ciasto czekoladowe z kwaskowatym musem truskawkowym super do siebie pasują. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste,szybkie i bezproblemowe.Do musu użyłam mrożonych truskawek z tegorocznego zbioru :).Ciasto piekłam w foremce 30x25cm. Czekoladowy spód ciasta możemy wykorzystać jako podstawa do różnych czekoladowych przekładańców lub nawet do tortów.\ SKŁADNIKI Ciasto 1 szklanka maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju roślinnego(...)masła 1 budyń smietankowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Mus truskawkowy 700g mrożonych truskawek 3/4 szklanki wody 2 galaretki truskawkowe WYKONANIE Pół szklanki mleka podgrzewamy,wrzucamy do niego połamaną czekoladę i podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady-nie gotujemy!Odstawiamy do przestudzenia. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nagrzewamy do 170C. Jajko ucieramy z cukrem
Mała w garnku mieszarazem na bazie przepisu ciasta cytrynowo-maślankowego - muffinki truskawkowe. Zastanawiałam się czy do ciasta zamiast cytryny dodać cukier wanilinowy.Cytryna wygrała :) Uwielbiam letnie ciasta z dodatkiem cytryny. Czytaj więcej
bistro mamaMagda Kwintesencja letniego smaku zamknięta w półkruchym cieście – tak właśnie określiłabym tą intensywnie truskawkową tartę. Prezentuje się równie pięknie jak smakuje – latem, słońcem, przesłodkimi i aż bordowymi truskawkami. Do tego lekka nuta cytrynowej skórki i nie trzeba nic więcej tylko bardzo dużego kawałek takiego ciasta do pełni szczęścia. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): 1,5 szklanki(...)paski i zrobić na wierzchu kratownice. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 40-50 minut, aż będzie złociste – na początku nadzienie truskawkowe może wydać się zbyt płynne, ale po ostudzeniu ładnie się scali. Ciasto wykładamy do ostygnięcia i wtedy podajemy. Ostygnięte przechowujemy w lodówce. Powrót na górę
Smaczna Stronawzględu na to , że udało mi się kupić tanio truskawki postanowiłam pokombinować i przełożyłam musem truskawkowym ten tzw.puch. Jedząc ma się wrażenie jakby sezon truskawkowy już się zaczął. I oto właśnie chodziło. Składniki: ciasto 170-200 g herbatników 3/4 kostki masła 100 g białej czekolady krem(...)śmietany 30-36 % 300 g białej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny mus truskawkowy 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe pół szklanki wody Wykonanie: ciasto Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno. Czekoladę, masło i herbatniki dokładnie połączyć wyłożyć dno tortownicy mocno dociskając. Odstawić do lodówki
Pysznie & Piękniemalinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej(...)dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino
Moja smaczna kuchniaszpinakiem i grana padanoSurówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiemSurówka z kiszonej kapusty z koperkiemSurówka z kiszonej kapustySurówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebuląTarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinamiTarta z cukinią, brokułami i sezamemTarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebuląZielone babeczki z pecorinoZielona soczewica
Moja smaczna kuchniagranatem Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia(...)truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet jeżynowy z białym winem Sorbet truskawkowy Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl
Moja smaczna kuchniaRożki z półkruchego ciasta nadziewane delikatnym kremem budyniowym z nutą wanilii, mocno orzeźwiającym dżemem truskawkowym oraz aksamitną bitą śmietaną to świetna propozycja słodkiego co nie co do małej czarnej. Rożki z kremem to również jedna z najbardziej ulubionych słodkości wśród małych łasuchów. Składniki: Ciasto półkruche: 250ml mąki pszennej 125g masła extra 125g kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Krem budyniowy: 400ml(...)mleka 1 budyń waniliowy 1 żółtko 3 łyżki cukru 150g masła extra Bita śmietana: 300ml śmietany 36% 1 śmietan- fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 280g dżemu truskawkowego Łowicz Wykonanie: 1. Ciasto: Do miski miksera przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Całość zmiksować do połączenia składników, następnie przełożyć na stolnicę, dokładnie wyrobić rękoma na jednolite ciasto
Szalona Kuchnia Ewelinywymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Krem truskawkowy: 800 g truskawek; 250 ml śmietanki 30%; 2 galaretki truskawkowe; Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody(...)małych obrotach miksera dodawać kolejno adwokat, czekoladę i pokruszone biszkopty i wiórka kokosowe. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody. Masę wyłożyć na krem truskawkowy, wyrównać i ciasto ponownie włożyć do lodówki. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki 30%; 2 łyżki cukru pudru; 2 łyżeczki żelatyny; Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Schłodzoną śmietankę razem z cukrem
