roku postanowiłam zrobić takie bardziej wypasione, z dwóch blatów biszkoptowych, przełożone kremem i podwójnie truskawkowe. Ten tort wymagał trochę pracy, ale efekt wszystko wynagrodził. Ciasto jest delikatne, puszyste, lekkie i mocno truskawkowe :) Krem to mój najnowszy udany eksperyment, który ostatnio bardzo często wykorzystuje do ciast czy deserów. Nie jest to klasyczna bita śmietana, czy budyń ale połączenie chudego twarogu, serka(...)miksowaniu, bo nie nam się na pewno nie zważy, ani nie rozpłynie. W połączeniu z puszystym biszkoptem smakuje idealnie. No a galaretka i truskawki tylko wieńczą całość :) UWAGA ! Ciasto wyszło dość wysokie - żeby zmieścić galaretkę i truskawki musiałam "powiększyć" tortownicę za pomocą folii aluminiowej, którą owinęłam dookoła zanim wylałam galaretkę. Można zrobić tak samo lub użyć większej formy
Healthy food explorermoże również zabraknąć muffinek z dżemem. Ja upiekłam je z dżemem truskawkowym, ale każdy może użyć swojego ulubionego smaku. Przepis na ciasto znajduje się tu kliknij . Ponadto: dżem truskawkowy (może być inny), cukier puder do oprószenia muffinek. Przygotowanie: Gdy ciasto jest już gotowe nałożyć jego grubo na dno foremek, następnie położyć łyżeczkę dżemu (ja tu dałam ciut za dużo dżemu
W kuchni u Monikiobłędne, nieco ciężkie, ale nie czuć w nim szpinaku. No i pięknie się prezentuje 💚. Kulinarne inspiracje Na blogu zajdziecie także inne przepisy na słodko ze szpinakiem: zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym zielona babka piaskowa z lukrem szpinakowe naleśniki Ciasto leśny mech Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: Składniki Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki
Kulinarne przygody GatityWierzch śmietanowy 400 ml zimnej śmietany 18% 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Dodatki ok. 100 g małych biszkoptów gorzka czekolada Ciasto rozpocząć od przygotowania pianki i musu truskawkowego. 3 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia. Truskawki rozdrobnić za pomocą blendera. Przelać je do garnka(...)ułożyć biszkopty jeden obok drugiego, dociskając je lekko do dna. Wyłożyć tężejący mus truskawkowy na biszkopty. Ewentualnie wyrównać powierzchnię. Odstawić blachę do całkowitego stężenia musu truskawkowego. Ja zlekceważyłam ten krok, więc najwyższa warstwa ciasta jest bardzo nierówna i zabarwiła się od musu :( Żelatynę na warstwę śmietanową rozpuścić we wrzątku. Śmietanę ubijać z cukrem pudrem, aż stanie się puszysta. Wlać żelatynę
Weekendy w domu i ogrodzieDelikatne. Idealnie skomponowane w słodkiej swej kwaskowatości. Ciasto z rabarbarem i kruszynkami. kuchniasmakow.blogspot.com Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 185 gram masła (o temperaturze pokojowej) 3 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany (dałam 30%) 1 kg rabarbaru 6 - 8 łyżek cukru 1/2 szklanki dżemu truskawkowego (lub innego) 1 łyżka cynamonu bułka tarta Kruszonka(...)rozgrzaną patelnię wrzucamy rabarbar, zasypujemy go 6 łyżkami cukru i dusimy ok. 2-3 minut. Rabarbar puści sok - możecie go wykorzystać na kompot.... 4. Spód ciasta smarujemy dżemem truskawkowym. Możecie dać inne, ja miałam akurat ten :) Odcedzony rabarbar mieszamy z 1-2 łyżkami cukru, 1 łyżką cynamonu i 1 -2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy go na dżem, a wierzch
Kuchnia smakówklasyk wśród swojskich ciast. Warstwa ubitego masła jest cieniutka, więc nie jest to typowe ciężkie ciasto z dużą ilością tłustej masy. Ciasto jest lekkie, z mnóstwem słodkich truskawek zerwanych w szczycie sezonu. Poza sezonem na truskawki, polecam użyć innych owoców – sztuczne truskawki z marketu w sezonie jesienno zimowym nie spełnią swojej roli. Poza sezonem truskawkowym użyj bananów lub brzoskwini(...)lodówki i pozostaw do zgęstnienia. Truskawki oczyść z szypułek, pokrój na plasterki. Truskawki ułóż na całej powierzchni masy maślanej. Zalej tężejącą, nieco zagęszczoną truskawkową galaretką. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na 2 – 3 godzin. Ciasto pokrój na kawałki, wyjmij je z lodówki 30 minut przed planowanym serwowaniem. Masa maślana stwardnie w lodówce, więc dobrze żeby przed degustacją nabrała
ProstePesto.plCiasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowany na spodzie herbatnikowym, z masą z jogurtów greckich oraz musu ze świeżych truskawek i bitą śmietaną na wierzchu. Prosty i smaczny deser z kilku podstawowych składników, i bardzo małym nakładem pracy. Wystarczy zaledwie 20 minut i do lodówki - pozostaje tylko czekanie, aż masa stężeje. Deser w smaku jest(...)mieć tu duże pokłady cierpliwości :) Taka bita śmietana jest bardzo lekka w smaku i w konsystencji luźniejsza niż ta na śmietanie kremówce. Początkowo dobrze się trzymała na wierzchu ciasta, jednak po pewnym czasie zaczęłą "zjeżdżać", dlatego polecam ją ubić przed samym podaniem. Jeśli nie macie czasu i chęci na eksperymenty to zachęcam zrobić tradycyjną bitą śmietanę z kremówki
Kuchnia MagdaLenySezon na truskawki w pełni więc dziś zapraszam na ciasto właśnie z nimi które wyśmienicie smakuje dodatkowo z truskawkową konfiturą. Dzięki mące pełnoziarnistej może jest tez troszkę zdrowsze? ;-) Składniki ; 4 białka pół szklanki mleka pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody pół łyżeczki cynamonu 20 dag truskawek Białka ubijamy(...)foremki najlepiej małej (ja uzyłam ćwibakówki 30/10cm ) i na wierzchu ułożyłam truskawki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. i pieczemy około 40 min. Smacznego! Ciasto podaje z konfiturą truskawkową. Skłądniki; 30 dag truskawek ok pół szklanki cukru 2 łyżeczki żelfixu Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnie i dosypujemy cukier. Smażymy kilkanaście minut
Radość kipiąca uśmiechem.Truskawkowy zawrót głowy trwa ... Ciasto :3 szklanki mąki pszennej1/2 kostki masła1/4 kostki smalcu3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia5 żółtekew łyżka śmietany , gdyby ciasto nie dało się skleić.Na stolnicę wsypać mąkę i posiekać ją z zimnym masłem i smalcem na drobna kruszonkę.Wsypać cukier i proszek, wymieszać.Dodać żółtka jaj , znów przesiekać wszystkie składniki ,żeby się połączyły
Malinowa Kawiarenkazbilansowane posiłki (nie licząc ciast😜), co jest bardziej wskazane. Osobiście uwielbiam truskawki i nie wyobrażam sobie, żeby mogło ich zabraknąć w mojej diecie. Nie muszą już być nawet świeże, mrożone mi nie przeszkadzają, tylko wtedy nie do wszystkiego będą się nadawały, ale i na to są też sposoby😊A jaki jest Wasz ulubiony owoc? KULKI TRUSKAWKOWE Z KASZY LINK(...)push({}); OWOCOWA JAGLANKA LINK DESER Z SERKIEM, PŁATKAMI I TRUSKAWKAMI LINK TARTA JAGLANA Z TRUSKAWKAMI - PRZEPYSZNA LINK CIASTO Z TRUSKAWKAMI - SZYBKIE I WILGOTNE LINK ODWRÓCONY JOGURTOWIEC TRUSKAWKOWY NA ZIMNO LINK KRUCHE CIASTO Z SEREM I TRUSKAWKAMI LINK Może i nie ma tego mnóstwo, ale to co nazbierałam do tej pory, zapewniam że Wam posmakuje! Z drugiej strony im mniej
zdrowo i aktywnieSezon truskawkowy w pełni. Wprost nie można przejść obojętnie obok pysznych, czerwonych owoców. Idealne do koktajli, do naleśników, śniadań i… oczywiście słodkich wypieków. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z truskawkami i budyniem (kruche) . Ciasto jest proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, a nawet na przyjęcie. Kusi nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Osobiście uwielbiam połączenie
Słodkie okruszkiDwie masy owocowe – brzoskwiniowa i truskawkowa zamknięte pomiędzy słodkimi warstwami ciasta kokosowego. Ciasto przygotowałam na samych białkach, tak jak robi się tradycyjne kokosanki. Słodycz przełamują również świeże truskawki. CIASTO KOKOSOWE: 6 białek 1 1/2 szklanki cukru 300 g wiórek kokosowych MASA TRUSKAWKOWA: 400 g truskawek + połówki truskawek między masy 1/4 szklanki cukru 250 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny(...)dotyk bardzo ciepła. Przygotować dwie foremki do pieczenia o wymiarach 21 x 25 cm. Wyłożyć je papierem do pieczenia, najlepiej tak, aby boki wystawały ponad foremkę. Będzie łatwiej wyciągnąć ciasto. Masę podzielić na pół i rozlać pomiędzy dwie formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec przez ok 25 min, aż powierzchnia lekko się przyrumieni. Wyjąć
https:KKuchniaMniamTort inspirowany francuskim specjałem ,,Fraisier,, o nieco zmienionym wyglądzie. Zamiast wierzch tortu, polać dżemem truskawkowym jak to jest w orginale, ozdobiłam tort bitą śmietaną oraz truskawkami. Właśnie taki podoba mi się bardziej. 🍓🍰😍 SKŁADNIKI (tortownica 22 cm) Biszkopt : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana 0,80 ml śmietany(...)przygotowania Białka ubic na sztywno, cały czas miksujc w dwóch trzech partiach dodać cukier, nadtępnie żółtka całości dokładnie połączyć. Do piany dodać obie mąki i delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSAprostu wystarczy wymieszać wszystkie składniki, ubić białka i wmieszać je w masę, po czym włożyć do piekarnika. Banalne, co nie? Zapraszam niżej po przepis. Zobacz też: Zielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym Sernik wiedeński z rodzynkami Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami Sernik z jogutrów greckich Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 800 g jogurtu
Kuchnia BazyliiRolada truskawkowa to pyszne i delikatne ciasto. Bardzo szybko się je przygotowuje i wszystkim smakuje. Przepis na słodką roladę stosuję od lat, mam go od swojej mamy, więc polecam
Kulinarne Fantazje Marioli