Takie pytanko.. co robicie z mocno przejrzałymi bananami, których nikt już nie chce zjeść w domu? Mam nadzieję ze ich nie wyrzucanie, bo takie banany świetnie nadają się do upieczenia pysznego ciasta, czyli chlebka bananowego. To jedno z naszych ulubionych ciast, bo jest mega szybkie, mega proste i zawsze się udaje. Dzisiaj polecam wersje orkiszową z borówkami. Inne znajdziecie
Bernika - moj kulinarny pamietnikuwielbiacie szybkie ciasta z kilku składników. A jeszcze jak są to ciasta bez pieczenia, to już mam gwarancję, że na bank wśród Was zrobią furorę! Tak będzie i tym razem …. i tym razem znów jest to przepis przygotowany przez moją Mamę ( jak wiecie to ostatnio Ona króluje w kuchni! ). Bananowa krówka, tak jak pisałam powyżej, to ciasto bez pieczenia(...)lekką, waniliową można powiedzieć pianką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ps. Ciasto przypomina popularne Banoffee w połączeniu w 3 Bitem – gorąco polecam! Pokazane na moim Instagramie i Instastory od razu zrobiło furorę! Zapraszam! https://www.instagram.com/sylwialadyga/ SKŁADNIKI: * banany – 1 kg * herbatniki – ok. 300 g * masa krówkowa ( z puszki ) – 510 g * śmietanka
Ostra na SłodkoSmaczne warstwowe ciasto składające się z biszkoptu nasączonego ponczem cytrynowym, warstwą ananasowej masy, ciasta miodowego, bitej śmietanki i galaretki z bananami. Choć składników dużo, wcale nie jest aż tak pracochłonne na jakie wygląda. Delikatne w smaku warstwy doskonale się razem uzupełniają. Ciasto zarówno na weekend jak i czas świąteczny. Zachęcam do wypróbowania! Składniki na formę 25/30 cm lub podobną; Biszkopt(...)schłodzoną kremówkę-prosto z lodówki miksujemy na gęsty krem, pod koniec dodajemy puder oraz płynną ale wystudzoną żelatynę, ponownie miksujemy do połączenia. Na miodowe ciasto wykładamy masę śmietanową na wierzchu układamy pokrojone na grubsze plastry banany, lekko wciskając w masę, od razu zalewamy tężejącą już galaretką. Wkładamy do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi trzeci dzień gdy smaki przejdą się
Wanilia i Kardamonsię na wiele okazji: święta, urodziny, imieniny, czy też jako ciasto na niedzielę :) Sprawdzi się także podczas cieplejszych dni. Jest to ciasto mimo wszystko proste w wykonaniu, choć odrobinę pracochłonne. Najwięcej czasu zabiera zrobienie warstwy galaretowej z bananami (studzenie i tężenie). „Jamajkę” przechowujemy w lodówce, gdzie zachowa świeżość nawet przez 5-6 dni! Składniki: Ciasto kakaowe: 6 dużych jajek(...)cukru pudru Poncz (do nasączenia ciasta): 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Dodatkowo: 5-7 sztuk bananów sok z cytryny dżem morelowy/brzoskwiniowy kakaowa posypka cukrowa/starta mleczna lub gorzka czekolada Wykonanie: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek . Następnie ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dosypujemy partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Do ubitych wraz
MyCookBook.plproszkiem do pieczenia. Osobno połączyć jajko z olejem i jogurtem. Pół banana pokroić w cieniutkie plasterki, a resztę rozgnieść dokładnie widelcem. Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi na ciasto, dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek. Na wierzchu poukładać plasterki banana i posypać cukrem trzcinowym. Piec ok pół godziny w piekarniku nagrzanym wcześniej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwylewamy do formy i pieczemy 40-45 min w 180 stopniach (grzałka: góra-dół). Na pierwsze 20 min możemy przykryć formę folią aluminiową, żeby wierzch ciasta nie przypiekł się za mocno. 2. warstwa: 3. Banany kroimy na plasterki. Gdy spód ostygnie, układamy je na całości ciasta. 3. warstwa: 4. Przygotowujemy budyń: od 450 ml odlewamy pół szklanki z którą rozrabiamy(...)Zagotowujemy resztę mleka, dodajemy rozrobiony budyniowy proszek, gotujemy aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną w mleku żelatynę i mieszamy (ja użyłam miksera). 7. Banany polewamy cienką warstewką budyniu i wstawiamy ciasto do lodówki. 8. Gdy warstwa trochę stężeje (ok. 10 min) wylewamy resztę budyniu (wcześniej go mieszamy), czekamy aż trochę ostygnie i wstawiamy do lodówki, czekamy aż budyń
