Często mam tak, że kupuję banany i za długo leżąc w kuchni przejrzewają. Takie banany najlepiej się nadają na ciasto. Składniki 3 dojrzałe banany 3 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g miękkiego masła 100 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny(...)łyżka gorącego mleka 3 łyżki płatków z migdałów 1 szklanka cukru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Banany rozgniatamy w miseczce i dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny. Do mleka dodajemy sok z cytryny i odstawiamy na bok. Śmietanę gotujemy ale nie dopuszczamy aby się zagotowała, dodajemy czekoladę, mieszamy do momentu aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce gorącego mleka i dodajemy
Delusional TrineMówię Wam! Niebo w gębie! Sernik cytrynowo-bananowy z borówkami – normalnie się w nim zakochałam. Najlepszy efekt uzyska się używająć bardzo dojrzałych bananów, które nadają ciastu naturalną słodycz. Składniki Biszkopty kilka s The post Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepowiedział "super smaczne" :). Ciasto jest lekkie i praktycznie możecie dodać jakąkolwiek chcecie galaretkę. Składniki biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 400 g śmietany 36% 1 galaretka pomarańczowa Masa galaretkowa: 2 galaretki jagodowe (800 ml wody) 2 banany Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania(...)Nakładamy warstwę śmietanową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu tylko z 800 ml wody. Kiedy galaretka nie do końca stężeje wyjmujemy ciasto z lodówki. Kroimy banany w plasterki i układamy na cieście, zalewamy galaretka. Jeżeli wypłyną nie martwcie się. Wstawiamy ponownie do lodówki by wszystko ładnie stężało. Smacznego
Panda i jej światIdealne ciasto na święta i weekend, jest szybkie i mega słodkie więc idealne do gorzkiej czarnej kawy :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldIdealne ciasto na święta i weekend, jest szybkie i mega słodkie więc idealne do gorzkiej czarnej kawy :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldsię i zacząłem wcinać gofry. Po kilkudziesięciu śniadaniach bez jaglanki postanowiłem do niej wrócić i tym razem zawitała jaglanka z bananem , bo tak samo jak było w przypadku ciasta bananowego bezglutenowego , banany mi się po prostu zwyższały. Dobrze, że z konieczności ich zużycia powstało coś tak pysznego. Myślę, że użycie smażonych bananów i sosu na bazie tahini to ciekawa
BlendmanCałość wymieszaj. Białka jaj ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj do masy. Wymieszaj całość, dodaj posiekaną czekoladę. Napełnij foremki do 3/4 wysokości (ciasto intensywnie rośnie!), na wierzch każdej muffinki, kładziemy cieniutkie dwa plasterki (trzeci banan), troszkę posiekanych migdałów i kawałeczek czekolady. Pieczemy 45 minut w temp. 160 stopni C. (moje muffinki są dość spore, jeśli robisz mniejsze skróć
SMYKWKUCHNIczekoladową bezą. Polecam!!! Ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g 150 g mąki pszennej 100 g masła Czekoladowa beza: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej czekolady (ja dałam mleczną) Galaretka z bananami i ananasem: około(...)wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużamy (lub skracamy) czas pieczenia. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy. Osączonego ananasa kroimy na cząstki. Banany obieramy i wykładamy na kruche ciasto, jeden przy drugim, wolne miejsca uzupełniamy kawałkami ananasa. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na galaretkę. Schłodzoną kremówkę oraz mascarpone ubijamy wraz z cukrem
