ciasto słonecznikowe - 1285 przepisów (strona:4/86)

Ciasto z buraczków i marchewki :) 69

szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 op. cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli kilka kropli olejku migdałowego do ciast 1 szklanka oleju słonecznikowego 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 i 1/2 szklanki wytłoczyn z marchewki i buraków lub startej marchewki i buraków 3 łyżki skórek pomarańczowych w syropie(...)kolejno mąkę, proszek do pieczenia, sodę , sól, cynamon, suszony imbir, likier, sok z marchewki , skórkę z pomarańczy, marchewkę z buraczkami.  Formę obsmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Piec w nagrzanym 180*C piekarniku przez około 65 min ( góra dół ) Najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem czy ciasto się nie lepi. Mam nadzieję, że będzie wam smakować

Jemy Pijemy
Drożdżowa baba z ziemniakami 139

mają czas, aby się odpowiednio powiązać. 3. To samo dotyczy czasu wyrabiania – im dłużej tym lepiej, bo wtłacza się więcej powietrza do ciasta. 4. Najlepszy tłuszcz to sklarowane masło i dodatek niewielkiej ilości oleju słonecznikowego. 5. I jeszcze jedna tajemnica, zasłyszana od pewnej wiejskiej gospodyni: żeby ciasto drożdżowe zachowało długo wilgotność, należy do podanej niżej porcji dodać 3 średnie(...)ciepłe) trzeba ją zmienić, gdyż ciasto może rozmięknąć. Smacznego! Drożdżowa baba z ziemniakami Drożdżowa baba z ziemniakami Drożdżowa baba z ziemniakami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 gr mąki pszennej tortowej 30 gr świeżych drożdży 250 gr ciepłego mleka 100 gr roztopionego i ostudzonego do temp. pokojowej masła 60 gr oleju słonecznikowego 30 gr - 75 gr cukru

moj przepis na
Nie marnuje – ryż 92

wykorzystanie ryżu. Jeśli macie jakieś pomysły, piszcie śmiało Nie marnuje – ryż Budyń ryżowy z nektarynką Torta di riso, czyli włoskie ciasto ryżowe Ryżowy budyń czekoladowy Dietetyczne ciasto ryżowe na spodzie słonecznikowym Sałatka ryżowo – pieczarkowa Krem ryżowy z musem jabłkowym Buziaki, Angelika Artykuł Nie marnuje – ryż pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Amerykańskie pancakes 149

użyłem: 300 gram mąki tortowej (typ 450), 60 gram cukru pudru, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczki sody oczyszczonej, oleju słonecznikowego, 300 gram maślanki, szczypty soli, 50 gram masła,  syropu klonowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania ciasta. W tym celu do miski przesiałem 300 gram mąki tortowej (typ 450) i dodałem do niej 60 gram cukru pudru, łyżeczkę(...)ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę. Ciasto pozostawiłem na około 10 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni rozgrzałem bardzo niewielką ilość oleju słonecznikowego, tak aby patelnia była jedynie delikatnie nim pokryta. Na rozgrzany olej nakładałem ciasto. Na każdy placuszek używałem dwóch łyżek stołowy ciasta. Ciasto samo powinna uformować się w odpowiedniej wielkości i grubości placuszki. Delikatnie poruszałem też patelnią

Wyprawy kulinarne
.1234. podobny zestaw smaków + what i eat in a day 80

ciasto z mąki kokosowej i gryczanej nadziane naturalną pastą słonecznikową , podane z pastą z czarnej jagody ~ Znów połączenie pasty słonecznikowej z jagodową...ale jest na prawdę dobre! Polecam Wam ♥ Kilka dni temu na YouTube >>KLIK<< dodałam nowy filmik z serii What I Eat in a Day więc jeśli jeszcze nie widzieliście, zapraszam do obejrzenia! (oglądajcie

