ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:53/395)

Mrożona herbata. Z rabarbarem i bzem 164

myślałam, że nie przetrwa, wypuścił nowe, malutkie gałązki. W tym roku już z niego pożytku nie będzie, ale w przyszłym, kto wie...? Być może doczekacie się przepisów na ciasta z rabarbarem truskawkowym. Jagody goji w końcu wykiełkowały, wprawiając mnie w stan bliski euforii, a leszczyna wypuściła kilka zielonych listków, więc teraz dmuchamy na nią i chuchamy z wielkim zapałem. Mięta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z truskawkami 103

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy :) Za oknem pochmurno, wieje wiatr... a u mnie w kuchni zapachy kojarzące się z ciepłym latem. Delikatnie maślane, mięciutkie, ze sporą ilością owoców i kruszonką - drożdżówki z truskawkami. Można je przygotować również z innymi owocami miękkimi np. z jagodami, na 100% będą również przepyszne :)  Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka

Świat Ciasta
Truskawkowiec bez pieczenia 801

gdyż nie wymaga użycia piekarnika i podawane jest na zimno. Jego przygotowanie jest proste, choć należy odczekać, aż masy się zetną, zanim jedną warstwę położymy na drugą. Ciasto jest w smaku mocno truskawkowe, więc posmakuje wielbicielom truskawek. Elementem przełamującym ten truskawkowy "raj" jest warstwa śmietankowo-jogurtowa, która wprowadza do ciasta odrobinę słodyczy i wspaniale harmonizuje z resztą składników. Truskawkowca przygotowałam(...)luki wypełniając kawałkami ciastek - truskawki oczyścić, odszypułkować, przełożyć do naczynia, rozdrobnić blenderem na mus - do musu dodać sok z cytryny, wymieszać - do miski przełożyć jogurt grecki, cukier i mus truskawkowy, składniki dokładnie zmiksować - żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia - napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w garnuszku, ale tak, aby się nie zagotowała (straci właściwości

Smakołyki Bereniki
Ciasto z rabarbarem bez pieczenia 134

cukru (razem 80 g)  750 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny w proszku Dodatkowo: 300 g herbatników kakaowych lub maślanych 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe  Jak zrobić ciasto z rabarbarem bez pieczenia? Z rabarbaru zdjąć cienką warstwę skórki, pokroić na 2 cm kawałki i razem z cukrem gotować do czasu, aż rabarbar prawie całkowicie się rozpadnie

Kuchcik gotuje
Truskawkowiec 176

Truskawkowe szaleństwo trwa, u mnie królują proste ciasta ze względu na alergię Zuzy na białko mleka krowiego, ja też musiałam je wyeliminować ze swojej diety i bazuję na starych sprawdzonych przepisach bez masła, mleka i śmietany. W planach mam pokombinowanie z mlekiem kokosowym,a póki co zapraszam na pysznego truskawkowca.  Biszkopt: 5 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki(...)kąpieli wodnej. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody i odstawiamy do stężenia. Truskawki blendujemy dodając cukier wg uznania, a następnie mieszamy z żelatyną. Złożenie ciasta. Biszkopt przekrawamy na pół, na połowę biszkoptu wykładamy tężejący mus truskawkowy, przykrywamy drugą połową biszkoptu, a po wierzchu polewamy galaretką. Prawda, że prosto, a że pysznie to już musicie sprawdzić sami

Cynamonowe szczęście
Sernik truskawkowy - na zimno 284

Sernik z musem truskawkowym ozdobiony galaretką ze świeżymi truskawkami to ciasto na zimno, które jest w miarę szybkie do przygotowania i nie za słodkie w smaku 😋 Wystarczy wcześniej rozpuścić oraz ostudzić galaretki i ciasto zrobicie w ciągu kilku minut. Poniższy sernik najlepiej smakuje podany mocno schłodzony. Polecam przygotować.  Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: masa sernikowa(...)ubić. Do miski przełożyć twaróg, dodać mus truskawkowy i rozpuszczoną galaretkę wraz z żelatyną (1,5 szklanki). Całość zmiksować ze sobą. Na sam koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć ją z masą sernikową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułożyć biszkopty. Lekko tężejącą różową masę wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki. W międzyczasie truskawki (ilość dowolna

Ugotować
Zakochane ciasteczka ;) 102

Zakochane ciasteczka Zbliżają się walentynki, więc polecam Wam z tej okazji rewelacyjne kruche ciasteczka maślane z lukrem i musem truskawkowym. Są pyszne i delikatne, wprost rozpływają się w ustach!     Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki 30dkg masła 2 żółtka 15 dkg cukru 1 łyżka cukru waniliowego Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wody Mus truskawkowy(...)galaretka truskawkowa 1 szklanka gorącej wody kilka mrożonych truskawek       *** Masło ucieramy mikserem razem z cukrami i żółtkami do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na podsypanym mąką blacie, na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciasteczka – serduszka

Blog z Apetytem
ciasto z truskawkami 120

Sezon truskawkowy może jeszcze przed nami, ale te wielkie truskawki powoli zaczynają pachnieć i smakować jak truskawki. W związku z tym, że zjeść je można, ale jeszcze nie można chyba za bardzo delektować się ich smakiem, trochę truskawek mi zostało. Nie wiedziałam co z nimi zrobić, więc powstał pomysł na pierwsze w tym roku ciasto z truskawkami. Moje wyszło zbite