In my kitchenKrem truskawkowy: 15 dkg truskawek 15 dkg galaretki (odebrane z “Galaretka truskawkowa”) 10 gr żelatyny w proszku 200 ml śmietanki kremówki (36%) 1 łyżka cukru pudru Galaretka truskawkowa: 1 opakowanie galaretki truskawkowej (75 gr) 350 ml wody Polewa: 25 dkg truskawek pozostała galaretka po odjęciu 15 dkg do “Kremu truskawkowego” Jak zrobić roladę truskawkową. Biszkopt(...)rulonu. Zwinięcie ciasta w roladę u mnie wyglądało tak, iż najpierw na wierzch ciasta położyłam papier do pieczenia. Następnie, ciasto wyjęłam z formy i ułożyłam na ścierce kuchennej (spód ciasta była na ścierce nie góra). Kolejno, bardzo ostrożnie i nie naciskając zbytnio ciasta, zwinęłam je wzdłuż dłuższego boku. Ciasto odstawiłam na godzinę, aby mi całkowicie wystygło. Galaretka truskawkowa: do miski
MeCooksSezon truskawkowy w pełni. Dziś przedstawiam Wam przepis na małe, śliczne babeczki z ciasta kruchego, wypełnione kremem budyniowym i udekorowane dużą ilością truskawek w glazurze. Deser jest pyszny, prosty i wygląda niezwykle efektownie. Idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni. Zapraszam do obejrzenia wideo na kanale Słodki Blog na YouTube : Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki tortowej 150g mąki krupczatki 150g(...)krem budyniowy: 250 ml mleka 50g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 40g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 1 łyżka miękkiego masła Dodatkowo: truskawki ok. 8 szt. 40g galaretki truskawkowej (pół opakowania) Wykonanie: Ciasto kruche: Mąki i cukier wymieszaj w misce. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki. Żółtka rozbełtaj z solą i wlej do pozostałych składników. Wymieszaj za pomocą
Słodki BlogMrożony jogurt truskawkowy – Sernik z truskawkami i bezami – Chłodnik truskawkowy – Eton Mess z truskawkami – Lody truskawkowe na patyku – Konfitura truskawkowa z wanilią – serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym – Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? – Sernik bez pieczenia z truskawkami – Torcik jogurtowy z truskawkami – Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym – biszkopt z owocami – Sernik bez pieczenia z truskawkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprawda sezon na truskawki ma się już ku końcowi mam dla Was jeszcze jeden truskawkowy przepis;)) Pyszne ciasto na zimno wyglądem przypominające sernik, jednak z serem nie mając nic wspólnego:) Zamiast sera w masie natomiast znajdziemy odrobinę bardzo zdrowej kaszy jaglanej i sporo truskawek:) Spód: 100g herbatników maślanych, 70g masła lub margaryny. Herbatniki zmiksować w blenderze na pył(...)śmietanki 30%, szklanka wrzątku, szczypta soli, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, laska wanilii, 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, 500 g truskawek, galaretka truskawkowa. Kaszę zalać wrzątkiem wraz ze szczyptą soli. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, pilnując by kasza się nie przypaliła! Ostudzić. Zmiksować przy użyciu blendera. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach
Z miłości do słodkościPyszny tort truskawkowy dla ukochanej osoby – Zapraszam na kolejny, pyszny tort truskawkowy w Małej Cukierence. Jest lekki, nie za słodki, taki piankowy, cudownie pachnie truskawkami. U mnie ten tort stał się hitem. Jest wilgotny, waniliowy, śmietankowy i pięknie wygląda. Możemy dowolnie go udekorować, nie musimy robić truskawkowego serca. Wystarczy ubić śmietankę, wyłożyć ją na wierzch tortu i poukładać truskawki, taka(...)wlać galaretkę truskawką. Blaszkę wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. Śmietanka do dekoracji: 14. Schłodzony tort wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Tort położyć na paterze, brzeg tort można troszkę wygładzić nożem. Truskawkową galaretkę wyjąć z blaszki, odwrócić ją do góry dnem i zdjąć folię, patrz FILM . Z galaretki wyciąć serce i położyć je na środku tortu
Mała CukierenkaWiele osób zastanawia się, czy owoce z nalewki można jeszcze do czegoś wykorzystać. Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca, ponieważ powstają z nich wyśmienite desery i ciasta, jak np. ten truskawkowy pleśniak czy nasz zeszłoroczny pleśniak śliwkowy. Dzięki kilkutygodniowemu leżakowaniu w alkoholu owoce nie tylko wzbogacają smak przyszłej nalewki, ale same zyskują na walorach smakowych i aromacie, a te z całym(...)ułożyć truskawki. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto, rozprowadzić pianę z białek i na koniec zetrzeć ostatnią porcję ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika ( z termoobiegiem ). Truskawkowy pleśniak piec z ok. 40 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pleśniak z truskawkami z nalewki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary