słonecznikową masą serową oraz kremową polewą z białej, palonej czekolady i karmelizowanym słonecznikiem na wierzchu, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały - mazisty i wilgotny, o bardzo kremowej konsystencji. I nie opada! Masa serowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki oraz masła słonecznikowego, dzięki temu jest ona mazista i jedwabiście kremowa. Jeśli nie możecie nigdzie znaleźć masła słonecznikowego(...)doskonały! Sam sernik jest szybki i prosty w wykonaniu - wystarczy dosłownie 15 minut naszej pracy i ląduje w piekarniku. Piekąc sernik warto zadbać o odpowiednią wilgotność w piekarniku, by ciasto równomiernie urosło i nie popękało. Gdy nie posiadacie piekarnika parowego, to wystarczy włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą. Zapraszam też do innych przespisów na moje serniki: Sernik bardzo czekoladowy
Kuchnia MagdaLenysłonecznikową masą serową oraz kremową polewą z białej, palonej czekolady i karmelizowanym słonecznikiem na wierzchu, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały - mazisty i wilgotny, o bardzo kremowej konsystencji. I nie opada! Masa serowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki oraz masła słonecznikowego, dzięki temu jest ona mazista i jedwabiście kremowa. Jeśli nie możecie nigdzie znaleźć masła słonecznikowego(...)doskonały! Sam sernik jest szybki i prosty w wykonaniu - wystarczy dosłownie 15 minut naszej pracy i ląduje w piekarniku. Piekąc sernik warto zadbać o odpowiednią wilgotność w piekarniku, by ciasto równomiernie urosło i nie popękało. Gdy nie posiadacie piekarnika parowego, to wystarczy włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą. Zapraszam też do innych przespisów na moje serniki: Sernik bardzo czekoladowy
Kuchnia MagdaLenyjedno z moich ulubionych ciast, które zawsze piekę na większe okazje. Naprawdę warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI : Ciasto: 500g mąki , 200g masła , 2 jajka , 2 łyżki miodu , 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Masa słonecznikowa: 100g masła , 2,5 łyżki miodu , 1 szklanka cukru, 200g słonecznika łuskanego, Masa budyniowa: 1 szklanka mleka(...)słonecznikowa: W garnuszku rozpuszczam masło. Dodaję słonecznik, cukier oraz miód. Mieszam i zagotowuję. Masę odstawiam na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na ciasto wykładam masę słonecznikową. Wyrównuję. Piekę 17 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym
Tradycyjna kuchnia Kasiszpinakiem Składniki na naleśniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 500 ml mleka (lub wody - jak do tych na zdjęciu:) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju słonecznikowego do ciasta + 1 - 2 łyżki na patelnię szczypta soli Jajka rozbić, odzielić białka od żółtek, białka ubić. Pozostałe składniki dokładnie zmiksować pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Lekko
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaminut. Każdy piekarnik jest inny i ciasto najlepiej sprawdzać patyczkiem. Jeżeli się do niego nie klei to znak, że jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na dwa placki. Masa słonecznikowa: Słonecznik prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Musimy pilnować, aby się nie przypalił. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą łączymy z masą kajmakową i prażonym(...)Masę wstawiamy na chwilę do lodówki aby minimalnie zgęstniała. Resztę galaretki zostawiamy na wierzch ciasta. Złożenie ciasta: W foremce układamy jeden biszkopt. Na nim dokładnie rozsmarowujemy masę słonecznikową. Następnie układamy kolejny biszkopt. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wylewamy delikatnie stężałą masę śmietankową z malinami, wygładzamy. Na wierzchu wylewamy resztę galaretki
VioletoweKucharzeniejajka do ciasta sprawia, iż jest ono twardsze. Nie ma się co obawiać, iż bez jajka ciasto się rozpadnie, gdyż tak się nie stanie. Idealne ciasto na pierogi powinno być jednolite, miękkie oraz elastyczne. Takie ciasto uzyskuje się poprzez dodanie do wyrabianego ciasta bardzo ciepłej, niemalże gorącej wody. Uważajcie jednak, aby się nie poparzyć jeśli wyrabiacie ciasto dłonią(...)później użyć dłoni. Wyrobione ciasto na pierogi warto odłożyć na kilka minut do “odpoczęcia”. Pomoże to ciastu stać się bardziej elastycznym i miękkim. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ciasto na pierogi Składniki na ciasto na pierogi. 40 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 25 dkg gorącej wody
