szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju krem: 1 i 3/4 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru 2 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego kostka miękkiego masła polewa: 125 g margaryny
na moim stole...ziaren sezamu;10 g soli.Sposób przygotowania:Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) patelnię wsypać ziarna słonecznika i sezamu i uprażyć na złoty kolor. Wystudzić.W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką
Gospodyni Miejskaprawie wszystko jadam z sosem czosnkowym. Składniki na 10 sztuk: na ciasto: 500 g mąki 1 jajko 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody 50 g masła łyżeczka cukru łyżeczka soli na nadzienie: 300 g szpinaku mrożonego łyżka masła 2 ząbki czosnku 50 g serka topionego bez dodatków łyżka gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz dodatkowo: 125 g mozzarelli
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWiosna już w pełni, więc warto skorzystać z sezonowych owoców! Proponuje przygotowanie ciasta z nektarynkami oraz bananem. Przepychota! Składniki: 2 jaja 50g erytrytolu 20ml oleju rzepakowego 100g (1 szt.) banana bez skórki 50g mąki kukurydzianej 150g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g skyra naturalnego aromat 200g nektarynek bez pestek Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem
Truskawkowa Fiestaciasta kulę, owijamy w folię i schładzamy 30 minut w zamrażalniku lub 1 godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanym mąką blacie i wycinamy kółkami ciut większe od średnicy naszych foremek. Foremki do kruchych babeczek lekko smarujemy masłem i wykładamy ciastem lekko je dociskając do foremki. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez
Słodkie okruszkiwrzucić do walizki i zabrać w podróż. 1, 2, 3 11. Elektryczna szatkownica (tarka) do warzyw Bardzo przydatne urządzenie, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Znacznie ułatwia pracę kiedy chcemy przygotować surówkę lub zetrzeć marchewkę np. do ciasta. Kroimy warzywa na kawałki, które następnie wrzucamy po kolei w otwór. Resztę pracy wykonują obracające się ostrza maszyny, a tarka staję
Powiedz dietom niewrzucić do walizki i zabrać w podróż. 1, 2, 3 11. Elektryczna szatkownica (tarka) do warzyw Bardzo przydatne urządzenie, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Znacznie ułatwia pracę kiedy chcemy przygotować surówkę lub zetrzeć marchewkę np. do ciasta. Kroimy warzywa na kawałki, które następnie wrzucamy po kolei w otwór. Resztę pracy wykonują obracające się ostrza maszyny, a tarka staję
Powiedz dietom nieDeser który zachwyci rodziną, gości. Jest prosty do zrobienia.Suche bezy można przechowywać trzy dni. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. bezy: 1/2 szklanka białek 180 g cukier kryształ
wesoła kuchniaMarzy Wam się tort urodzinowy, przy którym nie spędzicie całego dnia w kuchni, a który mimo tego wywoła „efekt uau”? To coś dla Was
CiastkozercyDziś przepis co prawda mało aktualny jak na porę roku, ale bez problemu można wykorzystać do jego powstania mrożone truskawki. Zapewne wielu z Was (ja też
Gotuję Testujęblaszkę. Kruszonka: 0,5 margaryny 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru Składniki razem połącz aż powstanie kruszonka. Na wierzch ciasta przed posypaniem kruszonką możesz wyłożyć dowolne owoce. Pieczenie: Piecz około 1 godz. w temp. 180 st. Drożdżówka bez owoców
Z notatnikaKeksówkę o wymiarach 25 cm x 12 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 stopni bez termoobiegu). Pieczemy 60 minut, ale ok. 40 minuty sprawdzamy patyczkiem. Jeśli z góry zaczyna mocno brązowieć, przykrywamy papierem. Smacznego
bistro mama