Efektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody(...)jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) ok. 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowa biszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy lekko ostygnie wlewamy do truskawek i dokładnie mieszamy
Słodka Stronaszklanki mleka (u mnie 2%) 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko M 1 łyżeczka (z górką) herbaty Matcha – u mnie od Kuchnie Świata do podania: truskawki lub konfitura truskawkowa i bita śmietana Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dolewamy mleko, gazowaną wodę i dodajemy herbatę Matcha. Całość dokładnie mieszamy – ja robię to łyżką, ale możecie użyć miksera(...)smażymy na patelni (u mnie na małej ilości oleju kokosowego) z obu stron. Naleśniki nie powinny być zbyt grube, nalewamy na patelnię małą ilość ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Propozycja podania: konfitura truskawkowa lub świeże truskawki (pocięte na plasterki) i porcja bitej śmietany (doskonale smakuje z naleśnikiem matcha). Smacznego
Słodkie okruszkiPrzepis zainspirowany TYM filmikiem. :) Sezon truskawkowy w pełni, więc na blogu pojawi się sporo przepisów z ich wykorzystaniem. W planach są bułki słodkie i domowej roboty dżem, ale najpierw coś błyskawicznego i naprawdę pysznego - ciacha z ciasta francuskiego z serkiem i truskawkami. Mega proste do zrobienia, ale tak dobre, że trudno uwierzyć, że ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę. ;) Ciastka
Cooking Monstersmaku truskawkowym Wykonanie: Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz makiem. Dodaj pokrojone masło i rozcieraj je z mąką do powstania kruszonki. Następnie wlej olej, sok wiśniowy i wymieszaj mikserem do połączenia składników. Następnie dodawaj po jednym jajku i krótko wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę posmaruj olejem lub masłem i posyp mąką. Ciasto przełóż(...)funkcji góra-dół przez około 55-60 minut . Ciepłe ciasto w blaszce polej sokiem wiśniowym, odstaw do całkowitego wystudzenia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki, polej roztopioną gorzką czekoladą i posyp maczkiem truskawkowym DECORADA
Kulinarna (nie)codziennośćtermoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie ścinamy wierzch ciasta i kruszymy go np. do miseczki. składniki na piankę truskawkowo śmietankową: 450 g truskawek 150 ml wody 400 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do garnka, dodajemy wodę i podgrzewamy do zagotowania(...)sztywno z cukrem pudrem. Do schłodzonego musu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie miksujemy na jednolitą masę. Gotową piankę równomiernie wykładamy na ciasto szpinakowe. Wstawiamy do lodówki do stężenia. dodatkowo: ok. 300-350 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa (ja użyłam zielonej ale wyszła pomarańczowa, dla lepszego efektu polecam użyć truskawkowej) 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie
Domowy Smak Jedzeniaszklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej 2 łyżeczki cukru, płaskie szczypta soli mąka pszenna Dodatkowo: 1 kostka sera białego cukier do smaku Mus Truskawkowy Ser biały zmiksowałam z cukrem na gładki krem. Wykonanie: Ciasto naleśnikowe zawsze robię na tzw. oko. Wbijam jajka, wlewam mleko i wodę, wsypuję cukier i miksuję. Dodaję po trochu mąkę, tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję cista(...)Schweppes - wtedy naleśniki zyskują delikatny, lekko wyczuwalny posmak danego napoju. Smażę naleśniki na patelni z teflonową powłoką, posmarowaną bardzo cienką warstwą oleju. Ażurkowe smaży się jeszcze łatwiej niż klasyczne. Ciasto przelałam do butelki z dziubkiem, można reż do rękawa cukierniczego. Następnie na patelni rysujemy wzorki. Można takie serduszko, albo kratkę, tak jak widać na zdjęciu głównym. Smażymy z obu stron
