Banana bread to amerykańskie ciasto bananowe przypominające chlebek. W Stanach przygotowuje się je zazwyczaj na śniadanie. Delikatnie wilgotne, z dużą porcją bananów, idealnie nadaje się jako przekąska dla dzieci lub dodatek do kawy. Można je wzbogacić orzechami włoskimi, wtedy smak będzie jeszcze bardziej intensywny. Potrzebne nam (na formę 11x36cm): - 7 bananów - 300 g mąki pszennej - 10 łyżek roztopionego masła(...)margaryna i bułka tarta do formy Przygotowanie: Banany obrać i rozgnieść za pomocą widelca. Dodać stopione masło i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać po trochu: cukier, jajka, cukier waniliowy oraz przesianą z sodą, kakao i szczyptą soli mąkę. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, posypać odrobiną mąki i wmieszać w ciasto. Formę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przelać
W poszukiwaniu inspiracjiJednym CIASTEM BUDYNIOWYM Z BANANAMI już Was częstowałam ( i podobno bardzo smakowało ) , dlatego dziś mam dla Was kolejna porcję przyrządzoną w troszkę inny sposób.Ciasto oczywiście również nie wymaga pieczenia , dlatego nadaje się dla tych z Was , którzy nie lubią długo przesiadywać w kuchni.Chrupiące herbatniki przełożone delikatnym i niesamowicie smacznym kremem budyniowym napewno znajdą wielu wielbicieli!Zobaczcie jakie(...)mąka pszenna – 3 łyżki ( nie czubate )* mąka ziemniaczana – 3 łyżki ( nie czubate )* masło – 100 g* cukier – 5 łyżekDODATKOWO :* herbatniki – ok. 50 szt* banan – 4 szt* galaretka brzoskwiniowa – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :KREM :Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę ,a resztę zagotowujemy z cukrem.Do odlanego dodajemy mąkę i żółtka , a wszystko to dokładnie razem
Ostra na Słodkomiesiąca kombinuje i wymyślam różne fit ciasta, na kilka już przepisy zagościły na blogu. Postanowiłam zrobić takie dietetyczne ciasto z bananów. Banany są głównym składnikiem i nadają całkowitą słodkość ciastu. Ciasto robimy bez słodzika i bez cukru. Do tego ciasta należy wykorzystać możliwie jak najbardziej dojrzałe banany. Im bardziej dojrzałe tym słodsze. Ciasto robiłam pierwszy raz kompletnie z wyobraźni
SMYKWKUCHNIWitamy wszystkich serdecznie! Długa przerwa, ale chyba to nic? Wszystko da się nadrobić! Dziś z okazji urodzin Taty, czekoladowy tort z bananami. Każdy, a przynajmniej większa większość! uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera: ciasta, musy, owoce z czekoladą, kremy, ciastka, bułeczki. Kaloryczne słodkości, dzięki którym uśmiechają się nasze buzie... W tym torciku krem czekoladowy jest idealny(...)tyle cukru i soku z limonki, aż smak będzie wyraźny (nie może smakować jak woda z cukrem). Tak przygotowaną mieszaniną nasączamy przekrojone na pół, wystudzone ciasto. Na dolnej części układamy przekrojone wzdłuż banany, następnie na nie nakładamy krem, a na krem górną część ciasta. Tak przygotowany tort pokrywamy na zewnątrz czekoladową masą- mi zostało sporo kremu użytego do środka
Symfonia Smakówszef odchodzi na zasłużoną emeryturę. Jest największym łasuchem, jakiego znam, więc upiekłam mu w prezencie ciasto. Korzystałam z przepisu, w którym oprócz marchewek dodaje się banany. Muszę powiedzieć, że są bardzo wyczuwalne w cieście. Dla niektórych będzie to zaletą, dla innych pewnie nie. De gustibus non est disputandum, prawda? :)Co do wyglądu...w niektórych partiach ciasto wygląda na zakalec(...)wydaje mi się, że to wina bananów, a dałam dwa naprawdę duże. W każdym bądź razie nie zmienia to smaku ciasta :).Masa serowa jest przepyszna! Będę ją używać do ciast czekoladowych. Sądzę, że sprawdzi się genialnie.