Smaki Na TalerzuKREM -750ml smietany 36% -50g czekolady mlecznej lub deserowej -3/4 szkl cukru pudru DODATKOWO -ok 3-4 duże banany -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -2 łyżki cukru -1,5 szkl wody Ciasto kakaowe ***pieczenie ciasta można pominąć i użyć kakaowych biszkoptów lub herbatników. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę, kakao, proszek(...)sztuk. Ja robiłam to okrągłą foremką. Do każdego pucharka dajemy kółko z ciasta i nasączamy kawą. (kawę rozpuszczamy z cukrem i wodą) Następnie banany kroimy na dość grube plasterki i układamy na cieście. Śmietankę 36% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy do niej startą czekoladę. Wszystko mieszamy i dajemy na banany starając się uformować górkę. Całość posypujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuUwielbiam to ciasto, ponieważ oprócz wyjątkowego i pysznego smaku - przyznajcie, że bardzo ładnie się prezentuje. Jest przepyszne i lekkie! W sam raz sprawdzi się podczas upałów, ale ja je przygotowuję o każdej porze roku. Koniecznie spróbujcie! (U mnie forma o wymiarach 22 x 26 cm) Biszkopt: 3 jajka 100g cukru 60g mąki pszennej 1 łyżka kakao Poncz do nasączenia(...)Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno, a na końcu powoli połączyć z zimną, ale nie tężejącą galaretką. Ciasto. Biszkopt nasączyć ponczem i umieścić na nim masę śmietanową. Całość schłodzić w lodówce - do momentu, aż masa delikatnie zastygnie. Banany pokroić w plasterki oraz skropić sokiem z cytryny, a następnie równomiernie ułożyć na wierzchu masy śmietanowej i zalać tężejącą galaretką
Di gotujetaki jak lubię: kruchy ale nie twardy. Dodatkowo smak wzbogaciłam bananami, które nadały zupełnie nowego charakteru. *foremka 25*34 cm lub mniejsza Składniki: na ciasto: na nadzienie: 1,5 kg jabłek 3 banany łyżka cukru opakowanie galaretki cytrynowej szczypta cynamonu(...)garść rodzynek Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem, dodać rodzynki i poddusić. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i rozmieszać. Na końcu dodać banany pokrojone w plasterki. Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ćwiartkę ciasta owinąć folią i wstawić do zamrażalnika a resztę rozwałkować na dnie blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaschłodzonej śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru (*) Jeśli masz mniejszą blaszkę, lub nie lubisz słodkiego ciasta wykorzystaj 1 puszkę kajmaku około 400g. Ja użyłam 2 puszek. Ciasto w smaku wyszło idealne, nie za słodkie, ani za mdłe. Słodkość kajmaku pokrywa się z kwaskowatością bananów skropionych sokiem z cytryny. Zamiast kajmaku możesz użyć mleka skondensowanego. Wówczas puszkę mleka gotujemy przez(...)ładnie widoczne po przekrojeniu ciasta :-). Zaraz po skrojeniu skrapiam je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały! Pokrojone kawałki bananów układam jeden przy drugim i dociskam w warstwę masy budyniowej, aby się w nią wtopiły. Banany przykrywam pozostałą połową masy budyniowej. Warstwę bananów pokrywam pozostałym kremem budyniowym i oczywiście wyrównuję. Warstwa 2. Herbatniki i masa krówkowa. Na wierzch kładę drugą warstwę
Ania gotujeChlebek bananowy z orzechami to ciasto przygotowane z dojrzałych bananów, z niewielkim dodatkiem tłuszczu, za to z dużą ilością orzechów włoskich. Upiekłam go w szerokiej keksówce, ale do jego przyrządzenia można wykorzystać dowolną formę. Chlebek jest w smaku mocno bananowy, więc zdecydowanie jest to propozycja dla wielbicieli tych owoców. Mój chlebek powstał w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm . Chlebek bananowy(...)kawałki - do miski przełożyć banany, rozgnieść je dokładnie widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać - do pulpy bananowej dodać ekstrakt z wanilii, miód, olej kokosowy oraz jajka, wszystko wymieszać - w innej misce wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać - na koniec do ciasta wsypać kawałki orzechów, ponownie wymieszać - formę wysmarować
Smakołyki Berenikibanana możesz użyć dowolnych, posiekanych owoców lub mniejszych, np. malin, czereśni, jagód. Owoce z puszki, suszone lub mrożone owoce (bez uprzedniego rozmrażania) też się sprawdzą. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre, mieszam krótko do połączenia rózgą kuchenną. Banana obieram i kroję w drobną kosteczkę. Formę na muffiny wykładam papierowymi foremkami. Nakładam do każdej jedną sporą łyżkę ciasta(...)kilka kosteczek banana. Następnie przykrywam po łyżeczce ciasta. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam formę na środkową półkę i piekę ok. 25 minut. Gotowe posypuję cukrem pudrem. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj Kuchni