ciasto słonecznikowe - przepisów 715

  1. Ciasto karmelowo-słonecznikowe
    Ciasto karmelowo-słonecznikowe

    Przepis otrzymałam od koleżanki, ale mówiła, że go zmodyfikowała ze względu na swoje dzieci. Też mam dziecko, więc przepis mi się spodobał :) W oryginale był alkohol

    Przepis pochodzi z bloga www.szczesliwakuchnia.blogspot.com, prowadzonego przez Szczęśliwa Kuchnia.

  2. Ciasto karmelowo-słonecznikowe
    Ciasto karmelowo-słonecznikowe

    wielu słodkich składników jest bardzo przyjemne i smaczne. Gładka konsystencja masy fantastycznie współgra z chrupiącym słonecznikiem. Przepis od cioci, którą pozdrawiam i dziękuję za możliwość podzielenia się przepisem :) Zapraszam! Ciasto słonecznikowe Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru (ja dałam trochę ponad połowę szklanki) 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 1 puszka mleka(...)ziaren słonecznika Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut. Wyjąć, odstawić do wystudzenia. Kruche słonecznikowe: Masło, cukier rozpuścić w mleku. Dodać słonecznik. Wymieszać. Lekko przestudzić a następnie wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na złoty

    Przepis pochodzi z bloga Tagebuch po polsku, prowadzonego przez Ewelina Ficek.

  3. Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem
    Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem

    bułek: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (typ 2000) 2 szklanki mąki pszennej (typ 650) 2 łyżki zarodków pszennych 300 ml letniej wody 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki słonecznika 2 łyżki słonecznika do posypania bułek przed pieczeniem Zaczyn 20g świeżych drożdży 1 łyżka melasy trzcinowej 100 ml letniej wody 1 łyżka mąki pszennej Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć(...)suchej patelni. Mąki wymieszać z zarodkami pszennymi. Dodać zaczyn, wodę. Wymieszać składniki łyżką, dodać sól i zacząć wyrabiać ciasto, wgniatając w nie uprażone ziarna. Pod koniec wyrabiania dodać olej słonecznikowy. Ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i uformować bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem

    Przepis pochodzi z bloga Pełny talerz, prowadzonego przez Kasia | Pełny talerz.

  4. Biszkopt z Advocatem
    Biszkopt z Advocatem

    Coś słodkiego na niedzielę. Delikatny biszkopt z kremow ą mas ą o smaku advocata i bit ą śmietan ą zrobiony na podstawie przepisu na ciasto słonecznikowe ( przepis ) . Słodka jesienna rozpusta. BISZKOPT z ADVOCATEM Składniki: (forma 25x30cm) ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyż eczka proszku do pieczenia

    Przepis pochodzi z bloga Bon appetit mon amie, prowadzonego przez bonappetitmonamie.

  5. Ciasto słonecznikowe
    Ciasto słonecznikowe

    takie ciasto. Po prostu nie pamiętam. Możliwe, że szukałam sposobu na coś innego z kremem budyniowym, lub ktoś coś podpowiedział. W każdym razie ciacho wyszło pyszne. Polecam :) PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić w wersji bezalkoholowej lub alkoholowej, wystarczy do nasączenia użyć wódki zamiast wody. Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem

    Przepis pochodzi z bloga Smakowy Raj, prowadzonego przez Smakowy Raj Olinka.

  6. Kostka czekoladowo- kokosowa
    Kostka czekoladowo- kokosowa

    Dzisiaj przepis na kostkę czekoladowo-kokosową. Przepis zrobiony na podstawie ciasta słonecznikowego ( przepis ), opartego na delikatnym, bardzo miękkim biszkopcie czekoladowym, przełożonym kremowa masą. Tym razem masa o smaku kokosowym.  KOSTKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Składniki: (forma 25x30) ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szczypta

    Przepis pochodzi z bloga Bon appetit mon amie, prowadzonego przez bonappetitmonamie.

