Uwielbiam serniki i mogłabym je piec i jeść bez końca. Przepisów jest bardzo dużo, a ten na biszkoptach z brzoskwiniami, kojarzy mi się z czasem gdy miałam naście lat i odwiedzała nas znajoma, która miała w zwyczaju przyjeżdżać z sernikiem, fajni tacy znajomi, a serniczek przepyszny :) Składniki: 750g twarogu półtłustego 1 1/3 szklanki cukru 15 dag masła 6 jajek(...)tradycyjnie wysmarować dobrze tłuszczem (spód i boki). Ja tym razem spód tortownicy wyłożyłam papierem pergaminem, a boki wysmarowałam delikatnie margaryną i również wyłożyłam papierem, co sprawiło, że boki ciasta były gładkie i nieuszkodzone przy wyjmowaniu. Wystarczy wyciąć prostokątny pas papieru, nieco wyższy niż tortownica, następnie przyłożyć do wysmarowanych brzegów tortownicy, a na łączeniach złączyć papier przy użyciu szpilki. Spód tortownicy
Smakowy Rajmoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam smaczne i kruche ciasteczka na maśle ! Składniki : 30 dag mąki, 20 dag masła schłodzonego twardego , 10 dag cukru pudru, 3 żółtka gotowane, cukier(...)Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, ugotowane żółtka przetrzeć na tarce z małymi oczkami, Dodać twarde masło i cukier waniliowy . Masło posiekać i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze zachowując
Pysznosci Babci Basilekkie w smaku ciasto. A pyszny morelowy mus dodatkowo wzbogaca jego smak ... Składniki na ciasto: 125 g maki 65 g cukru 65 g masła lub margaryny 1 jajko jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g cukru 1.5 szklanki śmietany 22% lub 30% Mus: 1 puszka moreli (350g
Walijskie Pichceniesię oprzeć, gdyż jest takie ładne kolorowe, a po upieczeniu okazało się że także pyszne :) Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 1 szklanka śmietany 18% 6 żółtek 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Fioletowa beza: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe wiśnie z kompotu (zużyłam 3 słoiki o pojemności
Na Ciasteczkowych Papierachjabłkowe nadzienie z domieszką aromatycznego cynamonu i delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotka, to powiew dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie genialne ciasto, którego nie sposób sobie odmówić... Mmm...Szarlotka - Najlepsza - Składniki:200 g mąki pszennej100 g masła (schłodzonego)1/3 szklanki cukru2 żółtkałyżeczka śmietanypół łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowynadzienie:ok. 2 kg jabłek(...)cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga
Słodka Stronawygotowała, jeśli nie to ją odlewamy). Tofu rozgniatamy widelcem lub kruszymy w ręku i dodajemy je do liści (już bez wody), dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, chwilę razem podsmażamy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i gałką muszkatołową (solimy mniej bo ciasto jest lekko słone). Tak jak pisałam wcześniej o cieście filo, musimy po wyjęciu z paczki dbać o nie żeby
Co na wege obiad?miseczkę :) Ciasto zniknęło równie szybko. Zuzia też bardzo chętnie je jadła. Nie tylko ona. :) Nie dawałam zbyt wiele cukru, można dać go więcej i do biszkoptu, i do musu, według upodobania. Tym razem nie dodam zdjęć przygotowania, bo wyszły okropnie niedoświetlone. Ot, urok jesiennych wieczorów. Ale przepis jest bardzo prosty. Jeśli robiła/eś już zwykły biszkopt czekoladowy, bez problemu(...)Białka jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodawaj bez pośpiechu po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż całkowicie się rozpuści. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Wymieszaj z orzechami. Do piany z białek wlewaj po 1 żółtku, cały czas ubijając. Do ciasta wsyp suche składniki i delikatnie trzepaczką miksera lub szpatułką, ale ręcznie
