ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:32/395)

Truskawkowa fantazja 120

Dzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem(...)pół szklanki wody. Do ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową (2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody). Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego

Salonik smaków
Ciasto z truskawkami na maślance z galaretką 628

Pyszne i delikatne ciasto z truskawkami, a do tego zamiast śmietanki, do ciasta została użyta truskawkowa maślanka, co sprawiło ,że ciasto nie jest za tłuste i ciężki, można by powiedzieć ,że to taka mała wersja fit :) Składniki: Biszkopt : 3 jajka 60 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody(...)stołowej Pianka : 2 galaretki truskawkowe bądź poziomkowe 1 litr maślanki truskawkowej Dodatkowo : ok. 0,5 truskawek 1 galaretka truskawkowa / poziomkowa Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając po ubiciu stopniowo cukier i po jednym żółtku. W osobnej misce należy wymieszać suche składniki: mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Suche składniki łączymy z płynną masą - najlepiej szpatułką

W Moim Magicznym Domu
Truskawkowa kula -ciasto 161

Dzisiaj mam dla Was ciasto, które bardzo ładnie się prezentuje i jest rewelacyjne w smaku. W środku delikatna truskawkowa pianka, a na zewnątrz czekoladowe ciasto. Wszystko polane czekoladową polewą. Mega apetyczne ciacho. Troszkę pracy przy nim jest, ale warto zrobić. Truskawki można zastąpić malinami. To kto się skusi na takie słodkości? Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki(...)może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć. Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier. Miskę o średnicy 24 cm na górze wykładamy ciastem. Dno i boki. Krem truskawkowy 600 ml śmietany kremówki 36% 3 czubate łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 1 cytrynowa galaretka 3 łyżki cukru Dodatkowo 6-7 okrągłych

O kuchni z uczuciem
Cynamonowiec z pianką truskawkową 150

wtorkowy wieczór zapraszam na pyszne ciasto, będące połączeniem biszkoptu cynamonowego, pianki truskawkowej oraz dżemu porzeczkowego. Warto w długi jesienny wieczór wypić filiżankę aromatycznej kawy i zjeść kawałek pysznego ciasta. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 8 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka octu, 1 łyżka proszku do pieczenia, Pianka(...)Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem. Dodaję tężejący mus. Miksuję. Na końcu do masy wlewam likier truskawkowy. Miksuję. 3. Na jeden blat biszkoptu wykładam piankę truskawkową. Przykrywam drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta smaruję dżemem porzeczkowym. Gotowe ciasto posypuję kuleczkami zbożowymi i wstawiam na godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Truskawkowa karpatka 598

Tradycyjna karpatka z kremem przekładana słodkim truskawkowym musem.  Składniki: Ciasto: 250ml wody 125g masła extra 1 szklanka mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 jajek szczypta czerwonego spożywczego barwnika Krem: 300g masła extra 1litr mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 16g cukru wanilinowego 5 żółtek 5 łyżek cukru Mus z truskawek: 700g mrożonych(...)truskawek 2 galaretki o smaku truskawkowym Dodatkowo: czerwone cukrowe perełki do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto: Masło rozpuścić w gotującej wodzie z dodatkiem barwnika, dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe

Szalona Kuchnia Eweliny
Tort makowo-truskawkowy 150

Chodziło za mną coś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy.  Składniki: na ciasto 3/4 szkl. cukru pudru 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 gramów maku 50 gramów margaryny Kasi na masę 250 gramów serka mascarpone 1 szkl. śmietanki kremówki(...)gramów cukru pudru słoiczek dżemu truskawkowego (mogą być dwa, wówczas ciasto będzie bardziej mokre) Ciasto: Margarynę rozpuścić i ostudzić Żółtka utrzeć z cukrem pudrem Białka ubić na sztywną pianę pamiętając, że naczynie, w którym będą ubijane musi być suche. W przeciwnym razie białka się nie ubiją Białka wymieszać bardzo delikatnie z żółtkami Proszek do pieczenia, obie mąki i mak wymieszać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką / Rhubarb Shortcake with Meringue and Crumble 105

Kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką  Dziś zapraszam na wiosenny klasyk - kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką na dużą blachę. Jest bardzo proste w przygotowaniu, to pyszny sezonowy wypiek. Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką możecie przygotować z warstwą bezy lub bez niej, jeśli za nią nie przepadacie. Gdy zrezygnujecie z bezy, warto będzie zwiększyć ilość cukru(...)cieście. Rabarbar można wymieszać z owocami (na przykład truskawkami lub malinami) albo dżemem (dobrze smakuje z malinowym lub truskawkowym). Pieczenie ciasta z rabarbarem możecie rozłożyć na dwa etapy. Samo ciasto kruche możecie zagnieść dzień wcześniej - chłodzone przez dłuższy czas ma po upieczeniu najlepszą strukturę i smakuje najlepiej. Drugiego dnia wystarczy przygotować warstwę bezy i rabarbaru. Ciasto do naszego kruchego placka