Malowane smakiemsię także kasza jaglana, a właściwie.. gęsty pudding jaglany. Używam kaszy często, bo jest łatwo dostępna, uniwersalna - świetnie dopasowuje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Ostatecznie ciasto wyszło lepiej niż mogłam się tego spodziewać. Wilgotne, słodkie, z delikatną kakaowo-kawową nutą, schowane pod kokosowym puchem.. babcia była zachwycona, mama też zachwalała, więc jestem z siebie bardzo(...)ciasta. Wsypać składniki suche - mąkę z proszkiem budyniowym, cukrem wanilinowym i sodą, następnie wlać filiżankę zaparzonej wcześniej kawy i wsypać kakao. Całość dokładnie przemieszać, wrzucić kawałki gruszek. i bananów, zmiksować. Gdy ciasto będzie zbyt lejące, dodać więcej mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić przy uchylonych
Kuchnia Elliedeser, ale taki który nie wzniesie moich cukrów na wyżyny. I jak zobaczyłam u Lubie_gary babeczki z ciasta francuskiego to zainspirowałam się do zrobienia własnej pełnoziarnistej wersji (wcale nie tak czasochłonnej jak mogłoby się wydawać!) i nadziałam tak jak Martyna bananem, borówkami i gorzką czekoladą. Co to za połączenie! Pełnoziarniste babeczki francuskie to elegancki i szybki deserek(...)kostek (ok. 130 g) Zaczynamy od zagniecenia ciasta. Dokładnie wyrabiamy (tak aby nie było grudek tłuszczu). W razie potrzeby (jeśli ciasto nie jest odpowiednio zwarte) możemy podsypać mąką. Następnie delikatnie rozwałkowujemy, zawijamy jak roladę, a następnie skręcamy (jak ślimaka) i ponownie wyrabiamy w rękach (ma to na celu napowietrzyć ciasto i zrobić w nim warstwy przez równomierne rozprowadzenie tłuszczu). Wstawiamy
rabarbarowomoja ulubiona "słodka" przekąska, po której nie mam najmniejszych wyrzutów sumienia :) Ten chlebek bananowy śmiało może zastąpić Wam ciasto, ciastka czy batonika. Spróbujcie zrobić go sami a jestem pewna, że zagości w Waszym domu na dłużej :) A więc potrzebujemy: 3 dojrzałe banany, 2 jajka, 4 łyżki stołowe miodu (możecie(...)dać więcej jeśli lubicie kiedy ciasto jest bardziej słodkie), 4 solidne łyżki masła orzechowego (u mnie zawsze z kawałkami orzeszków), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę (najlepiej 70%), wiórki kokosowe do posypania na wierzch Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste. Banany obieramy i kroimy w mniejsze kawałki
Przepis na Dzień Dobryjest to ciasto fit, bo nie zawiera mąki i można go zrobić bez dodatku cukru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zawiera za to same zdrowe składniki, dodające energii, bo banan, jajko i kakao. Ciasto można jeść na gorąco, od razu po przygotowaniu, lub na zimno. Ma fajną, niespotykaną konsystencję, jest wilgotne i nie przypomina tradycyjnego suchego ciasta. Przepis na to ciasto znalazłam(...)pokroiłam na plasterki. Kawałki banana wrzuciłam do naczynia blendera. Wbiłam jajko i wsypałam kakao. Jeśli banan nie jest wystarczająco dojrzały i słodki, to można dodać łyżeczkę cukru pudru. Wszystko zmiksowałam blenderem na jednolitą masę. Masę przelałam do porcelanowego kubka i wstawiłam do mikrofali. Ciasto piekłam trzy minuty na mocy 750W. W trakcie pieczenia ciasto mocno rosło w góre