  7. Ciasto słonecznikowe
    Ciasto słonecznikowe

    Lekkie, puszyste i smaczne ciasto biszkoptowe przełożone domowym budyniem, polane masą kajmakową oraz ozdobione podprażonym słonecznikiem. Ciasto słonecznikowe jest łatwe do przygotowania. Pamiętajcie o tym, że słonecznik musi być podprażony, bo dzięki temu nabierze mocniejszego smaku.  Składniki na formę 20 x 30/40 cm: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego(...)dodawać (powoli!) po jednym żółtku. Na sam koniec wlać olej i wsypać cukier wanilinowy, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia (stopniowo!). Należy robić to powoli, aby ciasto na biszkopt nie opadło. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 40 minut w 170ºC (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dobrze

    Przepis pochodzi z bloga Ugotować, prowadzonego przez Mariola Moskal.

  8. Ciasto Słonecznikowe Serduszko
    Ciasto Słonecznikowe Serduszko

    jednakże dopiero teraz znalazłam odrobinę czasu aby pomyśleć  w jaki sposób mogłabym użyć mojego prezentu.A ponieważ nadarzyła się okazja - jaką był Dzień Babci zdecydowałam się na upieczenie wyjątkowego słonecznikowego serduszka.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli fiolka (2 ml) olejku maślano - waniliowego(...)jogurtu naturalnego 2 jajka masło (do wysmarowania formy i  2 łyżki do uprażenia słonecznika) dżem z zielonych fig 100 g łuskanego słonecznika 100 g polewy do ciasta o smaku krówki Przygotowanie. Mąkę przesiewamy. Łączymy ją z cukrem, sodą oczyszczoną, kakao, przyprawą korzenną oraz solą. W drugiej misce rozbełtujemy jajka i łączymy je  z jogurtem, olejem i olejkiem maślano

    Przepis pochodzi z bloga Taste Therapy, prowadzonego przez TasteTherapy.

  9. Miodownik ze słonecznikiem
    Miodownik ze słonecznikiem

    jedno z moich ulubionych ciast, które zawsze piekę na większe okazje. Naprawdę warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI : Ciasto: 500g  mąki , 200g  masła , 2  jajka , 2 łyżki  miodu , 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Masa słonecznikowa: 100g  masła , 2,5 łyżki  miodu , 1 szklanka cukru, 200g słonecznika łuskanego, Masa budyniowa: 1 szklanka  mleka(...)słonecznikowa: W garnuszku rozpuszczam masło. Dodaję słonecznik, cukier oraz miód. Mieszam i zagotowuję. Masę odstawiam na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na ciasto wykładam masę słonecznikową. Wyrównuję. Piekę 17 minut w temperaturze 180 stopni. 3.  Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym

    Przepis pochodzi z bloga Tradycyjna kuchnia Kasi, prowadzonego przez Kasia J..

  10. C - Naleśniki ze szpinakiem i fetą
    C - Naleśniki ze szpinakiem i fetą

    szpinakiem Składniki na naleśniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 500 ml mleka (lub wody - jak do tych na zdjęciu:) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju słonecznikowego do ciasta + 1 - 2 łyżki na patelnię szczypta soli Jajka rozbić, odzielić białka od żółtek, białka ubić. Pozostałe składniki dokładnie zmiksować pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Lekko

    Przepis pochodzi z bloga Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała, prowadzonego przez apetytnawiecej.

