jednym kawałki fileta, ponownie oprószamy przyprawami, układamy po wiórku masła i zawijamy w szczelny pakuneczek. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Salsa truskawkowa: Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i przekładamy na patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek(...)lekko solimy i wlewamy łyżkę oleju. We wrzątku maczamy łyżkę, następnie gorącą nabieramy małe porcje ciasta i zanurzamy w wodzie, postępujemy tak z całym ciastem. Gotujemy minutę od wypłynięcia na wierzch. Rybę polewamy sosem truskawkowym, podajemy z kluseczkami i dekorujemy ziarenkami granatu, listkami świeżej mięty oraz połówkami truskawek. Cała dekoracja jest do zjedzenia. Smacznego :) RADY: Użyłam szpinaku mrożonego, bo tylko
Kolorowy Przepisowniksoli 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią DODATKOWO: ok. 2 łyżki Musu z Malin Mus Truskawkowy (w formie dżemu, jaki co roku robię) ale spokojnie możesz dodać inny dżem listki mięty do dekoracji cukier do smaku 250 g sera białego Wykonanie: Tak wiem do ciasta naleśnikowego dodaje się też wodę mineralną gazowaną, ale tak jak napisałam to ciasto najprostsze(...)konsystencji. Naleśniki smażę na patelni, nie używam tłuszczu już, bo dodałam do ciasta rozpuszczone masło. Jeśli uważacie, że naleśniki przykleją się do Waszej patelni, to proponuję na rozgrzaną wlać odrobinę oleju, rozprowadzić po patelni za pomocą ręcznika papierowego i smażyć. Usmażone naleśniki posmarowałam musem truskawkowym i zwinęłam w rulony. Każdy rulon pocięłam na grube kawałki. Ser? Wrzuciłam kostkę
Blondynka GotujeZachciało mi się bułeczek drożdżowych..i oto są..pyszne ...z truskawkami, rabarbarem i jabłuszkiem..pycha..do ciasta drożdżowego dodałam olej rzepakowy który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni. Przydałoby się trochę głosików na te pyszne bułeczki..każda zalogowana osoba może codziennie oddać trzy głosy..tak więc do dzieła..Zapraszam(...)ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować , pokroić radełkiem w paseczki o szerokości około 1 cm.Paski ciasta skręcić, a następnie zwinąć ślimaczki i układać na blaszce.Na środku ślimaczka małym kieliszkiem zrobić wgłębienie , włożyć w nie masę rabarbarowo-truskawkową i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni przez około
Moje domowe kucharzeniemasa. Serek mascarpone miksujemy w osobnym garnku dodajemy do niego utartą na parze masę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. składniki na wierzch ciasta: ok. 200 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody 1 galaretka truskawkowa dodatkowo: woda różna do nasączenia biszkoptów lub zimna woda wymieszana z cukrem i cytryną wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego
Domowy Smak Jedzeniaroku przygotowuję słodkie musy, które świetnie się przydają zimową porą do deserów i ciast. Latem ciasto najlepiej jest przygotować ze świeżych truskawek. Składniki: - 500 ml śmietanki kremówki 36% - 350g herbatników czekoladowych - 200g masła - 2 śmietan fix - cukier wanilinowy - 3 galaretki truskawkowe - około 600g truskawek Sposób przygotowania: Herbatniki rozkruszamy a masło rozpuszczamy. Płynne masło dodajemy do herbatników i dokładnie(...)mieszamy. Do wysmarowanej masłem formy dodajemy herbatniki i bardzo mocno ugniatamy tworząc spód ciasta. Śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach powoli dodając cukier wanilinowy a pod koniec ubijania śmietan fixy. Pilnujemy aby nie "przebić" śmietany. Jeśli nie posiadamy gotowych musów truskawkowych to całe truskawki blendujemy. Zmiksowane owoce dodajemy do garnka i zagotowujemy. Odstawiamy i wsypujemy galaretki. Bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli
Pan i Pani Smith w kuchnigłowie także pomysł na jego wykorzystanie… W związku z tym, że nie znam zbyt wielu zastosowań rabarbaru , poza ciastami, konfiturą, ewentualnie kompotem, padło więc na ciasto . Tym razem takie bardziej orzeźwiające – spód to biszkopt , a masa składa się z rabarbaru , galaretki truskawkowej i kokosa . Wyszło coś w rodzaju sernika na zimno. Jeśli lubicie rabarbar sam lub w połączeniu z truskawką(...)wymienić na allulozę lub ksylitol (uwaga na zawartość węglowodanów!). Myślę, że dobrze w tym przepisie sprawdzi się także spód z ciasta kruchego albo wegański spód migdałowy bez pieczenia z tego przepisu . Rabarbar Główny bohater dzisiejszego odcinka. Częsty składnik wiosennych ciast . Jest kwaskowaty w smaku i nie zawiera zbyt wielu węglowodanów, co czyni go perfekcyjnym składnikiem niskowęglowodanowych potraw. Jest
Modern Cave Girldżemów u mnie dostatek. Pomyślałam, że będzie okazja na wykorzystanie. W końcu lato, zbliża się wielkimi krokami i przyjdzie czas na robienie nowych :) Ciasto wyszło naprawdę dobre. Syn już sobie zażyczył następne, ale truskawkowe :) Zachęcam do wypróbowania tego ciacha, bo jest proste w wykonaniu, dobrze smakuje i efektownie wygląda. Składniki: Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru(...)wsypywać cukier. Dodać żółtka, ubijać jeszcze chwilę. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Gotowe ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 25-30 minut. Zostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na krem, dodać mascarpone i cukier puder
Agusiowe smakołykiUwielbiamy serniki, a takie na zimno są doskonałym deserem na letnie popołudnia. Jako że sezon truskawkowy dobiega końca, polecam serniczek na zimno z musem truskawkowym
Takie tam pichcenieCześć! Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na błyskawiczną przekąskę. Co powiecie na poduszeczki z ciasta francuskiego? Fajne jest to, że nadzienie możemy dowolnie modyfikować. Ja na przykład do środka włożyłam – pomidorki koktajlowe truskawkowe, szynkę prosciutto i mozzarellę. Całość doprawiłam świeżo mielonym pieprzem. To fajna przekąska, która szybko znika. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka pomidorków koktajlowych
Moja pasja smakujajka (żółtka i białka oddzielnie)1 szklanka cukru1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniamasło i bułka tarta do wysypania tortownicyWarstwa truskawkowa:500 g truskawek1 galaretka truskawkowaWarstwa śmietankowa:300 ml śmietany kremówki1 paczka ciastek OreoDo dekoracji:300 g truskawek1 galaretka truskawkowaDo nasączenia:0,5 szklanki wody, sok z połowy cytryny, cukier waniliowy(...)wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto podzielić na 3 części. (Można biszkopt podzielić na dwie części i wtedy na zastygniętą warstwę truskawkową należy wyłożyć warstwę śmietankową) 2. Warstwa truskawkowa: Truskawki obrać i umyć. Zmiksować, wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z gazu i dodać
UgotujmyTo.plroku jedynie dwa razy udało mi się kupić naprawdę aromatyczne, pyszne i... truskawkowe truskawki. Nie liczę oczywiście tych ogródkowych, które są nieporównywalnie lepsze ;) Te drugie zakupione truskawki udało mi się upolować w tym tygodniu, już właściwie na samym końcu sezonu. Okazały się pysznym dodatkiem do pierogów leniwych w wersji fit :) Występują w dwóch rodzajach: zblendowanego sosu i naturalnej postaci ;) Mąka(...)mąkę i otręby, wyrobić gładkie ciasto. Formować ruloniki i kroić około centymetrowe kopytka. Gotować w osolonej wodzie około 5 minut lub odrobinę więcej, aby ciasto nie było ani surowe, ani rozgotowane. Podawać z sosem truskawkowym (zblendowane świeże truskawki, które można dosłodzić stewią lub ksylitolem) i świeżymi owocami
FitKotSernik na zimno na biszkopcie z dużą ilością truskawek. Pyszne i bardzo wciągające ciasto nie jednemu przypadnie do gustu tym bardziej, że sezon truskawkowy w pełni i trzeba go maksymalnie wykorzystać. Składniki: na biszkopt: 3 jaja 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru masa serowa: 0,5 kg białego sera 400 ml śmietany 30% 3-4 łyżki mleka(...)proszku 2-3 łyżki cukru pudru łyżeczka pasty waniliowej płaska łyżka żelatyny ponadto: 0,5 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Wykonanie: biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo wsypać cukier. Dodawać po jednym żółtku i po każdym dobrze zmiksować. Małymi porcjami dodać przesianą wcześniej mąkę ale wmieszać ją na bardzo małych obrotach miksera lub ręcznie szpatułką. Wylać na blaszkę
Pysznie & Piękniełyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1/4 szkl syropu truskawkowego do nasączenia garść truskawek Przygotowanie: Masa dekoracyjna: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do dać białko i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao, dobrze zmiksować do połączenia składników (ciasto będzie bardzo gęste!). Masę przełożyć do szprycy cukierniczej z chudą, okrągłą końcówką. Płaską, dużą blachę(...)koniec przesiany cukier puder. Powoli wlewać ostudzoną czekoladę i miksować, aż składniki się połączą. Roladę odwinąć, ściągnąć ściereczkę. Nasączyć biszkopt syropem truskawkowym, wysmarować kremem czekoladowym i posypać pokrojonymi wcześniej truskawkami. Z powrotem zwinąć ciasno w roladę. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! Inspiracja: klik
Nastoletnie Wypiekanietrafiły i bez nich ciasto też wyjdzie. Skoro Hanka już powiedziała, że dobry, to musi być dobry, bo to bardzo dziwne dziecko jest-ciast nie jada żadnych.Serniczek wyszedł delikatny i bardzo, bardzo truskawkowy. No i ciacho ma jeszcze jedną zaletę, dla tych którzy nie lubią piec-do piekarnika nie musimy się nawet zbliżać. 1/2 paczki biszkoptów 3 galaretki(...)truskawkowe 1 kg dobrego sera z wiaderka (u mnie Mój Ulubiony) 750 g mrożonych truskawek kilka sztuk świeżych truskawek do dekoracji 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki cukru 5 łyżeczek żelatyny ziarenka z 1/2 laski wanilii Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą, na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Truskawki rozmrozić dodać 1/2 szklanki wody i cukier zagotować. Truskawki zmiksować
Krylowa Kuchniadużej miski przesiej mąkę ze szczyptą soli. Do mąki dodaj pozostałe składniki (zaczyn i banana). Dokładnie wszystko wymieszaj. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość. Mi to zajęło 30 minut, bo smażyłam konfiturę truskawkową i w kuchni było bardzo ciepło. Rozgrzej gofrownicę, nie wiem jaką moja ma zakres temperatury, ale ustawiłam ją z doświadczenia(...)mocy. Rozłóż ciasto równomiernie ale nie za dużo, bo to ciasto drożdżowe i rośnie podczas pieczenia. Ciasto trochę klei i ciągnie, ale można to rozpracować, po pierwszej partii będziecie wiedzieć co i jak Gofry piecz na złoty kolor, mi to zajmowało 5- 7 minut każdy. Swojego gofra przygotowałam w wersji RAW, czyli z truskawkami , bananem i listkami mięty, ale niestety
greenscarf