ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:520/1217)

Sernik bez sera z warstwą makową 157

Nigdy nie spodziewałam się, że z ciasto z samej śmietany może wyjść jak sernik! I wcale Was nie oszukuje. Kto już kiedyś próbował wyczarować cuda ze

Słodkie Przyjemności
BISZKOPT CZEKOLADOWY RZUCANY / IDEALNY / BEZ PROSZKU DO PIECZENIA 398

Tytuł mówi sam za siebie – tak jest to biszkopt IDEALNY!Często pytacie mnie jak zrobić biszkopt , by mieć całkowitą pewność , że pięknie wyrośnie i będzie

Ostra na Słodko
Biszkopt jasny / rzucany / bez proszku do pieczenia 232

Pokazywałam Wam już mój niezawodny przepis na BISZKOPT CZEKOLADOWY , więc dziś pora na drugą wersję – czyli biszkopt jasny. Tak jak przy ciemnej wersji nie używamy

Ostra na Słodko
Placek Gaździny, czyli jabłecznik bez tłuszczu 238

Od dawna miałam ochotę na ciacho jabłkowe, ale nie na tradycyjną szarlotkę. Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Faworki: tradycyjnie i bez mleka 184

Składniki : 150 g mąki 1 łyżka smalcu 3 żółtka 60 ml spirytusu szczypta soli smalec do smażenia cukier puder Smalec siekamy z mąką i solą na

prawdziwe jedzenie
3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:) 318

kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :) Ciasto: 440 – 500g herbatników prostokątnych (ok. 2 duże paczki) 400g masy krówkowej 150ml wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej) Krem budyniowy: 4 budynie waniliowe (bez cukru) 1400ml mleka ½ szklanki cukru 250g miękkiego masła 82% Polewa: 100g czekolady np. deserowej 70ml mleka Dekoracja (którą(...)smarujemy resztą masy krówkowej. Miękkie masło miksujemy, a następnie dodajemy po trochu zimny budyń ciągle miksując, do chwili, gdy krem będzie gładki i jednolity. Gotowy krem przekładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy, po czym układamy na nim warstwę herbatników (nie nasączamy wodą). Ciasto odstawiamy na około godzinę w zimne miejsce, by krem lekko stwardniał. Siekane orzechy laskowe wrzucamy na rozgrzaną

Smakowy Raj
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami 237

Składniki: Biszkopt: 3 jajka,  100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu(...)pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Mus brzoskwiniowy: Galaretkę o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym rozpuścić w 250ml

W kuchni u Moniki
Bananowe ciasteczka owsiane 269

Bananowe ciasteczka owsiane to moje ulubione dwuskładnikowe fit ciasteczka. Piekę je zawsze gdy jestem na diecie. Są proste, tanie, smaczne i szybkie do przygotowania. Ciasteczka są

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
beignets - pączki francuskie 185

preferencjach; Mała uwielbia pączki z ogromną ilością nadzienia, pokryte grubą warstwą lukru, A. lubi pączki zupełnie bez nadzienia (!). Z myślą o nim właśnie przygotowałam dziś drożdżowe pączki francuskie: mają formę puszystych, "pustych" poduszeczek. Z wierzchu, zwłaszcza na bokach, są nieco chrupiące, tam ciasto ułożyło się trochę warstwami, przypomina to troszkę listkujące się ciasto francuskie. W środku są mięciutkie i delikatne

6niebo
Maślankowiec 145

Maślankowiec / Ciasto maślankowe Proste, szybkie i naprawdę bardzo smaczne wilgotne ciasto na bazie maślanki. Tu akurat przykład z truskawkami ale mogą być także inne niebyt mokre owoce. Składniki: 250 ml maślanki 125 ml oleju 3 jajka 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (ja dałam ten "prawdziwy") 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre składniki wymieszać widelcem(...)suchego patyczka, nie wcześniej bo będzie zakalec :) Na wierzchu powinna być jeszcze kruszonka, to akurat wersja bez, bo masełka zabrakło ;) Kruszonka: 10 dkg masła 10 dkg cukru 20 dkg mąki Zagnieść paluszkami i posypać na ciasto

Pelusiowa Kuchnia
Ciasto Pani Walewska. 139

Składniki: CIASTO 500 g mąki 220 g masła 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli BEZA 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA 700 ml mleka 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy 1 laska wanilii (opcjonalnie) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki(...)pszennej 200 g miękkiego masła amaretto do smaku PONADTO około 280 g dżemu z owoców leśnych (1 słoiczek) około 70 g płatków migdałowych Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy aż powstanie jednolita kulka, następnie dzielimy na dwie równe części. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, a na samym końcu delikatnie łączymy

Moje-pitraszenie
Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin 176

klasyczną tartę autorstwa Michela Rouxa pojawił się już u mnie na blogu, a dziś przedstawiam wersję wzbogaconą o truskawki Takim też sposobem powstała obłędnie pyszna tarta na cieście francuskim z jabłkami i truskawkami, dosłownie ociekająca karmelem. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. Zapewniam, że warto! Przepis na tą przepyszną tartę znalazłam tutaj(...)porcji) Składniki: 3 duże jabłka, obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone na ćwiartki 1 szklanka truskawek, bez szypułek sok z 1/2 cytryny 1 i 1/3 szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: W większej misce wymieszaj ćwiartki jabłka z sokiem z cytryny i 1/3 szklanki cukru i odstaw

karmelowy
Na zimę. Brzoskwinie w syropie - do ciast i deserów 153

Lubicie brzoskwinie z puszki? Zimą przydają się do różnych ciast albo deserów, np. do sernika z brzoskwiniami, który tak lubimy.. Ale te kupne, puszkowe owoce nie zawsze są smaczne a do tego jedno opakowanie z zaledwie kilkoma kawałkami kosztuje kilka złotych. Latem, kiedy dostępne są dojrzałe i pyszne świeże brzoskwinie część z nich można zamknąć w słoikach i mieć(...)zbyt dojrzałe bo będzie ciężko je obrać i pokroić bez uszkodzenia a potem rozgotują się. Muszą być twarde, jędrne, bez żadnych uszkodzeń czy obić. Trzeba obchodzić się z nimi delikatnie, tak jak na to zasługują te pyszne owoce. Do zimowych ciast i deserów mam przygotowane też wiśnie w syropie - będzie smacznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bułeczki Drożdżowe "Stokrotka" 154

środku wyłożyłam dżem. Bułeczki posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (opcja bez termoobiegu) i piekłam przez 15 - 20 minut. Na zdjęciu wyżej widzicie wyrośnięte bułeczki przygotowane już do pieczenia, a poniżej to taki mój eksperyment. Kawałek ciasta odłożyłam sobie na taki warkocz, do tej 1/4 części ciasta wgniotłam 1 łyżkę suszonych kwiatów lawendy

Blondynka Gotuje