pomarańczy pomarańcza mały banan kilka mrożonych malin Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej i sok z pomarańczy dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki. Nakładamy po 2 łyżki ciasta i na środku układamy
Mienta blogprzygotowywania musów owocowych do zapiekanek warzywnych lub mięsno-warzywnych doskonale sprawdza się jako dodatek do faszerowanych warzyw i kotlecików warzywnych lub mięsno-warzywnych zmiksowana z mlekiem i owocami (banany, mango, truskawki, maliny itp) stanowi rewelacyjny i pożywny koktajl, w przeciwieństwie do kaszy jaglanej nie przytłacza smaku owoców można ją dodawać do sałatek warzywnych (np. do arabskiej tabbouleh) i owocowych(...)wielu innych może być używana do przygotowywania zdrowych batoników z orzechami i daktylami lub suszonymi owocami mąka z quinoa może być stosowana do naleśników oraz do wypieku chlebów, ciast i ciasteczek Jak widzicie - komosa ryżowa, jest nie tylko zdrowa, smaczna, ale też.... uniwersalna
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamusicie zwrócić uwagę czy pojawiły się w nim bąbelki, jeżeli tak, wyrosną Wam na pewno piękne placuszki. Jedyną trudnością może być obracanie placuszków, ponieważ borówki się nieco wyślizgują z ciasta. Dlatego też im mniejsze borówki, tym lepiej. Do smażenia przygotujcie nie tylko patelnię i olej, ale także ręcznik kuchenny do odsączania placuszków oraz dwie szpatułki do przewracania, aby było(...)tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez śniadań na słodko. Pełnoziarniste placuszki z borówkami podałam z serkiem homo, świeżymi borówkami i bazylią do ozdoby. Smacznego! Zobacz też: Placuszki z banana i płatków owsianych Sernik z jogurtów greckich Przepis na pełnoziarniste placuszki z borówkami Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 20 minut Składniki 2 jajka 3 łyżki cukru pół łyżki sody
Kuchnia Bazyliizapiekanej. Skusiłam się na propozycję Ani Starmach z książki "Pyszne na każdą okazję". I to był strzał w dziesiątkę. Ta owsianka jest po prostu rewelacyjna! Smakuje jak ciasto owsiane, więc jak najbardziej można ją zrobić jako propozycję na deser. Do przepisu Ani wprowadziłam kilka modyfikacji zamieniając biały cukier na zdrowszy ksylitol. Z braku wiórek kokosowych dałam płatki kokosowe(...)łyżeczka suszonej żurawiny 1 łyżka otrębów pszennych (dałam płatki żytnie) 50 ml mleczka kokosowego 30 ml mleka 1 łyżka wiórków kokosowych (dałam płatki kokosowe) 1 małe jajko 1 banan 2 łyżki orzechów (dałam kombinację orzechów laskowych, brazylijskich, makadamia i pekan) 1 łyżka cukru (dałam ksylitol) 1 łyżeczka wody 1/2 łyżeczki masła 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 2. Mleko podgrzać
Moja Galeria Smakuśmietaną. W odpowiednio dużej miseczce ubijaj mikserem (albo ręcznym blenderem) jajka przez parę minut. Następnie dodaj banany, mleko kokosowe, miód i roztopiony olej kokosowy – miksuj do momentu, gdy banany się całkowicie rozpadną. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dobrze łyżką albo mikserem (ale nie za długo). Gotowe! Przełóż wszystko do foremki wyłożonej papierem albo posmarowanej tłuszczem (możesz posypać też niektórymi(...)minut, następnie wyciągnij i daj mu ostygnąć i oddać wilgoć. Ale ten chleb pachnie podczas pieczenia! A jak smakuje później! Jest dość słodki, dla niektórych nawet bardziej przypomina ciasto niż chleb, w moim domu jednak ten przepis funkcjonuje jako chleb i często jest jedzony z masłem. Stanowi świetne śniadanie – dzieci go uwielbiają, ale jest też doskonałą przekąską za dnia
PaleoSMAKProste, pyszne, bez pieczenia! Wystarczy kilka składników! Co nam trzeba? Herbatniki maślane – paczka 300g śmietana 30% 400ml serek mascarpone czubata łyżka cukru pudru 2 czubate
