wspaniałe, proste i całkiem tanie ciasto, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem:) Proste w przygotowaniu, choć czasochłonne - trzeba trochę poczekać, aż kasza manna i mus truskawkowy ostygną, a potem poprzekładać kolejne warstwy. Ciasto najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu, kiedy herbatniki odpowiednio nasiąkną i całość idealnie się połączy. Ciasto kroi się rewelacyjnie, nie rozpada się, a smak jest(...)cudowny - krem bardzo delikatny, mus nie za słodki, zaś galaretka i owoce nadają świeżości. Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta z przepisu Kasi Guzik - w mojej, truskawkowej wersji - jest przepyszne!:) SKŁADNIKI NA KREM: 1 szklanka (około 11 łyżek) kaszy manny 1 litr mleka (użyłam 3,2 %) 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY
Słodko-Słony Świat Ilonyoleju. Ciasto z czasów PRL-u. Bardzo popularne było dodawanie do ciast kisieli – zawierały mąkę ziemniaczaną, barwnik i aromat. Dzięki temu ciasto było kolorowe i pachnące 5 jajek, 340 g mąki pszennej uniwersalnej, 200 g cukru pudru, 160 g (3/4 szklanki) oleju, szklanka wody, 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia, kisiel cytrynowy, skórka otarta z 1 cytryny, kisiel truskawkowy(...)dodać do ciasta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na trzy części. 1. Do pierwszej wsypać kakao i wymieszać. Przełożyć do formy (ponieważ użyłam formę silikonową nie wysypałam jej bułką tartą). 2. Do drugiej części ciasta wsypać kisiel cytrynowy i skórkę cytrynową, wymieszać. Ciasto wylać na ciasto kakaowe. 3. Do trzeciej części ciasta dodać kisiel truskawkowy i wymieszać. Masę
królestwo garówSezon truskawkowy powoli dobiega końca, więc ja na sam jego koniec proponuję ciasto jogurtowe z truskawkami - wystarczy ich dosłownie garść, no może dwie i ciasto będzie pyszne! Oczywiście, im będzie ich więcej, tym lepiej... :) Idealne dla całej rodziny, lekkie i bardzo truskawkowe ;)Można wymienić w nim owoce, np. na borówki ;) To już zależy od zasobności naszego ogródka ;)Ciasto jogurtowe
Lawendowe Niebowielcy zwolennicy właśnie takich bardzo wilgotnych ciast, którzy orzekli, że było najlepsze... :-) Drugie zajadaliśmy jeszcze gorące, prosto z piekarnika... Moja wersja jest całkowicie bez dodatku cukru, domowy dżem truskawkowy oraz ciasto, w całości zostały przygotowane na ksylitolu. Użyłam ciemnej keksówki, o wym. 31,5x8cm Składniki: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 - 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 30g świeżych drożdży - 3 żółtka
Smaczne Zdrowerurki bardzo szybko. Krem też jest eksperymentalny. Rurki były smaczne, jednak krem jak dla mnie zbyt mało truskawkowy - czuło się zaledwie truskawkową nutę. Wymaga dopracowania :) Rurki z kremem truskawkowym Płat ciasta francuskiego 1 szklanka musu z truskawek 250 g serka mascarpone 50 g masła cukier puder truskawki do dekoracji Coasto francuskie pokrój na długie paski i nawń na foremki
Gotuj Sam!Przepis na to ciasto w wersji z malinamijest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisówna moim blogu. Po wersji malinowej, brzoskwiniowej,przyszła pora na wersję truskawkową.To ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu,owoce można dowolnie zmieniać.Może tylko należy unikać tych,przy których galaretce ciężko stężeć ;)Tym razem ciasto ze specjalną dedykacją.Dla wszystkich Babć i Dziadków :)Pięknego święta!Czytaj więcej
bistro mamaTruskawkowo - rabarbarowa delicja to kolejne ciasto z wykorzystaniem rabarbaru. Tym razem jest to po raz pierwszy ciasto na zimno/bez pieczenia. Ciasto zrobiłam na jasnych herbatnikach. Rabarbar udusiłam i wymieszałam z galaretką truskawkową. Oprócz warstwy rabarbarowej w cieście zastosowałam krem budyniowy, warstwę galaretki i bitą śmietanę. Całość posypałam startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje wybornie, a smaki idealnie się ze sobą łączą(...)niego po łyżce zimny budyń. Miksowałam do uzyskania jednolitego kremu bez grudek. Krem budyniowy wyłożyłam na ciastka, tworząc w ten sposób drugą warstwę ciasta. Na kremie ułożyłam kolejną porcję herbatników. Ciasto ponownie odstawiłam do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 500ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy wystygła, wstawiłam ją dodatkowo do lodówki, żeby zaczęła tężeć. I dopiero taką tężejącą
