ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:36/395)

Truskawkowiec na herbatnikach 105

wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę budyniową. Ładnie wyrównać i przykryć drugą warstwą herbatników. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przygotować masę truskawkową. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na mus i wymieszać z jogurtem. Można dosłodzić do smaku jak wolimy bardziej słodkie. Następnie dodać wystudzone(...)masa zacznie gęstnieć dokładnie wymieszać i wylać na warstwę herbatników. Ponownie wstawić do lodówki.  Rozpuścić galaretki w 750 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Na wierzchu ciasta, na masie truskawkowej ułozyć pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały

Monia miesza i gotuje
Truskawkowy torcik z białą czekoladą 158

Jedzcie truskawki, bo tak szybko się kończą i pozostają mglistym wspomnieniem. Zbierzcie te ostatnie i wykorzystajcie maksymalnie ich smak i aromat. Te najsłodsze i najbardziej pachnące

Cynamonowe szczęście
TRUSKAWKOWE LOVE BEZ PIECZENIA 194

Pyszne i bardzo bogate w smaku ciasto z musem truskawkowym, delikatną jogurtowo cytrynową oraz czekoladową warstwą. Efekt bąbelków na cieście uzyskałam za sprawą specjalnej silikonowej formy, ale ciasto można wykonać w zwykłej tortownicy lub innej dowolnej formie. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: WARSTWA TRUSKAWKOWA: ok. 1 kg świeżych lub mrożonych truskawek 2-3 łyżki cukru 2 truskawkowe galaretki(...)zimną galaretką. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, jak napęcznieje rozpuszczamy ją w mikrofali. Mieszamy z paroma łyżkami masy jogurtowej i z powrotem wlewamy. Miksujemy i wykładamy na truskawkową warstwę. Chowamy do lodówki. WARSTWA CZEKOLADOWA: Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i na chwilę zostawiamy. Następnie mieszamy. Jeśli się okaże, że czekolada jeszcze się nie rozpuściła ponownie podgrzewamy i mieszamy

Pani na deser
Murzynek z serem i truskawkami 169

Ciasta z truskawkami na pewno goszczą na każdym stole. W połączeniu z serem i "murzynkiem" zaskoczą wszystkich największych łasuchów. Składniki: (forma 25cm x 23cm) Ciasto "murzynek" 25 dag margaryny 4 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 10 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę, cukier, wodę i kakao  rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy żółtka, mąkę(...)pianę. Sernik: 450 g serka homogenizowanego 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy Serki miksujemy z jajkami, mąką i budyniem. Dodatkowo: pół kilograma truskawek 2 galaretki truskawkowe Połowę ciasta "murzynek" wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Na cieście rozsmarowujemy masę serową, którą pokrywamy pozostałą częścią "murzynka". Ciasto pieczemy ok. 45 minut  w temperaturze 180 stopni

Pyszności Słodkości
Truskawkowa pianka z kokosem 157

dosypuję ;), a w weekend wymyśliłam sobie takie o to ciacho: Spód: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1 jajo Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i zapiekamy w 180 st. C na złoty kolor(...)spód, cienką warstwę masy truskawkowej (taka dosłownie 2-3 mm żeby tylko połączyła spód z kolejną warstwą), na masę kokosową bezę, a na nią resztę masy truskawkowej, wyrównujemy i przykrywamy warstwą herbatników. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Leśna pokusa... 738

cukru 2 łyżki mąki ryżowej 1/4 szklanki cukru 700 ml mleka 100 g miękkiego masła galaretka: 500 g mieszanki owoców leśnych mrożonych 650 ml wody 2 galaretki truskawkowe wierzch ciasta: herbatniki maślane polewa czekoladowa 1 czekolada deserowa 6 łyżek śmietanki 30% Wykonanie: Jajka ubijamy razem z cukrem do białości następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko

kgwjanczewo
BABKA CYTRYNOWO-TRUSKAWKOWA 183

kisiel truskawkowy (40g) bez cukru 1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru łyżeczka soku z cytryny Wykonanie:  Całe jajka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej aż do wyczerpania składników. Całość miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto dzielimy na 2 części(...)kisiel cytrynowy i sok z cytryny, do drugiej - kisiel truskawkowy. Mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wylewamy najpierw cytrynowe ciasto, na wierzch truskawkowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok 45 min (ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej - sprawdzamy po tym czasie, czy ciasto jest upieczone). Zostawiamy do wystygnięcia w uchylonym

Walijskie Pichcenie
Truskawkowe oczko 128

Trochę przekorna nazwa na ciasto, które zostało upieczone na podstawie przepisu na popularne ciasto "oczy carycy". Zmiana polega natym, że zamiast biszkoptów są truskawki, jak na sezon truskawkowy przystało. Ciemne ciasto: 8 żółtek 2 białka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)Masło utrzeć na krem z cukrem pudrem, połączyć z masą krówkową. Ponadto: 2 opakowania galaretki truskawkowej (rozpuścić w 3 szklankach wody) około 1 kg świeżych truskawek           Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Na jednym rozprowadzić krem, ułożyć połówki truskawek, zalać tężejącą galaretką, po czym przykryć drugą częścią ciasta. Schłodzić