Latosiowydomenergetycznego kopa na początek dnia, a w jesienną słotę nas rozgrzało. Dlatego dziś kolejna propozycja, lekka i nieziemsko smakowita, można kombinować z dodatkami, zamienić jabłko na gruszkę albo banana, szaleć z bakaliami, co tylko dusza zapragnie! Owsianka biszkoptowa 8 łyżek płatków owsianych bądź innych 1 szkl. dowolnego mleka 3 jajka 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno. Żółtka razem z mąką i masłem orzechowym wrzucić do namoczonych płatków z mlekiem i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć ciasto owsiane z pianą, wsypać bakalie i starte na tarce jabłko. Gotowe ciasto przelać do formy żaroodpornej i udekorować z wierzchu przekrojonymi i wypestkowanymi śliwkami oraz nerkowcami. Piec 35 minut. Owsianka
Przepysznik - BLW i nie tylkoCiasto jak zwykle - banalne, szybkie, pyszne, do zrobienia w formie okrągłej lub babeczek, jak kto woli. Znalezione kiedyś na puszce ale oczywiście zmodyfikowane, bo w oryginale było 1,5 szklanki cukru (!) i zmniejszyłam ilość oleju na rzecz mleka. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika (180-200 stopni), bo reszta robi się błyskawicznie. Jeśli chcemy zrobić muffinki, postępujemy wg zasady starej(...)tylko do połączenia składników. Składniki suche czyli: - 2 szklanki mąki, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 0,5 szklanki kakao, - 0,5 szklanki cukru. Składniki mokre: - 2 małe, dojrzałe banany rozgniecione widelcem, - 3/4 szklanki oleju, - 1 szklanka mleka roślinnego. Teraz wlewamy mokre do suchych, mieszamy i do całości dorzucamy połamaną na kawałki gorzką czekoladę - 1 tabliczkę lub 2, nie trzeba
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsmażenia Wykonanie: Banany rozgnieść. Przełożyć do miski, dodać jajko, ekstrakt, mleko i wymieszać. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać do dokładnego połączenia się składników (nie mieszać za długo). Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać mleka. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nakładać ciasto (najlepiej za pomocą
Healthy food explorerdojrzały banan ok. 140 g 2 łyżki mąki kokosowej ok. 20 g 2 łyżki płatków jaglanych ok. 10 g 1 łyżeczka siemienia lnianego ok. 5 g 4 łyżki mleka 2% ok. 40 g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia 1. Wszystkie składniki wrzuciłam do garnuszka i zblendowałam. 2. Ciasto wylałam na rozgrzaną
Vroblewska-fitlifedojrzały banan ok. 140 g 2 łyżki mąki kokosowej ok. 20 g 2 łyżki płatków jaglanych ok. 10 g 1 łyżeczka siemienia lnianego ok. 5 g 4 łyżki mleka 2% ok. 40 g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia 1. Wszystkie składniki wrzuciłam do garnuszka i zblendowałam. 2. Ciasto wylałam na rozgrzaną
Vroblewska-fitlifetruskawki, maliny, banan, winogrono) Żółtka oddzielić od białek. Dodać do nich cukier puder, sól oraz ekstrakt waniliowy. Lekko ubić mikserem bądź trzepaczką. Masło oraz czekoladę rozpuścić (osobno) w mikrofali bądź kąpieli wodnej. Do ubitych żółtek dodać mleko, proszek oraz mąkę. Kontynuować ubijanie przez minutę. Następnie należy dodać schłodzone masło oraz rozpuszczoną czekoladę, cały czas ubijając ciasto. W osobnej misce ubijamy
mecooksłyżeczka cynamonu Przepis: Banany obieramy i dokładnie rozgniatamy. Następnie do bananowej masy dodajemy płatki owsiane, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną drobno żurawinę oraz czekoladę. Na koniec dodajemy cynamon. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej dłońmi). Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kładąc ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, kulki ciasta przygniatamy lekko
Emcia Pichciskładnika. Budyń owsiany Ciasto owsiane Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl owocowy z płatkami owsianymi Koktajl pomarańczowy z płatkami owsianymi Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka
Moja smaczna kuchnia