Waniliowe Improwizacjepudru 1 opakowanie śmietan - fixu 1/2 kubka jogurtu greckego - 200 gram 1/2 opakowania mini biszkopcików - około 60 gram 1/2 słoiczka konfitury truskawkowo - rabarbarowej - 200 gram 2 łyżki galaretki truskawkowej Wykonanie: Ciasto: Mleko zagęszczone wyciskamy z tubki do miski, wbijamy jajko i energicznie łączymy ubijając trzepaczką. Do spienionej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Ponownie mieszamy(...)godziny. Po tym czasie wyciągamy i studzimy zupełnie. Przed wykonaniem masy śmietanowej proponuję przygotować Żelkę z konfitury: Pół słoiczka konfitury ( u mnie rabarbarowo - truskawkowa zakupiona w Aldi ) wkładamy do rondelka, wsypujemy łyżkę galaretki truskawkowej i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia galaretki. Chłodzimy - ja przyspieszam z reguły ten proces w zamrażarce. Wracamy do wykonywania masy śmietanowo - jogurtowej. Masa śmietanowa
Kronika PiekarnikaKlasyk wśród ciast ze świeżymi owocami. Puszysty biszkopt, bita śmietana, truskawki oraz galaretka-połączenie idealne:) SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki(...)masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min . Upieczony biszkopt wystudzić. Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia
RAROSSArazem ciasto ucierane, długo utrzymujące świeżość, bardzo aromatyczne. Lekkie, letnie ciasto - do kawki na balkonie, działce, na każdą okoliczność. Można zastosować ten przepis do wszelakich ciast owocowych - truskawkowych, jagodowych, rabarbarowych. Wypiek, który smakuje do ostatniego kawałka. Od razu chciałoby się go piec ponownie, by po prostu gdzieś tam sobie czekał pod ręką. Wyjątkowo cenię ciasta o strukturze zwartej, nie rozsypujące
Kronika Piekarnikamasła [lub margaryny ] 2 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml) nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 2 łyżki cukru 1 -2 łyżki kisielu truskawkowego kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Część cukru wymieszać ze świeżymi drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut(...)wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto masą truskawkową. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką
Moje domowe kucharzenieproszku (najlepiej kisielu z kawałkami owoców) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej5 łyżek marmolady lub dżemu truskawkowegoBeza:3 białka z dużych jajek150 g cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sezon truskawkowy w pełni. Więc z wielką przyjemnością siedzę sobie przed komputerkiem i wyszukuję nowych, cudownych przepisów z wykorzystaniem truskawek. Najbardziej lubię przełączyć sobie wyszukiwarkę na opcję "grafika" i przeglądać zdjęcia, z nadzieją(...)tarty o średnicy 24 cm wysmarować dobrze masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i posiekać, tak aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać ciasto palcami), następnie dodać żółtko oraz wlać wodę i dalej zagniatać ciasto, aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto. Kulę z ciasta zawinąć kulę w folię i włożyć
Świat CiastaDziś kolejne ciasto przygotowane dzięki Cukry Nyskie :-) Ciasto mocno sezonowe, truskawkowe, a że jeszcze galaretka do tego, to można spokojnie powiedzieć, że jest to nowa forma klasyki :-) Bez pieczenia, trochę zabawy jest z tym, ale opłaci się :-) Ciasto wychodzi delikatne, orzeźwiające i nie jest słodkie co - jak dla mnie - jest jego dodatkowym atutem :-) Myślę, że śmiało możecie je przygotować(...)Wstawiamy do lodówki, by galaretka jeszcze bardziej stężała, a na koniec całość zalewamy galaretką cytrynową. Ciasto pozostawiamy w lodówce aż galaretka zastygnie. Ciasto dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" organizowanej na fb :-) Inne truskawkowe pyszności przygotowały również: Paulina Bożena Katarzyna Joanna Ł. Iwona Dagmara Małgorzata Danuta Mal Gosia Agata Joanna MS Joanna S-P Lidia Marzena
Czary - gary w kuchniWalentynkowe ciasto serce Walentynkowe ciasto serce , jest to biszkoptowe ciasto kakaowe, połączone z delikatną pianką truskawkową i zwieńczone sercem z galaretki . Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i rozpływające się w ustach. Jak wykonać te smakowite ciasto pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowościami. Kliknij TUTAJ . WALENTYNKOWE CIASTO SERCE(...)szukacie innych fajnych przepisów na ciasta i desery , to zapraszam do zakładki SŁODKOŚCI gdzie na pewno znajdziecie coś dla siebie. ciasto walentynkowe serce ciasto walentynkowe ciasto biszkoptowe z pianką i galaretką truskawkową POZDRAWIAM WAS SERDECZNIE I ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW! SPODOBAŁ SIĘ PRZEPIS? OCEŃCIE LUB ZOSTAWCIE KOMENTARZ! BĘDZIE MI NIEZMIERNIE MIŁO
RITA food channel