MeCookskroimy na małe kawałki. Szpinak kroimy. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody. Dusimy. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Sos słonecznikowy lekko podgrzewamy i mieszamy na patelni z mlekiem, solą, pieprzem i papryką. Naszym celem jest osiągnięcie jednolitego sosu. Ciasto(...)umieszczamy na posmarowanej tłuszczem brytfance lub papierze do pieczenia. Dbamy o to żeby brzegi były wyższe niż reszta ciasta. Pieczemy przez ok. 20 min. Po tym czasie na ciasto smarujemy sosem słonecznikowym. Jako następną warstwę dajemy szpinak. Na wierzchu układamy pieczarki i tofu. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 - 20 min. Nie należy się jednak przywiązywać do tego czasu. Wszystko zależy
Weganka gotujePyszny przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą na wierzchu. Tego typu ciasta często goszczą na moim stole ;) Wymyśliłam go jakiś czas temu i mogę powiedzieć, że był to strzał w 10! Tylko ostrzegam---> górna warstwa uzależnia ;D Polecam! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 3 łyżki płynnego miodu 1/2 szkl. cukru pudru(...)lekkiego stężenia. Na I blacie miodowym wysmarować 1/2 tężejącej masy jabłkowej, przykryć II blatem ciasta i ponownie wysmarować masą. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy jabłkowej. 3. Chrupiąca orzechowo-słonecznikowa warstwa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, postawić na małym ogniu i podgrzewać do lekkiego zkarmelizowania masy. Gorącą masę wylać na III blat miodowy. Schłodzić
Nastoletnie Wypiekaniektóre schładzamy w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 równe części wykładamy je do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.Jeden placek pieczemy przez ok 25- 30 minut w 180 st. C. Natomiast drugi podpiekamy przez ok 15 minut. Masa karmelowo - słonecznikowa: 150g ziaren słonecznika(...)łyżka miodu 1/2 szkl cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 50g masła Rozpuszczamy na patelni miód, cukier, masło i jogurt, następnie wsypujemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy.Na podpieczone ciasto wylewamy masę słonecznikową i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20min. Słonecznik powinien nabrać miodowej barwy. Krem budyniowo-karmelowy: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Cynamonowe szczęściepół. Woda powinna być letnia. Alicja rozpuściła w misce drożdże z wodą, dodała mąkę i jajko. Rozmieszała i dolała oliwę z oliwek, może też być olej słonecznikowy, oraz dodała sól. Teraz zaczęła wyrabiać ciasto. Aby było wygodniej przeniosła się na stolnicę. Wyrabiała tak długo, aż ciasto zaczęło odklejać się od stolnicy.Trwało to około 15 minut. Jeżeli ciasto jest(...)jedną słodka paprykę i pokroiła w kostkę. Minęło już około 30 min. ciasto podrosło. R ozgrzewamy piekarnik na 200° termoobieg. Blachę do pizzy posmarowała olejem słonecznikowym, nie za cienko i rozprowadziła połowę ciasta rękoma rozciągając równomiernie do brzegów. (jeżeli robiłeś/aś ciasto z 500 gram mąki, to użyj całego ciasta).Rozsmarowała sosem pomidorowym dokładnie, nie omijając brzegów
Pasje Jolkiłyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki śmietany 18% 3żółtka 50 dag śliwek PIANKA BUDYNIOWA 3 białka 3/4 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić dwie nie równe części . Formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wykleić większą częścią ciasta
RAROSSAprosto z lodówki ) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka . Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę. Dzielimy na 2 części : jedna
Różne smaki w kuchnilodówki ) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka . Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę. Dzielimy na 2 części : jedna ma być
Słodkości i nie tylkolodówki. Następnie ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15 min, temp. 180°C. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei ciasto jest zbyt mokre, należy dodać mąki. (spód należy wyjąć z piekarnika, kiedy lekko się zarumieni). Krem: Kaszę jaglaną wypłukałam pod wodą, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu
nietadietalodówki. Następnie ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, temp. 180°C. Jeśli ciasto jest zbyt suche, należy dodać więcej masła kokosowego lub oleju słonecznikowego. Jeśli z kolei ciasto jest zbyt mokre, należy dodać mąki. Masa sernikowa: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukałam pod bieżącą, gorącą wodą. Następnie wsypałam do garnka, zalałam wodą i gotowałam do miękkości. Kaszę należy często mieszać
nietadieta