Sernik na zimno z truskawkami, delikatnym, kremowym serkiem na owsianym spodzie to hit każdego lata! Oto mój najlepszy, udoskonalony i perfekcyjny przepis na to letnie ciasto! Uwielbiają go dzieciaki, słabość mają do niego dorośli. Lekki i orzeźwiający sernik na zimno, nie przesłodzony, bo do posłodzenia sera użyłam erytrolu. Spód przygotowałam ze zwykłych płatków owsianych, a skleiłam je masłem orzechowym(...)spód wprost doskonale komponuje się z puszystym serkiem i owocami. Jeśli to u Was nie jest sezon na truskawki, można użyć innych owoców – borówek, malin, moreli czy nawet bananów, jednak w wersji truskawkowej moim zdaniem jest najlepszy! Składniki na 12 porcji : Spód: 150g płatków owsianych zwykłych lub górskich 75g masła orzechowego (u mnie Felix 30% mniej tłuszczu), kopiata łyżka
Dietologcukru 30 g wiórków kokosowych Bakalland 3 g żelatyny w płatkach 100 g białej czekolady 250 g śmietanki 30% Mus mango i banan: 150 g puree z banana 150 g puree z mango 50 ml wody 25 g cukru 6 g żelatyny w płatkach 90 g białej czekolady 100 g śmietanki 30% Beza włoska: 50 g białka 100 g cukru(...)minut). Powstały biszkopt białkowy ma być mokry i lepiący. Odstawiamy do ostygnięcia *Najlepiej użyć prostokątnej/kwadratowej blachy, którą każda z nas posiada w wyposażeniu piekarnika domowego. Będziemy z ciasta wykrawać 2 koła o średnicy 18 cm. Krem biała czekolada i kokos: Żelatynę wkładamy do wody z lodem. W rondelku umieszczamy mleko, żółtko, cukier i wiórki. Pasteryzujemy, stale mieszając, aż krem zgęstnieje
DominikaDolcikakaowy (24cm): 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1/2 szklaki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej Mus czekoladowy: 500ml smietanki 30% 100g mlecznej czekolady 200g gorzkie czekolady 250g mascarpone 3 banany Ganache do obtoczenia bokłów: 250ml śmietanki 30% 200g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao 1 płaska łyżka cukru pudru Poncz: 2 łyżki soku cytryny 1/2 l przegotowanej wody 2 łyżki(...)minut, a następnie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny do momentu, aż masa zgęstnieje i będzie można nią smarować boki ciasta. Dekoracja: Żelatynę namoczyć, odstawić do napęcznienia. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak aby miska nie dotykała lustra wody. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do śmietanki, zdejmujemy ze źródła
Słodki Zakątekkulę ciasta na jedną porcję pizzy owijam w folię i wrzucam do zamrażarki. Wędlinę w plastrach (każdy plaster przekładając folią) lub pokrojona w kostkę (do bigosu, zapiekanek) Włoszczyznę: marchewki, pietruszkę, seler, pora – obieramy, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do torebki – zamrażamy i mamy gotowe porcje włoszczyzny do zupy Sałatkę jarzynową , ale w formie bez majonezu. Dojrzałe banany
Dorota Smakujestopni. Banany rozgnieść widelcem na gładką masę. Jajka ubić z cukrem, pod koniec ubijania powoli wlewać olej. Następnie dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać masę bananową i kawałki czekolady. Wymieszać łyżką. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej, do 3/4 wysokości nałożyć ciasta. Wstawić
gotuj ze mnąbanan Banana z dodatkiem miodu rozgnieść na gładkie puree. Następnie należy dodać pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć oraz umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopni. Przepis pochodzi z książki "Słodkości. Ciasta, ciastka
Di gotujepieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym) Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki lub inne bakalie(...)wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski i mieszam, później dodaję mokre składniki + dodatki. Nie mieszam dokładnie tylko by składniki się połączyły. Do foremek wlewam łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i przykrywam reszt ę ciast em . Wkładam to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut. Można je udekorować, są mięciutkie, budyń nadaje im charakteru, smakują
Na moim talerzubanany - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 150g gorzkiej czekolady min.70% zawartości kakao Zwykłe masło utrzeć z cukrem. Dodać orzechowe i dokładnie zmiksować. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną na większe kawałki czekolady. Dokładnie rozprowadzić czekoladę w cieście. Na blachę
CookYourselfCzęsto mam problem z wymyślaniem śniadań dla mojego trzylatka, bo na nic nie ma ochoty. Ostatnio zastanawiając się czym go zachęcić, wymyśliłam placuszki bananowe. I to
kuchnia doskiWczoraj znalazłam ten przepis tutaj i nie mogłam się oprzeć żeby go wypróbować, więc to zrobiłam. I przyznaję, że to był trafny wybór. Owsianka
kuchnia doskiNie wiecie jak bardzo, bardzo, bardzo chciałam podzielić się z Wami tym przepisem! W KOŃCU udało mi się. Zrobiłam perfekcyjne, idealnie dopasowane do moich
Gotowanie to kochanieWitajcie!, moja dzisiejsza propozycja dla Was to świetna super witaminowa zupa owocowa która postawi Was na nogi i doda słuszną porcję energii. Połączymy egzotyczne owoce takie
Kuchnia PROzdrowotnapieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym) Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki lub inne bakalie(...)wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski i mieszam, później dodaję mokre składniki + dodatki. Nie mieszam dokładnie tylko by składniki się połączyły. Do foremek wlewam łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i przykrywam reszt ę ciast em . Wkładam to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut. Można je udekorować, są mięciutkie, budyń nadaje im charakteru, smakują
NA MOIM TALERZUWilgotne ciasto marchewkowe z malinami. Z delikatną nutą cytrusów i cynamonu. Bezglutenowe i bez cukru :) Same zalety! Jest bardzo proste w przygotowaniu więc jeśli lubicie bezglutenowe dania lub lubicie poeksperymentować z wypiekami to polecam :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan
Mienta blognaturalnego serka (u mnie twarogowy grani), może być homogenizowany lub zwykły twaróg 2 łyżki ksylitolu +0,5 łyżki do rabarbaru (ewentualnie cukier lub inne słodzidło, nada się także zgnieciony banan - lubię jego połączenie z rabarbarem) Kilka kropli aromatu waniliowego 1 duża łodyga rabarbaru (100g) - możecie wykorzystać także inne owoce np. truskawki Przygotowanie: Płatki ugotować na mleku wg instrukcji na opakowaniu(...)keksówki lub natłuszczone blaszki. Rabarbar pokroić, zasypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Chwilę dusić aż będzie lekko miękki, ale nie rozpadający się. Wyłożyć na masę jaglano-sernikwą. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów