Waga kuchenna to niezbędny gadżet w kuchni. Dlaczego? Po pierwsze trudno obejść się bez niej gdy robimy wypieki. Często musimy się trzymać dokładnych proporcji, w przeciwnym razie ciasto może nie wyjść. Oczywiście możemy stosować miary domowe, ale wiadomo że łyżka łyżce nierówna. Dużo bezpieczniej jest podawać wagę składników w gramach. Po drugie załóżmy, że postanawiamy się odchudzać. Z czasem pewne(...)wiele, albo czy filet z kurczaka nie jest za duży jak na jedną porcję. Wtedy z pomocą przychodzi nam waga. Oczywiście nie namawiam nikogo do skrupulatnego ważenia każdego banana i odkrajania 1/3, żeby czasem nie przytyć :) Dużo łatwiej jednak określać swoją dzienną podaż energetyczną, gdy mamy możliwość pomiaru ilości zjadanych przez nas pokarmów. Tak więc bez wagi ani rusz
Powiedz dietom niepewne ciasto z jego udziałem i tak wyczarowałam smakowity śniadaniowy chlebek, pachnący jesienią. Inspiracja: Naturalna kuchnia wegetariańska Składniki na keksówkę: 1 szklanka mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane) 1 szklanka mąki gryczanej (lub zmielona na mąkę kasza gryczana niepalona) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 250g dyniowego puree* 1 dojrzały banan 3 spore
Fabryka pomysłówkoktajl czekoladowy . Ważne, aby był pożywny, zdrowy i stosunkowo prosty. Smak czekoladowy myślę, że jest w miarę uniwersalny. Kto go nie lubi? Większość ludzi z ochotą zajada się czekoladami, ciastami czekoladowymi czy lodami czekoladowymi… świat kręci się wokół niej. Niedawno też, bo 12 kwietnia, był „dzień czekolady” i tak naprawdę z tego powodu to ona stała się(...)koktajlu – a raczej kakao. Dodatkowo taka wersja koktajlu jest zdrową alternatywą „kakao dla dzieci”, ponieważ nie zawiera białego cukru, a produktami słodzącymi są tylko daktyle i banany! Dlatego też ten koktajl czekoladowy świetnie się nada nie tylko dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę, ale również dla maluchów. Wątpliwe, aby nie zasmakowało! Nawet największe gorzkie żale jakie
Blendmankoktajl czekoladowy . Ważne, aby był pożywny, zdrowy i stosunkowo prosty. Smak czekoladowy myślę, że jest w miarę uniwersalny. Kto go nie lubi? Większość ludzi z ochotą zajada się czekoladami, ciastami czekoladowymi czy lodami czekoladowymi… świat kręci się wokół niej. Niedawno też, bo 12 kwietnia, był „dzień czekolady” i tak naprawdę z tego powodu to ona stała się(...)koktajlu – a raczej kakao. Dodatkowo taka wersja koktajlu jest zdrową alternatywą „kakao dla dzieci”, ponieważ nie zawiera białego cukru, a produktami słodzącymi są tylko daktyle i banany! Dlatego też ten koktajl czekoladowy świetnie się nada nie tylko dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę, ale również dla maluchów. Wątpliwe, aby nie zasmakowało! A jakie są wasze ulubione
Blendmanuniwersalne ciasto drożdżowe tutaj ). Do tego szklanka mleka użytego do produkcji kremu (albo nawet 2 bo jest pyszne!) i super śniadanie/drugie śniadanie/kolacja gotowe. Kremu oczywiście zostaje, spokojnie można go używać jeszcze przez 2-3 dni, o ile nie zostanie wcześniej pożarty prosto z miseczki ;) Ja wykorzystałam krem następnego dnia dodając go do owsianki (czyli płatki, banany, siemię
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEcytryną. Banany (schłodzone) obrać se skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do awokado. Następnie dodać miód, zimne kakao i ewentualnie olej kokosowy, wszystko rozdrabniać do czasu, aż powstanie kremowa konsystencja. Krem jest już przygotowany do spożycia, przed podaniem można schłodzić go w lodówce i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami. Gdy krem ma być przeznaczony do przełożenia ciasta
Kuchcik gotujeSernik na zimno z truskawkami, delikatnym, kremowym serkiem na owsianym spodzie to hit każdego lata! Oto mój najlepszy, udoskonalony i perfekcyjny przepis na to letnie ciasto! Uwielbiają go dzieciaki, słabość mają do niego dorośli. Lekki i orzeźwiający sernik na zimno, nie przesłodzony, bo do posłodzenia sera użyłam erytrolu. Spód przygotowałam ze zwykłych płatków owsianych, a skleiłam je masłem orzechowym(...)spód wprost doskonale komponuje się z puszystym serkiem i owocami. Jeśli to u Was nie jest sezon na truskawki, można użyć innych owoców – borówek, malin, moreli czy nawet bananów, jednak w wersji truskawkowej moim zdaniem jest najlepszy! Składniki na 12 porcji : Spód: 150g płatków owsianych zwykłych lub górskich 75g masła orzechowego (u mnie Felix 30% mniej tłuszczu), kopiata łyżka
Dietologcukru 30 g wiórków kokosowych Bakalland 3 g żelatyny w płatkach 100 g białej czekolady 250 g śmietanki 30% Mus mango i banan: 150 g puree z banana 150 g puree z mango 50 ml wody 25 g cukru 6 g żelatyny w płatkach 90 g białej czekolady 100 g śmietanki 30% Beza włoska: 50 g białka 100 g cukru(...)minut). Powstały biszkopt białkowy ma być mokry i lepiący. Odstawiamy do ostygnięcia *Najlepiej użyć prostokątnej/kwadratowej blachy, którą każda z nas posiada w wyposażeniu piekarnika domowego. Będziemy z ciasta wykrawać 2 koła o średnicy 18 cm. Krem biała czekolada i kokos: Żelatynę wkładamy do wody z lodem. W rondelku umieszczamy mleko, żółtko, cukier i wiórki. Pasteryzujemy, stale mieszając, aż krem zgęstnieje
DominikaDolcikakaowy (24cm): 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1/2 szklaki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej Mus czekoladowy: 500ml smietanki 30% 100g mlecznej czekolady 200g gorzkie czekolady 250g mascarpone 3 banany Ganache do obtoczenia bokłów: 250ml śmietanki 30% 200g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao 1 płaska łyżka cukru pudru Poncz: 2 łyżki soku cytryny 1/2 l przegotowanej wody 2 łyżki(...)minut, a następnie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny do momentu, aż masa zgęstnieje i będzie można nią smarować boki ciasta. Dekoracja: Żelatynę namoczyć, odstawić do napęcznienia. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak aby miska nie dotykała lustra wody. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do śmietanki, zdejmujemy ze źródła
Słodki Zakątekkulę ciasta na jedną porcję pizzy owijam w folię i wrzucam do zamrażarki. Wędlinę w plastrach (każdy plaster przekładając folią) lub pokrojona w kostkę (do bigosu, zapiekanek) Włoszczyznę: marchewki, pietruszkę, seler, pora – obieramy, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do torebki – zamrażamy i mamy gotowe porcje włoszczyzny do zupy Sałatkę jarzynową , ale w formie bez majonezu. Dojrzałe banany
Dorota Smakujestopni. Banany rozgnieść widelcem na gładką masę. Jajka ubić z cukrem, pod koniec ubijania powoli wlewać olej. Następnie dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać masę bananową i kawałki czekolady. Wymieszać łyżką. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej, do 3/4 wysokości nałożyć ciasta. Wstawić
gotuj ze mnąbanan Banana z dodatkiem miodu rozgnieść na gładkie puree. Następnie należy dodać pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć oraz umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopni. Przepis pochodzi z książki "Słodkości. Ciasta, ciastka
Di gotujepieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym) Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki lub inne bakalie(...)wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski i mieszam, później dodaję mokre składniki + dodatki. Nie mieszam dokładnie tylko by składniki się połączyły. Do foremek wlewam łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i przykrywam reszt ę ciast em . Wkładam to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut. Można je udekorować, są mięciutkie, budyń nadaje im charakteru, smakują
Na moim talerzubanany - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 150g gorzkiej czekolady min.70% zawartości kakao Zwykłe masło utrzeć z cukrem. Dodać orzechowe i dokładnie zmiksować. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną na większe kawałki czekolady. Dokładnie rozprowadzić czekoladę w cieście. Na blachę
CookYourselfCzęsto mam problem z wymyślaniem śniadań dla mojego trzylatka, bo na nic nie ma ochoty. Ostatnio zastanawiając się czym go zachęcić, wymyśliłam placuszki bananowe. I to
kuchnia doskiWczoraj znalazłam ten przepis tutaj i nie mogłam się oprzeć żeby go wypróbować, więc to zrobiłam. I przyznaję, że to był trafny wybór. Owsianka
kuchnia doski