Makowa panienka to moja propozycja na ciasto z makiem na nadchodzące święta. Wilgotne ciasto makowe, przełożone masą truskawkową na pewno zadowoli każdego łasucha. Składniki na ciasto 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200 g maku 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy -1 łyżeczka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do przełożenia 1 słoiczek dżemu truskawkowego Łowicz(...)budyń truskawkowy z cukrem 450 ml mleka kostka masła Do nasączenia 1/4 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka spirytusu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu lub cukru Do posypania – siekane orzechy Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miseczki, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek . Ubijamy białka mikserem, na najwyższych obrotach, pod koniec
Kasia i jej kobiecy światłyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 łodyg rabarbaru 180 g dżemu truskawkowego cukier puder do posypania przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz cukier, dodajemy żółtka oraz miękkie pokrojone masło, wsypujemy również proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę. Dłonią wyrabiamy ciasto . Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy na pół godziny do lodówki aby się schłodziło(...)oczkach jedną część schłodzonego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i zapiekamy około 10 minut na złoty kolor, po czym wyjmujemy z piekarnika. Na podpieczone ciasto nakładamy dżem truskawkowy i równomiernie rozprowadzamy go po wierzchu. Na warstwie dżemu układamy pokrojony rabarbar a na rabarbar ścieramy na tarce drugą część schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do nagrzanego
Smakowite DaniaSezon truskawkowy w pełni więc trzeba go wykorzystywać ile się da. Na moim blogu znajdziecie bardzo dużo przepisów na ciasta, ciasteczka czy przetwory z tymi jakże pysznymi owocami. Dziś jednak co nowego - pomysł przyszedł pod wpływem chwili i jak to u mnie bywa troszkę z braku czasu na wykonanie ;) Zapraszam Was na pyszne ciacho - może wykorzystacie pomysł na zbliżający się
Kuchnia Pełna EmocjiNiedawno był Tłusty Czwartek i u mnie zamiast tradycyjnego pączka zagościły Oponki serowe , ale zrobiłam też specjalną wersję dla dorosłych z dodatkiem lukru ze śmietankowo – truskawkowego likieru . Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 500g półtłustego twarogu - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 50g margaryny roślinnej - 2 łyżki sody oczyszczonej - 2 łyżki wódki dekoracja: lukier: - 2 łyżki likieru(...)smaku śmietankowo – truskawkowym Dalkowski Strawberry - 1/2 szklanki cukru pudru posypka maczek o smaku truskawkowym dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Do miski przekładam margarynę i twaróg. Siekam nożem. Dodaję resztę składników i dokładnie zagniatam. Ciasto wałkuje dosyć cienko i wycinam z niego koła za pomocą foremki lub szklanki. W środku robię otwór mniejszą foremką lub kieliszkiem. Oponki smażę na gorącym
Kuchnia co dniapojawił się truskawkowy sezon. Ostatnio jednak mniej czasu spędzam w kuchni, więc zamiast ciastem zajadałam się po prostu truskawkami z mleczkiem kokosowym na zmianę z truskawkowymi koktajlami. W końcu jednak się doczekałam. Powstało ciasto. Nie dość że bardzo zdrowe, bardzo proste i bardzo smaczne, to i przyzwoicie wygląda :) A do tego wszystkie składniki są łatwo dostępne i stosunkowo tanie
Smakuje zdrowowyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Lekko studzimy. Na podpieczony spód wykładamy dżemy - połowę ciasta smarujemy dżemem truskawkowym, a drugą połowę dżemem brzoskwiniowym. Czekoladę gorzką kroimy na małe kosteczki. Wierzch ciasta posypujemy płatkami kukurydzianymi, wiórkami kokosowymi oraz kawałkami gorzkiej czekolady. Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia MagdaLenySezon truskawkowy w pełni, więc trzeba z tego korzystać i piec przede wszystkim sezonowe ciasta :) Dzisiejsza propozycja to proste ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu, bardzo puszyste i lekkie mimo wykorzystania mąki pełnoziarnistej z orkiszu. Często jogurtowe wypieki bywają problematyczne i zamiast idealnego, wyrośniętego ciasta wychodzi zakalec, ale tutaj tego problemu nie zauważyłam (dlatego, że jogurt nie stanowi głównego składnika). Przed