Lekcje w kuchni
TARTA Z MASĄ WANILIOWĄ I TRUSKAWKAMI 162

szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 łyżka cukru waniliowego Ponadto:  1 torebka galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek Przygotowanie: Ciasto - Margarynę rozpuścić  by było nam łatwiej zagnieść ciasto, przestudzić. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na formę o wymiarach(...)litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać budyń. Całość wymieszać. W między czasie rozpuścić galaretkę  i wystudzić. Truskawki wypłukać. Na upieczone ciasto wyłożyć masę truskawkową. Na wierzch ułożyć ciasno truskawki przekrojone na pół. Schłodzić w lodówce. Następnie na truskawki wylać tężejącą galaretkę i wkładamy z powrotem do lodówki by galaretka nam zastygła. Rada

Ciastka - domowe słodkości
Tarta bezowa z marmoladą 128

łyżka wody, ponadto: 500 gram marmolady twardej np. wieloowocowej, 3 białka, 150 g cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 40 g Delecta Decorada Maczek smak mango lub smak truskawkowy. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie rozwałkowujemy, wyklejamy ciastem formę na tarte, nakłuwamy widelcem i pieczemy(...)Piekarnik skręcamy do 160°C. Na lekko przestudzone ciasto nakładamy marmoladę i ją rozprowadzamy po całej powierzchni. Białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukier puder. Na sam koniec oprószamy mąką, dodajemy 30 g Decorada Maczek smak mango lub smak truskawkowy i mieszamy. Przelewamy ją na wierzch marmolady i wkładamy do piekarnika. Pierwsze 10 min. pieczemy w 160°C, następnie skręcamy

Moniki Smakołyki
Deser truskawkowy z bitą śmietaną 135

Coś dobrego i słodkiego dla naszych kubków smakowych. Składniki: Galaretka truskawkowa 2 szt. Śmietanka kremówka 30 % 500 ml Truskawki świeże Świeża mięta Czekolada deserowa gorzka Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Truskawkowa Napoleonka bez Pieczenia 62

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowa napoleonka bez pieczenia to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Świetnie sprawdzi się jako deser do kawy, a także słodka dekoracja stołu(...)kiedy spodziewamy się gości. Napoleonka truskawkowa bez pieczenia to idealne ciasto dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kuchni, ponieważ jest szybka i łatwa w przygotowaniu. To ciasto zawsze się udaje! Bazą do przygotowania tego ciasta była tradycyjna napoleonka na herbatnikach . Przepis został lekko zmodyfikowany i wzbogacony o masę truskawkową, która sprawia, że napoleonka smakuje zupełnie inaczej. Zapraszam do zapoznania

Przepiski.pl
Sernik panna cotta z truskawkami 421

Kruche ciasto podpiec przez ok. 10 minut. Masa serowa 200 g (mały kubeczek) śmietanki 30% 1 laska wanilii 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150 g drobnego cukru 500 g śmietankowego 250 g mascarpone 1 łyżka soku z cytryny 1 skórki z cytryny 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli 50 g konfitury truskawkowej(...)cytryny, obie mąki, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą serową. Konfiturę truskawkową wymieszać ze 80 g musu truskawkowego. Mieszankę rozsmarować na podpieczonym cieście. Na masę truskawkową nałożyć masę serową (najpierw po łyżce, aż przykryje truskawki,potem wylać resztę). Piec 10 minut w 180C. Zmniejszyć temperaturę do 160°C Piec jeszcze 60-80 minut. Studzić

Pełny talerz
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 152

masła 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli *KRUSZONKA 70 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła DODATKOWO: Opakowanie mrożonych truskawek Dżem truskawkowy do posmarowania ciasta *Kruszonkę można oczywiście pominąć :) PRZYGOTOWANIE : * Kruszonkę zagniatamy w rękach tak aby powstały małe kawałki , następnie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki . CIASTO: Najpierw przygotowujemy rozczyn :pokruszone drożdże mieszamy(...)pomącą robota . Jeśli ciasto się klei dodajemy odrobinę mąki . następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 30 min . KROK PO KROKU : Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt i smarujemy całość dżemem truskawkowym Wzdłuż dłuższego boku układamy odsączone i pokrojone truskawki Zaczynamy zwijać ciasto od strony ułożonych truskawek. Otrzymany rulon tniemy na równej wielkości roladki. Roladki układamy

Marcepanowa kuchnia