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrywychodziło. Porażka babeczek czekoladowych sprawiła, że postanowiłam użyć połączenia powszechnie znanego i lubianego – no bo kto nie lubi bananów, masła orzechowego i czekolady? Za pierwszym razem użyłam 3 bananów i ciasto za nic w świecie nie chciało wyrosnąć. Było totalnie gumowate i bez smaku. Pracowałam nad nim pół dnia – dosypywałam mąki, mleka, wsadzałam po jednym do piekarnika, aż wyszło coś(...)piekarnika. Zrobienie polewy zajmuje trochę czasu, głównie ze względu na czas potrzebny do jej stężenia. Dlatego jeśli potrzebujecie babeczek na już, pomińcie polewę, a będzie równie pysznie! Składniki: Ciasto 2 duże banany 180ml mleko kokosowe 60ml mleko orzechowe 1 i 3/4 lyżeczki proszku do pieczenia szklanka mąki (u mnie: mąka ryżowa i gryczana w proporcji pół na pół) 1 lyżeczka
Fill The Bowlopublikowanie postu z przepisem. Przypomniałam sobie o niej przy okazji Świąt, z którymi zbiegły się urodziny jednego z domowników. 10 lat! 🎂 Jak ten czas leci 😊 Warstwowe i kolorowe ciasto z bananami okazało się strzałem w dziesiątkę 😊🎯 Zieleń galaretki, kakaowe spody, żółta konfitura i banany przypominają nieco kolory flagi Jamajki, więc pewnie stąd nazwa ciasta. Jest nieco pracochłonne, ale - wierzcie(...)sera mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzątku (opcjonalnie) Dodatki 6-7 bananów 2 zielone galaretki 3 szklanki wrzątku 1 cytryna słoiczek konfitury morelowej (używam też dżemu z jabłek i mirabelek) 2 łyżki kakao Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Odmierzyć mąki i kakao na biszkopt. Wymieszać je ze sobą. Jajka wybić do dużej
Weekendy w domu i ogrodzieminut - lub do tzw suchego patyczka. Studzimy. Z zimnego ciasta ścinamy wierzch a następnie pozostawiając ok 1 cm spodu i 1 cm po obwódki wydrążamy delikatnie środek. Wydrążone ciasto kruszymy. Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż. Skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zciemniały. Układamy w środku ciasta przekrojoną częścią do dołu. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem. Pod koniec dodajemy(...)cukier puder a następnie stopniowo mascarpone. Czekoladę ścieramy na wiórki. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową wykładamy na banany tworząc kopiec. Wierzch obsypujemy pokruszonym ciastem. Ciasto wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy już delektować się smakiem. Smacznego
Fascynacje AniBanany w cieście są bardzo smaczne, najlepiej smakują polane sosem toffi. Idealna przekąska na szybki deser lub podwieczorek. Składniki: Ciasto: 150 gram mąki pszennej 200 ml mleka 50 gram cukru pudru 1 jajko Dodatkowo: 6 bananów Olej do smażenia Sos toffi Fanex Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy jajko, wlewamy mleko, wszystko miksujemy na gładką masę. Banany(...)obieramy ze skórki, kroimy na pół. Do rondelka wlewamy olej, mocno rozgrzewamy, banany obtaczamy w cieście naleśnikowym, smażmy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obydwu stron. Usmażone banany układamy na talerzu, polewamy sosem toffi, podajemy gorące
Bajeczna KuchniaCzęsto piekę bananowe ciasto ,bo zawsze mam w domu jakieś niechciane ,zapomniane banany .Dziś bez kakao ,z samą czekoladą gorzką ,lekko klejące od bananów ,aromatyczne ciasto .Zapraszam. Składniki : 150 g gorzkiej czekolady 150 g miękkiego masła 100 g cukru trzcinowego 3 jajka ,w temperaturze pokojowej 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 bardzo(...)jajku i nadal ubijać .Mąkę przesiać z sodą i proszkiem i w trzech częściach dodać do masy ,krótko zmiksować .Na koniec dodać rozpuszczoną ,przestudzoną czekoladę i zgniecione widelcem banany ,wymieszać łyżką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut
Ladylaura.deser. Uwielbiam banany w karmelu i ciasto francuskie dlatego kiedy jedno i drugie zalegało mi w kuchni, w kilka minut przygotowałam deser do popołudniowej herbatki. Składniki: arkusz ciasta francuskiego 4 banany 100 g cukru łyżeczka masła łyżka soku z cytryny Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. W rondelku umieścić masło(...)cukier, podgrzewać do momentu aż powstanie brązowy karmel. Wrzucić banany i wymieszać. Przełożyć wszystko na środek ciasta francuskiego, zostawiając z każdej strony 2-3 centymetry marginesu. Zawinąć boki do środka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż ciasto będzie mocno zarumienione, czyli około 25 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamogłam wszystkie widzieć. No ale dość o gwiazdach . Przejdźmy do kulinariów. dziś przychodzę do Was z ostatnio dość popularnym ciastem-ciastem jamajka. Jest to bardzo pyszne ciasto, które składa się z kakaowego biszkopta,bananów,galaretki,bitej śmietany,i całość jest posypana czekoladą. Ciasto jest wspaniałe w smaku, muszę jednak troszkę zmodyfikować przepis, bo wychodzi dość wysokie, a ja nie przepadam(...)poncz mieszamy ze sobą i ponczujemy pierwszy blat biszkopta. banany kroimy albo wzdłuż albo na grubsze plastry. *Ja następnym razem pokroję w plastry, ponieważ miałam naprawdę wielkie banany i ciasto wyszło mi dość wysokie :-) Ciasno układamy obok siebie, i smarujemy sokiem z cytryny-by brzydko nie ściemniały. Banany zalewamy tężejącą galaretką i wszystko wsadzamy do lodówki, aby galaretka całkowicie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumąki tortowej szklanka cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju 2 jajka całe 1 łyżka proszku do pieczenia 6 bananów (miękkie i dojrzałe) łyżka cukru i łyżka cynamonu (jako zamiennik użyliśmy cukru cynamonowego) Forma na ciasto: tortownica lub forma na ciasto okrągła 25 cm Przygotowanie: Do dużej miski wrzucić: jajka, mąkę, cukier(...)mleko, olej oraz pokrojone cieniutkie plasterki 3 banany. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać proszek do pieczenia. Przelać masę do tortownicy lub formy na ciasto (wcześniej wysmarowanej masłem). Na surową masę do dekoracji położyć cienkie plasterki 3 bananów (np, tak jak na zdjęciu). Posypać cynamonem i cukrem lub cukrem cynamonowym. Wstawić do piekarnika na 30-35 minut na 180C (czas
Smaki Brazyliibudyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy wzdłuż na dwa placki. Większą część zostawiamy jako spód ciasta a drugi placek kruszymy na wierzch. Banany obieramy i przecinamy wzdłuż i układamy na biszkopcie. Masa bananowa: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Śmietanę lekko(...)ubijamy , dodajemy jogurty bananowe i ok. 3-4 łyżek cukru pudru do smaku. Dodajemy przestudzoną żelatynę . Na końcu można dodać płatki czekoladowe lub starta czekoladę. Wylewamy na poukładane banany. Górną część ciasta kruszymy na wierzch. Smacznego
Różne smaki w kuchnisię w kuchni nieco więcej czasu niż w rzeczywistości (teraz intensywna praca usiłuje się bronić, kamuflując niedoskonałości). Dobra, dość tego gadania. CIASTO KAKAOWE Z BUDYNIOWYM KREMEM RUMOWYM I BANANAMI Składniki na ciasto: - 5 jajek - 125 gram cukru - 125 mililitrów masła/oleju - 125 mililitrów ciepłej wody - 200 gram mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao Przygotowanie ciasta: Białka oddzielamy(...)Przygotowanie polewy: Kakao, cukier i mleko mieszamy i zagotowujemy razem. Zestawiamy z ognia. Dodajemy masło i całość intensywnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Składniki do warstw: - ciasto - rum - krem - 7-8 bananów - polewa Przygotowanie warstw: Przestudzone ciasto nasączamy niewielką ilością rumu i wykładamy na nie obrane ze skóry, ale niepokrojone banany. Następnie pokrywamy całość kremem. Powierzchnię wygładzamy i wylewamy
Życie zamknięte w smaku