Praktyczna pl
Ciasto potrójnie truskawkowe 100

moich ulubionych ciast z truskawkami jednak tradycyjną śmietanę zamieniłam na mleczko kokosowe. Pokombinowałam też ze spodem ciasta całkowicie rezygnując z tradycyjnego biszkoptu pełnego cukru. Oto co wyszło.   Ciasto potrójnie truskawkowe składniki spód: 100 g migdałów w płatkach 100 g płatków owsianych 50 g gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki oleju kokosowego składniki masa różowa: 2 puszki małe(...)piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Umyte truskawki miksujemy, dodajemy do nich mleczko kokosowe i ksylitol, dokładnie mieszamy. Żelatynę należy roztopić we wrzątku i dodać do gotowej masy truskawkowej. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do lodówki na chwile by zaczęła się ścinać. Wtedy znów mieszamy i przelewamy na upieczony spód. Odkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przygotowujemy warstwę galaretki. Truskawki miksujemy

Przysmaki Karolki
Ciasto anielskie z sosem truskawkowym 136

Chyba mało kto nie lubi truskawek, dlatego dziś polecam ciasto lekkie, smaczne i tak bardzo truskawkowe jak lubicie...po prostu letnie:) Składniki na ciasto: 8 jajek, oddzielone żółtka od białek szczypta soli 1 szklanka mąki, przesianej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki rozpuszczonej margaryny lub oleju 1/2 szklanki soku z pomarańczy(...)zdjęciu na blogu z którego zaczerpnęłam przepis), jednak można położyć odwróconą formę na kominie np. na butelce lub puszce i efekt będzie taki sam.] Przygotowanym sosem truskawkowym polać każdy kawałek serwowany kawałek ciasta, pycha! Moje uwagi: ciasto koniecznie wstawić do nagrzanego piekarnika, inaczej podczas pieczenia opadnie moje ciasto piekłam w okrągłej foremce bez komina, wcześniej nasmarowałam ją masłem przepis stąd

Proste Potrawy
Ciasto migdałowo- truskawkowe 163

szybko przygotować z różnymi owocami sezonowymi.                                            Ciasto migdałowo- truskawkowe Składniki : jajka - 7 szt ( średnich ) cukier - 1 szkl cukier waniliowy - 1 łyżka masło- 200 g mąka - 2,5 szkl mąka ziemniaczana - 1 łyżka proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól(...)Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Truskawki oszypułkować, opłukać, osączyć, oprószyć mąką, dodać do ciasta. Wierzch truskawek posypać migdałami. Piec w 175 stop. przez ok.30 minut. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Tort urodzinowy Kitty 248

łyżki soku z cytryny 400 g sera mascarpone 300 ml śmietanki kremowej 36% 3-4 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy 250 g truskawek 2 łyżki cukru 1/2 galaretki truskawkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej 460 g masła 360 g drobnego cukru 6 białek 1 łyżeczka pasty z wanilii Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku(...)wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem truskawkowy Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę rozpuszczamy

Wędrówki po kuchni
SZPINAKOWE CIASTO Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ 73

Pyszne i efektownie wyglądające ciasto szpinakowe z masą truskawkową. Zachwyci gości i domowników. Zielony biszkopt dzięki dodaniu szpinaku, jednak nie zmienia on smaku ciasta a nadaje mu piękny zielony kolor i słodkie truskawki to połączenie idealne. Robi się je dość łatwo i szybko. Mam nadzieję, że ciasto zasmakuje moim gościom ;) Składniki na biszkopt (blacha kwadratowa 24 cm): * 100 g świeżego(...)pół szklanki oleju * 4 jajka * 200 g mąki pszennej * 150 g cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam  Skworcu ) * szczypta soli Składniki na masę truskawkową: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 1 galaretka truskawkowa * 200 ml wrzącej wody * 2 łyżki cukru pudru * 400 g truskawek Dodatkowo: * kilka truskawek do dekoracji Wykonanie: Szpinak z olejem zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywną

Zrób to smacznie
Drożdżowki z truskawką 155

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Hej, hej! Mam nadzieję , ze niektórzy z Was są jeszcze w posiadaniu truskawek, bo przychodzę z truskawkowymi drożdżówkami. Ciasto wg. mnie z najlepszego przepisu ( od Agi - klik)   do tego typu wypieków. A same drożdżówki po posypaniu cukrem pudrem są osłodą dla podniebienia ( ale nie zmulenia- bowiem

Domowe ciasta
Brzoskwiniowo-winogronowa fantazja 177

ciasto zadowoli każdego łasucha, który z przyjemnością sięgnie po następną porcję.  Brzoskwiniowa pianka idealnie pasuje do puszystego biszkoptu, a galaretka z winogronami dodaje lekko orzeźwiającego smaku. Składniki na biszkopt: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)przygotowaną masę nakładamy na pierwszy naponczowany placek biszkoptowy i przykrywamy ją drugim też naponczowanym biszkoptem. Na wierzchu układamy winogrona i zalewamy dwoma wcześniej rozpuszczonymi (według przepisu na opakowaniu) truskawkowymi galaretkami. Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego

Salonik smaków