Anioszek w kuchniwątpienia chętni :) Brownie z batata, bez mąki, mleka i cukru, ze śliwką ( przepis pochodzi z bloga Kornik w kuchni ) 700 g batatów 300 g śliwek kalifornijskich 150 g daktyli bez pestek 7 łyżek niesłodzonego kakao (+ dodatkowo do posypania) 2 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Bataty myjemy, zawijamy w folie aluminiowa i pieczemy ok godziny by były miękkie(...)znowu mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 20 na 30 cm, wyrównujemy wierzch wilgotną łyżką. Ciasto pieczemy 40 minut w 175 st.C. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy kroimy. Posypujemy wierzch pozostałym kakao. i drugi batatowy wynalazek... Brownie bez mleka, mąki i cukru oraz jaj (przepis pochodzi z bloga WhitePlate) 600 g batatów 80 g mielonych migdałów
Dzieje kuchennej Wiewiórysię te pyszne, duńskie, naprawdę smakujące truskawkami, wyjadam bez dodatków prosto z miski w ilościach dowolnych. Rabarbaru saute nie jadam - chyba już z tego wyrosłam... Kwaśne łodygi maczane w cukrze jakoś mi w tym sezonie nie podchodzą, choć dwa lata temu wcinałam, aż mi się uszy trzęsły... Na szczęście w ciastach i deserach wszelakich nadal mnie zachwycają.Tę tartę miałam(...)marcepanem kusiło mnie ogromnie, pewnie dlatego, że było mi całkowicie obce. Kwaśne łodygi to moi zdecydowani faworyci, marcepan lubię. C. odwrotnie - szaleje za marcepanem, rabarbar jada z przyjemnością, ale bez euforii. Stwierdziłam więc, że będzie to połączenie idealne - każdy znajdzie coś dla siebie. Nie myliłam się!Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim spodem, który nie nasiąka
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżką, tak by mąka z mlekiem się połączyła i przekładamy gorące ciasto do foliowego woreczka. Zamykamy i odstawiamy. Ciasto musi się zaparzyć, najlepiej zostawić je na około godzinę. Farsz: Soczewicę moczymy kilka godzin i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut (bez moczenia czas gotowania będzie dłuższy). Na oleju podsmażamy cebulkę (1) pokrojoną w kostkę- z drugą cebulkę będziemy później
Aga w kuchnisernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie i zaprezentowałam gościom, ( mam nadzieje) smaczne ciasto. Tak swoją drogą zastanawiam się ile jeszcze mi starczy cierpliwości w stosunku do mojej rodziny. Za każdym razem gdy rozmawiam z kimś kogo nie widziałam dłuższy czas jednym z pierwszych(...)myślę i odwieczne pytanie jednak ma rację bytu? Wracając jednak do przepisu, sernik może nie wygląda rewelacyjnie, raczej tradycyjnie bez specjalnych dekoracji czy dodatków ale jest, a w zasadzie to już był. na prawdę bardzo bardzo pyszny. Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasto idealne do niedzielnej kawy - rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami ♥ C iasto, które musicie wypróbować :) Beza przygotowana w poniższy sposób będzie miękka i puszysta. Perfekcyjnie pasuje do kremu na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz kwaśnych malin. Składniki*: "biszkopt" bezowy 4 białka jaj 1 i 1/5 szklanki zwykłego cukru (250 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)ubitych białek dodawać partiami zwykły cukier. Cały czas miksować, aż do rozpuszczenia cukru. Pod sam koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Rozsmarować ciasto. Piec około 15 minut w 150ºC, a następnie 15 minut w 165ºC. Gorący biszkopt bezowy przełożyć do góry nogami na czysty arkusz papieru do pieczenia, od spodu oderwać papier
Ugotowaćwymieszaj. ponadto: 3 łyżeczki kakao Formę do pieczenia wylep ciastem, posyp kakao i wylej masę serową, na wierzch poukładaj owoce mrożone. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę. Grzanie to bardzo ważne góra i dół, bez termoobiegu! Temperatura 165 do 170 stopni C. Dzięki temu sernik piecze się równo, nie pęka i ma idealnie równą powierzchnię. Sernik studzimy
SMYKWKUCHNI