Sezon truskawkowy rozpoczęty, truskawki pyszne. Ciasto z truskawkami to raj dla podniebienia. Bardzo proste i szybkie ciasto. Masło z cukrem i szczyptą soli utrzeć na gładką puszystą masę, dodać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko, dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać mleko i znowu wymieszać. Formę
Kuchnia PokoleńSkładniki: ciasto francuskie marmolada truskawkowa Przygotowanie: 1. Wykrawać ciasto foremką w kształcie serduszka, po czym na jedno serduszko położyć marmoladę. 2. Przykryć drugim serduszkiem 3. ścisnąć mocno brzegi jak przy lepieniu pierogów. 4. Znów nałożyć foremkę i wykrawać brzegi by ciasto się połączyło 5.Piec: wedle zaleceń na opakowaniu, średnio: 10-25 min w 180-230 stopni Po upieczeniu dekorować
KreatywnePinyBiszkopt z mascarpone i musem truskawkowym z galaretką to wyśmienity pomysł na deser, idealny na domowe przyjęcia, genialne ciasto w sam raz na weekend dla wszystkich łasuchów słodkości. Deser jest pyszny i bardzo prosty w wykonaniu, można go dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych galaretek i owoców. składniki na tortownicę 26 cm 2 jajka 1/3 szklanki cukru kryształu(...)ognia. Do musu wsypujemy galaretki i wszystko razem mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Wystudzony mus wstawiamy na chwilę do lodówki aby masa lekko stężała. Lekko tężejący mus truskawkowy przekładamy na wierzch ciasta i dokładnie go rozprowadzamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Artykuł Ciasto z mascarpone i musem truskawkowym z galaretką+ film
Smakowite DaniaKolejna moja propozycja na letnie ciasto, szczególnie dla wszystkich miłośników kokosanek. Jest pyszne! Kruche ciasto z truskawkowym dżemem, pod kokosową kruszonką, skrywającą soczyste, lekko kwaskowe jagody. Wszystkie smaki są idealnie wyważone, subtelnie się ze sobą łączą, tworząc niesamowicie pyszną całość. Polecam!!! Składniki na kruche ciasto truskawkowo-jagodowe z kokosem na blaszkę o wymiarach 24x28 cm 1,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 150 g masła (rozpuszczonego) 1/2 słoika dżemu truskawkowego (najlepiej swojskiego) 0,5 szklanki jagód WARSTWA KOKOSOWA: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 2 szklanki wiórków kokosowych Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy rozpuszczone
Rozpustne gotowanieCiasto z pianką truskawkową zaliczam do lekkich, letnich ciast i bardzo smacznych. Troszkę pracochłonne jednak efekt końcowy jest rewelacyjny. SKŁADNIKI : 3 jajka 1/2 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki cukru 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)MASA TRUSKAWKOWA : 500 ml śmietany 30 % 2 serki waniliowe po 150 g 2 cukry waniliowe 4 łyżki cukru 300 g zmiksowanych truskawek 3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanka wrzątku
Kulinarne Fantazje Marioliinnego jak dobrze nam znany krem budyniowy. Łatwo go przygotować a smakuje naprawdę obłędnie, waniliowy o idealnej konsystencji wzbogaconej odrobiną masła. Znakomicie komponuje się z kruchym ciastem, do tego galaretka truskawkowa, bita śmietana i mamy deser idealny. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube : Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki tortowej 150g mąki krupczatki 150g masła(...)mleka 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 75g mąki ziemniaczanej 6 żółtek 2 łyżki miękkiego masła Dodatkowo: 400 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 40g galaretki truskawkowej (pół opakowania) Wykonanie: Ciasto kruche: Mąki i cukier wymieszaj w misce. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki. Żółtka rozbełtaj z solą i wlej do pozostałych składników. Wymieszaj za pomocą
Słodki BlogZnacie szarlotkę sypaną ? To ciasto, w którym suche składniki przekłada się na zmianę z jabłkami. Istnieje też wersja truskawkowa. To ciasto nie wymaga w zasadzie żadnych umiejętności wypiekowych. Nie potrzebuje miksera, blendera czy wagi. Nie napracujemy się przy nim, a efekt nas zaskoczy. Ciasto sypane z truskawkami nie jest ani kruche, ani wilgotne – ma mokrą konsystencję, jest treściwe
Poezja smakunimi wyjazd i nastała przerwa... Ale już biegnę nadrabiać :) Przepis na to ciasto wynalazłam kilka miesięcy temu w internecie na stronie francuskiej. Trochę zmodyfikowałam poprzez przełożenie blatów ciasta dżemem truskawkowym. Zamiast dżemu można dodać suszona żurawinę albo rodzynki. Coś, co nie jest mokre. Ciasto w miejscu, gdzie jest mokre robi się trochę zakalcowate - takie moje odczucie. Tak więc chyba
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSezon truskawkowy w pełni! Nie wiem tylko czy ich cena pozwoli nam rozkoszować się nim, tak jakbyśmy tego chcieli? W tym roku wyjątkowo poszybowały one w górę. Cena ceną, ale tradycji musi przecież się stać zadość 💓 , więc dziś zapraszam Was na pyszne, bardzo proste i szybkie do zrobienia ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Pamiętajcie tylko, że składniki(...)być w temperaturze pokojowej. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie tez inne słodkości z truskawkami w roli głównej: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Ciasto jogurtowe
Kulinarne przygody GatityZapraszam na pyszny tort truskawkowy z białą czekoladą. Lekki, kremowy, soczysty dzięki owocom, rozpływa się w ustach. Jest odrobinę cytrynowy i ładnie pachnie wanilią. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci(...)mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień). Wierzch
Mała CukierenkaZapraszam na pyszny tort truskawkowy z białą czekoladą. Lekki, kremowy, soczysty dzięki owocom, rozpływa się w ustach. Jest odrobinę cytrynowy i ładnie pachnie wanilią. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci(...)mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta. 14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień). Wierzch
Mała Cukierenkasię powtarzać, ale przepisy Siostry Anastazji bardzo trafiają w mój gust. Nie inaczej jest też z tym ciastem! Wyszło przepyszne. Delikatny biszkopt, masa budyniowa oraz masa truskawkowa. Dokładnie tyle warstw potrzeba, by wyczarować ciasto, które zasmakuje, wydaje mi się, każdemu. Jedna jedyna uwaga – ze względu na maślaną masę, warto przygotować je sobie dzień przed planowanym poczęstunkiem (a zjeść(...)lodówce, drugą połowę w spiżarce – tą część z lodówki jedliśmy oczywiście później – i teraz moje skołowanie – nie wiem czy ciasto po kilku dniach stało się niejadalne, czy to wina lodówki (masa truskawkowa zrobiła się w nim jak guma
Smaki Na Talerzujeszcze jeden pyszny smakołyk ! Składniki: 3 banany, 30 dag truskawek, 1 galaretka truskawkowa, 2 szklanki mąki pszennej, ½ kostki masła lub margaryny, 3 łyżki 8 śmietany, ½ szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 1 białko jaja, 1 cukier waniliowy. Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać żółtka, masło, śmietanę i cukry. Zagęścić ciasto i odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wylepiamy dno formy, wyciągając brzegi
Tradycyjna Kuchnia