przygotowanie tego ciasta trzeba odpowiednio zaplanować. Ale nie jest to nic trudnego jeśli zamierzacie spędzić dzień w domu. Gotowy spód do ciasta 0.5kg truskawek (może nieco mniej zależy od wielkości spodu) 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na pół litra wody) Możecie użyć innych, ulubionych, sesonowych owoców i dobrać do nich galaretkę o odpowiednim smaku. Pamiętajcie
Codzienne Gotowaniemaleńkie, urocze rozetki. Chwilę zajęło mi znalezienie przepisu, ale w końcu się udało: czekał na mnie w Dobrych radach, wydanie specjalne , nr 2/1009. Ciasto przygotowałam jak w przepisie, ale do masy zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową, która nadała jej uroczo różowy odcień, i od siebie dodałam dżem. I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiątkę - ciasteczka dosłownie rozpływały się(...)cukru pudru 3 łyżki galaretki truskawkowej (proszek) dodatkowo: 125 g gęstego dżemu truskawkowego Masło utrzeć na puszystą, jasną masę z cukrem pudrem. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać skórkę z cytryny, połączyć. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzePodczas upałów nikomu nie chce się nagrzewać piekarnika. Ale ciasto by się zjadło… Postanowiłam więc przygotować taki placek bez pieczenia , łatwy i prosty w przygotowaniu, który smakuje mojej rodzinie i nie tylko ! Składniki : 2 duże paczki biszkoptów ( 250 g ) lub 3 małe, ( na trzy warstwy placka ) 2 śmietany kwaśne 12 %, ( 400 ml), 1 śmietana kwaśna(...)łyżek cukru pudru, ok. 50 dag truskawek świeżych, 3 galaretki truskawkowe ( rozpuszczone w 4,5 szklanki wrzątku.) Sposób przygotowania : Galaretki rozpuszczamy w wrzątku i odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie robimy spód placka. Śmietany wymieszać z cukrem pudrem do rozpuszczenia. Blaszkę o wymiarach 21 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Pierwszą warstwę biszkoptów układamy na blaszce i po wierzchu
Pysznosci Babci Basiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem pyszny tort kokosowo – truskawkowy, który wręcz rozpływa się w ustach. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, a na dodatek wygląda rewelacyjnie. Jego podstawa to tradycyjny biszkopt z dodatkiem gorzkiej czekolady i wody kokosowej. Wzbogacony masą kokosową oraz truskawkami, wręcz rozpływa się w ustach. Sprawdzi się idealnie jako tort urodzinowy komunijny, a także jako deser(...)dżemu truskawkowego truskawki do dekoracji Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko. Czekoladę ścieramy na tarce. Oddzielamy białka od żółtek, następnie ubijamy białka przy użyciu miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, dodajemy stopniowo cukier. Ciągle ubijając, dodajemy powoli żółtka. Na sam koniec, zmniejszając obroty miksera do minimum, dodajemy mąkę, kakao oraz startą czekoladę. Przelewamy ciasto do formy o średnicy
Przepiski.plEfektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody(...)jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) ok. 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowa biszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy lekko ostygnie wlewamy do truskawek i dokładnie mieszamy
Słodka Stronaszklanki mleka (u mnie 2%) 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko M 1 łyżeczka (z górką) herbaty Matcha – u mnie od Kuchnie Świata do podania: truskawki lub konfitura truskawkowa i bita śmietana Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dolewamy mleko, gazowaną wodę i dodajemy herbatę Matcha. Całość dokładnie mieszamy – ja robię to łyżką, ale możecie użyć miksera(...)smażymy na patelni (u mnie na małej ilości oleju kokosowego) z obu stron. Naleśniki nie powinny być zbyt grube, nalewamy na patelnię małą ilość ciasta i rozprowadzamy ją po całej patelni. Propozycja podania: konfitura truskawkowa lub świeże truskawki (pocięte na plasterki) i porcja bitej śmietany (doskonale smakuje z naleśnikiem matcha). Smacznego