breakfast of dreams
Drożdżowa baba z ziemniakami 23

środków spulchniających. Ciasto wprawdzie szybko rośnie i bardzo powiększa swoją objętość, ale niestety wysuszają one ciasto. Ja jestem na to bardzo wyczulona, nie ma to nic wspólnego z alergią, po prostu gdy jest zbyt dużo spulchniaczy, przy jedzeniu takiego ciasta [moje znajome tak pieką] smak tych środków jest bardzo wyraźny. 2. Ważny jest też czas wyrastania ciasta [najlepiej w temperaturze(...)strukturę, dziureczki w cieście są bardzo drobniutkie i równe – ponieważ powietrze wtłaczane jest równomiernie przez rosnące drożdże i wszystkie składniki ciasta mają czas, aby się odpowiednio powiązać. 3. To samo dotyczy czasu wyrabiania – im dłużej tym lepiej, bo wtłacza się więcej powietrza do ciasta. 4. Najlepszy tłuszcz to sklarowane masło i dodatek niewielkiej ilości oleju słonecznikowego. 5. I jeszcze

moj przepis na
Drożdżowa baba z ziemniakami 24

środków spulchniających. Ciasto wprawdzie szybko rośnie i bardzo powiększa swoją objętość, ale niestety wysuszają one ciasto. Ja jestem na to bardzo wyczulona, nie ma to nic wspólnego z alergią, po prostu gdy jest zbyt dużo spulchniaczy, przy jedzeniu takiego ciasta [moje znajome tak pieką] smak tych środków jest bardzo wyraźny. 2. Ważny jest też czas wyrastania ciasta [najlepiej w temperaturze(...)strukturę, dziureczki w cieście są bardzo drobniutkie i równe – ponieważ powietrze wtłaczane jest równomiernie przez rosnące drożdże i wszystkie składniki ciasta mają czas, aby się odpowiednio powiązać. 3. To samo dotyczy czasu wyrabiania – im dłużej tym lepiej, bo wtłacza się więcej powietrza do ciasta. 4. Najlepszy tłuszcz to sklarowane masło i dodatek niewielkiej ilości oleju słonecznikowego. 5. I jeszcze

moj przepis na
Drożdżowa baba z ziemniakami 48

środków spulchniających. Ciasto wprawdzie szybko rośnie i bardzo powiększa swoją objętość, ale niestety wysuszają one ciasto. Ja jestem na to bardzo wyczulona, nie ma to nic wspólnego z alergią, po prostu gdy jest zbyt dużo spulchniaczy, przy jedzeniu takiego ciasta [moje znajome tak pieką] smak tych środków jest bardzo wyraźny. 2. Ważny jest też czas wyrastania ciasta [najlepiej w temperaturze(...)strukturę, dziureczki w cieście są bardzo drobniutkie i równe – ponieważ powietrze wtłaczane jest równomiernie przez rosnące drożdże i wszystkie składniki ciasta mają czas, aby się odpowiednio powiązać. 3. To samo dotyczy czasu wyrabiania – im dłużej tym lepiej, bo wtłacza się więcej powietrza do ciasta. 4. Najlepszy tłuszcz to sklarowane masło i dodatek niewielkiej ilości oleju słonecznikowego. 5. I jeszcze

moj przepis na
Szybka szarlotka z jabłkiem i rabarbarem bez jajek i masła 131

cynamonową nutą jabłek i rabarbaru zaś na wierzchu znajduje się bardzo delikatna kruszonka.  No to pieczemy :) Składniki: (na blaszkę o wymiarach 12-36 cm) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki oleju słonecznikowego + 2-4 łyżki oleju dodanego tylko do połowy ciasta szklanka cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego Jabłka i rabarbar: łyżeczka cynamonu 1- 2 łodygi rabarbaru