Blondynka Gotujełyżki dżemu truskawkowego Łowicz niskosłodzonego 25 g masła migdały Drożdże, mąkę, cukier, maślankę i rozpuszczone schłodzone masło ugniatamy do sprężystej masy. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część odkładamy w ciemne ciepłe miejsce. Do drugiej dodajemy dżem truskawkowy Łowicz i ugniatamy. Dodajemy mąkę i ugniatamy aż masa będzie sprężysta. Odkładamy drugą część masy w ciemne ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Kuchnia w oparachzwanego suchego patyczka (około 50-60 minut). Pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone chwilę ubijamy z cukrem pudrem. Wstydzone ciasto przecinamy na pół. Delikatnie go pączujemy. Ja użyłam do tego niestężałej jeszcze galaretki truskawkowej, ale może to być również kawa. Blaty przekładamy masą z mascarpone (zostawiamy trochę masy do dekoracji). Górę polewamy odstawioną przy gotowaniu polewą. Ciasto kroimy na mniejsze porcje
PatiGotujeBiszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z galaretką: 3 galaretki truskawkowe (lub 2 truskawkowe i 1 cytrynową) 2 łyżeczki żelatyny Ok. ½ kg truskawek Ok. ½ kg rabarbaru Wierzch ciasta: ½ litra śmietany kremówki 30% 2 śmietan – fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżeczka gorzkiego kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnego
Smakowy Rajimieniny. I ja tak po części z tej okazji go przygotowałam, bo moje wypadają 16 czerwca (w tym roku sama o nich zapomniałam, ale kilka osób pamiętało;)). Truskawkowy sezon trwa bardzo krótko, dlatego co rok staramy się wykorzystać go jak najlepiej, czego efektem jest nie tylko wyjadanie samych owoców, ale codzienne koktajle, desery, pyszne wypieki oraz przetwory Nie wszystko(...)wlewamy płynną, ale chłodną galaretkę i dokładnie łączymy. Krem wylewamy na lekko ciepły spód brownie, chłodzimy aż masa prawie całkowicie stężeje. Warstwa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody Na wierzch niecałkowicie stężonego ciasta układamy truskawki pokrojone w plasterki, lekko je na siebie zakładając lub całe owoce - wedle uznania (ja pomieszałam i ułożyłam kilka całych, a dookoła nich
Kolorowy Przepisownikznalazłam daaawno temu w internecie; niestety, nie jestem już w stanie podać jego źródła. Ciasto wydaje się pracochłonne, ale wbrew pozorom jego wykonanie nie zajmuje aż tak sporo czasu. Za to efekt, sami przyznacie, jest wart oczekiwania :) Kakaowy biszkopt, słodka konfitura, lekka pianka truskawkowa, galaretka i polewa - to powinno zadowolić nawet wybrednego smakosza :) A przy tym cieszy oko:) Porcja(...)wierzchnią częścią ciasta tę dolną, gdyż wystarczy wtedy "zsunąć" górę na spód. Przy "ręcznym" przenoszeniu może się zdarzyć, że ciasto się złamie z powodu braku stabilnej konstrukcji. Składniki na masę: 1 śnieżka 200 ml mleka 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1 słoik konfitur wiśniowych lub dżem truskawkowy polewa czekoladowa posypka cukrowa, wiórki kokosowe itp. Galaretkę przygotować
My simple kitchenobawy, że mi się znudzi jej smak. Jest przepyszna! Krem trochę zmieniłam przez te wszystkie lata i podam tak, jak go robię obecnie. Tarta truskawkowa z creme patissiere forma ø 25 cm Kruche ciasto 30 dkg mąki 20 dkg zimnego masła pokrojonego w kostkę 8 łyżek cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany Krem 4 żółtka 15 dkg cukru
Posadzone i zjedzonedelikatnego jak chmurka musu. Ciasto zachwyca wyglądem i smakiem. SPÓD CIASTA: 4 jajka 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej MUS: 500 g truskawek 1 łyżka żelatyny 400 ml śmietanki 36% 100 ml śmietanki 500 ml 5 łyżek cukru pudru 4 łyżki wody DODATKOWO: dżem truskawkowy truskawki do dekoracji 1/2 tabliczki czekolady SPÓD: Białka miksować aż się(...)wymieszać ponownie. Mus dodać do ubitej śmietanki i wymieszać aby składniki połączyły się. Na ostudzonym spodzie smarujemy warstwę dżemu truskawkowego. Na dżem wylewamy mus. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na stężałe ciasto wykładamy truskawki i polewamy czekoladą
Kuchnia w oparachZwijamy brzegi ciasta na jabłka robiąc zakładki, nie będą równe i w tym urok tej tarty. Wierzch: - 4 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz - 1 jajko - 2 łyżki mleka - cukier trzcinowy Roztrzepane jako mieszamy z mlekiem i smarujemy brzeg ciasta. Posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40-45 minut, do miękkości jabłek. Po upieczeniu
Kulinarne życie