Słodkie okruszkiPrzepis zainspirowany TYM filmikiem. :) Sezon truskawkowy w pełni, więc na blogu pojawi się sporo przepisów z ich wykorzystaniem. W planach są bułki słodkie i domowej roboty dżem, ale najpierw coś błyskawicznego i naprawdę pysznego - ciacha z ciasta francuskiego z serkiem i truskawkami. Mega proste do zrobienia, ale tak dobre, że trudno uwierzyć, że ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę. ;) Ciastka
Cooking Monstersmaku truskawkowym Wykonanie: Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz makiem. Dodaj pokrojone masło i rozcieraj je z mąką do powstania kruszonki. Następnie wlej olej, sok wiśniowy i wymieszaj mikserem do połączenia składników. Następnie dodawaj po jednym jajku i krótko wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę posmaruj olejem lub masłem i posyp mąką. Ciasto przełóż(...)funkcji góra-dół przez około 55-60 minut . Ciepłe ciasto w blaszce polej sokiem wiśniowym, odstaw do całkowitego wystudzenia. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki, polej roztopioną gorzką czekoladą i posyp maczkiem truskawkowym DECORADA
Kulinarna (nie)codziennośćtermoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie ścinamy wierzch ciasta i kruszymy go np. do miseczki. składniki na piankę truskawkowo śmietankową: 450 g truskawek 150 ml wody 400 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do garnka, dodajemy wodę i podgrzewamy do zagotowania(...)sztywno z cukrem pudrem. Do schłodzonego musu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie miksujemy na jednolitą masę. Gotową piankę równomiernie wykładamy na ciasto szpinakowe. Wstawiamy do lodówki do stężenia. dodatkowo: ok. 300-350 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa (ja użyłam zielonej ale wyszła pomarańczowa, dla lepszego efektu polecam użyć truskawkowej) 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie
Domowy Smak Jedzeniaszklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej 2 łyżeczki cukru, płaskie szczypta soli mąka pszenna Dodatkowo: 1 kostka sera białego cukier do smaku Mus Truskawkowy Ser biały zmiksowałam z cukrem na gładki krem. Wykonanie: Ciasto naleśnikowe zawsze robię na tzw. oko. Wbijam jajka, wlewam mleko i wodę, wsypuję cukier i miksuję. Dodaję po trochu mąkę, tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję cista(...)Schweppes - wtedy naleśniki zyskują delikatny, lekko wyczuwalny posmak danego napoju. Smażę naleśniki na patelni z teflonową powłoką, posmarowaną bardzo cienką warstwą oleju. Ażurkowe smaży się jeszcze łatwiej niż klasyczne. Ciasto przelałam do butelki z dziubkiem, można reż do rękawa cukierniczego. Następnie na patelni rysujemy wzorki. Można takie serduszko, albo kratkę, tak jak widać na zdjęciu głównym. Smażymy z obu stron
Blondynka Gotujełyżki dżemu truskawkowego Łowicz niskosłodzonego 25 g masła migdały Drożdże, mąkę, cukier, maślankę i rozpuszczone schłodzone masło ugniatamy do sprężystej masy. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część odkładamy w ciemne ciepłe miejsce. Do drugiej dodajemy dżem truskawkowy Łowicz i ugniatamy. Dodajemy mąkę i ugniatamy aż masa będzie sprężysta. Odkładamy drugą część masy w ciemne ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Kuchnia w oparachzwanego suchego patyczka (około 50-60 minut). Pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone chwilę ubijamy z cukrem pudrem. Wstydzone ciasto przecinamy na pół. Delikatnie go pączujemy. Ja użyłam do tego niestężałej jeszcze galaretki truskawkowej, ale może to być również kawa. Blaty przekładamy masą z mascarpone (zostawiamy trochę masy do dekoracji). Górę polewamy odstawioną przy gotowaniu polewą. Ciasto kroimy na mniejsze porcje
PatiGotujeBiszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z galaretką: 3 galaretki truskawkowe (lub 2 truskawkowe i 1 cytrynową) 2 łyżeczki żelatyny Ok. ½ kg truskawek Ok. ½ kg rabarbaru Wierzch ciasta: ½ litra śmietany kremówki 30% 2 śmietan – fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżeczka gorzkiego kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnego
Smakowy Raj