KreatywnePiny
ciasto słonecznikowiec 772

połączenia składników. Ciasto wylewam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie kroję je na dwa blaty. chrupka słonecznikowa: Masło roztapiam. Dodaję słonecznik, cukier i mleko i doprowadzam do zagotowania. Gotuję na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, około 15minut, aż płyn odparuje. Słonecznik wysypuję(...)rozpuszczenia masła. Lekko studzę.       Składam słonecznikowiec: pierwszy blat ciasta nasączam połową ponczu, wykładam cały krem kajmakowy. Przykrywam drugim blatem ciasta, nasączonym resztą ponczu. Dekoruję polewą i resztą  chrupki słonecznikowej. Wstawiam na kilka godzin do lodówki

babka w formie
Kukurydziane naleśniki z serkiem z chałwą słonecznikową i porzeczkami 138

mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do smażenia Serek z chałwą słonecznikową: 500 g białego serka naturalnego (zmielonego) 150 g domowej chałwy słonecznikowej 1 łyżka miodu (lub więcej) Dodatkowo: ok. 200 g czerwonych porzeczek Przygotowanie: Ciasto: Do misy miksera wbić jajka, krótko zmiksować, aż się spienią. Wlać mleko, wodę, miód, olej oraz wsypać mąkę kukurydzianą, sól i proszek(...)naleśniki, dodajcie jeszcze odrobinę miodu lub innego słodzika. Tak przygotowane ciasto schować do lodówki na 15 minut (koniecznie przykryjcie miskę folią spożywczą, by ciasto nie chłonęło zapachów z lodówki). W międzyczasie przygotować serek z chałwą słonecznikową: Biały serek wymieszać z łyżką miodu. Wkruszyć do niego chałwę słonecznikową. W razie potrzeby dosłodzić jeszcze miodem. Patelnię rozgrzać natłuszczając ją odrobiną oleju. Naleśniki

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka miodowe ze słonecznikiem 108

wspaniałe jako przekąska na wycieczkę, jako słodki deser do kawki. Zakochałam się w nich! To najpyszniejsze ciasteczka jakie jadłam od dawna. Składniki: CIASTO: 200g zimnego masła 250g mąki 1 jajko 1 łyżka miodu MASA SŁONECZNIKOWA: 150g łuskanego słonecznika 4 łyżki miodu 2 łyżki śmietany 18% 50g masła Przygotowanie(...)Odstawić do przestygnięcia.                     W każdą dziurkę ciasta (lub po prostu na ciasteczko, jeśli jest rozwałkowywane) nakładać po łyżeczce masy słonecznikowej, piec w 170'C około 15 minut. Wystudzić na kratce

Cakes By Kejt
Jagodzianki z borówkami 34

wyrobić gładkie elastyczne ciasto, wyrabiałam około 7 minut w mikserze . Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce około 1 h. Jagody umyć zostawić na chwilę na sitku aby ociekły z wody, następnie dodać cukier i mąkę, wymieszać. Następnie wyjąć ciasto z miski na posmarowany olejem blat i krótko wyrobić. Ciasto podzielić(...)równie dobre jak z nadzieniem z jagód leśnych. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword borówki, ciasto drożdżowe Prep Time 40 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 55 minutes Servings 16 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 1 średnie jajko 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju słonecznikowy lub rzepakowy 1/2 szklanki cukru 1/2 opakowanie cukru waniliowego =8 g 1 szczypta soli

SprawdzonaKuchnia.pl
Szybkie oponki w 5 minut! 50825

oponki z ciasta francuskiego w 5 minut - przepis: Składniki na ok. 30 oponek: Blat drożdżowego ciasta francuskiego 1 l oleju o neutralnym smaku np. rzepakowy, słonecznikowy lub smalcu Cukier do obtoczenia Przygotowanie: Z ciasta francuskiego (może być zamrożone lub w temperaturze pokojowej) wykrawamy za pomocą szklanki kółka. Ja wycinałem szklanką o średnicy

Kuchnia Łukasza
Roladki francuskie z masą tuńczykowo serową na ostro 101

podczas pieczenia się połączyły i bukiet kwiatów 🌹🌹🌹🌹🌹 utworzyły. Listki bazylii 🌿 nie tylko je upiększyły, ale swojego smaku dołożyły.  Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 1 opakowanie sera sałatkowo kanapkowego półtłustego ok. 270 g, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, listki świeżej

Moniki Smakołyki