Gotowanie z pasją
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 108

Sezon truskawkowy powoli się kończy i jak zwykle żałuję, że tak krótko trwa. Szkoda,że nie da się najeść truskawkami tak "na zapas", na cały rok, bo mam wrażenie, że nigdy nie mogę się nimi wystarczająco nasycić. Oczywiście robię z nich przetwory albo zamrażam, ale przyznacie - to już nie to samo. No więc na koniec ciasto kojarzące się z ciepłym

Bon appetit mon amie
Tarta z truskawkami i rabarbarem 257

Truskawkowe szaleństwo ogarnęło i nas. Po wyjęciu z piekarnika tej tarty najpierw jedliśmy ja oczami, a gdy nieco przestygła, ukroiliśmy po kawałku... a za chwilę drugim;) Żałowałam jedynie, że w lodowce zabrakło lodów waniliowych lub śmietankowych, żeby porcja szczęścia była jeszcze pełniejsza. Tarta z truskawkami ma w sobie wszystko, żeby podbić każde podniebienie: niesamowicie kruche ciasto, dużo soczystego aromatycznego nadzienia

Obiad gotowy
Rolada truskawkowa 165

upieczeniu ciasto przekładamy na czystą ściereczkę posypaną cukrem waniliowym, tak by papier do pieczenia pozostał na górze. Papier od razu odklejamy, a ciasto zawijamy w rulon ze ściereczką i pozostawiamy do ostygnięcia.   Teraz kolej na mus truskawkowy. Zaczynamy od rozpuszczenia żelatyny w przegotowanej wodzie. Studzimy. Umyte truskawki wraz z cukrem miksujemy blenderem, dodając parę kropel soku z cytryny(...)dodajemy przestudzona żelatynę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z musem truskawkowym (mieszamy ręcznie dla uzyskania puszystości) i odstawiamy na chwilę do lodówki. Po ostudzeniu ciasta rozwijamy je, nakładamy nasz mus truskawkowy i szybko zwijamy z powrotem. Odkładamy na ok 1h do lodówki. Całość dla efektu można posypać jeszcze cukrem pudrem z wierzchu. Smacznego

Kolizje Smaków
CIASTO TRUSKAWKOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ 245

pychotka,nie ma u mnie sezonu truskawkowego bez tego ciasta w lodówce-uwielbiam je i cała moja rodzina,puszysty biszkopt,kremowa bita śmietana i galaretka z truskawkami-czy może być coś lepszego???? SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajek 1 szkl.cukru 1 szkl. maki pszennej 1,5 łyż.mąki ziemniaczanej szczypta amoniaku 2 kieliszki wrzątku dodatkowo: 500 l śmietany 30 % 2 śmietan

Swojskie jedzonko
Ciasto z najlepszą masą truskawkową 154

font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto z najlepszą masą truskawkową Składniki: Biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa truskawkowa: 90 dag mrożonych truskawek + 3/4 szklanki wody(...)sztywno, dodać cukier i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok. 30 min. w 175°C (z termoobiegiem). Masa truskawkowa : Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać zamrożone truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie podusić. Ponownie zagotować, dodać dwie galaretki i wymieszać

Smaki Natalii
Jagodzianki, jak z cukierni 409

ciasto mąką i formułować w wałki. 7. Kroić duże paski alla kopytka 8. Z kopytek robić placuszki. 9. Na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką 10. Skleić ciasto jak do pieroga. 11. Odwrócić i uformować podłużną bułeczkę 12. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypaną bułką tartą. Odstawić na około 20-30 minut przed włożeniem(...)stopni- W bardzo dobrze nagrzanym piekarniku Ostudzone bułeczki polać lukrem i poczekać aż ostygnie. Można je jeść również na ciepło :D Smacznego :) Zobacz także: Bułki truskawkowe bez drożdży             Ciasto jogurtowe z truskawkami

KreatywnePiny
Wykwintny truskawkowiec 128

Ciasto, które swoim wyglądem, zaskoczy Waszych gości. Jest bardzo truskawkowe i do tego z wyglądu, można powiedzieć, że przypomina igloo. W internecie znajdziecie je również pod nazwą "truskawkowe iglo" czy po prostu "ciasto z truskawkami". U mnie występuje jako wykwintny truskawkowiec. Niestety przy robieniu tego ciasta, potrzebujemy trochę czasu, aby galaretka nie wsiąkła nam w biszkopt. Ale uwierzcie mi-warto(...)truskawkową. Połowę truskawek zmiksować w blenderze. Obie galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. Dodać mus z truskawek. Odstawić do lekkiego stężenia (jest to bardzo ważne, ponieważ inaczej galaretka nam wsiąknie w biszkopt!). Pozostałe truskawki ułożyć na biszkopcie i zalać tężejącym musem z truskawek. Odstawić do lodówki na min. 2-3 godziny (ja odstawiłam na całą noc) Przed podaniem ciasto wyłożyć

CookYourself