Przyznam szczerze, że to był mój pierwszy raz z ciastem francuskim. Widziałam już tyyyyle tysięcy rozmaitych przepisów na dania i smakołyki z jego wykorzystaniem, że postanowiłam w końcu sama coś przygotować. Koniecznie z ulubionymi warzywami i koniecznie bez mięsa. Za to z przepysznym camembertem i masą jajeczno-jogurtową... Muszę powiedzieć, że dawno nie jadłam czegoś tak dobrego! (moja ciocia
Kuchnia Elliełyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1,1 litra mleka 3 budynie waniliowe (bez cukru) 7 łyżek cukru Oraz: 8 łodyg rabarbaru ( ok 1 kg) Przygotowanie: Mąkę wraz z miękkim masłem, cukrem, jajkami, śmietaną i proszkiem do pieczenia łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie 1/3 ciasta odkrawamy i wkładamy do zamrażalnika, a pozostałym ciastem wykładamy blachę posypaną mąką
Taste Therapyjedną wadę: babeczkę trzeba kroić z odpowiedniej strony, żeby rzeczywiście natknąć się na serduszko (a nie bezkształtny kawałek kolorowego ciasta). Z okazji zbliżających się Walentynek mam dla Was prosty sposób na babeczki z serduszkiem i co najważniejsze – bez znaczenia jak się je przekroi (czy przegryzie) serduszko zawsze tam będzie :) Do przygotowania babeczek wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe (jeden(...)muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na razie będą potrzebne tylko 3. Muffinki pieczemy przez około 15 minut. Powinny być zupełnie blade z wierzchu, ale nie mieć w środku już surowego ciasta. Po wyciągnięciu z pieca muffinki odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Nie muszą być zupełnie zimne, ale łatwiej je rozkruszyć kiedy nie parzą w ręce. Kruszymy babeczki na drobne kawałki, dodajemy
Ciastkozercyprzygotowanie pizzy w domu. Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne ani czasochłonne; wystarczy sobie wszystko dobrze zaplanować. Ciasto można przygotować nawet wieczór wcześniej i wstawić na noc do lodówki; można też wybrać jakąś szybką, modną opcję bez drożdży. Wierzch to mozaika Waszych smaków, zawartości lodówki i kuchennych szafek; na pizzę można położyć niemal wszystko i prawie zawsze będzie(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dolać letniej wody, zagnieść. Dodać sól i oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Szparagi blanszować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Serek wymieszać z kremówką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWczesny poranek. W kolorze mleka. Rozlało się wszędzie, za oknem. Świat zniknął bez uprzedzenia. Ukrył we mgle, jak kotara zakryła wszystko. Wpatruję się, by go odnaleźć. Zza ściany bieli wyłaniają się niespodziewanie oczy. Patrzą na mnie duże, żółte i zagubione, jakby pytały o drogę, która też zniknęła. Oczy błądzących samochodów rozglądają się powoli(...)Obok stawiam ulubioną filiżankę. Lubię ten widok. Najbardziej wtedy, gdy mogę wtopić się w tło i stać się jego częścią. Fotel. Kominek. Stolik z tacą. Dzbanek z herbatą. I ciasto. Tu nic nie znika we mgle, choć lubię, gdy wieczorem kolory zmienia i podkreśla jedynie światło świec. Łyk herbaty ogrzewa. Czuję jak ciepło rozchodzi się powoli po ciele. Aromat
KUCHARNIApostne danie.Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie można mrozić bez gotowania.Najpierw farsz:- szklanki grochu całego- majeranek- sól- przyprawy - 30 dkg boczku wędzonego- 1-2 ziemniakiGroch namocz w wodzie przez(...)dodaj pod koniec gotowania,dodaj majeranek, ok.2 łyżek.Pogotuj jeszcze aż ziemniaki zmiękną.Odcedź i usuń liście laurowe.Jak ostygnie, pokrój boczek w kawałki i wszystko zmiksuj.Nadmiar wody usuń. Ciasto:- 500 g mąki pszennej- 1 małe jajko- pół kostki masła- pół litra mleka- sólMleko z masłem zagotuj, zalej mąkę. Poczekaj aż przestygnie, na tyle aby móc wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania
Pasje Jolkibędziemy mogli poczęstować niespodziewanych gości, chociaż przyznam, że u nas takie słodkie ślimaczki goszczą bardzo często bez okazji. Są idealne do kawusi, a w dodatku bardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :) Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki dżemu truskawkowego 8-10 truskawek kandyzowanych 1 łyżka posypki dekoracyjnej czarno- białej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWystarczy mieszać mokre i suche składniki, przelać do foremki i gotowe :) Dzieciom tak smakowało, że następnego dnia piekłam kolejne. Ciasto wygląda jakby miało w środku kawałki czekolady :) Przepis podpatrzyłam od Letycji , ale zmieniłam nieco proporcje. Składniki: 350 g banana bez skórki (ok.3 dojrzałe banany) 1 jajko 100 ml oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku(...)wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką. Pięć razy w lewo i pięć w prawo :) Wymieszać do jednolitej masy. Nie musicie się trudzić by miksera brudzić :) Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 30 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i piec przez 50 minut
Delicious Titbitssamym koniec dodać resztki mąki. Miksować jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia składników. Do tak przygotowanego ciasta wsypać rodzynki (ewentualnie również inne bakalie) i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu, tylko góra - dół) i piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatarta na cieście kruchych z budyniem waniliowym i różyczkami z jabłek. Poniższą tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby kruche ciasto lekko namiękło. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z wykorzystaniem jabłek to zachęcam do przygotowania francuskich różyczek lub jabłecznika z bezą . Składniki na formę o średnicy 26 cm: spód 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 duże(...)duże opakowanie) 3 szklanki zimnego mleka 2 łyżki cukru 4-5 dużych jabłek cynamon dodatkowo kwasek cytrynowy lub sok z cytryny cukier puder Na samym początku przygotować spód do ciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą
Ugotowaćprzede wszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie lepiej. Robi się go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan(...)krople aromatu migdałowego, jednak zdecydowanie polecam amaretto) 1 szklanka cukru pudru (140 g) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); * Do przygotowania marcepanu używamy zmielonych migdałów bez skórki. Takie już zmielone migdały można kupić. Można także zmielić samemu płatki migdałowe lub migdały bez skórek. Aby zdjąć skórki z migdałów należy je sparzyć wrzątkiem, zostawić
Poezja smakuwypieku są muffinki. Przede wszystkim dla tego, że zapakowane w papilotki dość długo zachowują świeżość i można je bez problemu zjeść zarówno w szkole jak i w pracy. Dzieci często biorą je jako dodatek do drugiego śniadania. Po drugie porcja ciasta jest w sam raz, nawet dla tych, którzy dbają o linię. Ponieważ chciałam, żeby było nie tylko smacznie
Wiem co jemSkładniki: 3/4 kg śliwki, 1 łyżka masło, 4 łyżki cukier, 1 szklanka płatki kukurydziane zmiksowane CIASTO: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczeniaśliwki bez pestek z łyżką masła, 4 łyżkami cukru mieszając w garnku zagotować wody nie dodawać bo śliwki puszczą swój sok do garnka ze śliwkami
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 100 g jogurtu naturalnego bez cukru 350 g agrestu Składniki posypki kokosowej: 25 g wiórków kokosowych 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego 1 łyżka roztopionego masła (około 10 g) Przygotowanie ciasta z agrestem i kokosem: Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra-dół) lub 140°C (termoobieg
Moja Delicjatarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia.3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa5. Można też pominąć warstwę herbatników
Kuchnia domowa AniRobię co jakiś czas ciasto z bananami tzw. chlebek bananowy, są różne wersje i różne dodatki, mnie smakuje czekoladowy z suszonymi owocami i nerkowcami, bez dodatku cukru. Bardzo proste w wykonaniu i pyszne w smaku. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej (może być razowa), - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, - 2 łyżki kakao lub karobu, - garść suszonych owoców (użyłam rodzynków, czereśni, jabłka(...)szklanki oleju, - 1/4 szklanki wody. Wykonanie: Banany zmielić blenderem na gładko. W misce wymieszać suche składniki, dodać bananowy płyn, olej, wodę, wymieszać dokładnie łyżką (masa jest dosyć płynna). Wlać ciasto do formy (jeśli jest blaszana trzeba ją wysmarować olejem i wysypać manna lub bułką tartą), piec w rozgrzanym do ok 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut. Mnie zawsze
Co na wege obiad?