta. Tak naprawdę nie jestem pewna czy udało się to do końca. Bardzo mocno trzeba posypać mąką ściereczki na których wyrastają
Stare Garyśliwek bez pestek, pokrojonych na ćwiartki 3/4 szklanki brązowego cukru (150g) sok z 1/2 cytryny masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy Wykonanie:ciastoWymieszaj mąkę z cukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta
Gorący kąsekplacki wielkości mniej więcej dużej blaszki (ciasto bedzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz cieżej będzie na nim pracować). Piec placki kilka minut w 180*C aż będą brązowe. Krem: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem a nastęnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaswoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku 100 g mąki żytniej + woda 250 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka soli ok. 300 ml wody w temperaturze pokojowej 150 g miękkiego lazura bez skórki pół szklanki mieszanki orzechów włoskich (w kawałkach) i pestek dyni wrzątek łyżka-dwie mąki
Weekendy w domu i ogrodziemojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)połączenia składników. Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą. Odstawić na blat na 12-15 godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać
moj przepis naTakie ciasteczka szybko się robi..można zrobić bez orzechów, bez kawy..albo dodać inne dodatki..Ja zrobiłam z podwójnej porcji..jedną z orzechami, a drugą z
Moje domowe kucharzeniemoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Przepis ten dostałam od znajomej Ewy K , która ma świetne wypieki i podzieliła się ze mną tym oto właśnie przepisem na babkę(...)trochę mąki i tak na przemian , aż do wykorzystania produktów, Dwie foremki ( ja miałam o wymiarach 30 x 9 cm ) lub jedną większą natłuścić i posypać bułką tartą Wlać ciasto do form , ja zostawiłam trochę ciasta i dodałam (2 łyżeczki ) kakao ., Można dodać mniej , nie będzie tak ciężkie ciasto i ciemne ! Na wierzch ciasta wylałam masę kakaową Babki piekłam
Pysznosci Babci BasiSERNIK TRADYCYJNY - NAJLEPSZY! Muszę przyznać, że jestem sernikożercą i żyć bez serników po prostu nie mogę :) A to jest zdecydowanie najlepszy sernik jaki dotąd robiłam. Naprawdę
Calzonella.comSkładniki (na 8 porcji) - kg twarogu, - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g), - 3 jajka (ok. 180 g), - pół szklanki cukru (ok. 100
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPrzepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;) Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Składniki
Pyry na GazDziś takie małe oszustwo, ciasto, które smakuje zupełnie jak sernik, ale nawet nie leżało obok sera. Jest lekkie, wilgotne i czekoladowe. Bardzo łatwe w wykonaniu
Cynamonowe szczęścieJak ktoś mnie zna, to wie: uwielbiam serniki. Jeśli są bez rodzynek - zawsze spróbuję! Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;) Spód: 300 g ciastek maślanych
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Muszę się przyznać że bardzo się bałam piec bezę . Nie jest to taka trudna sprawa ,jak się okazało ;) ale trzeba pamiętać o tym , aby dobrze ubić
Słodkości i nie tylkocieście wyraźnie czuć otręby, ale mi to nie przeszkadzało, wręcz przeciwnie. SKŁADNIKI Ciasto 3/4 szkl. mąki 1/4 szkl. otrębów owsianych 1/4 szkl. otrębów żytnich 10 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 3/4 szkl. ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Sos pomidorowy 1/2 puszki pomidorów bez skóry 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1/2 łyżeczki bazylii
zabawa smakiemNa początek jesieni, wspomnienie minionego lata - torcik (bez pieczenia) z truskawkami i z serkiem mascarpone. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldChyba najbardziej popularne pierogi.Przedstawimy naszą wersję.Składniki na ciasto:-4 szklanki mąki-250 ml ciepłej wody-2 żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki
Maminek kulinarnyWidziałam jej twarz, szarą, wręcz przeźroczystą, bez emocji. Zapadnięte policzki, wysunięty podbródek i oczy, patrzące na mnie z nadzieją. Chude ciało, wątłe i tak bezbronne, a
W kuchni Karmel-itkiCoś do kawy? Domowe ptasie mleczko szybkie w wykonaniu i bez pieczenia :) Składniki: ok 150 g herbatników - to zależy jaką macie blachę :) moja to 23x33
Niezły MłynekSernikowych wariacji ciąg dalszy . Czy sernik mi się kiedyś znudzi ? Hmmm... zdecydowanie nie ! :) Ciasto proste , szybkie i dość tanie jak na sernik . Po prostu idealne na
ciemna strona patelniPyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny.Składniki:1 duży płat ciasta
wyzwania kuchenne