można jeść będąc na diecie :) Do jej wykonania nie potrzeba w ogóle cukru, białej mąki czy tłuszczów zwierzęcych (odpowiednia dla wegan). To co tam jest w tym cieście? Głównie płatki owsiane, banany, wiórki kokosowe (w ogóle niewyczuwalne), trochę erytrytolu i kasza manna, a w środku wiadomo - słodkie jabłka. Ciasto robi się naprawdę szybko, także już po godzinie - wliczając przygotowanie - można(...)jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche, tj. płatki owsiane, kaszę mannę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, erytrytol i szczyptę soli. W drugiej misce zblenduj banany, jogurt, oliwę i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj ze składnikami suchymi. Ciasto podziel na 2 części. Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż połowę ciasta i wyrównaj. Następnie wyłóż tarte jabłka. Na tarte jabłka wykładaj
Domowa Cookierenka AgiWegańskie ciasto czekoladowe (z bananami) Robiłam tj. te muffinki . Zawsze się udają, ekspresowe wykonanie, muffiny i ciasto wychodzą wilgotne, mięsiste i bardzo smaczne. 2. Inulina Czyli cukier z cykorii. Mało słodki. Trochę niewygodnie jest nim słodzić napoje bo słabo się rozpuszcza. Może lepiej sprawdziłby się w wypiekach. Jeśli próbowałaś/eś, to daj znać. 3. Syrop
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 4 dojrzałe banany 1 szklanka mąki graham pszennej 1 szklanka mąki tortowej pszennej 1/3 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki
czarrna od kuchnimisce umieścić jajka i cukier, ubić do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać wanilie i sos czekoladowy, zmiksować. Dodać przesiane składniki i wymieszać rózgą kuchenną. Banany obrać, pokroić na plasterki i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 160 stopniach przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Wyjąć(...)średniej wielkości banany 40 ml śmietanki kremówki 36% 50 g czekolady gorzkiej Śmietankę podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do otrzymania gęstego sosu. Na cieście poukładać pokrojone w plasterki banany i polać sosem czekoladowym. Przechowywać w temperaturze pokojowej. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiprzeróżnych wersjach - od słodkiego, ciężkiego i kalorycznego (ale kto nam zabroni!) do lekkiego, zdrowego i fit ciasta ;) Dzisiejsza wersja jest idealnie po środku - a nawet troszkę bardziej po stronie FIT :) Bananowe brownie bez cukru i masła, a z olejem kokosowym oraz bananami i z duuuuuuużą ilością czekolady i kakao! Odpowiednio słodkie i wilgotne! Zdrowo wyczaruje uśmiech na naszych twarzach(...)kokosowego lub wody kokosowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czekolada gorzka lub mleczna 2 banany To będzie chyba najkrótszy opis jak do tej pory - wykonanie ciasta zajmuje 10 minut! Banany zblendować na gładką masę. Pozostałe składniki (w temperaturze pokojowej) poza czekoladą dokładnie zmiksować i dodać mus bananowy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy brownie. Wymieszać
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!mięsisty, gęsty, słodki miąższ. Banalny do przygotowania, zrobisz go bez użycia miksera. Przygotowanie ciasta bananowego ogranicza się do wymieszania składników i im krócej mieszasz, tym lepiej. Takie ciasto dla leniwców. Banany można rozgnieść widelcem, ja jednak zblendowałam je na gładką masę z dodatkiem oleju. Smakuje do popłudniowego kubka kawy, możesz zapakować na drugie śniadanie do pracy lub dzieciom do szkoły(...)natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Wmieszać cukier i wiórki kokosowe banany, olej i jajka wymieszać w drugiej misce masę bananową dołożyć do suchych składników i wymieszać do powstania gładkiego ciasta. Napełnić ciastem przygotowaną foremkę piec 60 minut, do zrumienienia. Początkowo studzić w foremce, następnie ciasto wytrząsnąć z foremki i studzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mówić o autorskim przepisie/ 12 sztuk; 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru ( może być brązowy ) 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 2 - 3 bananów 1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka (można zastapić jogurtem, maślanką) 1/2 szklanki oleju roślinnego Mąkę, proszek, cukier i sól przesiałam do jednej miski. W drugiej misce, przy użyciu trzepaczki(...)ledwo tylko połączone. Na końcu wsypałam startą czekoladę i lekko ją wmieszałam. Przełożyłam ciasto do foremek, wypełniając każdą do dwóch trzecich wysokości. Po środku wcisnęłam po kawałku obranego banana tak, aby ciasto go zakryło. Piekłam muffinki w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż stały się złotobrązowe. SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkich dzisiejszych solenizantów :] Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 2 jabłka 4 banany 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 40 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób wykonania: Do dużej miski wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy. Dodajemy(...)konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie każdy kawałek w grube plastry. Banany kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce wrzucamy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką formując racuchy. Jeśli ciasto przykleja się do łyżki, można ją moczyć w ciepłej wodzie. Racuchy smażymy
Qchnia po prostuWeekend też był zabiegany, ale po prostu musiałam wygospodarować chwilkę na, choćby i najkrótsze, posiedzenie w kuchni. Wybrałam przepis Doroty - akurat miałam trzy czerniejące banany... A powszechnie przecież wiadomo, że właśnie takie do ciast nadają się najlepiej. Ciasto udekorowałam polewą kakaową i cudownie świątecznym napisem; C. zabrał część do pracy - podobno zachwyciło wszystkich nie tylko smakiem, ale też dekoracją(...)przyprawą do piernika i cukrem. Jajka roztrzepać,dodać olej, miód i sok z mandarynki, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Banany rozgnieść widelcem, rodzynki i żurawinę dobrze odcisnąć. Dodać do ciasta, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Piec w 180 st. C. przez około 40 minut, aż do suchego patyczka. Wyjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajlepsze pod słońcem , zgadzam się z autorką ; po części dlatego, że innego bananowca nie jadłam... ale mogę też potwierdzić, że jest przepyszne. Choć osobiście nie jestem wielką fanką bananów, to to ciasto swym smakiem i zapachem powala wprost na kolana. Podczas pieczenia i jeszcze nawet na drugi dzień , zapach unoszący się w domu jest wprost nieziemski. Cudne... Bardzo wilgotne , puszyste(...)pyszne ciasto , dla amatorów ciast bananowych to będzie bajka, ale nie tylko dla nich . Baaardzo gorąco polecam ! Ja piekłam na blaszce o wymiarach 20x24cm . Składniki: - 4 banany bez skóry ( moje ważyły 410g) - 200g wypestkowanych daktyli (dałam 160g daktyli i 40g suszonych fig , z braku tych pierwszych) - 2 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub cukier waniliowy) - 70g płynnego masła
Smaczne Zdrowedeser na spotkaniach w gronie przyjaciół, ale także prezentuje się wspaniale jako dodatek na eleganckim przyjęciu. składniki na ciasto kruche: 1 jajko + zółtko 280 g mąki 150 g zimnego tardego masła 100 g drobnego cukru składniki : nadzienie 3 banany 1,5 łyżki masła 6 łyżek masy kajmakowej 530 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru gorzka czekolada Mieszamy(...)lepiej trzymało się brzegów formy. Nakłuwamy widelcem spód i boki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy ok. 15 minut do momentu aż uzyskamy złocisty kolor ciasta. Przygotowujemy nadzienie: Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż, smażymy je na maśle, do momentu aż będą złociste. Masę kajmakową przekładamy na upieczoną, ostudzoną tartę. Układamy banany. Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem jednej
noteskulinarnyfigaherbaty. Zazwyczaj zjadamy je same, bez dodatków, ale czasem dodajemy do nich również ulubione owoce, dżem czy nawet krem czekoladowy. Do placków wykorzystałam bardzo dojrzałe banany, dzięki czemu nie trzeba dodawać do ciasta cukru, jedyna słodycz, którą można ominąć to odrobina cukru wanilinowego. Polecam również spróbować niesamowicie puszyste placki z twarogiem , przygotowuje się je równie szybko co placki bananowe(...)Wykonanie Do placuszków bananowych najlepsze są bardzo dojrzałe banany, ponieważ one są dużo słodsze. Najlepsze są takie, które mają już na skórce czarne plamki. Banany obierz ze skórki, rozgnieć za pomocą widelca bądź blendera. Jajka rozbij w miseczce za pomocą ubijaczki do jajek na jednolitą lekko ubitą masę. Dodaj do bananów. Następnie dodaj mleko w temperaturze pokojowej, olej, mąkę, cukier
To Musisz Wiedziećdodałam zblendowane banany, które osłodziły placuszki. Placki są proste, szybkie i bardzo sycące w smaku. Szczerze polecam. Składniki na porcje dla 2-3 osób: masa na placki 2 dojrzałe banany 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao do nadziania kilka łyżeczek masła orzechowego Składniki na ciasto zblendować
UgotowaćNieco bardziej dietetyczna wersja ciasta bananowego 😉 Bez mąki, z miodem oraz bananem zapieczonym również na wierzchu. Ciasto jest słodkie i wilgotne. Nie rośnie za bardzo podczas pieczenia. Płatki owsiane
Bullio