FitKotdrożdżowe piekę najchętniej. Uwielbiam patrzeć jak w piekarniku pięknie wyrasta i kocham zapach piekącej się drożdżówki. Dziś po mojej kuchni roznosił się aromat truskawek, sera i oczywiście drożdżowego ciasta, bo sezon truskawkowy nie może się obejść bez drożdżówek. Składniki na 13 dużych drożdżówek: na ciasto: 700 g mąki pszennej 35 g drożdży 300 ml ciepłego mleka 125 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne tartaletki z kruchego ciasta z dżemem truskawkowym, serkiem mascarpone i świeżymi truskawkami. Warto je upiec w sezonie truskawkowym, bo cieszą oko, są delikatne w smaku i błyskawicznie znikają ze stołu:) Polecam. Składniki na ciasto kruche: 450 g mąki pszennej; 220 g margaryny; 120 g cukru pudru; 5 żółtek; 1 opakowanie cukru waniliowego (16g); 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)roztrzepane żółtka z cukrem, śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Foremki na tartaletki o średnicy 8 cm wysmarować rozpuszczoną margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor. Temperatura pieczenia - 180 st.C, czas - około 15-20 minut. Składniki na krem: 250 ml śmietany
In my kitchenSezon truskawkowy jeszcze trwa, nic więc dziwnego, że pojawia się kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem piernik z cytrynową pianką, truskawkami i galaretką. Całkiem niezłe połączenie. Składniki: Piernik: 40 dag mąki 0,5 kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 4 łyżki powideł 3 łyżeczki kakao 0,5 opakowania przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody Pianka(...)Nasączyć herbatą. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Gdy zacznie tężeć ubić śmietanę ze "Śnieżką", następnie dodać galaretkę. Tężejącą piankę cytrynową wylać na ciasto i ułożyć połówki truskawek. Schłodzić. Na wierzch wylać galaretkę truskawkową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić w lodówce na kilka godzin
Praktyczna plszybkie ciasto bez użycia miksera. Ciasto przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Wychodzi wilgotne i wyjątkowo smaczne. Kilka podstawowych składników, płaska łyżka kakao i ulubiony dżem (u mnie truskawkowy), który nadaje ciastu wilgoci. Potem wystarczy już tylko wszystko wymieszać łyżką i do piekarnika Takie ciasto kakaowe wychodzi zawsze miękkie, pyszne, dosłownie rozpływające się w ustach. A do tego czekoladowa polewa(...)mnie truskawkowy) Dodatkowo: czekoladowa polecam – możecie użyć np. tej ( klik ) lub tak jak ja rozpuścić w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, kakao, wbijamy jajka, dodajemy olej, wodę i dżem. Składniki mieszamy łyżką tylko do ich połączenia (nie mieszamy za długo (!) bo ciasto wyjdzie
Słodkie okruszkiprzyznać, że jeszcze kilka lat temu za tymi z serem nie przepadałam. To sie jednak radykalnie zmieniło i są one jednymi z moich ulubionych. Polecam te z musem truskawkowym. :) Składniki na ciasto: 500 g mąki 3/4 szklanki gorącej wody 2 jaja 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli Wypełnienie serowe: minimum 500g sera białego 1 - 2 łyżeczki cynamonu cukier(...)śmietaną do powstania gładkiej masy. Umyte truskawki blendujemy, dodając smietanę i cukier. Ciasto rozwałkowujemy, wykrajamy szklanką kółka, w które nakładamy farsz. Sklejamy pieróg. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody z sola i odrobina oleju. Gotujemy ok 6 minut do wypłynięcia i jeszcze ok minuty po. Podajemy z musem. Truskawkowa pycha
ChilliJemySezon na truskawki tuż,tuż..więc proponuję ciasto z galaretką truskawkową bez pieczenia! Przypomina popularnego 3-bita,tylko zamiast masy krówkowej użyłam truskawek.Przeglądając przepisy natknęłam się na zdjęcie takiego ciasta,nabrałam na nie ochoty i zrobiłam! Składniki i proporcje dobrałam sama i muszę przyznać że wyszło przepyszne!! Składniki na małą blaszkę: herbatniki-ja potrzebowałam 32 ciastka 2 budynie
Przepisy mojej mamyczekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie - mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym cieście. Całość polana ciepłą polewą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałów Na koniec
Kulinarne przygody Gatity