Waniliowe ImprowizacjeCiacho na bogato. Wypiek dla amatorów czekolady i lekkich ciast o wielu warstwach. Czekolada i banan to smaczny duet, także w tym cieście zagrały ze sobą idealnie. Wbrew pozorom nie było za słodkie a wyraźny w smaku mus z deserowej czekolady grał tutaj główną rolę. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopty: 8 jajek 1 szklanka mąki pszennej(...)papierem). Na biszkopcie rozsmarować nutellę i ułożyć pokrojone banany. Zalać mocno tężejącą galaretką. Przykryć dwukolorowym biszkoptem i wstawić do lodówki. Czekoladę połamać do miseczki, ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Pół litra kremówki ubić na sztywno. Dodać rozpuszczoną czekoladę, szybko zmiksować i wyłożyć jako kolejną warstwę na ciasto. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć go. Pozostałą kremówkę ubić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakawałkami orzechów Masło rozpuścić, dodać cukier, syrop, sól i mleko. Zagotować, a następnie podgrzewać przez około 5 minut aż sos zgęstnieje. Dużą blachę na ciasto wysmarować masłem i wylać nań glazurę. Nadzienie: 3-4 banany 200 g mieszanki orzechów (włoskie, arachidowe, brazylijskie, laskowe, nerkowca) 50 g suszonej żurawiny lub rodzynek 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 1/2 szklanki brązowego(...)cukru 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, ja przygotowałem wersję bez) Przygotowanie : Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 8 mm. Posmarować masłem orzechowym, wysypać cukrem wymieszanym z cynamonem i kawałkami bananów. Zwinąć w roladę. A następnie pokroić na 16 kawałków. Powstałe ślimaczki umieścić w formie na glazurze. Pozostawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej
Food SquarePrzepyszne ciasto przepełnione aromatem bananów, przełamane cytrynową pianką Składniki: (forma 32 x 22cm) Biszkopt 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa Bananowa 4 banany 2 galaretki cytrynowe Pianka cytrynowa Galaretka cytrynowa 2 białka Wierzch 1 banan 2 galaretki cytrynowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich(...)przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa bananowa Banany . zblędować, . i . dodać . 2 . tężejące . galaretki . cytrynowe . rozpuszczone . w 2 szklankach
RAROSSApączki z marmoladą. Te pączusie to bliźniaki błyskawicznych pączków serowych . Gorąco polecam na Tłusty Czwartek, który już za 2 dni! Składniki: (na ok. 25 sztuk) Ciasto: 2 średnie banany 1 jajko 1 łyżka octu 2 łyżki jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki(...)mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier) wymieszać w misce. Banany obrać ze skórki, zmiksować blenderem na puree (do gładkości). Dodać jajko, ocet i jogurt naturalny, zmiksować. Wsypać wymieszane suche składniki, ponownie zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie gęste jednolite ciasto. Olej rozgrzać w rondlu do temperatury 175 st.C. Z bananowego ciasta przy użyciu
Nastoletnie Wypiekanieciasto z fasoli, które przypominali różni blogerzy. Do tej pory - za radą Karola Okrasy - puszkowaną fasolę wykorzystywałam do kotletów mielonych zamiast bułki tartej. Do ciasta podeszłam z rezerwą. Smakowo mnie nie zaskoczyło. Myślałam, że banany będą bardziej wyczuwalne. Na pierwszy plan jednak wyraźnie wysuwa się kakao. Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm ): 2 puszki czerwonej(...)papierem do pieczenia. Fasolę przepłukać zimną wodą. Wrzucić do wysokiej miski. Do fasoli dodać pokrojone banany. Całość zmiksować na gładką pulpę. Trzeba zadbać, by nie wyczuwało się skórek fasoli. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Do pulpy dodać resztę składników i wszystko dobrze zmiksować. Ciasto przelać do keksówki. Piec góra/dół przez 45 minut do suchego patyczka, choć ciasto
Weekendy w domu i ogrodzie