  11. Tarta ze szpinakiem
    Tarta ze szpinakiem

    kroimy na małe kawałki. Szpinak kroimy. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody. Dusimy. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Sos słonecznikowy lekko podgrzewamy i mieszamy na patelni z mlekiem, solą, pieprzem i papryką. Naszym celem jest osiągnięcie jednolitego sosu. Ciasto(...)umieszczamy na posmarowanej tłuszczem brytfance lub papierze do pieczenia. Dbamy o to żeby brzegi były wyższe niż reszta ciasta. Pieczemy przez ok. 20 min. Po tym czasie na ciasto smarujemy sosem słonecznikowym. Jako następną warstwę dajemy szpinak. Na wierzchu układamy pieczarki i tofu. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 - 20 min. Nie należy się jednak przywiązywać do tego czasu. Wszystko zależy

    Przepis pochodzi z bloga Weganka gotuje, prowadzonego przez Weganka Gotuje.

  12. Miodowo-jabłkowy przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą
    Miodowo-jabłkowy przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą

    Pyszny przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą na wierzchu.  Tego typu ciasta często goszczą na moim stole ;) Wymyśliłam go jakiś czas temu i mogę powiedzieć, że był to strzał w 10! Tylko ostrzegam---> górna warstwa uzależnia ;D Polecam! Składniki: Ciasto:  500 g mąki pszennej  3 łyżki płynnego miodu  1/2 szkl. cukru pudru(...)lekkiego stężenia. Na I blacie miodowym wysmarować 1/2 tężejącej masy jabłkowej, przykryć II blatem ciasta i ponownie wysmarować masą. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy jabłkowej. 3.  Chrupiąca orzechowo-słonecznikowa warstwa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, postawić na małym ogniu i podgrzewać do lekkiego zkarmelizowania masy. Gorącą masę wylać na III blat miodowy. Schłodzić

    Przepis pochodzi z bloga Nastoletnie Wypiekanie, prowadzonego przez Justyna Dragan.

  13. Słonecznikowiec
    Słonecznikowiec

    które schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 równe części wykładamy je do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.Jeden placek pieczemy przez ok  25- 30 minut w 180 st. C. Natomiast drugi podpiekamy przez ok 15 minut. Masa karmelowo - słonecznikowa: 150g ziaren słonecznika(...)łyżka miodu 1/2 szkl cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 50g masła Rozpuszczamy na patelni miód, cukier, masło i jogurt, następnie wsypujemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wylewamy masę słonecznikową i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20min. Słonecznik powinien nabrać miodowej barwy.   Krem budyniowo-karmelowy: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Przepis pochodzi z bloga Cynamonowe szczęście, prowadzonego przez cynamonoweszczescie.

  14. Pizza, różne wariacje w dodatkach
    Pizza, różne wariacje w dodatkach

    pół. Woda powinna być letnia. Alicja rozpuściła w misce drożdże z wodą, dodała mąkę i jajko. Rozmieszała i dolała oliwę z oliwek, może też być olej słonecznikowy, oraz dodała sól. Teraz zaczęła wyrabiać ciasto. Aby było wygodniej przeniosła się na stolnicę. Wyrabiała tak długo, aż ciasto zaczęło odklejać się od stolnicy.Trwało to około 15 minut. Jeżeli ciasto jest(...)jedną słodka paprykę i pokroiła w kostkę. Minęło już około 30 min. ciasto podrosło.  R ozgrzewamy piekarnik na 200° termoobieg. Blachę do pizzy posmarowała olejem słonecznikowym, nie za cienko i rozprowadziła połowę ciasta rękoma rozciągając równomiernie do brzegów. (jeżeli robiłeś/aś ciasto z 500 gram mąki, to użyj całego ciasta).Rozsmarowała sosem pomidorowym dokładnie, nie omijając brzegów

    Przepis pochodzi z bloga Pasje Jolki, prowadzonego przez Pasje Jolki Karcz.

  15. KRUCHE KAKAOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ
    KRUCHE KAKAOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ

    łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki śmietany 18% 3żółtka 50 dag śliwek PIANKA BUDYNIOWA 3 białka 3/4 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić dwie nie równe  części . Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wykleić większą częścią ciasta

    Przepis pochodzi z bloga RAROSSA, prowadzonego przez RAROSSA.

Wybierz stronę :